Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Przyspieszona uprawa warzyw:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Przyspieszona uprawa warzyw
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 12 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu warzywnictwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie umiejętności wykorzystania różnych metod i technik przyspieszenia plonu warzyw
C-2Nabycie umiejętności planowania (projektowania) przyspieszonej uprawy warzyw

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Timing w uprawie warzyw. Rola czynników klimatycznych, agrotechnicznych i genetycznych w przyspieszaniu plonu warzyw. Możliwość sterowania uprawą warzyw w celu uzyskania plonu w wyznaczonym terminie.2
T-W-2Rodzaje tworzyw sztucznych, ich właściwości, racjonalne użytkowanie i wpływ na tworzenie mikroklimatu.2
T-W-3Typy osłon i ich zastosowanie w uprawie warzyw, dobór materiałów i technika ich wykorzystania (ściółkowanie gleby, płaskie przykrycie, klasyczny niski tunel foliowy, tunel typu zakroczymskiego i igołomskiego, wysoki tunel foliowy).4
T-W-4Przyspieszona uprawa warzyw psiankowatych, dyniowatych, kapustnych, liściowych i rzepowatych. Przykłady wykorzystania osłon.4
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach12
A-W-2Konsultacje3
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu15
A-W-4Opracowanie projektu przyspieszonej uprawy wybranych gatunków warzyw pod osłonami15
A-W-5Przygotowanie do zaliczenia i zdania projektu własnego przed prowadzącym15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład konwersatoryjny/ dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywny udział w dyskusji
S-2Ocena podsumowująca: Przygotowanie i przedstawienie własnego projektu przyspieszonej uprawy warzyw

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O03-P_W01
Ma wiedzę z zakresu doboru materiałów, rodzaju osłon oraz ich wpływu na mikroklimat w uprawie warzyw
OG_1A_W14C-2, C-1T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-W-1M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O03-P_U01
Potrafi dokonać doboru osłon i racjonalnie je wykorzystać do przyspieszenia plonu warzyw
OG_1A_U06C-2, C-1T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O03-P_K01
Określa i rozwiązuje problemy związane z produkcją ogrodniczą
OG_1A_K06C-2, C-1T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-4M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O03-P_W01
Ma wiedzę z zakresu doboru materiałów, rodzaju osłon oraz ich wpływu na mikroklimat w uprawie warzyw
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę na temat doboru i wykorzystania osłon w przyspieszonej uprawie warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O03-P_U01
Potrafi dokonać doboru osłon i racjonalnie je wykorzystać do przyspieszenia plonu warzyw
2,0
3,0Potrafi dobrać rodzaj osłony do uprawy kilku podstawowych gatunków warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O03-P_K01
Określa i rozwiązuje problemy związane z produkcją ogrodniczą
2,0
3,0W stopniu podstawowym jest w stanie określić i rozwiązać problem związany z prowadzeniem przyspieszonej uprawy warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Siwek P., Warzywa pod folią i włókniną, Hortpress Sp. z o.o., W-wa, 2010
  2. Siwek P., Osłony z tworzyw sztucznych w przyspieszonej uprawie warzyw, Hortpress Sp. z o.o., warszawa, 1996
  3. Knaflewski M. (red.), Ogólna uprawa warzyw, PWRiL, Poznań, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, UP we Wrocławiu, Wrocław, 2007
  2. Wysocka-Owczarek M., Pomidory pod osłonami, Hortpress Sp. z o.o., W-wa, 2001, 3
  3. Stępowska A., Rogowska M., Uprawa sałaty w polu i pod osłonami, Plantpress, Kraków, 2004
  4. Stępowska A., Rogowska M., Uprawa rzodkiewki w polu i pod osłonami, Plantpress, Kraków, 2006

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Timing w uprawie warzyw. Rola czynników klimatycznych, agrotechnicznych i genetycznych w przyspieszaniu plonu warzyw. Możliwość sterowania uprawą warzyw w celu uzyskania plonu w wyznaczonym terminie.2
T-W-2Rodzaje tworzyw sztucznych, ich właściwości, racjonalne użytkowanie i wpływ na tworzenie mikroklimatu.2
T-W-3Typy osłon i ich zastosowanie w uprawie warzyw, dobór materiałów i technika ich wykorzystania (ściółkowanie gleby, płaskie przykrycie, klasyczny niski tunel foliowy, tunel typu zakroczymskiego i igołomskiego, wysoki tunel foliowy).4
T-W-4Przyspieszona uprawa warzyw psiankowatych, dyniowatych, kapustnych, liściowych i rzepowatych. Przykłady wykorzystania osłon.4
12

