Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności

Sylabus przedmiotu Gospodarka odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Gospodarka odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego
Specjalność technologia rybna
Jednostka prowadząca Zakład Sozologii Wód
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Nędzarek <Arkadiusz.Nedzarek@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Bonisławska <Malgorzata.Bonislawska@zut.edu.pl>, Agnieszka Rybczyk <Agnieszka.Rybczyk@zut.edu.pl>, Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW3 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student posiada podstawową wiedzę z zakresu chemii, technologii przetwórstwa rybnego

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu gospdarki odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego jak i zdobycie przez studenta umiejętności identyfikacji i gospodarowania odpadami

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Identyfikacja odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego na podstawie danych z wybranego zakładu4
T-L-2Wskazanie odpowiedniego (optymalnego) sposobu przetworzenia tych odpadów zgodnie z obowiązującymi przepisami4
T-L-3Przygotowanie kompleksowego projektu dotyczącego gospodarowania odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego7
15
wykłady
T-W-1Podstawowe definicje oraz przegląd przepisów prawnych3
T-W-2Rodzaje odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego i ich identyfikacja3
T-W-3Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania - zasada 3U - unikanie, użycie ponowne, recykling, unieszkodliwianie)3
T-W-4Elementy zintegrowanego systemu gospodarki odpadami (selekcja i gromadzenie, transport, magazynowanie porzejściowe, segregacja, recykling, przerób i unieszkodliwianie, ostateczne skałdowanie, charakterystyka stosowanych technologii - kompostowanie, spalarnie, składowiska, metody unieszkodliwiania odpadów niebezpiecznych).6
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Studiowanie literatury przedmiotu5
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia10
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z zastosowaniem sprzętu multimedialnego
M-2Ćwiczenia z elementami projektu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Obserwacja ciagła w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Kolokwia sprawdzające
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwium końcowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D4tr_W01
Ma podstawową wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego. Posiada podstawową wiedzę z zakresu podstawowych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania odpadów z takiego zakładu.
TZiZu_2A_W03C-1T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-2M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D4tr_U01
Potrafi ocenić wielkość odpadów wybranego zakładu przetórstwa rybnego oraz określić sposób postępowania z obowiązującymi przepisami prawnymi
TZiZu_2A_U01, TZiZu_2A_U02, TZiZu_2A_U16C-1T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-2M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D4tr_K01
Ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
TZiZu_2A_K03C-1T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-2M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D4tr_W01
Ma podstawową wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego. Posiada podstawową wiedzę z zakresu podstawowych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania odpadów z takiego zakładu.
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego. Posiada podstawową wiedzę z zakresu podstawowych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania odpadów z takiego zakładu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D4tr_U01
Potrafi ocenić wielkość odpadów wybranego zakładu przetórstwa rybnego oraz określić sposób postępowania z obowiązującymi przepisami prawnymi
2,0
3,0Potrafi ocenić wielkość odpadów wybranego zakłądu przetórstwa rybnego oraz określoć sposób postępowania z obowiązujacymi przepisami prawnymi
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D4tr_K01
Ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
2,0
3,0Ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jędrczak A., Biologiczne przetwarzanie odpadów, PWN, Warszawa, 2008
  2. Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2005
  3. Hartmann L., Biologiczne oczyszczanie scieków, Instalator Polski, Warszawa, 1966
  4. Miksch K., Sikora J., Biotechnologia ścieków, PWN, Warszawa, 2010

