Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)
Sylabus przedmiotu Sanityzacja w przemyśle spożywczym:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia stosowana | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Sanityzacja w przemyśle spożywczym | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 13 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Mikrobiologia |
W-2 | Podstawy technologii żywności |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy w projektowaniu systemów sanityzacji w przemysle spozywczym |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Sanityzacja w przemyśle mleczarskim | 2 |
T-A-2 | Sanityzacja w przemyśle przetwórstwa mięsnego | 3 |
T-A-3 | Sanityzacja w przetwórstwie rybnym | 2 |
T-A-4 | Sanityzacja w przetwórstwie owocowo-warzywnym | 2 |
T-A-5 | Sanityzacja w winiarstwie, browarnictwie i gorzelnictwie | 3 |
T-A-6 | Sanityzacja w zakładach zbiorowego zywienia i małej gastronomii | 3 |
15 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Uwarunkowania prawne procesu sanityzacji, system HACCP i dobre praktyki | 6 |
T-L-2 | Zatrucia pokarmowe – żywność jako nośnik drobnoustrojów patogennych | 5 |
T-L-3 | Proces mycia i sanityzacji w zakładach przetwórstwa żywności | 5 |
T-L-4 | Sanityzery i urządzenia wykorzystywane w przemyśle spożywczym | 5 |
T-L-5 | Weryfikacja procesu sanityzacji | 4 |
T-L-6 | Higiena pracowników, proces mycia, ubrania ochronne, sprzęt. Nadzór nad pracownikami. | 5 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-A-2 | przygotowanie i omówienie projektów | 30 |
60 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | studiowanie zadanej literatury i przygotowanie do zaliczenia | 30 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny z prezentacją multimedialną |
M-2 | dyskusja i studium przypadku |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Test zaliczeniowy |
S-2 | Ocena formująca: Ocena z bieżącej aktywnosci na podstawie prezentowanych opracowań |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O13-1_W01 Student posiada wiedzę na temat procesów sanityzacji w różnych gałąziach przemysłu spożywczego | MS_1A_W07 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-A-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-6 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O13-1_U01 Student posiada umiejetność analitycznej oceny przypadku i potrafi zaproponować właściwe rozwiazanie | MS_1A_U05, MS_1A_U06 | — | — | C-1 | T-A-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-6 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O13-1_K01 Ma świadomość własnej wiedzy i mozliwosci jej wykorzystania w pracy zawodowej | MS_1A_K01, MS_1A_K05 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-A-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-6 | M-1, M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O13-1_W01 Student posiada wiedzę na temat procesów sanityzacji w różnych gałąziach przemysłu spożywczego | 2,0 | |
3,0 | Zna i rorumie znaczenie procesu sanityzacji w przemyśle spozywczym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O13-1_U01 Student posiada umiejetność analitycznej oceny przypadku i potrafi zaproponować właściwe rozwiazanie | 2,0 | |
3,0 | Potrafi zaproponować właściwe rozwiazanie problemu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O13-1_K01 Ma świadomość własnej wiedzy i mozliwosci jej wykorzystania w pracy zawodowej | 2,0 | |
3,0 | Potrafi znaleźć zastosowanie zdobytej wiedzy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura dodatkowa
- Mario Stanga, Sanitation Cleaning and Disinfection in the Food Industry, WILEY-VCH Verlag GmbH, Weinheim, 2010, ISBN: 978-3-527-32685-3
- Hui Y. H., Bruinsma B.L., Gorham J.R., Wai-Kit Nip, Tong P.S., Ventresca P., Food Plant Sanitation, CRC Press, New York, 2002, ISBN: 0-8247-0793-1
- Cramer Michael M., Food Plant Sanitation, Design, Maintenance, and Good Manufacturing Practices, CRC Press, Boca Raton, 2006, ISBN 0-8493-4197-3