Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Zajęcia praktyczne z warzywnictwa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zajęcia praktyczne z warzywnictwa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
zajęcia terenoweT6 12 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw biologii roślin i oddziaływania środowiska klimatyczno-glebowego na rośliny ogrodnicze, zasad uprawy i nawożenia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
C-3Uświadamianie potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie doboru metod uprawy, ochrony i nawadniania warzyw oraz sposobu ich zbioru

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
zajęcia terenowe
T-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.6
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.6
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
zajęcia terenowe
A-T-1Przygotowanie do zajęć (studiowanie literatury fachowej, ćwiczenia i na poletkach stacji doświadczalnej, konsultacje)18
A-T-2uczestnictwo w zajęciach12
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
S-3Ocena podsumowująca: Praca kontrolna

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C20_W01
Student potrafi przygotować glebę i materiał rozmnożeniowy do uprawy warzyw
OG_1A_W04C-1, C-2T-T-1, T-T-2M-1, M-2S-1, S-2
OG_1A_C20_W02
Student potrafi wskazać i zaproponować dla poszczególnych roślin zalecenia uprawowe
OG_1A_W04, OG_1A_W23C-1, C-2T-T-1, T-T-2M-1, M-2S-1, S-2
OG_1A_C20_W03
Student definiuje dane agrotechniczne i metody produkcji wybranych gatunków roślin ogrodniczych
OG_1A_W01C-1, C-2T-T-1, T-T-2M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C20_U01
Student posiada umiejętność planowania i dobierania właściwych metod uprawy, oraz zbioru warzyw
OG_1A_U01, OG_1A_U03, OG_1A_U05, OG_1A_U15C-1, C-2T-T-1, T-T-2M-1, M-2S-1, S-2
OG_1A_C20_U02
Student potrafi analizować i interpretować oddzidływanie czynników agrotechnicznych, klimatyczno-glebowych oraz gospodarczych na produkcję ogrodniczą
OG_1A_U05, OG_1A_U06, OG_1A_U15C-1, C-2T-T-1, T-T-2M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C20_K01
Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie produkcji ogrodniczej
OG_1A_K01, OG_1A_K07C-1, C-2T-T-1, T-T-2M-1, M-2S-1, S-2
OG_1A_C20_K02
Student potrafi organizować pracę w zespole i dostrzega ryzyko i skutki decyzji związanych z produkcją ogrodniczą
OG_1A_K02, OG_1A_K07C-1, C-2T-T-1, T-T-2M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_C20_W01
Student potrafi przygotować glebę i materiał rozmnożeniowy do uprawy warzyw
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat przygotowania gleby oraz materiału siewnego
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_C20_W02
Student potrafi wskazać i zaproponować dla poszczególnych roślin zalecenia uprawowe
2,0
3,0Student ma ogólą wiedzę na temat uprawy uprawy warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_C20_W03
Student definiuje dane agrotechniczne i metody produkcji wybranych gatunków roślin ogrodniczych
2,0
3,0Student definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw w uprawie polowej i szklarniowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_C20_U01
Student posiada umiejętność planowania i dobierania właściwych metod uprawy, oraz zbioru warzyw
2,0
3,0Student umie planować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_C20_U02
Student potrafi analizować i interpretować oddzidływanie czynników agrotechnicznych, klimatyczno-glebowych oraz gospodarczych na produkcję ogrodniczą
2,0
3,0Student umie wymienić czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie polowej i szklarniowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_C20_K01
Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie produkcji ogrodniczej
2,0
3,0Student ma świadomość wpływu czynników środowiska na wielkość oraz jakość plonu warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_C20_K02
Student potrafi organizować pracę w zespole i dostrzega ryzyko i skutki decyzji związanych z produkcją ogrodniczą
2,0
3,0Student stara się zorganizować pracę w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. M. Orłowski (red.), Polowa uprawa warzyw, Brasika, Szczecin, 2000, 1
  2. Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, Wydaw. UWP Wrocław, Wrocław, 2007
  3. M. Kanflewski (red.), Warzywnictwo ogólne, PWRiL, Poznań, 2007, 1

