Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (S1)
Sylabus przedmiotu Podstawy produkcji ogrodniczej 1:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Uprawa winorośli i winiarstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy produkcji ogrodniczej 1 | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy botaniki, podstawy produkcji roślinnej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zaznajomienie z działami produkcji ogrodniczej, ich znaczeniem, wielkością produkcji w Polsce i na świecie. |
C-2 | Zapoznanie z wymaganiami, sposobem rozmnażania, produkcją rozsady, pielęgnacją, zbiorem i obrotem roślin ogrodniczych |
C-3 | Zaznajomienie z ogólną charakterystyką gatunków z poszczególnych grup roślin ogrodniczych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Znaczenie gospodarcze i ogólna charakterystyka gatunków należących do poszczególnych grup roślin ogrodniczych. | 16 |
T-A-2 | Produkcja rozsady roślin warzywnych, ozdobnych i zielarskich | 2 |
T-A-3 | Zabiegi pielęgnacyjne stosowane w uprawie roślin ogrodniczych | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wielkość i struktura produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie. Działy produkcji ogrodniczej i ich charakterystyka. Wymagania i czynniki warunkujące rejonizację upraw roślin ogrodniczych. Sposoby rozmnażania roślin ogrodniczych. Zmianowanie i płodozmian w uprawie roślin ogrodniczych. Zbiór, przygotowanie do sprzedaży i obrót produktów ogrodniczych. | 10 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach | 20 |
A-A-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 3 |
A-A-3 | Przygotowanie i przedstawienie wybranych treści | 3 |
A-A-4 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 4 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 10 |
A-W-2 | Konsultacje | 5 |
A-W-3 | Studiowanie literatury przedmiotu | 8 |
A-W-4 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 7 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład multimedialny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja) |
M-3 | Metody eksponujące (prezentacja, tabele, wykresy, zdjęcia, materiał roślinny) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz, demonstracja) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Przygotowanie i przedstawienie zadanego zagadnienia |
S-2 | Ocena podsumowująca: Kolokwium z wykładów |
S-3 | Ocena podsumowująca: Kolokwium z ćwiczeń |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C07_W01 Student zna działy produkcji ogrodniczej, jej stan aktualny w Polsce i na świecie, a także wymienia gatunki roślin ogrodniczych, ogólne metody ich uprawy i pielęgnacji. | UWW_1A_W08, UWW_1A_W09, UWW_1A_W13, UWW_1A_W14 | — | — | C-1, C-3, C-2 | T-W-1, T-A-2, T-A-1, T-A-3 | — | — |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C07_U01 Student potrafi określić aktualny stan upraw ogrodniczych, rozpoznaje i charakteryzuje gatunki roślin ogrodniczych, dobiera stanowisko, ich podstawowe metody uprawy, pielęgnacji i zbioru. | UWW_1A_U03, UWW_1A_U04, UWW_1A_U05, UWW_1A_U06, UWW_1A_U08, UWW_1A_U09, UWW_1A_U10, UWW_1A_U13, UWW_1A_U18 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-A-1, T-W-1, T-A-3, T-A-2 | — | — |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C07_K01 Student jest świadomy potrzeby aktualizacji stanu wiedzy z zakresu produkcji ogrodniczej, jest otwarty i kreatywny w działaniu. | UWW_1A_K02, UWW_1A_K04 | — | — | — | T-W-1, T-A-1, T-A-2, T-A-3 | — | — |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C07_W01 Student zna działy produkcji ogrodniczej, jej stan aktualny w Polsce i na świecie, a także wymienia gatunki roślin ogrodniczych, ogólne metody ich uprawy i pielęgnacji. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę na temat wybranych działów produkcji ogrodniczej oraz wybranych gatunków roślin ogrodniczych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C07_U01 Student potrafi określić aktualny stan upraw ogrodniczych, rozpoznaje i charakteryzuje gatunki roślin ogrodniczych, dobiera stanowisko, ich podstawowe metody uprawy, pielęgnacji i zbioru. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w stopniu podstawowym ocenić stan i strukturę upraw ogrodniczych. Potrafi scharakteryzować przynajmniej 60% gatunków roślin ogrodniczych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C07_K01 Student jest świadomy potrzeby aktualizacji stanu wiedzy z zakresu produkcji ogrodniczej, jest otwarty i kreatywny w działaniu. | 2,0 | |
3,0 | Student słabo angażuje się w tok zajęć, nie przejawia oznak kreatywności w myśleniu i działaniu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kołota E., Podstawy ogrodnictwa., Wydaw. UP, Wrocław, 2011
- Knaflewski M., Ogólna uprawa warzyw, PWRiL, Poznań, 2007
- Chmiel H., Uprawa roślin ozdobnych., PWRiL, W-wa, 2011
- Pieniążek S.A., Sadownictwo., PWRiL, W-wa, 2000
Literatura dodatkowa
- Senderski M.E., Zioła. Praktyczny poradnik o ziołach i ziołolecznictwie., Wyd. K.E Liber, W-wa, 2009