Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S2)

Sylabus przedmiotu Wybrane problemy gospodarki nawozowej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wybrane problemy gospodarki nawozowej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Ryszard Malinowski <Ryszard.Malinowski@zut.edu.pl>, Edward Meller <Edward.Meller@zut.edu.pl>, Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl>, Marek Podlasiński <Marek.Podlasinski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 20 1,00,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 20 1,00,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1wiedza z zakresu gleboznawstwa, mikrobiologii, uprawy roślin, chemii rolnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z aktualnym krajowym i światowym rynkiem nawozów mineralnych oraz z tendencjami zmian w ich asortymencie
C-2Zapoznanie studentów z głównymi problemami gospodarki nawozowej, a zwłaszcza z narodowym programem wapnowania gleb, racjonalnym wykorzystaniem odpadów biodegradowalnych do nawożenia
C-3Zapoznanie studentów z proekologicznymi środkami nawozowymi i zmianami w ich aplikacji
C-4Wyrobienie umiejętności konfrontacji zapisów aktów prawnych z wymogami gospodarki nawozowej
C-5Wyrobienie umiejętności opracowywania bilansów substancji organicznej i składników pokarmowych oraz projektów nawożenia roślin

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Przegląd aktów prawnych dotyczących gospodarki nawozowej3
T-A-2Zasady wprowadzania do obrotu krajowego nawozów mineralnych, organicznych i organiczno – mineralnych. Wymagania jakościowe4
T-A-3Aktualne zasady i perspektywy zmian w diagnostyce wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin uprawnych. Rolnictwo precyzyjne2
T-A-4Sporządzanie bilansu składników mineralnych i substancji organicznej w gospodarstwie rolnym4
T-A-5Opracowanie planu nawożenia w gospodarstwie rolnym4
T-A-6Przegląd aktualnych komputerowych programów doradztwa nawozowego Pisemne zaliczenie ćwiczeń3
20
wykłady
T-W-1Krajowy i światowy rynek nawozów mineralnych –asortyment, produkcja i zużycie3
T-W-2Asortyment i aktualne tendencje w stosowaniu nawozów płynnych4
T-W-3Stan obecny i perspektywy stosowania polepszaczy glebowych. Wykorzystanie odpadów z produkcji rolnej i przemysłowej do nawożenia gleb i roślin2
T-W-4Zasady gospodarki nawozowej w rolnictwie zrównoważonym i ekologicznym2
T-W-5Korzystne i niekorzystne oddziaływanie nawozów mineralnych, organicznych i organiczno – mineralnych na środowisko.4
T-W-6Przegląd aktów prawnych dotyczących gospodarki nawozowej3
T-W-7Możliwości zwiększania efektywności składników pokarmowych w rolnictwie poprzez stosowanie nawozów o spowolnionym działaniu2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń10
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia wykładów10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z wykorzystaniem komputera i projektora
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Praca w zespołach

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz za umiejętność pracy w zespole
S-2Ocena podsumowująca: Ocena projektów nawożenia wykonanych w czasie ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykładów i ćwiczeń)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_C09_W01
Posiada rozszerzoną, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, wiedzę z zakresu optymalizacji gospodarki nawozowej, poprzez zwiększanie efektywności składników pokarmowych
ROL_2A_W10C-2, C-3T-W-7, T-A-6, T-A-3M-1, M-2, M-3S-1, S-3
ROL_2A_C09_W02
Posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu metod zwiększania produktywności roślin i wdrażania najnowszych osiągnięć do praktyki rolniczej, w tym obejmujących proekologiczne technologie produkcji roślin z uwzględnieniem aktualnego asortymentu nawozów, odpadów biodegradowalnych i proekologicznych środków nawozowych i nowoczesnych systemów nawożenia.
ROL_2A_W06C-1, C-2, C-4T-W-1, T-W-3, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_C09_U01
Potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu problemów związanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych. Umie konfrontować zapisy z aktów prawnych z wymogami racjonalnej gospodarki nawozowej
ROL_2A_U05C-4T-A-1, T-A-2M-1, M-2, M-4S-1
ROL_2A_C09_U02
Posiada umiejętność porozumienia się z różnymi podmiotami w celu racjonalizacji gospodarki nawozowej w oparciu o opracowany bilans substancji organicznej i składników pokarmowych oraz projektów(plan) nawożenia roślin
ROL_2A_U07C-5T-A-4, T-A-5M-1, M-4S-2
ROL_2A_C09_U03
Posiada rozszerzone umiejętności w stosunku do S1. Potrafi krytycznie oceniać podejmowane działąnia w rozwiązywaniu problemów zwiazanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych.
