Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: żywienie człowieka i dietetyka
Sylabus przedmiotu Patofizjologia:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Patofizjologia | ||
Specjalność | żywienie człowieka i dietetyka | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Podstaw Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Kucharska <Elzbieta.Kucharska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Edyta Balejko <Edyta.Balejko@zut.edu.pl>, Anna Bogacka <Anna.Bogacka@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Opanowanie treści z przedmiotów: biochemia, chemia żywności, mikrobiologia żywności, ogólna technologia żywności, fizjologia człowieka, żywienia człowieka, budowa ustroju ludzkiego |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie zasad prawidłowego żywienia ludzi chorych. |
C-2 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie planowania diet w wybranych jednostkach chorobowych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Układanie diet w zatruciach i zakażeniach pokarmowych. | 1 |
T-A-2 | Układanie diet w zapaleniach jamy ustnej i przełyku. Dieta papkowata. | 1 |
T-A-3 | Opracowanie jadłospisu dla osób z nadkwaśnością żołądka. | 1 |
T-A-4 | Opracowanie jadłospisu w niedokwaśności żołądka. | 1 |
T-A-5 | Opracowanie jadłospisu dla cjorych z przewlekłym zapaleniem trzustki. | 1 |
T-A-6 | Opracowanie jadłospisu dla osób z ostrym zapaleniem trzustki. | 1 |
T-A-7 | Opracoanie jadłospisu dla chorych z wirusowymi zapaleniami wątroby. Analiza przypadków. | 1 |
T-A-8 | Układanie diet w stłuszczeniu wątroby. Analiza przypadków. | 1 |
T-A-9 | Opracowanie jadłospisu dla chorych z kamicą żółciową. | 1 |
T-A-10 | Opracowanie jadłospisu i zaleceń zmian stylu życia dla osób z zespołem jelita drażliwego. | 1 |
T-A-11 | Dieta pacjentów hemodializowanych-opracowanie jadłospisu dekadowego. | 1 |
T-A-12 | Zalecenia żywieniowe w chorobach nowotworowych dietozależnych, przy chemio- i radioterapii. | 1 |
T-A-13 | Dieta pacjentów z dną moczanową- przygotowanie jadłospisu dekadowego. | 1 |
T-A-14 | Domowa dieta dojelitowa. | 1 |
T-A-15 | Zaliczenie | 1 |
15 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Zajęcia wprowadzające - zapoznianie studentów z tematyką zajęć, warunkami zaliczenia. Zajęcia przypominające- planowanie jadłospisów, zbieranie wywiadu żywieniowego, obsługa programu komputerowego Dietetyk i Dieta 4 | 2 |
T-L-2 | Układanie diet w zatruciach i zakażeniach pokarmowych. | 2 |
T-L-3 | Układanie diet w zapaleniach jamy ustnej i przełyku. Dieta papkowata. | 2 |
T-L-4 | Opracowanie jadłospisu dla osób z nadkwaśnością żołądka. | 2 |
T-L-5 | Opracowanie jadłospisu w niedokwaśności żołądka. | 2 |
T-L-6 | Opracowanie jadłospisu dla cjorych z przewlekłym zapaleniem trzustki. | 2 |
T-L-7 | Opracowanie jadłospisu dla osób z ostrym zapaleniem trzustki. | 2 |
T-L-8 | Opracoanie jadłospisu dla chorych z wirusowymi zapaleniami wątroby. Analiza przypadków. | 2 |
T-L-9 | Układanie diet w stłuszczeniu wątroby. Analiza przypadków. | 2 |
T-L-10 | Opracowanie jadłospisu dla chorych z kamicą żółciową. | 2 |
T-L-11 | Opracowanie jadłospisu i zaleceń zmian stylu życia dla osób z zespołem jelita drażliwego. | 2 |
T-L-12 | Dieta pacjentów hemodializowanych-opracowanie jadłospisu dekadowego. | 2 |
T-L-13 | Zalecenia żywieniowe w chorobach nowotworowych dietozależnych, przy chemio- i radioterapii. | 2 |
T-L-14 | Dieta pacjentów z dną moczanową- przygotowanie jadłospisu dekadowego. | 2 |
T-L-15 | Domowa dieta dojelitowa. Zaliczenie ćwiczeń. | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zatrucia i zakażenia pokarmowe. | 2 |
T-W-2 | Zasady zapobiegania zakażeniom szpitalnym w kuchni szpitalnej. | 2 |
T-W-3 | Patofizjologia chorób jamy ustnej. | 2 |
T-W-4 | Patofizjologia chorób przełyku. | 2 |
T-W-5 | Patofizjologia chorób żołądka. | 2 |
T-W-6 | Patofizjologia chorób trzustki cz. 1 | 2 |
T-W-7 | Patofizjologia chorób trzustki cz.2 | 2 |
T-W-8 | Patofizjologia chorób wątroby. | 2 |
