Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy zarządzania:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technika rolnicza i leśna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy zarządzania
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Grieger <Andrzej.Grieger@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Ogólna wiedza o działalności gospodarczej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Podstawy organizacji przedsiębiorstwa.2
T-W-2Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa.1
T-W-3Majątek przedsiębiorstwa i jego ochrona.1
T-W-4Zarządzanie personelem - postępowanie z ludźmi.2
T-W-5Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie. Style zarządzania: relacje w układzie kierownik - pracownicy.1
T-W-6Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych.2
T-W-7Rachunkowość zarządcza - zasady działania. Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa.1
T-W-8Funkcje zarządzania - formułowanie celów; prognozowanie i programowanie; organizowanie i koordynowanie działań.1
T-W-9Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie. Zarządzanie marką.2
T-W-10Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Dyskusja1
A-W-2Przygotowanie prezentacji monotematycznej5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu11
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu3
A-W-5uczestnictwo w zajęciach10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dyadktyczna panelowa.
M-3Metoda projektów.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca - ocena umiejętności przygotowania prezentacji z wykorzystaniem narzędzi multimedialnych dla pojedynczego zadania (tematu).
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_C03_W08
Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej.
TRL_1A_W08C-1T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-8, T-W-10, T-W-7, T-W-9M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_C03_U01
Potrafi okreslić obszar koniecznych do poznania zagadnień i poprawnie zebrane informacje uporządkować według przyjętego układu myślowego
TRL_1A_U01C-1T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-W-6, T-W-8, T-W-9M-1, M-2S-2
TRL_1A_C03_U02
Potrafi zaprojektować proste systemy zarządzania podmiotem gospodarczym w obszarze produkcji rolniczej. Posiada zdolność do uruchomienia działalności w obszarze produkcji rolniczej.
TRL_1A_U21C-1T-W-1, T-W-5, T-W-8, T-W-10, T-W-7M-1, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_C03_K01
Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy z obszaru produkcji rolniczej.
TRL_1A_K01C-1T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-W-6, T-W-9M-1, M-2S-2
TRL_1A_C03_K07
potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
TRL_1A_K07C-1T-W-1, T-W-5, T-W-8, T-W-10, T-W-7M-1, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_C03_W08
Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej.
2,0
3,0Student poprawnie definiuje tylko część zagadnień.
3,5
4,0
4,5
5,0.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_C03_U01
Potrafi okreslić obszar koniecznych do poznania zagadnień i poprawnie zebrane informacje uporządkować według przyjętego układu myślowego
2,0
3,0Student prezentuje podstawowe definicje bez umiejętności analizy faktów.
3,5
4,0
4,5
5,0
TRL_1A_C03_U02
Potrafi zaprojektować proste systemy zarządzania podmiotem gospodarczym w obszarze produkcji rolniczej. Posiada zdolność do uruchomienia działalności w obszarze produkcji rolniczej.
2,0
3,0Student potrafi zdefiniować założenia do przygotowanego projektu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_C03_K01
Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy z obszaru produkcji rolniczej.
2,0
3,0Student potrafi określić braki występujące w swojej wiedzy przedmiotu.
3,5
4,0
4,5
5,0
TRL_1A_C03_K07
potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
2,0
3,0Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy regulujące obszar zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa, 1996
  2. Stoner J.A.F. (red), Kierowanie, PWE, Warszawa, 1997

Literatura dodatkowa

  1. Błaszczyk W. (red), Metody organizacji przedsiębiorstwa, PWN, Warszawa, 2005
  2. Koźmiński A.K. (red), Zarządzanie teoria i praktyka, PWN, Warszawa, 1995

