Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (S1)
Sylabus przedmiotu Podstawy produkcji ogrodniczej 2:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Uprawa winorośli i winiarstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy produkcji ogrodniczej 2 | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw biologii roślin i oddziaływania środowiska klimatyczno-glebowego na rośliny ogrodnicze oraz podstawy uprawy i nawożenia roślin. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zaznajomienie z podstawami produkcji, zastosowaniem i asortymentem wybranych grup roślin ozdobnych. |
C-2 | Zapoznanie studentów z podstawami produkcji wybranych gatunków warzyw należących do 10 grup użytkowych. |
C-3 | Zaznajomienie studentów z metodami produkcji wybranych gatunków roślin sadowniczych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Podstawy produkcji, zastosowanie i asortyment bylin. | 5 |
T-A-2 | Podstawy produkcji wybranych gatunków warzyw z grupy kapustnych | 5 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawy produkcji, zastosowanie i asortyment roślin ozdobnych jednorocznych, dwuletnich i pojemnikowych. | 8 |
T-W-2 | Podstawy produkcji wybranych gatunków warzyw z grupy: psiankowatych, dyniowatych, cebulowych, liściowych, strączkowych, korzeniowych, rzepowatych, wieloletnich i różnych. | 8 |
T-W-3 | Podstawy produkcji wybranych gatunków roślin sadowniczych | 4 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach | 10 |
A-A-2 | Przygotowanie i przedstawienie zadanego zagadnienia | 6 |
A-A-3 | Studiowanie literatury przedmiotu | 8 |
A-A-4 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 6 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 20 |
A-W-2 | Konsultacje | 4 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 6 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian z ćwiczeń |
S-2 | Ocena formująca: Przygotowanie i prezentowanie przygotowanego zagadnienia |
S-3 | Ocena podsumowująca: Kolokwium z wykładów |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C11_W01 Student zna podstawy produkcji, zastosowanie i asortyment wybranych gatunków i grup roślin ogrodniczych. | UWW_1A_W13, UWW_1A_W14, UWW_1A_W08, UWW_1A_W09 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-1, T-A-1 | M-2, M-1, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C11_U01 Student nabywa umiejętności prowadzenia uprawy wybranych gatunków roślin ogrodniczych. | UWW_1A_U03, UWW_1A_U04, UWW_1A_U05, UWW_1A_U06, UWW_1A_U08, UWW_1A_U09, UWW_1A_U10, UWW_1A_U13, UWW_1A_U18 | — | — | C-1, C-2, C-3 | — | M-2, M-3, M-1 | S-2, S-3, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C11_K01 Student dokształca się i wprowadza do produkcji ogrodniczej nowe trendy uprawowe, krytycznie ocenia skutki swoich decyzji. | UWW_1A_K01, UWW_1A_K02, UWW_1A_K04 | — | — | C-1, C-2, C-3 | — | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-3, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C11_W01 Student zna podstawy produkcji, zastosowanie i asortyment wybranych gatunków i grup roślin ogrodniczych. | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawy produkcji, zastosowanie i asortyment wybranych gatunków i grup roślin ogrodniczych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C11_U01 Student nabywa umiejętności prowadzenia uprawy wybranych gatunków roślin ogrodniczych. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wyprodukować 60% gatunków roślin ogrodniczych, będących przedmiotem treści wykładów i ćwiczeń. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C11_K01 Student dokształca się i wprowadza do produkcji ogrodniczej nowe trendy uprawowe, krytycznie ocenia skutki swoich decyzji. | 2,0 | |
3,0 | Student przejawia niewielką chęć dokształcania się, wykazuje się znikomą inicjatywą, nie potrafi krytycznie ocenić skutków swojej działalności. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Chmiel H. (red.), Uprawa roślin ozdobnych, PWRiL, Warszawa, 2000
- Orłowski M. (red.), Polowa uprawa warzyw., Brasika, Szczecin, 2000
- Pieniążek S.A., Sadownictwo., PWRiL, W-wa, 2000
Literatura dodatkowa
- Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, Wydaw. UP, Wrocław, 2007
- Czasopisma ogrodnicze:, Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny, Jagodnik, Warzywa, Pod Osłonami., Hortpress, Plantpress, 2017