T-W-9 | Patofizjologia chorób pęcherzyka i dróg żółciowych. | 2 |
T-W-10 | Patofizjologia chorób jelit. | 2 |
T-W-11 | Patofizjologia chorób nerek. | 2 |
T-W-12 | Choroby nowotworowe. | 2 |
T-W-13 | Patofizjologia chorób stawów i kości. | 2 |
T-W-14 | Żywienie dojelitowe. | 2 |
T-W-15 | Żywienie pozajelitowe. | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Analiza wskazanej literatury | 5 |
A-A-3 | Przygotowanie do okresowych kolokwiów. | 10 |
A-A-4 | Konsultacje z nauczycielem | 5 |
30 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-L-2 | Analiza wskazanej literatury | 20 |
A-L-3 | Konsultacje z nauczycielem | 10 |
A-L-4 | Przygotowanie do okresowych kolokwiów | 10 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 40 |
A-W-2 | Analiza wskazanej literatury | 20 |
A-W-3 | Konsultacje z nauczycielem | 15 |
A-W-4 | Przygotowanie do egzaminu | 15 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem |
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne - metoda przypadków |
M-4 | Opanowanie umiejętności zbierania wywiadu żywieniowego, układania jadłospisów dla osób chorych |
M-5 | Przygotowanie referatów zgodnie z tematyka cwiczeń. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna lub pisemna sprawdzająca przygotowanie do zajęć. |
S-2 | Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń - ocena przygotowanych diet. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Egzamin końcowy z przedmiotu. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D7zcid_W01 Student ma ogólną wiedzę na temat patofizjologii choroby oraz potrzeb żywieniowych osób chorych, składu produktów żywnościowych i ich przydatności w żywieniu. Zna w stopniu podstawowym zagadnienia nutrigenomiki oraz zależności pomiędzy sposobem odżywiania człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi. Ma wiedzę na temat podstawowych suplementów diety stosowanych w omawianych chorobach. | TZZ_1A_W12, TZZ_1A_W13, TZZ_1A_W14, TZZ_1A_W22 | — | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-15, T-W-14, T-W-9, T-W-12, T-W-10, T-W-7, T-W-6, T-W-13, T-W-11, T-W-8, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-L-13, T-L-14, T-L-15 | M-1, M-5, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D7zcid_U01 Posiada umiejętność projektowania diet w patofizjologiach choroby. Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować główne składniki żywności oraz zastosować w dietach pacjentów w zależności od choroby. Posiada umiejętność projektowania i oceny wartości odżywczej jadłospisów dla osób chorych w układzie indywidualnym i zbiorowym. Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych informacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. | TZZ_1A_U15, TZZ_1A_U01, TZZ_1A_U02, TZZ_1A_U05, TZZ_1A_U06, TZZ_1A_U07, TZZ_1A_U04, TZZ_1A_U14, TZZ_1A_U16, TZZ_1A_U29, TZZ_1A_U03 | — | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-15, T-W-14, T-W-9, T-W-12, T-W-10, T-W-7, T-W-6, T-W-13, T-W-11, T-W-8, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-L-13, T-L-14, T-L-15 | M-1, M-5, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D7zcid_K01 Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania się. Ma świadomość znaczenia społecznej roli żywienia ludzi chorych i odpowiedzialności za pracę. Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując różne role. Rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy. | TZZ_1A_K01, TZZ_1A_K02, TZZ_1A_K03, TZZ_1A_K04, TZZ_1A_K05, TZZ_1A_K06 | — | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-15, T-W-14, T-W-9, T-W-12, T-W-10, T-W-7, T-W-6, T-W-13, T-W-11, T-W-8, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-L-13, T-L-14, T-L-15 | M-1, M-5, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D7zcid_W01 Student ma ogólną wiedzę na temat patofizjologii choroby oraz potrzeb żywieniowych osób chorych, składu produktów żywnościowych i ich przydatności w żywieniu. Zna w stopniu podstawowym zagadnienia nutrigenomiki oraz zależności pomiędzy sposobem odżywiania człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi. Ma wiedzę na temat podstawowych suplementów diety stosowanych w omawianych chorobach. | 2,0 | Student nie opanował podstawowych zagadnień z zakresu patofizjologii chorób. Nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu żywienia człowieka chorego. |