ROL_2A_U02C-3T-W-2, T-A-1, T-A-2, T-A-6M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_C09_K01
Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości plonów z wykorzystaniem nawozów, ale z uwzględnieniem ochrony środowiska przyrodniczego
ROL_2A_K03C-2T-W-5, T-W-7, T-A-3M-2, M-3S-3
ROL_2A_C09_K02
Jest świadomy odpowiedzialności za produkcję wysokich plonów z uwzględnieniem nawozenia i ochrony środowiska
ROL_2A_K04C-3T-A-2, T-A-3M-3S-1
ROL_2A_C09_K03
Ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów rolniczych z wykozrystaniem nawozów z uzwględnieniem ochrony środowiska przyrodniczego
ROL_2A_K01C-4T-W-6, T-W-7M-4S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_2A_C09_W01
Posiada rozszerzoną, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, wiedzę z zakresu optymalizacji gospodarki nawozowej, poprzez zwiększanie efektywności składników pokarmowych
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu gospodarki nawozowej
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_2A_C09_W02
Posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu metod zwiększania produktywności roślin i wdrażania najnowszych osiągnięć do praktyki rolniczej, w tym obejmujących proekologiczne technologie produkcji roślin z uwzględnieniem aktualnego asortymentu nawozów, odpadów biodegradowalnych i proekologicznych środków nawozowych i nowoczesnych systemów nawożenia.
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu gospodarki nawozowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_2A_C09_U01
Potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu problemów związanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych. Umie konfrontować zapisy z aktów prawnych z wymogami racjonalnej gospodarki nawozowej
2,0
3,0Student posiada niewielkie umiejętności w zakresie oceny gospodarki nawozowej
3,5j
4,0
4,5
5,0
ROL_2A_C09_U02
Posiada umiejętność porozumienia się z różnymi podmiotami w celu racjonalizacji gospodarki nawozowej w oparciu o opracowany bilans substancji organicznej i składników pokarmowych oraz projektów(plan) nawożenia roślin
2,0
3,0Student posiada niewielkie umiejętności w zakresie oceny gospodarki nawozowej
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_2A_C09_U03
Posiada rozszerzone umiejętności w stosunku do S1. Potrafi krytycznie oceniać podejmowane działąnia w rozwiązywaniu problemów zwiazanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych.
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się małym stopniem aktywności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość o znaczeniu gospodarki nawozowej w całokształcie agrotechniki
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_2A_C09_K01
Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości plonów z wykorzystaniem nawozów, ale z uwzględnieniem ochrony środowiska przyrodniczego
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się małym stopniem aktywności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość o znaczeniu gospodarki nawozowej w całokształcie agrotechniki
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_2A_C09_K02
Jest świadomy odpowiedzialności za produkcję wysokich plonów z uwzględnieniem nawozenia i ochrony środowiska
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się małym stopniem aktywności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość o znaczeniu gospodarki nawozowej w całokształcie agrotechniki
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_2A_C09_K03
Ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów rolniczych z wykozrystaniem nawozów z uzwględnieniem ochrony środowiska przyrodniczego
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się małym stopniem aktywności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość o znaczeniu gospodarki nawozowej w całokształcie agrotechniki
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Grzebisz W., Nawożenie roślin uprawnych, tom 1 i 2., PWRiL, Poznań, 2008
  2. Praca zbiorowa pod red. S. Barana, J. Łabętowicza, E. Krzywego, Przyrodnicze Wykorzystanie odpadów. Podstawy teoretyczne i praktyczne., PWRiL, Poznań, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Akty prawne ze strony internetowej: Sejm.gov.pl, 2011
  2. STUDIA I RAPORTY IUNG PIB w Puławach – wybrane nr., 2011
  3. Roczniki statystyczne GUS., 2011

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Przegląd aktów prawnych dotyczących gospodarki nawozowej3
T-A-2Zasady wprowadzania do obrotu krajowego nawozów mineralnych, organicznych i organiczno – mineralnych. Wymagania jakościowe4
T-A-3Aktualne zasady i perspektywy zmian w diagnostyce wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin uprawnych. Rolnictwo precyzyjne2
T-A-4Sporządzanie bilansu składników mineralnych i substancji organicznej w gospodarstwie rolnym4
T-A-5Opracowanie planu nawożenia w gospodarstwie rolnym4
T-A-6Przegląd aktualnych komputerowych programów doradztwa nawozowego Pisemne zaliczenie ćwiczeń3
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Krajowy i światowy rynek nawozów mineralnych –asortyment, produkcja i zużycie3
T-W-2Asortyment i aktualne tendencje w stosowaniu nawozów płynnych4
T-W-3Stan obecny i perspektywy stosowania polepszaczy glebowych. Wykorzystanie odpadów z produkcji rolnej i przemysłowej do nawożenia gleb i roślin2