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawy organizacji przedsiębiorstwa.2
T-W-2Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa.1
T-W-3Majątek przedsiębiorstwa i jego ochrona.1
T-W-4Zarządzanie personelem - postępowanie z ludźmi.2
T-W-5Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie. Style zarządzania: relacje w układzie kierownik - pracownicy.1
T-W-6Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych.2
T-W-7Rachunkowość zarządcza - zasady działania. Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa.1
T-W-8Funkcje zarządzania - formułowanie celów; prognozowanie i programowanie; organizowanie i koordynowanie działań.1
T-W-9Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie. Zarządzanie marką.2
T-W-10Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem.2
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Dyskusja1
A-W-2Przygotowanie prezentacji monotematycznej5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu11
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu3
A-W-5uczestnictwo w zajęciach10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C03_W08Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_W08ma podstawowa wiedzę w zakresie: 1) prawa, obejmującą zasadnicze elementy z obszaru prawa cywilnego, administracyjnego, podatkowego, bankowego oraz przepisów kodeksu pracy, ubezpieczenia społecznego, dotyczących związków zawodowych, a także regulujących postępowanie i orzecznictwo sądowe, z uwzględnieniem istotnych aktów prawnych dotyczących podejmowania działalności gospodarczej oraz tworzenia i prowadzenia podmiotów gospodarczych, 2) zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomiania i prowadzenia działalności gospodarczej 3)zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, przydatne do oceny zagrożeń i psychofizycznego obciążenia człowieka pracą;
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy
Treści programoweT-W-3Majątek przedsiębiorstwa i jego ochrona.
T-W-1Podstawy organizacji przedsiębiorstwa.
T-W-2Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa.
T-W-4Zarządzanie personelem - postępowanie z ludźmi.
T-W-6Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych.
T-W-5Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie. Style zarządzania: relacje w układzie kierownik - pracownicy.
T-W-8Funkcje zarządzania - formułowanie celów; prognozowanie i programowanie; organizowanie i koordynowanie działań.
T-W-10Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem.
T-W-7Rachunkowość zarządcza - zasady działania. Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa.
T-W-9Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie. Zarządzanie marką.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dyadktyczna panelowa.
M-3Metoda projektów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca - ocena umiejętności przygotowania prezentacji z wykorzystaniem narzędzi multimedialnych dla pojedynczego zadania (tematu).
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student poprawnie definiuje tylko część zagadnień.
3,5
4,0
4,5
5,0.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C03_U01Potrafi okreslić obszar koniecznych do poznania zagadnień i poprawnie zebrane informacje uporządkować według przyjętego układu myślowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł (również w języku obcym) oraz informacje te integrować, interpretować i krytycznie oceniać, a także wyciągać z nich wnioski;
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy
Treści programoweT-W-3Majątek przedsiębiorstwa i jego ochrona.
T-W-2Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa.
T-W-4Zarządzanie personelem - postępowanie z ludźmi.
T-W-6Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych.
T-W-8Funkcje zarządzania - formułowanie celów; prognozowanie i programowanie; organizowanie i koordynowanie działań.
T-W-9Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie. Zarządzanie marką.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dyadktyczna panelowa.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student prezentuje podstawowe definicje bez umiejętności analizy faktów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C03_U02Potrafi zaprojektować proste systemy zarządzania podmiotem gospodarczym w obszarze produkcji rolniczej. Posiada zdolność do uruchomienia działalności w obszarze produkcji rolniczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U21w sposób ogólny analizuje i ocenia pod względem prawnym funkcjonowanie prostych systemów oraz procesów typowych dla obszaru techniki rolniczej i leśnej, potrafi zaprojektować i ocenić pod względem organizacyjnym proste procesy produkcyjno-usługowe występujące w produkcji rolniczej i gospodarce leśnej oraz zarządzać nimi, a także przeprowadzić dla nich wstępną analizę ekonomiczną, posiada zdolność prowadzenia działalności gospodarczej w obszarze produkcji roślinnej i gospodarki leśnej;
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy
Treści programoweT-W-1Podstawy organizacji przedsiębiorstwa.
T-W-5Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie. Style zarządzania: relacje w układzie kierownik - pracownicy.
T-W-8Funkcje zarządzania - formułowanie celów; prognozowanie i programowanie; organizowanie i koordynowanie działań.
T-W-10Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem.
T-W-7Rachunkowość zarządcza - zasady działania. Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-3Metoda projektów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca - ocena umiejętności przygotowania prezentacji z wykorzystaniem narzędzi multimedialnych dla pojedynczego zadania (tematu).
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi zdefiniować założenia do przygotowanego projektu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C03_K01Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy z obszaru produkcji rolniczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K01jest świadomy ograniczenia posiadanych umiejętności i wiedzy, stąd rozumie potrzebę dalszego ich pogłębiania;
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy
Treści programoweT-W-3Majątek przedsiębiorstwa i jego ochrona.
T-W-2Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa.
T-W-4Zarządzanie personelem - postępowanie z ludźmi.
T-W-6Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych.
T-W-9Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie. Zarządzanie marką.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dyadktyczna panelowa.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi określić braki występujące w swojej wiedzy przedmiotu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C03_K07potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K07potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy;
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy
Treści programoweT-W-1Podstawy organizacji przedsiębiorstwa.
T-W-5Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie. Style zarządzania: relacje w układzie kierownik - pracownicy.
T-W-8Funkcje zarządzania - formułowanie celów; prognozowanie i programowanie; organizowanie i koordynowanie działań.
T-W-10Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem.
T-W-7Rachunkowość zarządcza - zasady działania. Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-3Metoda projektów.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy regulujące obszar zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5
4,0
4,5
5,0