Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia przemysłowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 20 1,50,29zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 5 1,00,29zaliczenie
wykładyW5 20 1,50,42zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie na poziomie szkoły średniej.
W-2Podstawowa wiedza z zakresu mikrobiologii ogólnej
W-3Podstawowa wiedza z zakresu fizyki, chemii i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapozanie studentów z głównymi obszarami zastosowania mikroorganizmów w róznych gałeziach przemysłu
C-2Zapozanie studentów z podstawowymi metodami wykorzstywania mikroorganizmów w różnych galęziach przemysłu
C-3Kształtowanie u studentów postawy zrozumienia znaczenia mikroorganizmów w różnych gałeżiach przemysłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Mikrobiologia prognostyczna w mikrobilogii przemyłowej1
T-A-2Wpływ czynników na regulacje aktywności drobnoustrojów w przemysle2
T-A-3Charakterystyka najważniejszych grup drobnoustrojów przemyslowyc2
5
laboratoria
T-L-1Parametryzacja hodowli, wyznaczanie podstawowych parametrów hodowli wydajności procesowej4
T-L-2Wyznaczanie wybranych cech technologicznych mikroorganizmów przemysłowych6
T-L-3Kryteria higieny i bezpieczeństwa mikrobiologicznego w przemysle2
T-L-4Wyznaczanie aktywności dezynfektantów4
T-L-5Mikroorganizmy i ocena ich struktury jakościowo-ilościowej wybranych produktach4
20
wykłady
T-W-1Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów, wybrane szlaki metaboliczne (efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozwy, Le Ley Doudorfa, Leroila)4
T-W-2Wykorzystanie drobnoustrojów w przemysle3
T-W-3Bioreaktory w różnych gałęziach przemysłu, uzyskiwanie bioproduktu2
T-W-4Biodegradacja i bioremediacja3
T-W-5Mikroorganizmy jako źródlo zagrożenia w przemysle i metody ich eliminacji2
T-W-6Kultury starterowe i przechowywanie szczepów2
T-W-7Pozyskiwanie mikroorganizmów o znaczeniu przemyslowym2
T-W-8Diagnostyka mikrobiologiczna w ujeciu mikrobiologii przemysłowej2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2Praca własna studenta10
A-A-3Przygotowanie prezentacji tematycznych10
A-A-4konsultacje5
30
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Praca własna studenta10
A-L-3konsultacje15
45
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Dyskusja panelowa10
A-W-3Konsultacje15
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Pokaz z objaśnieniem
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Kontrala przygotowania do zajęć
S-2Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_??_W01
Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
BT_1A_W12, BT_1A_W16C-2T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-6M-1, M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_??_U01
Posiada umiejetność wykorzystania wiedzy teodetycznej i praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologocznych w róznych gałeziach przemyslu
BT_1A_U04, BT_1A_U10C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_BT-S-C13_K01
Student ma świadomość znaczenia nabytej wiedzy z zakresu mikrobiologii przemyslowej w pracy zawodowej
BT_1A_K04, BT_1A_K06, BT_1A_K08C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_1A_??_W01
Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
2,0
3,0student posiada dostateczną wiedzę dotyczącą problematyki mikrobiologicznej w róznych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_1A_??_U01
Posiada umiejetność wykorzystania wiedzy teodetycznej i praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologocznych w róznych gałeziach przemyslu
2,0
3,0uzyskanie co najmniej 50% pozytywnych odpowiedzi w egzamnienie pisemnym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_1A_BT-S-C13_K01
Student ma świadomość znaczenia nabytej wiedzy z zakresu mikrobiologii przemyslowej w pracy zawodowej
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczącą problematyki mikrobiuologicznej w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Duszkiewicz-Reinhard W., Grzybowski R., Sobczak E., Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej, SGGW, Warszawa, 1993
  3. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywnosci, WNT, Warszawa, 2003

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Mikrobiologia prognostyczna w mikrobilogii przemyłowej1
T-A-2Wpływ czynników na regulacje aktywności drobnoustrojów w przemysle2
T-A-3Charakterystyka najważniejszych grup drobnoustrojów przemyslowyc2
5

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Parametryzacja hodowli, wyznaczanie podstawowych parametrów hodowli wydajności procesowej4
T-L-2Wyznaczanie wybranych cech technologicznych mikroorganizmów przemysłowych6
T-L-3Kryteria higieny i bezpieczeństwa mikrobiologicznego w przemysle2
T-L-4Wyznaczanie aktywności dezynfektantów4
T-L-5Mikroorganizmy i ocena ich struktury jakościowo-ilościowej wybranych produktach4
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów, wybrane szlaki metaboliczne (efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozwy, Le Ley Doudorfa, Leroila)4
T-W-2Wykorzystanie drobnoustrojów w przemysle3
T-W-3Bioreaktory w różnych gałęziach przemysłu, uzyskiwanie bioproduktu2
T-W-4Biodegradacja i bioremediacja3
T-W-5Mikroorganizmy jako źródlo zagrożenia w przemysle i metody ich eliminacji2
T-W-6Kultury starterowe i przechowywanie szczepów2
T-W-7Pozyskiwanie mikroorganizmów o znaczeniu przemyslowym2
T-W-8Diagnostyka mikrobiologiczna w ujeciu mikrobiologii przemysłowej2
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2Praca własna studenta10
A-A-3Przygotowanie prezentacji tematycznych10
A-A-4konsultacje5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Praca własna studenta10
A-L-3konsultacje15
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Dyskusja panelowa10
A-W-3Konsultacje15
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_1A_??_W01Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_W12Wykazuje ogólną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki i przemysłu.
