Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Rybactwo (N1)
Sylabus przedmiotu Biotechnologia rybacka:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rybactwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biotechnologia rybacka | ||
Specjalność | Biotechnologia rybacka i akwakultura | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Akwakultury | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Jolanta Kiełpińska <Jolanta.Kielpinska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podsatawowa wiedza z zakresu biologii, chemii i genetyki. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z warsztatem badawczym i możliwościami wykorzystania technik biootechnologicznych w rybactwie. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Genetyczny monitoring zarybiania z wykorzystaniem markerów genetycznych. | 4 |
T-L-2 | Wylęgarnie (bioróżnorodność ekosystemów wodnych) | 4 |
T-L-3 | Gospodarka zarybieniowa w Polsce - wylęgarnie przemysłowe i tzw. macierzyste. | 2 |
T-L-4 | Hybrydyzacja i jej znaczenie dla bioróżnorodności. | 4 |
T-L-5 | Bioróżnorodność ichtiologiczna. | 4 |
18 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia z zakresu biotechnologii. Warsztat badawczy. | 1 |
T-W-2 | Cytogenetyka molekularna. Enzymy restrykcyjne - mechanizm działania. Genomika. | 1 |
T-W-3 | Znaczenie i wykorzystanie komórek macierzystych. | 1 |
T-W-4 | Transformacja jako metoda wprowadzania obcego DNA do komórek biorcy. Mikroiniekcja, elektroporacja, agroinfekcja, glikol polietylenowy. | 1 |
T-W-5 | Transgeniczne drobnoustroje, rośliny i zwierzęta (specyfika, odporność, tolerancja, polepszanie jakości). | 3 |
T-W-6 | Wyciszanie genów. | 2 |
T-W-7 | Biotechnologia w medycynie. terapia genowa. | 1 |
T-W-8 | Infekcje wirusowe i choroby monogenowe. | 2 |
T-W-9 | Zarządzanie genomem i jego analiza. Chromosomy bakteryjne. Mechanizm transferu genów. | 2 |
T-W-10 | Inżynieria genetyczna i jej podstawowe narzędzia. Sztuczne chromosomy bakteryjne. Wektory. | 2 |
T-W-11 | Zasady analizy genomów. | 2 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 18 |
A-L-2 | Konsultacje z prowadzącym | 24 |
A-L-3 | Studiowanie literatury przedmiotu podsanej przez prowadzącego - aktualna problematyka badawcza | 22 |
A-L-4 | Przygotowanie do egzaminu | 26 |
90 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 18 |
A-W-2 | Uczestnictwo w konsultacjach z prowadzącym | 17 |
A-W-3 | Przygotowanie do egzaminu | 25 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Wykład problemowy |
M-3 | Metody eksponujące: film |
M-4 | Metody praktyczne: pokaz, seminarium |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena formująca |
S-2 | Ocena formująca: Ocena podsumowująca |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
RYB_1A_D2-6_W01 Student ma wiedzę na temat metod i technik badawczych wykorzystywancyh w biotechnologii. Zna funkcje i zastosowanie komórek macierzystych oraz mechanizmu transformacji i zasad analizy genomu. | RYB_1A_W10, RYB_1A_W13, RYB_1A_W19, RYB_1A_W08, RYB_1A_W09 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-4, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-W-8, T-W-1, T-W-9, T-W-3, T-W-7, T-W-2, T-W-4, T-W-6, T-W-10, T-W-5, T-W-11 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
RYB_1A_D2-6_U01 Student rozumie potrzebę zastosowania nowowczesnych technik do produkcji materiału zarybieniowego, zna zasady utrzymania bioróżnorodności w wylęgarniach oraz możliwości zastosowania biomanipulacji dla tworzenia siedlisk dla gatunków zagrożonych. | RYB_1A_U16, RYB_1A_U11 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-4, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-W-8, T-W-1, T-W-9, T-W-3, T-W-7, T-W-2, T-W-4, T-W-6, T-W-10, T-W-5, T-W-11 | M-2, M-3, M-4 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
RYB_1A_D2-6_K01 Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności oraz ich wykorzystania w zakresie biotechnologii rybackiej. | RYB_1A_K04 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-4, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-W-8, T-W-1, T-W-9, T-W-3, T-W-7, T-W-2, T-W-4, T-W-6, T-W-10, T-W-5, T-W-11 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RYB_1A_D2-6_W01 Student ma wiedzę na temat metod i technik badawczych wykorzystywancyh w biotechnologii. Zna funkcje i zastosowanie komórek macierzystych oraz mechanizmu transformacji i zasad analizy genomu. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawowy zasób wiedzy z zakresu technik stosowanych w biotechnologii rybackiej. W stopniu podstawowym orientuje się w mechanizmach umożliwiających transformację obcego DNA do komórek biorcy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RYB_1A_D2-6_U01 Student rozumie potrzebę zastosowania nowowczesnych technik do produkcji materiału zarybieniowego, zna zasady utrzymania bioróżnorodności w wylęgarniach oraz możliwości zastosowania biomanipulacji dla tworzenia siedlisk dla gatunków zagrożonych. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wybrać i zastosować wybrane techniki w celu podniesienia wartości użytkowej ryb w wylęgarniach oraz w celu utrzymania na bezpiecznym poziomie bioróżnorodności ichtiologicznej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RYB_1A_D2-6_K01 Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności oraz ich wykorzystania w zakresie biotechnologii rybackiej. | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość swojej wiedzy ale nie widzi dalszej potrzeby samokształcenia się. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Buchowicz J., Biotechnologia molekularna. geneza, przedmiot, perspektywy badań i zastosowań., PWN, Warszawa, 2007
- Buchowicz J., Biotechnologia molekularna. Modyfikacje genetyczne, postępy, problemy., PWN, Warszawa, 2009
- Jankun M., Furgała-Selezniow. G., Woźniak M., Wiśniewska A.M., Gospodarowanie ichtiofauną w warunkach zróżnicowania wodnego., UWM, Olsztyn, 2011
Literatura dodatkowa
- Szala S., Terapia genowa, PWN, Warszawa, 2003
- Chmiel A., Grudziński S., Biotechnologia i chemia antybiotyków., PWN, Warszawa, 1998
- Liu J., Aquaculture genome technologies, Blackwell, 2007, First