Literatura dodatkowa

  1. Czasopisma: Hasło Ogrodnicze, Warzywa, Owoce Warz. Kwiaty, Działkowiec

Treści programowe - zajęcia terenowe

KODTreść programowaGodziny
T-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.6
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.6
12

Formy aktywności - zajęcia terenowe

KODForma aktywnościGodziny
A-T-1Przygotowanie do zajęć (studiowanie literatury fachowej, ćwiczenia i na poletkach stacji doświadczalnej, konsultacje)18
A-T-2uczestnictwo w zajęciach12
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C20_W01Student potrafi przygotować glebę i materiał rozmnożeniowy do uprawy warzyw
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W04student ma wiedzę w zakresie fizjologii roślin ogrodniczych, obejmującą mechanizmy regulacji procesów życiowych roślin, gospodarkę wodną i mineralną roślin, transport i dystrybucję związków mineralnych i organicznych w roślinach oraz ich wpływ na plonowanie
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
Treści programoweT-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat przygotowania gleby oraz materiału siewnego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C20_W02Student potrafi wskazać i zaproponować dla poszczególnych roślin zalecenia uprawowe
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W04student ma wiedzę w zakresie fizjologii roślin ogrodniczych, obejmującą mechanizmy regulacji procesów życiowych roślin, gospodarkę wodną i mineralną roślin, transport i dystrybucję związków mineralnych i organicznych w roślinach oraz ich wpływ na plonowanie
OG_1A_W23student rozpoznaje i charakteryzuje najważniejsze gospodarczo grupy, gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
Treści programoweT-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma ogólą wiedzę na temat uprawy uprawy warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C20_W03Student definiuje dane agrotechniczne i metody produkcji wybranych gatunków roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W01student ma wiedzę w zakresie chemii i biochemii, niezbędną do zrozumienia podstawowych procesów chemicznych zachodzących w roślinach i środowisku ich życia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
Treści programoweT-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw w uprawie polowej i szklarniowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C20_U01Student posiada umiejętność planowania i dobierania właściwych metod uprawy, oraz zbioru warzyw
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U01student potrafi posługiwać się technologią informatyczną w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji, budowy baz danych niezbędnych do projektowania i realizacji przedsięwzięć z zakresu produkcji ogrodniczej
OG_1A_U03student ma umiejętność rozpoznawania drzew, krzewów, bylin i roślin zielnych, ich doboru do siedliska, projektowania powierzchni potrzebnej dla siedliska drzew i krzewów, projektowania, zakładania i pielęgnowania ogrodów przydomowych, wykorzystania roślin do dekoracji wnętrz
OG_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
OG_1A_U15student posiada umiejętność wykonywania podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawach ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
Treści programoweT-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie planować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C20_U02Student potrafi analizować i interpretować oddzidływanie czynników agrotechnicznych, klimatyczno-glebowych oraz gospodarczych na produkcję ogrodniczą
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
OG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
OG_1A_U15student posiada umiejętność wykonywania podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawach ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
Treści programoweT-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie wymienić czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie polowej i szklarniowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C20_K01Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie produkcji ogrodniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów
OG_1A_K07student ma świadomość znaczenia znajomości aktualnych technologii i stanu produkcji roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
Treści programoweT-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość wpływu czynników środowiska na wielkość oraz jakość plonu warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C20_K02Student potrafi organizować pracę w zespole i dostrzega ryzyko i skutki decyzji związanych z produkcją ogrodniczą
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K02student wykazuje gotowość do analizy realizowanego zadania pod kątem określenia właściwych priorytetów z uwzględnieniem roli poszczególnych jego wykonawców
OG_1A_K07student ma świadomość znaczenia znajomości aktualnych technologii i stanu produkcji roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
Treści programoweT-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student stara się zorganizować pracę w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0