Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S1)
Sylabus przedmiotu SEAFOOD MICROBIOLOGY:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | SEAFOOD MICROBIOLOGY | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | biology, general microbiology, biochemistry |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | to become familiar with the specificity of the water’s origin raw materials (fish /shellfish) as food to learn on possible hazards affecting quality and safety of seafood |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Safety and quality standards set for seafood products | 10 |
T-L-2 | Threats of microbial origin to seafood safety, | 5 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | General remarks on microbiology of marine waters, sea fish farming, fishing activities, fish handling and processing | 10 |
T-W-2 | Specificity of seafood handling and processing; fish and shellfish as raw materials | 10 |
T-W-3 | Types and sources of hazards affecting seafood quality and safety; SSO, HAB, pathogens | 10 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Parcipitation to classes | 15 |
A-L-2 | Study of reccomended literature | 35 |
A-L-3 | Consultations | 15 |
A-L-4 | Preparing the multimedia presentation | 25 |
90 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Parcypitation to lecturer | 15 |
A-W-2 | Study of reccomended literature | 35 |
A-W-3 | Consultations | 25 |
A-W-4 | Preparing for the test | 15 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Informative lectures with multimedia presentations |
M-2 | Laboratory |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: grade based on the test exam |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WNoZiR_1-_null_W01 The student can choose the appropriate techniques for examination and identification of bacteria and fungi isolated from seafood | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WNoZiR_1-_null_U01 The student uses skills on diagnostics of bacteria and fungi. | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2 | M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WNoZiR_1-_null_K01 The student demonstrates responsibility and awareness of the decisions made during the conduct of microbiological tests. | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WNoZiR_1-_null_W01 The student can choose the appropriate techniques for examination and identification of bacteria and fungi isolated from seafood | 2,0 | |
3,0 | Studenst knows the basic information about possible hazards affecting quality and safety of seafood | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WNoZiR_1-_null_U01 The student uses skills on diagnostics of bacteria and fungi. | 2,0 | |
3,0 | The student with help of the teacher is able to use the right technique of microbiology to identify of bacteria isolated from seafood | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WNoZiR_1-_null_K01 The student demonstrates responsibility and awareness of the decisions made during the conduct of microbiological tests. | 2,0 | |
3,0 | The student is aware of existing knowledge in further study of scientific disciplines related to microbiology. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- ed. F.Shahidi and B.K. Simpson, Seafood Quality & Safety. Advances in the New Millennium, 2004
- ed.E.G.Daczkowska-Kozon and B. Sun Pan, nvironmental effects on seafood availability, safety and quality., CRC Press, 2011