Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N2)
specjalność: Produkcja owoców, warzyw i ziół

Sylabus przedmiotu Współczesne trendy w warzywnictwie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Współczesne trendy w warzywnictwie
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ewa Rekowska <Ewa.Rekowska@zut.edu.pl>, Paweł Słodkowski <Pawel.Slodkowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 9 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1wiadomości z zakresu warzywnictwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z nowymi trendami w hodowli i nasiennictwie roślin warzywnych
C-2Zapoznanie studentów z nowoczesnymi metodami produkcji rozsad warzyw
C-3Zapoznanie studentów z nowymi technologiami w uprawie wybranych gatunków warzyw

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Zdrowotność jako ważny parametr jakości nasion, postęp w hodowli i nasiennictwie roślin warzywnych. nowoczesne metody produkcji rozsad warzyw.7
T-W-2Nowe technologie w uprawie wybranych gatunków warzyw.2
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładzie9
A-W-2Konsultacje3
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu7
A-W-4Przygotowanie i udział w dyskusji nt. nowych metod, technik i technologii w warzywnictwie polowym i szklarniowym4
A-W-5Przygotowanie do zaliczenia wykładów7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład konwersatoryjny
M-2Metody problemowe: dyskusja dydaktyczna
M-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna, film

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Przygotowanie i udział w dyskusji nt. nowoczesnych metod, technik i technologii w warzywnictwie polowym i szklarniowym
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_C03_W01
Ma pogłębioną wiedzę na temat aktualnych trendów w produkcji warzywniczej.
OG_2A_W03C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2M-1, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_C03_U01
Posiada umiejętność wdrażania nowych technologii uprawy do produkcji warzywniczej
OG_2A_U03C-3T-W-2M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_C03_K01
Ma świadomość dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie.
OG_2A_K01C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2M-1, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_2A_C03_W01
Ma pogłębioną wiedzę na temat aktualnych trendów w produkcji warzywniczej.
2,0Student nie opanował wiedzy w stopniu podstawowym
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczącą aktualnych trendów w warzywnictwie
3,5Student ma podstawową wiedzę na temat aktualnych trendów w produkcji warzywniczej i charakteryzuje zagadnienia związane z perspektywami rozwoju tej dziedziny produkcji
4,0Student dobrze zna problemy i osiągnięcia współczesnego warzywnictwa w Polsce i na świecie
4,5Student ma szeroką wiedzę na temat aktualnych trendów produkcji warzywniczej w Polsce i na świecie
5,0Student bardzo dobrze zna zagadnienia dotyczące aktualnych problemów i osiągnięć współczesnego warzywnictwa w Polsce i na świecie

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_2A_C03_U01
Posiada umiejętność wdrażania nowych technologii uprawy do produkcji warzywniczej
2,0Student nie opanował w stopniu podstawowym umiejętności wynikającej z tematyki zajęć
3,0Student opanował w stopniu podstawowym umiejętności wdrażania nowych technologii w produkcji warzywniczej
3,5Student potrafi zastosować nowe technologie w produkcji większości omawianych gatunków warzyw
4,0Student dobrze zna i potrafi dobrać odpowiednie metody uprawy w produkcji konkretnych gatunków warzyw
4,5Student opanował w dobrym stopniu nowe technologie uprawy omawianych gatunków warzyw i jest w stanie zaproponować konkretne rozwiązania technologiczne w uprawie warzyw
5,0Student bardzo dobrze zna nowe technologie uprawy warzyw i potrafi samodzielnie dobrać odpowiednie technologie uprawy omawianych gatunków

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_2A_C03_K01
Ma świadomość dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie.
2,0Ma małą świadomość dokształcania i doskonalenia w zakresie wykorzystania nowych technologii w produkcji warzyw
3,0Student ma małą świadomość ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia, jak i potrzeby uczenia się przez całe życie
3,5Student ma świadomość dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
4,0Student dobrze rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia przez całe życie w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie
4,5Student ma wysoką świadomość dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie oraz potrzebę uczenia się przez całe życie
5,0Student ma bardzo wysoką świadomość dokształcania i doskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w produkcji warzywniczej oraz potrzeby uczenia się przez całe życie

Literatura podstawowa

  1. Hasło Ogrodnicze, Plantpress, Kraków
  2. Mój piękny ogród, Burda Publishing Polska sp. z o.o., Warszawa
  3. Warzywa, Plantpress, Kraków
  4. Redakcja, Pod osłonami, Plantpress, Kraków
  5. Herba Polonica, Instytut Włókien Sztucznych i Naturalnych, Poznań

Literatura dodatkowa

  1. Panacea, Labofarm, Gdańsk
  2. Działkowiec, Wydaw. Działkowiec, Warszawa

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zdrowotność jako ważny parametr jakości nasion, postęp w hodowli i nasiennictwie roślin warzywnych. nowoczesne metody produkcji rozsad warzyw.7
T-W-2Nowe technologie w uprawie wybranych gatunków warzyw.2
9