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach12
A-W-2Konsultacje3
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu15
A-W-4Opracowanie projektu przyspieszonej uprawy wybranych gatunków warzyw pod osłonami15
A-W-5Przygotowanie do zaliczenia i zdania projektu własnego przed prowadzącym15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O03-P_W01Ma wiedzę z zakresu doboru materiałów, rodzaju osłon oraz ich wpływu na mikroklimat w uprawie warzyw
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności planowania (projektowania) przyspieszonej uprawy warzyw
C-1Nabycie umiejętności wykorzystania różnych metod i technik przyspieszenia plonu warzyw
Treści programoweT-W-3Typy osłon i ich zastosowanie w uprawie warzyw, dobór materiałów i technika ich wykorzystania (ściółkowanie gleby, płaskie przykrycie, klasyczny niski tunel foliowy, tunel typu zakroczymskiego i igołomskiego, wysoki tunel foliowy).
T-W-2Rodzaje tworzyw sztucznych, ich właściwości, racjonalne użytkowanie i wpływ na tworzenie mikroklimatu.
T-W-4Przyspieszona uprawa warzyw psiankowatych, dyniowatych, kapustnych, liściowych i rzepowatych. Przykłady wykorzystania osłon.
T-W-1Timing w uprawie warzyw. Rola czynników klimatycznych, agrotechnicznych i genetycznych w przyspieszaniu plonu warzyw. Możliwość sterowania uprawą warzyw w celu uzyskania plonu w wyznaczonym terminie.
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny/ dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywny udział w dyskusji
S-2Ocena podsumowująca: Przygotowanie i przedstawienie własnego projektu przyspieszonej uprawy warzyw
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę na temat doboru i wykorzystania osłon w przyspieszonej uprawie warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O03-P_U01Potrafi dokonać doboru osłon i racjonalnie je wykorzystać do przyspieszenia plonu warzyw
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności planowania (projektowania) przyspieszonej uprawy warzyw
C-1Nabycie umiejętności wykorzystania różnych metod i technik przyspieszenia plonu warzyw
Treści programoweT-W-3Typy osłon i ich zastosowanie w uprawie warzyw, dobór materiałów i technika ich wykorzystania (ściółkowanie gleby, płaskie przykrycie, klasyczny niski tunel foliowy, tunel typu zakroczymskiego i igołomskiego, wysoki tunel foliowy).
T-W-1Timing w uprawie warzyw. Rola czynników klimatycznych, agrotechnicznych i genetycznych w przyspieszaniu plonu warzyw. Możliwość sterowania uprawą warzyw w celu uzyskania plonu w wyznaczonym terminie.
T-W-2Rodzaje tworzyw sztucznych, ich właściwości, racjonalne użytkowanie i wpływ na tworzenie mikroklimatu.
T-W-4Przyspieszona uprawa warzyw psiankowatych, dyniowatych, kapustnych, liściowych i rzepowatych. Przykłady wykorzystania osłon.
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny/ dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywny udział w dyskusji
S-2Ocena podsumowująca: Przygotowanie i przedstawienie własnego projektu przyspieszonej uprawy warzyw
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi dobrać rodzaj osłony do uprawy kilku podstawowych gatunków warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O03-P_K01Określa i rozwiązuje problemy związane z produkcją ogrodniczą
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K06student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcja ogrodniczą
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności planowania (projektowania) przyspieszonej uprawy warzyw
C-1Nabycie umiejętności wykorzystania różnych metod i technik przyspieszenia plonu warzyw
Treści programoweT-W-1Timing w uprawie warzyw. Rola czynników klimatycznych, agrotechnicznych i genetycznych w przyspieszaniu plonu warzyw. Możliwość sterowania uprawą warzyw w celu uzyskania plonu w wyznaczonym terminie.
T-W-3Typy osłon i ich zastosowanie w uprawie warzyw, dobór materiałów i technika ich wykorzystania (ściółkowanie gleby, płaskie przykrycie, klasyczny niski tunel foliowy, tunel typu zakroczymskiego i igołomskiego, wysoki tunel foliowy).
T-W-2Rodzaje tworzyw sztucznych, ich właściwości, racjonalne użytkowanie i wpływ na tworzenie mikroklimatu.
T-W-4Przyspieszona uprawa warzyw psiankowatych, dyniowatych, kapustnych, liściowych i rzepowatych. Przykłady wykorzystania osłon.
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny/ dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Przygotowanie i przedstawienie własnego projektu przyspieszonej uprawy warzyw
S-1Ocena formująca: Aktywny udział w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W stopniu podstawowym jest w stanie określić i rozwiązać problem związany z prowadzeniem przyspieszonej uprawy warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0