T-W-4Zasady gospodarki nawozowej w rolnictwie zrównoważonym i ekologicznym2
T-W-5Korzystne i niekorzystne oddziaływanie nawozów mineralnych, organicznych i organiczno – mineralnych na środowisko.4
T-W-6Przegląd aktów prawnych dotyczących gospodarki nawozowej3
T-W-7Możliwości zwiększania efektywności składników pokarmowych w rolnictwie poprzez stosowanie nawozów o spowolnionym działaniu2
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia wykładów10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_C09_W01Posiada rozszerzoną, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, wiedzę z zakresu optymalizacji gospodarki nawozowej, poprzez zwiększanie efektywności składników pokarmowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_W10posiada rozszerzoną, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, wiedzę z zakresu produkcji roślinnej
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z głównymi problemami gospodarki nawozowej, a zwłaszcza z narodowym programem wapnowania gleb, racjonalnym wykorzystaniem odpadów biodegradowalnych do nawożenia
C-3Zapoznanie studentów z proekologicznymi środkami nawozowymi i zmianami w ich aplikacji
Treści programoweT-W-7Możliwości zwiększania efektywności składników pokarmowych w rolnictwie poprzez stosowanie nawozów o spowolnionym działaniu
T-A-6Przegląd aktualnych komputerowych programów doradztwa nawozowego Pisemne zaliczenie ćwiczeń
T-A-3Aktualne zasady i perspektywy zmian w diagnostyce wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin uprawnych. Rolnictwo precyzyjne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z wykorzystaniem komputera i projektora
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz za umiejętność pracy w zespole
S-3Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykładów i ćwiczeń)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu gospodarki nawozowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_C09_W02Posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu metod zwiększania produktywności roślin i wdrażania najnowszych osiągnięć do praktyki rolniczej, w tym obejmujących proekologiczne technologie produkcji roślin z uwzględnieniem aktualnego asortymentu nawozów, odpadów biodegradowalnych i proekologicznych środków nawozowych i nowoczesnych systemów nawożenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_W06posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu metod zwiększania produktywności roślin i wdrażania najnowszych osiągnięć do praktyki rolniczej w tym obejmujących proekologiczne technologie produkcji roślin, nowe systemy nawożenia i biologiczne zwalczanie chorób i szkodników
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z aktualnym krajowym i światowym rynkiem nawozów mineralnych oraz z tendencjami zmian w ich asortymencie
C-2Zapoznanie studentów z głównymi problemami gospodarki nawozowej, a zwłaszcza z narodowym programem wapnowania gleb, racjonalnym wykorzystaniem odpadów biodegradowalnych do nawożenia
C-4Wyrobienie umiejętności konfrontacji zapisów aktów prawnych z wymogami gospodarki nawozowej
Treści programoweT-W-1Krajowy i światowy rynek nawozów mineralnych –asortyment, produkcja i zużycie
T-W-3Stan obecny i perspektywy stosowania polepszaczy glebowych. Wykorzystanie odpadów z produkcji rolnej i przemysłowej do nawożenia gleb i roślin
T-W-2Asortyment i aktualne tendencje w stosowaniu nawozów płynnych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z wykorzystaniem komputera i projektora
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz za umiejętność pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu gospodarki nawozowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_C09_U01Potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu problemów związanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych. Umie konfrontować zapisy z aktów prawnych z wymogami racjonalnej gospodarki nawozowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_U05Potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu problemów związanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych.
Cel przedmiotuC-4Wyrobienie umiejętności konfrontacji zapisów aktów prawnych z wymogami gospodarki nawozowej
Treści programoweT-A-1Przegląd aktów prawnych dotyczących gospodarki nawozowej
T-A-2Zasady wprowadzania do obrotu krajowego nawozów mineralnych, organicznych i organiczno – mineralnych. Wymagania jakościowe
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z wykorzystaniem komputera i projektora
M-4Praca w zespołach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz za umiejętność pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada niewielkie umiejętności w zakresie oceny gospodarki nawozowej
3,5j
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_C09_U02Posiada umiejętność porozumienia się z różnymi podmiotami w celu racjonalizacji gospodarki nawozowej w oparciu o opracowany bilans substancji organicznej i składników pokarmowych oraz projektów(plan) nawożenia roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_U07Posiada umiejętność porozumienia się z różnymi podmiotami w formie ustnej, pisemnej i graficznej w zakresie doradztwa w rolnictwie i agroturystyce.
