Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S3)

Sylabus przedmiotu Horticulture in the World:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom trzeciego stopnia
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów studia trzeciego stopnia
Profil
Moduł
Przedmiot Horticulture in the World
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
konwersatoriaK5 14 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Vegetables and fruit growing in Poland.
W-2Growing methods of vegetables and orchard plants.
W-3English language B2

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Quantity of production in selected countries of the World.
C-2To know species and cultivars of vegetables and fruits cultivated in different parts of the World.
C-3Technologies of production and growing vegetables and fruit used in selected countries of the World.
C-4To know the most popular exchanges, trade fair and exhibitions all over the world.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
konwersatoria
T-K-1Botanical names, edible parts and particular crop characters of selected species of vegetables and fruits.2
T-K-2Area structure, harvest and yield of vegetables and fruits in most important world's producers.2
T-K-3Assortment and trade of vegetables and fruits on global market.1
T-K-4Vegetables and fruits production in varius countries of: UE, East Europe, South Europe, Mediterranean, African, USA, Canada, South America, Australia, New Zeland, Asia.6
T-K-5New technologies in vegetable and orchard plants production.3
14

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
konwersatoria
A-K-1Uczestnictwo w zajęciach14
A-K-2Konsultacje2
A-K-3Szukanie i studiowanie literatury przedmiotu5
A-K-4Przygotowanie do dyskusji4
A-K-5Przygotowanie prezentacji5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład konwersatoryjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność studenta w dyskusji.
S-2Ocena podsumowująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_3-_C03-3_W01
Student should know the specific features of growing in diffrent countries.
OG_3-_W07, OG_3-_W09C-2, C-1, C-3T-K-1, T-K-2, T-K-4, T-K-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_3-_C03-3_U01
Used other new technologies and growing methods in future activity.
OG_3-_U01, OG_3-_U09, OG_3-_U07, OG_3-_U02C-4, C-3T-K-4, T-K-3, T-K-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_3-_C03-3_K01
Student is open minded on new methods, technologies, abilities of development in horticulture production.
OG_3-_K01C-2, C-4, C-3T-K-4, T-K-3, T-K-5M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_3-_C03-3_W01
Student should know the specific features of growing in diffrent countries.
2,0
3,0Doktorant przyswoił ogólną wiedzę na temat stanu produkcji ogrodniczej w różnych krajach świata.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_3-_C03-3_U01
Used other new technologies and growing methods in future activity.
2,0
3,0Doktorant posiadł umiejętność wykorzystywania nowych technologii stosowanych na świecie w produkcji ogrodniczej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_3-_C03-3_K01
Student is open minded on new methods, technologies, abilities of development in horticulture production.
2,0
3,0Ma świadomość stałego dokształcania się i monitorowania światowych trendów na rynku ogrodniczym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Maynard D.N., Hochmuth G.J., Knott's Handbook for Vegetable Growers, John Wiley & Sons, Inc., New Jersey, 2007
  2. Hasło Ogrodnicze, Plantpress sp. z o.o., Kraków, 2012, Miesięcznik
  3. Sad Nowoczesny, Hortpress Sp. z o.o., Warszawa, 2012, Miesięcznik
  4. Rubatzky V.E., Yamaguchi M., World Vegetables, Aspen Publishers Inc., 1999
  5. Adams C.R., Bamford K.M., Early M.P., Principles of horticulture, Elsevier Ltd., 2008, 5th edition

Literatura dodatkowa

  1. Fruit & Veg Tech. International Magazine for Production Marketing and Technology of Fruits and Vegetables Worldwide, Red Business bv. International Agri&Horticulture, Doetinchem - The Nederlands, 2012
  2. Eurofruit. The international magazine for fresh produce buyers in Europe., Mike Knowles, 2012
  3. Fruit Today. Euromagazine, Carmen Cabra, Valencia - Espana, 2012
  4. FPJ Vegetables Supplement, Laura Gould, UK, 2012

Treści programowe - konwersatoria

KODTreść programowaGodziny
T-K-1Botanical names, edible parts and particular crop characters of selected species of vegetables and fruits.2
T-K-2Area structure, harvest and yield of vegetables and fruits in most important world's producers.2
T-K-3Assortment and trade of vegetables and fruits on global market.1
T-K-4Vegetables and fruits production in varius countries of: UE, East Europe, South Europe, Mediterranean, African, USA, Canada, South America, Australia, New Zeland, Asia.6
T-K-5New technologies in vegetable and orchard plants production.3
14