BT_1A_W16Ma wiedzę na temat różnorodności, funkcjonowania oraz znaczenia mikroorganizmów dla człowieka i środowiska przyrodniczego.
Cel przedmiotuC-2Zapozanie studentów z podstawowymi metodami wykorzstywania mikroorganizmów w różnych galęziach przemysłu
Treści programoweT-W-1Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów, wybrane szlaki metaboliczne (efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozwy, Le Ley Doudorfa, Leroila)
T-W-3Bioreaktory w różnych gałęziach przemysłu, uzyskiwanie bioproduktu
T-W-4Biodegradacja i bioremediacja
T-W-2Wykorzystanie drobnoustrojów w przemysle
T-W-6Kultury starterowe i przechowywanie szczepów
Metody nauczaniaM-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student posiada dostateczną wiedzę dotyczącą problematyki mikrobiologicznej w róznych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_1A_??_U01Posiada umiejetność wykorzystania wiedzy teodetycznej i praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologocznych w róznych gałeziach przemyslu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_U04Wykorzystuje wiedzę z zakresu mikrobiologii i immunologii; posiada umiejętność hodowli drobnoustrojów; posiada umiejętność rozumienia mechanizmów warunkujących zjadliwość drobnoustrojów, potrafi scharakteryzować wybrane choroby zakaźne; rozumie funkcjonowanie układu odpornościowego; umie stosować odpowiednie techniki diagnostyczne.
BT_1A_U10Posługuje się kluczowymi pojęciami z zakresu biotechnologii; zna i ocenia znaczenie biotechnologii w różnych dziedzinach życia oraz w tworzeniu nowych i pozyskiwaniu istniejących substancji biologicznie aktywnych; zna podstawe zagadnienia z farmakologii i farmakokinetyki leków; potrafi zaprojektować linie biotechnologiczne oraz wykorzystywać różne urządzenia i aparaturę badawczą w biotechnologii; zdaje sobie sprawę z zagrożeń wynikających z osiągnięć biotechnologii; zna zagadnienia związane z biobezpieczeństwem.
Cel przedmiotuC-2Zapozanie studentów z podstawowymi metodami wykorzstywania mikroorganizmów w różnych galęziach przemysłu
Treści programoweT-L-1Parametryzacja hodowli, wyznaczanie podstawowych parametrów hodowli wydajności procesowej
T-L-2Wyznaczanie wybranych cech technologicznych mikroorganizmów przemysłowych
T-L-3Kryteria higieny i bezpieczeństwa mikrobiologicznego w przemysle
T-L-4Wyznaczanie aktywności dezynfektantów
T-L-5Mikroorganizmy i ocena ich struktury jakościowo-ilościowej wybranych produktach
Metody nauczaniaM-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0uzyskanie co najmniej 50% pozytywnych odpowiedzi w egzamnienie pisemnym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_1A_BT-S-C13_K01Student ma świadomość znaczenia nabytej wiedzy z zakresu mikrobiologii przemyslowej w pracy zawodowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_K04Wykazuje odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; ma świadomość wpływu biotechnologii na kształtowanie i stan środowiska naturalnego oraz zdrowie człowieka.
BT_1A_K06Wykazuje pozytywne przekonania i postawy wobec ludzi, organizmów i środowiska; ma wysoką wrażliwość na ich potrzeby i problemy.
BT_1A_K08Ma świadomość uwarunkowań biologicznych i technologicznych podstawowych procesów biotechnologicznych.
Cel przedmiotuC-1Zapozanie studentów z głównymi obszarami zastosowania mikroorganizmów w róznych gałeziach przemysłu
Treści programoweT-L-1Parametryzacja hodowli, wyznaczanie podstawowych parametrów hodowli wydajności procesowej
T-L-2Wyznaczanie wybranych cech technologicznych mikroorganizmów przemysłowych
T-L-3Kryteria higieny i bezpieczeństwa mikrobiologicznego w przemysle
T-L-4Wyznaczanie aktywności dezynfektantów
T-L-5Mikroorganizmy i ocena ich struktury jakościowo-ilościowej wybranych produktach
Metody nauczaniaM-1Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kontrala przygotowania do zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczącą problematyki mikrobiuologicznej w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0