Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S1)

Sylabus przedmiotu GENERAL MICROBIOLOGY:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wymiana międzynarodowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot GENERAL MICROBIOLOGY
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 30 3,00,50zaliczenie
wykładyW1 30 3,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1biology, biochemistry, chemistry

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1the knowledge on: diversity of microorganisms, ways to control their growth, role microbes play in the environment,
C-2the practical skills in fundamental microbiological techniques.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Fundamental microbiological techniques,15
T-L-2Microbial growth and metabolism,10
T-L-3Methods of counting microbes.5
30
wykłady
T-W-1Types of microorganisms: bacteria, fungi, viruses, prions,10
T-W-2Microorganisms and the environment – role they play,5
T-W-3Microbial diversity, mutual relations, survival strategy,5
T-W-4Bacterial cell structures and functions,5
T-W-5Factors affecting growth and ways to control microorganisms,5
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Parcipitation to classes15
A-L-2Study of reccomended literature35
A-L-3Consultations15
A-L-4Preparing the multimedia presentation25
90
wykłady
A-W-1Parcypitation to lecturer15
A-W-2Study of reccomended literature35
A-W-3Consultations25
A-W-4Preparing for the test15
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Informative lectures with multimedia presentations
M-2Laboratory

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: the final mark composed of marks for the exam (75%) and practical laboratory work (25%)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WNoZiR_1-_null_W01
The student can choose the appropriate techniques for examination and identification of bacteria and fungi.
C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WNoZiR_1-_null_U01
The student uses skills on diagnostics of bacteria and fungi.
C-1T-L-1M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WNoZiR_1-_null_K01
The student demonstrates responsibility and awareness of the decisions made during the conduct of microbiological tests.
C-1T-L-1, T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
WM-WNoZiR_1-_null_W01
The student can choose the appropriate techniques for examination and identification of bacteria and fungi.
2,0
3,0Studenst knows the basic information about miroorganisms
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
WM-WNoZiR_1-_null_U01
The student uses skills on diagnostics of bacteria and fungi.
2,0
3,0The student with help of the teacher is able to use the right technique of microbiology to identify of bacteria
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
WM-WNoZiR_1-_null_K01
The student demonstrates responsibility and awareness of the decisions made during the conduct of microbiological tests.
2,0
3,0The student is aware of existing knowledge in further study of scientific disciplines related to microbiology.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. M.J. Leboffe and B.E.Pierce, Microbiology: Laboratory Theory & Application
  2. K.R. Aneja, A Textbook of Basic and Applied Microbiology., New Age Int., 2008

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Fundamental microbiological techniques,15
T-L-2Microbial growth and metabolism,10
T-L-3Methods of counting microbes.5
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Types of microorganisms: bacteria, fungi, viruses, prions,10
T-W-2Microorganisms and the environment – role they play,5
T-W-3Microbial diversity, mutual relations, survival strategy,5
T-W-4Bacterial cell structures and functions,5
T-W-5Factors affecting growth and ways to control microorganisms,5
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Parcipitation to classes15
A-L-2Study of reccomended literature35
A-L-3Consultations15
A-L-4Preparing the multimedia presentation25
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Parcypitation to lecturer15
A-W-2Study of reccomended literature35
A-W-3Consultations25
A-W-4Preparing for the test15
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WNoZiR_1-_null_W01The student can choose the appropriate techniques for examination and identification of bacteria and fungi.
Cel przedmiotuC-1the knowledge on: diversity of microorganisms, ways to control their growth, role microbes play in the environment,
Treści programoweT-W-1Types of microorganisms: bacteria, fungi, viruses, prions,
Metody nauczaniaM-1Informative lectures with multimedia presentations
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: the final mark composed of marks for the exam (75%) and practical laboratory work (25%)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Studenst knows the basic information about miroorganisms
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WNoZiR_1-_null_U01The student uses skills on diagnostics of bacteria and fungi.
Cel przedmiotuC-1the knowledge on: diversity of microorganisms, ways to control their growth, role microbes play in the environment,
Treści programoweT-L-1Fundamental microbiological techniques,
Metody nauczaniaM-2Laboratory
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: the final mark composed of marks for the exam (75%) and practical laboratory work (25%)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student with help of the teacher is able to use the right technique of microbiology to identify of bacteria
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WNoZiR_1-_null_K01The student demonstrates responsibility and awareness of the decisions made during the conduct of microbiological tests.
Cel przedmiotuC-1the knowledge on: diversity of microorganisms, ways to control their growth, role microbes play in the environment,
Treści programoweT-L-1Fundamental microbiological techniques,
T-W-1Types of microorganisms: bacteria, fungi, viruses, prions,
Metody nauczaniaM-1Informative lectures with multimedia presentations
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: the final mark composed of marks for the exam (75%) and practical laboratory work (25%)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student is aware of existing knowledge in further study of scientific disciplines related to microbiology.
3,5
4,0
4,5
5,0