Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)
Sylabus przedmiotu BIOTECHNOLOGY IN AGRICULTURE:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | BIOTECHNOLOGY IN AGRICULTURE | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Masojć <Piotr.Masojc@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Paweł Milczarski <Pawel.Milczarski@zut.edu.pl>, Beata Myśków <Beata.Myskow@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basic molecular biology, plant breeding. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Presentation of modern methods of plant biotechnology and their application in agriculture. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Gene clonnig technology. Preparation of gene constructs, methods of transformation and identification of positive clones. The use of bacterial vectors and plasmid cloning. Purification of plasmids, sequencing of the gene fragment and characterization of the results. | 20 |
T-L-2 | Identification of GMO in some food products. Isolation of DNA from the food products, the amplification using the reference PCR. Detection of traces of GMO and characterization results. | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Genetic structure of cultivated crops | 2 |
T-W-2 | Methods of genome research. | 4 |
T-W-3 | In vitro cultures of plants. | 4 |
T-W-4 | Methods of genetic engineering. | 4 |
T-W-5 | Methods of generating transgenic plants (GMO) | 4 |
T-W-6 | Useful traits modified by genetic engineering. | 2 |
T-W-7 | Commercialy available GMO in agriculture. | 2 |
T-W-8 | Molecular breeding and farming | 4 |
T-W-9 | Biosafety aspects of GMO production. | 2 |
T-W-10 | Methods of GMO detection in commercial products | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | participation in tha laboraatory | 30 |
A-L-2 | self-study of the lterature | 40 |
A-L-3 | prepare to pass the practical | 5 |
75 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | participation in lecture | 30 |
A-W-2 | self-study of the literature | 60 |
A-W-3 | written test | 2 |
A-W-4 | Preparation to the test | 12 |
104 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | lecture |
M-2 | laboratory |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: practical exam |
S-2 | Ocena podsumowująca: written exam |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_W01 students will gain knowledge in methods of modern biotechnology to ascertain higher yield and quality of cultivated plants. | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-10, T-W-5, T-W-6, T-W-2, T-W-4, T-W-1, T-W-9, T-W-7, T-W-8 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_U01 student will be able to perform the basic techniques of cloning, sequencing and detection of transgenes. | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-1 | M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_K01 Student will know how to work in laboratory group and know work safety regulation in GMO lab . | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-10, T-W-5, T-W-6, T-W-2, T-W-4, T-W-1, T-W-9, T-W-7, T-W-8, T-L-2, T-L-1 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_W01 students will gain knowledge in methods of modern biotechnology to ascertain higher yield and quality of cultivated plants. | 2,0 | |
3,0 | student know basic methods used in modern biotechnology | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_U01 student will be able to perform the basic techniques of cloning, sequencing and detection of transgenes. | 2,0 | |
3,0 | Student knows how to perform basic gene cloning, sequenced and characterized it. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_K01 Student will know how to work in laboratory group and know work safety regulation in GMO lab . | 2,0 | |
3,0 | Student has acquired the competence to work in groups, he understands the need for training. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Slater A., Scott N., Fowler M., Plant Biotechnology. The Genetic manipulation of plants., Oxford University Press Inc, New York, 2003
- Dixon R.A., Gonzales R.A., Plant Cell Culture, IRL Press, Oxford, New York, Tokyo, 1994