Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Rybactwo (N2)
specjalność: Akwakultura
Sylabus przedmiotu Zarządzanie i marketing:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rybactwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie i marketing | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Logistyki i Ekonomiki Transportu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Jolanta Sułek <Jolanta.Sulek@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy zarzadzania, mikroekonomia. Podstawowa wiedza z zakresu zarzadzania organizacjami |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student powinien umiec wyjasnic istote działalnosci przedsiebiorstwa, scharakteryzowac formy organizacyjno-prawne przedsiebiorstw, omówic proces zarzadzania przedsiebiorstwem i podstawowe funkcje zarzadzania. Powinien równie¿ umiec scharakteryzowac cele, zadania i działalnosc poszczególnych funkcji biznesowych w przedsiebiorstwie. Student powinien nabyc umiejetnosc systemowego podejscia do zarzadzania przedsiebiorstwem, samodzielnie analizowac działalnosc, zachowania i zwiazki miedzy poszczególnymi jednostkami organizacyjnymi przedsiebiorstwa oraz umiec kierowac mały zespołem roboczym. Student powinien zrozumiec role współdziałania, aktywnosci, kreatywnosci, przedsiebiorczosci wszystkich pracowników w osiaganiu sukcesu gospodarczego przedsiebiorstwa. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Sprawy organizacyjne, wprowadzenie – przypomnienie podstawowych pojęć, wpływ globalizacji i regionalizacji na zarządzanie przedsiębiorstwem | 5 |
T-W-2 | Odpowiedzialność biznesu: społeczna, korporacyjna i prawna | 1 |
T-W-3 | Ekologia w zarządzaniu przedsiębiorstwem | 4 |
T-W-4 | Róznorodność i wielokulturowość w zarządzaniu, różnice kulturowe w zarządzaniu | 1 |
T-W-5 | Modele i style w zarządzaniu, zarządzanie relacjami z interesariuszami i mediami | 3 |
T-W-6 | Etykieta w biznesie | 2 |
T-W-7 | Charakterystyka różnych form zarządzania stosowana w przedsiębiorstwach rybackich. Zalety,wady, dostosowanie do realiów lokalnych. Mozliwości zmiany orientacji i koncepcji zarzadzania w przesiębiorstwach rybackich | 2 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 18 |
A-W-2 | Przygotowanie do zajeć | 22 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia końcowego | 20 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład multimedialny, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne |
S-2 | Ocena formująca: Sprawdzian piesemny |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
RYB_2A_C11_W01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma odpowiednią wiedzę by definiować i objaśniać zagadnienia związane z zarzadzeniem przedsiębiorstwem rybackim. Potrafi charakteryzować i tłumaczyć metody zarządzania i określić najbardziej optymalna formę dla przedsiębiorstwa rybackiego. | RYB_2A_W03, RYB_2A_W16 | — | — | C-1 | T-W-7, T-W-5 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
RYB_2A_C11_U01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć, organizować, planować cykl produkcji, kontrolować aspekt ekonomiczny przy produkcji i połowachryb, wdrażać nowe technologie, oraz umie zarządzać małym przedsiębiorstwem | RYB_2A_U12, RYB_2A_U05, RYB_2A_U15, RYB_2A_U10 | — | — | C-1 | T-W-6, T-W-4 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
RYB_2A_C11_K01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: chętny do pomocy, postępowanie zgodne z zasadami BHP i etyki, zdolny do samodzielnego podejmowania decyzji, zorientowany na nowe technologie | RYB_2A_K03, RYB_2A_K04, RYB_2A_K01 | — | — | C-1 | T-W-2 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RYB_2A_C11_W01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma odpowiednią wiedzę by definiować i objaśniać zagadnienia związane z zarzadzeniem przedsiębiorstwem rybackim. Potrafi charakteryzować i tłumaczyć metody zarządzania i określić najbardziej optymalna formę dla przedsiębiorstwa rybackiego. | 2,0 | Student nie potrafi zdefiniować zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim |
3,0 | Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim | |
3,5 | Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim, zapoznał się z organizowanie i zarzadzaniem zmianami w przedsiębiorstwie rybackim | |
4,0 | Student potrafi poprawnie zdefiniować zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim | |
4,5 | Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim | |
5,0 | Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim. Ponadto potrafi wybrać najbardziej optymalną formę dla przedsiębiorstwa. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RYB_2A_C11_U01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć, organizować, planować cykl produkcji, kontrolować aspekt ekonomiczny przy produkcji i połowachryb, wdrażać nowe technologie, oraz umie zarządzać małym przedsiębiorstwem | 2,0 | Student nie potrafi zdefiniować zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim |
3,0 | Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim | |
3,5 | Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim, zapoznał się z organizowanie i zarzadzaniem zmianami w przedsiębiorstwie rybackim | |
4,0 | Student potrafi poprawnie zdefiniować podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim | |
4,5 | Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim | |
5,0 | Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim. Ponadto potrafi wybrać najbardziej optymalną formę dla przedsiębiorstwa. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RYB_2A_C11_K01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: chętny do pomocy, postępowanie zgodne z zasadami BHP i etyki, zdolny do samodzielnego podejmowania decyzji, zorientowany na nowe technologie | 2,0 | Student nie potrafi zdefiniować zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim |
3,0 | Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim | |
3,5 | Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim, zapoznał się z organizowanie i zarzadzaniem zmianami w przedsiębiorstwie rybackim | |
4,0 | Student potrafi poprawnie zdefiniować podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim | |
4,5 | Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim | |
5,0 | Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim. Ponadto potrafi wybrać najbardziej optymalną formę dla przedsiębiorstwa. |
Literatura podstawowa
- Żurek J., Przedsiebiorstwo. Zasady działania, funkcjonowanie i rozwój, Fundacja Rozwoju UG, Gdańsk, 2007
- Griffin R.W., Podstawy zarzadzania organizacjami, PWN, Warszawa, 2007
- Bień W., Zarzadzanie finansami przedsiebiorstwa, Delfin, Warszawa, 2008
- A. K. Kozminski, W. Piotrowski, Zarzadzanie. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa, 2007
- Strużycki M, Zarzadzanie przedsiebiorstwem, Delfin, Warszawa, 2004
Literatura dodatkowa
- Czerminski A. Czerska M., Nogalski B., Rutka R., Apanowicz J., Zarzadzanie organizacjami, Dom Organizatora, Toruń, 2001
- Bozarth C., Handfield R.B., Wprowadzenie do zarzadzania operacjami i łancuchem dostaw, Helion, Gliwice, 2007