3,0 | Student posiada dostateczną wiedzę z zakresu patofizjologii chorób, żywienia człowieka chorego i poprawnie ją wykorzystuje. | |
3,5 | Student posiada częściową wiedzę z zakresu patofizjologii chorób, potrzeb żywieniowych człowieka chorego i poprawnie ją wykorzystuje. | |
4,0 | Student opanował prawie całą wiedzę z zakresu patofizjologii chorób, potrzeb żywieniowych człowieka chorego i poprawnie ją wykorzystuje. | |
4,5 | Student posiada całą wiedzę z zakresu patofizjologii chorób i potrzeb żywieniowych człowieka chorego. Prawidłowo identyfikuje jednostkę chorobową i układa właściwą dietę. Samodzielnie kojarz i wyciąga wnioski. | |
5,0 | Student posiada całą wiedzę z zakresu patofizjologii chorób i potrzeb żywieniowych człowieka chorego. Prawidłowo identyfikuje jednostkę chorobową i układa właściwą dietę. Samodzielnie kojarzy i wyciąga wnioski. Potrafi znaleźć źródło błędów i wprowadzić korekty, z uzasadnieniem. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D7zcid_U01 Posiada umiejętność projektowania diet w patofizjologiach choroby. Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować główne składniki żywności oraz zastosować w dietach pacjentów w zależności od choroby. Posiada umiejętność projektowania i oceny wartości odżywczej jadłospisów dla osób chorych w układzie indywidualnym i zbiorowym. Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych informacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. | 2,0 | Student nie potrafi prawidłowo zaprojektować diety osób chorych i w najprostszy sposób zaprezentować wyników swoich badań. |
3,0 | Student w znacznym stopniu poprawnie projektuje jadłospis osoby chorej, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań jednak bez analizy. | |
3,5 | Student w znacznym stopniu poprawnie projektuje jadłospis osoby chorej, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. | |
4,0 | Student poprawnie projektuje jadłospis osoby chorej, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników. | |
4,5 | Student poprawnie projektuje jadłospis osoby chorej, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy. | |
5,0 | Student poprawnie projektuje jadłospis osoby chorej, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy. Ponadto potrafi zaproponować korekty. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D7zcid_K01 Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania się. Ma świadomość znaczenia społecznej roli żywienia ludzi chorych i odpowiedzialności za pracę. Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując różne role. Rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy. | 2,0 | Nie posiada potrzeby dokształcania się. |
3,0 | Posiada potrzebę dokształcania się. | |
3,5 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się i poszerzania wiedzy. | |
4,0 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. | |
4,5 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. | |
5,0 | Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. |
Literatura podstawowa
- Guzek J. W., Patofizjologia człowieka w zarysie, PZWL, Warszawa, 2002
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa, 2007
- Hasik J., Gawęcki J., Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T 2, PWN, Warszawa, 2009
- Wieczorek-Chełmińska Z., Zasady żywienia i dietetyka stosowana, PZWL, Warszawa, 1992
Literatura dodatkowa
- Wieczorek-Chełmińska Z., Żywienie w chorobach serca, PZWL, Warszawa, 2003
- Wieczorek-Chełmińska Z., Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki, PZWL, Warszawa, 2001
- Wieczorek-Chełmińska Z., Żywienie w chorobach nerek, PZWL, Warszawa, 2004