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładzie9
A-W-2Konsultacje3
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu7
A-W-4Przygotowanie i udział w dyskusji nt. nowych metod, technik i technologii w warzywnictwie polowym i szklarniowym4
A-W-5Przygotowanie do zaliczenia wykładów7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_2A_C03_W01Ma pogłębioną wiedzę na temat aktualnych trendów w produkcji warzywniczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_W03student ma pogłębioną wiedzę na temat aktualnych trendów w ogrodnictwie ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych osiągnięć naukowych w zakresie ogrodnictwa
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowymi trendami w hodowli i nasiennictwie roślin warzywnych
C-2Zapoznanie studentów z nowoczesnymi metodami produkcji rozsad warzyw
C-3Zapoznanie studentów z nowymi technologiami w uprawie wybranych gatunków warzyw
Treści programoweT-W-1Zdrowotność jako ważny parametr jakości nasion, postęp w hodowli i nasiennictwie roślin warzywnych. nowoczesne metody produkcji rozsad warzyw.
T-W-2Nowe technologie w uprawie wybranych gatunków warzyw.
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny
M-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna, film
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Przygotowanie i udział w dyskusji nt. nowoczesnych metod, technik i technologii w warzywnictwie polowym i szklarniowym
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował wiedzy w stopniu podstawowym
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczącą aktualnych trendów w warzywnictwie
3,5Student ma podstawową wiedzę na temat aktualnych trendów w produkcji warzywniczej i charakteryzuje zagadnienia związane z perspektywami rozwoju tej dziedziny produkcji
4,0Student dobrze zna problemy i osiągnięcia współczesnego warzywnictwa w Polsce i na świecie
4,5Student ma szeroką wiedzę na temat aktualnych trendów produkcji warzywniczej w Polsce i na świecie
5,0Student bardzo dobrze zna zagadnienia dotyczące aktualnych problemów i osiągnięć współczesnego warzywnictwa w Polsce i na świecie
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_2A_C03_U01Posiada umiejętność wdrażania nowych technologii uprawy do produkcji warzywniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_U03student posiada umiejętność doboru technologii stosowanych w ogrodnictwie oraz ich modyfikacji w odniesieniu do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, ochrony zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z nowymi technologiami w uprawie wybranych gatunków warzyw
Treści programoweT-W-2Nowe technologie w uprawie wybranych gatunków warzyw.
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Przygotowanie i udział w dyskusji nt. nowoczesnych metod, technik i technologii w warzywnictwie polowym i szklarniowym
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował w stopniu podstawowym umiejętności wynikającej z tematyki zajęć
3,0Student opanował w stopniu podstawowym umiejętności wdrażania nowych technologii w produkcji warzywniczej
3,5Student potrafi zastosować nowe technologie w produkcji większości omawianych gatunków warzyw
4,0Student dobrze zna i potrafi dobrać odpowiednie metody uprawy w produkcji konkretnych gatunków warzyw
4,5Student opanował w dobrym stopniu nowe technologie uprawy omawianych gatunków warzyw i jest w stanie zaproponować konkretne rozwiązania technologiczne w uprawie warzyw
5,0Student bardzo dobrze zna nowe technologie uprawy warzyw i potrafi samodzielnie dobrać odpowiednie technologie uprawy omawianych gatunków
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_2A_C03_K01Ma świadomość dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowymi trendami w hodowli i nasiennictwie roślin warzywnych
C-2Zapoznanie studentów z nowoczesnymi metodami produkcji rozsad warzyw
C-3Zapoznanie studentów z nowymi technologiami w uprawie wybranych gatunków warzyw
Treści programoweT-W-1Zdrowotność jako ważny parametr jakości nasion, postęp w hodowli i nasiennictwie roślin warzywnych. nowoczesne metody produkcji rozsad warzyw.
T-W-2Nowe technologie w uprawie wybranych gatunków warzyw.
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny
M-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna, film
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Przygotowanie i udział w dyskusji nt. nowoczesnych metod, technik i technologii w warzywnictwie polowym i szklarniowym
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Ma małą świadomość dokształcania i doskonalenia w zakresie wykorzystania nowych technologii w produkcji warzyw
3,0Student ma małą świadomość ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia, jak i potrzeby uczenia się przez całe życie
3,5Student ma świadomość dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
4,0Student dobrze rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia przez całe życie w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie
4,5Student ma wysoką świadomość dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie oraz potrzebę uczenia się przez całe życie
5,0Student ma bardzo wysoką świadomość dokształcania i doskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w produkcji warzywniczej oraz potrzeby uczenia się przez całe życie