Formy aktywności - konwersatoria

KODForma aktywnościGodziny
A-K-1Uczestnictwo w zajęciach14
A-K-2Konsultacje2
A-K-3Szukanie i studiowanie literatury przedmiotu5
A-K-4Przygotowanie do dyskusji4
A-K-5Przygotowanie prezentacji5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_3-_C03-3_W01Student should know the specific features of growing in diffrent countries.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOG_3-_W07Ma pogłębioną wiedzę z zakresu stosowania nowoczesnych technologii i technik w praktyce rolniczej, ogrodniczej i ochronie środowiska.
OG_3-_W09Wykazuje się zaawansowaną znajomością najnowszej literatury naukowej krajowej i światowej z zakresu nauk rolniczych.
Cel przedmiotuC-2To know species and cultivars of vegetables and fruits cultivated in different parts of the World.
C-1Quantity of production in selected countries of the World.
C-3Technologies of production and growing vegetables and fruit used in selected countries of the World.
Treści programoweT-K-1Botanical names, edible parts and particular crop characters of selected species of vegetables and fruits.
T-K-2Area structure, harvest and yield of vegetables and fruits in most important world's producers.
T-K-4Vegetables and fruits production in varius countries of: UE, East Europe, South Europe, Mediterranean, African, USA, Canada, South America, Australia, New Zeland, Asia.
T-K-5New technologies in vegetable and orchard plants production.
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność studenta w dyskusji.
S-2Ocena podsumowująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Doktorant przyswoił ogólną wiedzę na temat stanu produkcji ogrodniczej w różnych krajach świata.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_3-_C03-3_U01Used other new technologies and growing methods in future activity.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOG_3-_U01Posiada umiejętność krytycznej analizy i oceny informacji, pozwalających na formułowanie nowych myśli i koncepcji.
OG_3-_U09Analizuje najnowszą literaturę przedmiotu, krajową i światową oraz wykorzystuje ją do prowadzenia badań i interpretacji wyników.
OG_3-_U07Zna język obcy nowożytny na poziomie B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego oraz umie posługiwać się językiem specjalistycznym w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa, inżynierii rolniczej oraz ochrony i kształtowania środowiska.
OG_3-_U02Posiada umiejętność wprowadzania do praktyki rolniczej nowoczesnych technologii, z wykorzystaniem osiągnięć naukowych, z zachowaniem praw własności intelektualnej
Cel przedmiotuC-4To know the most popular exchanges, trade fair and exhibitions all over the world.
C-3Technologies of production and growing vegetables and fruit used in selected countries of the World.
Treści programoweT-K-4Vegetables and fruits production in varius countries of: UE, East Europe, South Europe, Mediterranean, African, USA, Canada, South America, Australia, New Zeland, Asia.
T-K-3Assortment and trade of vegetables and fruits on global market.
T-K-5New technologies in vegetable and orchard plants production.
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność studenta w dyskusji.
S-2Ocena podsumowująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Doktorant posiadł umiejętność wykorzystywania nowych technologii stosowanych na świecie w produkcji ogrodniczej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_3-_C03-3_K01Student is open minded on new methods, technologies, abilities of development in horticulture production.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOG_3-_K01Ma świadomość ważności dokształcania się i samodoskonalenia, a także potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób.
Cel przedmiotuC-2To know species and cultivars of vegetables and fruits cultivated in different parts of the World.
C-4To know the most popular exchanges, trade fair and exhibitions all over the world.
C-3Technologies of production and growing vegetables and fruit used in selected countries of the World.
Treści programoweT-K-4Vegetables and fruits production in varius countries of: UE, East Europe, South Europe, Mediterranean, African, USA, Canada, South America, Australia, New Zeland, Asia.
T-K-3Assortment and trade of vegetables and fruits on global market.
T-K-5New technologies in vegetable and orchard plants production.
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność studenta w dyskusji.
S-2Ocena podsumowująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość stałego dokształcania się i monitorowania światowych trendów na rynku ogrodniczym.
3,5
4,0
4,5
5,0