Cel przedmiotuC-5Wyrobienie umiejętności opracowywania bilansów substancji organicznej i składników pokarmowych oraz projektów nawożenia roślin
Treści programoweT-A-4Sporządzanie bilansu składników mineralnych i substancji organicznej w gospodarstwie rolnym
T-A-5Opracowanie planu nawożenia w gospodarstwie rolnym
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-4Praca w zespołach
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena projektów nawożenia wykonanych w czasie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada niewielkie umiejętności w zakresie oceny gospodarki nawozowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_C09_U03Posiada rozszerzone umiejętności w stosunku do S1. Potrafi krytycznie oceniać podejmowane działąnia w rozwiązywaniu problemów zwiazanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_U02Posiada umiejętność wprowadzania do praktyki rolniczej nowoczesnych technologii dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka.
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z proekologicznymi środkami nawozowymi i zmianami w ich aplikacji
Treści programoweT-W-2Asortyment i aktualne tendencje w stosowaniu nawozów płynnych
T-A-1Przegląd aktów prawnych dotyczących gospodarki nawozowej
T-A-2Zasady wprowadzania do obrotu krajowego nawozów mineralnych, organicznych i organiczno – mineralnych. Wymagania jakościowe
T-A-6Przegląd aktualnych komputerowych programów doradztwa nawozowego Pisemne zaliczenie ćwiczeń
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz za umiejętność pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się małym stopniem aktywności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość o znaczeniu gospodarki nawozowej w całokształcie agrotechniki
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_C09_K01Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości plonów z wykorzystaniem nawozów, ale z uwzględnieniem ochrony środowiska przyrodniczego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_K03Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości plonów rolniczych z uwzględnieniem ochrony, kształtowania i stanu środowiska naturalnego i roli agroturystyki w rozwoju przedsiębiorczości
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z głównymi problemami gospodarki nawozowej, a zwłaszcza z narodowym programem wapnowania gleb, racjonalnym wykorzystaniem odpadów biodegradowalnych do nawożenia
Treści programoweT-W-5Korzystne i niekorzystne oddziaływanie nawozów mineralnych, organicznych i organiczno – mineralnych na środowisko.
T-W-7Możliwości zwiększania efektywności składników pokarmowych w rolnictwie poprzez stosowanie nawozów o spowolnionym działaniu
T-A-3Aktualne zasady i perspektywy zmian w diagnostyce wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin uprawnych. Rolnictwo precyzyjne
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne z wykorzystaniem komputera i projektora
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykładów i ćwiczeń)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się małym stopniem aktywności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość o znaczeniu gospodarki nawozowej w całokształcie agrotechniki
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_C09_K02Jest świadomy odpowiedzialności za produkcję wysokich plonów z uwzględnieniem nawozenia i ochrony środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z proekologicznymi środkami nawozowymi i zmianami w ich aplikacji
Treści programoweT-A-2Zasady wprowadzania do obrotu krajowego nawozów mineralnych, organicznych i organiczno – mineralnych. Wymagania jakościowe
T-A-3Aktualne zasady i perspektywy zmian w diagnostyce wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin uprawnych. Rolnictwo precyzyjne
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz za umiejętność pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się małym stopniem aktywności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość o znaczeniu gospodarki nawozowej w całokształcie agrotechniki
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_C09_K03Ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów rolniczych z wykozrystaniem nawozów z uzwględnieniem ochrony środowiska przyrodniczego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_K01Ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w rolnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się prze całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
Cel przedmiotuC-4Wyrobienie umiejętności konfrontacji zapisów aktów prawnych z wymogami gospodarki nawozowej
Treści programoweT-W-6Przegląd aktów prawnych dotyczących gospodarki nawozowej
T-W-7Możliwości zwiększania efektywności składników pokarmowych w rolnictwie poprzez stosowanie nawozów o spowolnionym działaniu
Metody nauczaniaM-4Praca w zespołach
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena projektów nawożenia wykonanych w czasie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się małym stopniem aktywności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość o znaczeniu gospodarki nawozowej w całokształcie agrotechniki
3,5
4,0
4,5
5,0