Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S3)

Sylabus przedmiotu Uprawa warzyw i ziół w badaniach naukowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom trzeciego stopnia
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów studia trzeciego stopnia
Profil
Moduł
Przedmiot Uprawa warzyw i ziół w badaniach naukowych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
konwersatoriaK6 14 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zagadnień z warzywnictwa i zielarstwa.
W-2Zasady prowadzenia badań naukowych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie doktorantów z aktuanie prowadzonymi badaniami naukowymi w kraju i na świecie w zakresie wartości odżywczej i uprawy warzyw.
C-2Badania naukowe nad produkcją roślin zielarskich i ich znaczeniem leczniczym we współczesnym świecie.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
konwersatoria
T-K-1Wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na plonowanie i jakość roślin warzywnych i zielarskich.4
T-K-2Badania zawartości związków biologicznie czynnych w warzywach i ziołach.2
T-K-3Wykorzystanie nowoczesnych metod badań w towaroznawczej ocenie surowców leczniczych.4
T-K-4Nowe metody i technologie uprawy warzyw i ziół. Badania aplikacyjne.4
14

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
konwersatoria
A-K-1Uczestnictwo w zajęciach14
A-K-2Konsultacje2
A-K-3Współpraca z doktorantami w zakresie przygotowania tekstów źródłowych do przeprowadzenia dyskusji naukowej4
A-K-4Przygotowanie doktorantów do zajęć6
A-K-5Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu4
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające - wykład konwersatoryjny
M-2Metody eksponujące - prezentacja multimedialna
M-3Metody aktywizujące - dyskusja związana z tematyką przedmiotu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność w dyskusji
S-2Ocena podsumowująca: Przygotowanie i zestawienie zebranej przez doktoranta najnowszej literatury z zakresu badań własnych oraz wykorzystanie jej do zredagowania "Przeglądu literatury".

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_3-_C05-2_W01
Ma rozszerzoną wiedzę na temat prowadzonych w kraju i na świecie badań z zakresu uprawy warzyw i ziół.
OG_3-_W09, OG_3-_W05C-1, C-2T-K-3, T-K-1, T-K-2, T-K-4M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_3-_C05-2_U01
W oparciu o wyszukaną literaturę, porównuje, ocenia i interpretuje wyniki badań własnych z wynikami innych autorów.
OG_3-_U06, OG_3-_U09C-1, C-2T-K-3, T-K-1, T-K-2, T-K-4M-2, M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_3-_C05-2_K01
Ma świadomość potrzeby aktualizacji wiedzy z zakresu szeroko pojętej produkcji warzywniczej i zielarskiej.
OG_3-_K01C-1, C-2T-K-3, T-K-4M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_3-_C05-2_W01
Ma rozszerzoną wiedzę na temat prowadzonych w kraju i na świecie badań z zakresu uprawy warzyw i ziół.
2,0
3,0Ma wiedzę na temat prowadzonych w kraju i na świecie badań z zakresu uprawy warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_3-_C05-2_U01
W oparciu o wyszukaną literaturę, porównuje, ocenia i interpretuje wyniki badań własnych z wynikami innych autorów.
2,0
3,0Wyszukuje najnowsze wyniki badań z zakresu uprawy warzyw i ziół oraz porównuje je z wynikami badań własnych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_3-_C05-2_K01
Ma świadomość potrzeby aktualizacji wiedzy z zakresu szeroko pojętej produkcji warzywniczej i zielarskiej.
2,0
3,0Rozumie potrzebę aktualizacji osiągnięć nauki w zakresie uprawy warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Folia Horticulturae, Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych, Kraków, 2017
  2. Journal of Elementology, University of Warmia and Mazury, Olsztyn, 2017
  3. Journal of Horticultural Research, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 2017
  4. Herba Polonica, Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants, Poznań, 2017
  5. Acta Scientiarum Polonorum, Hortorum Cultus, Uniwerytet Przyrodniczy, Lublin, 2017

Literatura dodatkowa

  1. Acta Agrobotanica, Polskie Towarzystwo Botaniczne, Warszawa, 2017
  2. Panacea - Leki Ziołowe, Labofarm, Starogard Gdański, 2017

Treści programowe - konwersatoria

KODTreść programowaGodziny
T-K-1Wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na plonowanie i jakość roślin warzywnych i zielarskich.4
T-K-2Badania zawartości związków biologicznie czynnych w warzywach i ziołach.2
T-K-3Wykorzystanie nowoczesnych metod badań w towaroznawczej ocenie surowców leczniczych.4
T-K-4Nowe metody i technologie uprawy warzyw i ziół. Badania aplikacyjne.4
14