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Identyfikacja odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego na podstawie danych z wybranego zakładu4
T-L-2Wskazanie odpowiedniego (optymalnego) sposobu przetworzenia tych odpadów zgodnie z obowiązującymi przepisami4
T-L-3Przygotowanie kompleksowego projektu dotyczącego gospodarowania odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego7
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe definicje oraz przegląd przepisów prawnych3
T-W-2Rodzaje odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego i ich identyfikacja3
T-W-3Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania - zasada 3U - unikanie, użycie ponowne, recykling, unieszkodliwianie)3
T-W-4Elementy zintegrowanego systemu gospodarki odpadami (selekcja i gromadzenie, transport, magazynowanie porzejściowe, segregacja, recykling, przerób i unieszkodliwianie, ostateczne skałdowanie, charakterystyka stosowanych technologii - kompostowanie, spalarnie, składowiska, metody unieszkodliwiania odpadów niebezpiecznych).6
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Studiowanie literatury przedmiotu5
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_D4tr_W01Ma podstawową wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego. Posiada podstawową wiedzę z zakresu podstawowych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania odpadów z takiego zakładu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZu_2A_W03Ma pogłębioną wiedzę w zakresie wymagań higienicznych i technologicznych stawianych zakładom spożywczym.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu gospdarki odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego jak i zdobycie przez studenta umiejętności identyfikacji i gospodarowania odpadami
Treści programoweT-L-3Przygotowanie kompleksowego projektu dotyczącego gospodarowania odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego
T-L-1Identyfikacja odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego na podstawie danych z wybranego zakładu
T-L-2Wskazanie odpowiedniego (optymalnego) sposobu przetworzenia tych odpadów zgodnie z obowiązującymi przepisami
T-W-1Podstawowe definicje oraz przegląd przepisów prawnych
T-W-4Elementy zintegrowanego systemu gospodarki odpadami (selekcja i gromadzenie, transport, magazynowanie porzejściowe, segregacja, recykling, przerób i unieszkodliwianie, ostateczne skałdowanie, charakterystyka stosowanych technologii - kompostowanie, spalarnie, składowiska, metody unieszkodliwiania odpadów niebezpiecznych).
T-W-3Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania - zasada 3U - unikanie, użycie ponowne, recykling, unieszkodliwianie)
T-W-2Rodzaje odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego i ich identyfikacja
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem sprzętu multimedialnego
M-2Ćwiczenia z elementami projektu
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja ciagła w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Kolokwia sprawdzające
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwium końcowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego. Posiada podstawową wiedzę z zakresu podstawowych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania odpadów z takiego zakładu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_D4tr_U01Potrafi ocenić wielkość odpadów wybranego zakładu przetórstwa rybnego oraz określić sposób postępowania z obowiązującymi przepisami prawnymi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZu_2A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZiZu_2A_U02Potrafi pracować indywidualnie i w zespole, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów.
TZiZu_2A_U16Potrafi w sposób logiczny powiązać zależności pomiędzy czynnikami biologicznymi, przetwarzaniem a jakością uzyskanych produktów spożywczych uwzględniając aspekty systemowe i pozatechniczne.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu gospdarki odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego jak i zdobycie przez studenta umiejętności identyfikacji i gospodarowania odpadami
Treści programoweT-L-3Przygotowanie kompleksowego projektu dotyczącego gospodarowania odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego
T-L-1Identyfikacja odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego na podstawie danych z wybranego zakładu
T-L-2Wskazanie odpowiedniego (optymalnego) sposobu przetworzenia tych odpadów zgodnie z obowiązującymi przepisami
T-W-1Podstawowe definicje oraz przegląd przepisów prawnych
T-W-4Elementy zintegrowanego systemu gospodarki odpadami (selekcja i gromadzenie, transport, magazynowanie porzejściowe, segregacja, recykling, przerób i unieszkodliwianie, ostateczne skałdowanie, charakterystyka stosowanych technologii - kompostowanie, spalarnie, składowiska, metody unieszkodliwiania odpadów niebezpiecznych).
T-W-3Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania - zasada 3U - unikanie, użycie ponowne, recykling, unieszkodliwianie)
T-W-2Rodzaje odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego i ich identyfikacja
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem sprzętu multimedialnego
M-2Ćwiczenia z elementami projektu
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja ciagła w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Kolokwia sprawdzające
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwium końcowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi ocenić wielkość odpadów wybranego zakłądu przetórstwa rybnego oraz określoć sposób postępowania z obowiązujacymi przepisami prawnymi
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_D4tr_K01Ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZu_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu gospdarki odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego jak i zdobycie przez studenta umiejętności identyfikacji i gospodarowania odpadami
Treści programoweT-L-3Przygotowanie kompleksowego projektu dotyczącego gospodarowania odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego
T-L-1Identyfikacja odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego na podstawie danych z wybranego zakładu
T-L-2Wskazanie odpowiedniego (optymalnego) sposobu przetworzenia tych odpadów zgodnie z obowiązującymi przepisami
T-W-1Podstawowe definicje oraz przegląd przepisów prawnych
T-W-4Elementy zintegrowanego systemu gospodarki odpadami (selekcja i gromadzenie, transport, magazynowanie porzejściowe, segregacja, recykling, przerób i unieszkodliwianie, ostateczne skałdowanie, charakterystyka stosowanych technologii - kompostowanie, spalarnie, składowiska, metody unieszkodliwiania odpadów niebezpiecznych).
T-W-3Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania - zasada 3U - unikanie, użycie ponowne, recykling, unieszkodliwianie)
T-W-2Rodzaje odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego i ich identyfikacja
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem sprzętu multimedialnego
M-2Ćwiczenia z elementami projektu
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja ciagła w trakcie zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
3,5
4,0
4,5
5,0