Formy aktywności - konwersatoria

KODForma aktywnościGodziny
A-K-1Uczestnictwo w zajęciach14
A-K-2Konsultacje2
A-K-3Współpraca z doktorantami w zakresie przygotowania tekstów źródłowych do przeprowadzenia dyskusji naukowej4
A-K-4Przygotowanie doktorantów do zajęć6
A-K-5Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_3-_C05-2_W01Ma rozszerzoną wiedzę na temat prowadzonych w kraju i na świecie badań z zakresu uprawy warzyw i ziół.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOG_3-_W09Wykazuje się zaawansowaną znajomością najnowszej literatury naukowej krajowej i światowej z zakresu nauk rolniczych.
OG_3-_W05Ma zintegrowaną wiedzę pozwalającą na organizację badań naukowych, uwzględniających dobór odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów prowadzących do zrównoważonego wykorzystania potencjału przyrody oraz poprawy jakości życia człowieka.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie doktorantów z aktuanie prowadzonymi badaniami naukowymi w kraju i na świecie w zakresie wartości odżywczej i uprawy warzyw.
C-2Badania naukowe nad produkcją roślin zielarskich i ich znaczeniem leczniczym we współczesnym świecie.
Treści programoweT-K-3Wykorzystanie nowoczesnych metod badań w towaroznawczej ocenie surowców leczniczych.
T-K-1Wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na plonowanie i jakość roślin warzywnych i zielarskich.
T-K-2Badania zawartości związków biologicznie czynnych w warzywach i ziołach.
T-K-4Nowe metody i technologie uprawy warzyw i ziół. Badania aplikacyjne.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład konwersatoryjny
M-3Metody aktywizujące - dyskusja związana z tematyką przedmiotu
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma wiedzę na temat prowadzonych w kraju i na świecie badań z zakresu uprawy warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_3-_C05-2_U01W oparciu o wyszukaną literaturę, porównuje, ocenia i interpretuje wyniki badań własnych z wynikami innych autorów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOG_3-_U06Poszukuje nowych rozwiązań zaistniałych problemów naukowych i zawodowych.
OG_3-_U09Analizuje najnowszą literaturę przedmiotu, krajową i światową oraz wykorzystuje ją do prowadzenia badań i interpretacji wyników.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie doktorantów z aktuanie prowadzonymi badaniami naukowymi w kraju i na świecie w zakresie wartości odżywczej i uprawy warzyw.
C-2Badania naukowe nad produkcją roślin zielarskich i ich znaczeniem leczniczym we współczesnym świecie.
Treści programoweT-K-3Wykorzystanie nowoczesnych metod badań w towaroznawczej ocenie surowców leczniczych.
T-K-1Wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na plonowanie i jakość roślin warzywnych i zielarskich.
T-K-2Badania zawartości związków biologicznie czynnych w warzywach i ziołach.
T-K-4Nowe metody i technologie uprawy warzyw i ziół. Badania aplikacyjne.
Metody nauczaniaM-2Metody eksponujące - prezentacja multimedialna
M-3Metody aktywizujące - dyskusja związana z tematyką przedmiotu
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Przygotowanie i zestawienie zebranej przez doktoranta najnowszej literatury z zakresu badań własnych oraz wykorzystanie jej do zredagowania "Przeglądu literatury".
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Wyszukuje najnowsze wyniki badań z zakresu uprawy warzyw i ziół oraz porównuje je z wynikami badań własnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_3-_C05-2_K01Ma świadomość potrzeby aktualizacji wiedzy z zakresu szeroko pojętej produkcji warzywniczej i zielarskiej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOG_3-_K01Ma świadomość ważności dokształcania się i samodoskonalenia, a także potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie doktorantów z aktuanie prowadzonymi badaniami naukowymi w kraju i na świecie w zakresie wartości odżywczej i uprawy warzyw.
C-2Badania naukowe nad produkcją roślin zielarskich i ich znaczeniem leczniczym we współczesnym świecie.
Treści programoweT-K-3Wykorzystanie nowoczesnych metod badań w towaroznawczej ocenie surowców leczniczych.
T-K-4Nowe metody i technologie uprawy warzyw i ziół. Badania aplikacyjne.
Metody nauczaniaM-2Metody eksponujące - prezentacja multimedialna
M-3Metody aktywizujące - dyskusja związana z tematyką przedmiotu
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność w dyskusji
S-2Ocena podsumowująca: Przygotowanie i zestawienie zebranej przez doktoranta najnowszej literatury z zakresu badań własnych oraz wykorzystanie jej do zredagowania "Przeglądu literatury".
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Rozumie potrzebę aktualizacji osiągnięć nauki w zakresie uprawy warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0