Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Podstawy ekologicznej uprawy grzybów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł Podstawy ekologicznej uprawy warzyw, ziół i grzybów
Przedmiot Podstawy ekologicznej uprawy grzybów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Paweł Słodkowski <Pawel.Slodkowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 12 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 3 1,00,33zaliczenie
wykładyW7 9 1,00,67zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Botanika (podstawy morfologii i rozwoju grzybów), znajomość środowiska występowania i rozwoju grzybów

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie
C-2Poznanie biologii grzybów uprawnych
C-3Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych
C-4Prowadzenie uprawy grzybów w systemie ekologicznym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Ekologiczna uprawa wybranych gatunków grzybów jadalnych. Założenie uprawy, pielęgnacja i zbiór owocników.3
3
wykłady
T-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów. Właściwości lecznicze grzybów.1
T-W-2Opis, biologia i uprawa pieczarki, boczniaka, twardziaka, polówki wiązkowej, pierścieniaka uprawnego i zimówki aksamitnotrzonowej6
T-W-3Choroby i szkodniki grzybów1
T-W-4Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie1
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Konsultacje3
A-A-2Uczestnictwo w ćwiczeniach3
A-A-3Przygotowanie prezentacji multimedialnej8
A-A-4Sporządzenie karty uprawy grzybów7
A-A-5Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń9
30
wykłady
A-W-1Uczestnctwo w wykładach9
A-W-2Konsultacje5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu8
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia wykładów8
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Pokaz

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: F - Sprawozdanie z uprawy grzybów
S-2Ocena podsumowująca: F - Przygotowanie i przedstawienie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe (pisemne)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O10-E1_W01
OG_1A_O09-E2_W01 Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy, zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym."
OG_1A_W23, OG_1A_W14C-1, C-2, C-3, C-4T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O10-E1_U01
OG_1A_O09-E2_U01 Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów, uwzględniając proekologiczny aspekt uprawy
OG_1A_U06C-1, C-2, C-3, C-4T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O10-E1_K01
OG_1A_O09-E2_K01 Świadomy potrzeby ochrony środowiska oraz uzupełniania i aktualizacji wiedzy.
OG_1A_K07, OG_1A_K03C-1, C-2, C-3, C-4T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O10-E1_W01
OG_1A_O09-E2_W01 Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy, zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym."
2,0
3,0Nazywa tylko wybrane gatunki grzybów jadalnych i potrafi omówić tylko niektóre metody ich uprawy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O10-E1_U01
OG_1A_O09-E2_U01 Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów, uwzględniając proekologiczny aspekt uprawy
2,0
3,0Jest w stanie wyprodukować tylko niektóre gatunki grzybów jadalnych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O10-E1_K01
OG_1A_O09-E2_K01 Świadomy potrzeby ochrony środowiska oraz uzupełniania i aktualizacji wiedzy.
2,0
3,0Rozumie skutki szkodliwych działań producenta grzybów jadalnych, w odniesieniu do środowiska naturalnego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Szudyga K., Uprawa pieczarki, Wydaw. Hortpress sp. z o.o., Warszawa, 2005
  2. Siwulski M., Uprawiamy grzyby w ogrodzie, Wydaw. Działkowiec, Warszawa, 2004
  3. Siwulski M., Sobieralski K., Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych, Wyd. Kurpisz, Poznań, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Sobieralski K., Siwulski M. (red.), Polówka południowa, Wydaw. UP w Poznaniu, Poznań, 2015
  2. Sakson. N., Pieczarka. Uprawa intensywna, PWRiL, WArszawa, 2004
  3. iwulski M., Czerwińska-Nowak A., Sobieralski K., Biologia i uprawa twardziaka jadalnego Shiitake, PWRiL, Warszawa, 2007
  4. Pieczarki - biuletyn producenta pieczarek., Hortpress Sp. z o.o., Warszawa (kwartalnik), 2017

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Ekologiczna uprawa wybranych gatunków grzybów jadalnych. Założenie uprawy, pielęgnacja i zbiór owocników.3
3

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów. Właściwości lecznicze grzybów.1
T-W-2Opis, biologia i uprawa pieczarki, boczniaka, twardziaka, polówki wiązkowej, pierścieniaka uprawnego i zimówki aksamitnotrzonowej6
T-W-3Choroby i szkodniki grzybów1
T-W-4Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie1
9

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Konsultacje3
A-A-2Uczestnictwo w ćwiczeniach3
A-A-3Przygotowanie prezentacji multimedialnej8
A-A-4Sporządzenie karty uprawy grzybów7
A-A-5Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń9
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnctwo w wykładach9
A-W-2Konsultacje5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu8
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia wykładów8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-E1_W01OG_1A_O09-E2_W01 Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy, zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym."
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W23student rozpoznaje i charakteryzuje najważniejsze gospodarczo grupy, gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
OG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
Cel przedmiotuC-1Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie
C-2Poznanie biologii grzybów uprawnych
C-3Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych
C-4Prowadzenie uprawy grzybów w systemie ekologicznym
Treści programoweT-A-1Ekologiczna uprawa wybranych gatunków grzybów jadalnych. Założenie uprawy, pielęgnacja i zbiór owocników.
T-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów. Właściwości lecznicze grzybów.
T-W-2Opis, biologia i uprawa pieczarki, boczniaka, twardziaka, polówki wiązkowej, pierścieniaka uprawnego i zimówki aksamitnotrzonowej
T-W-3Choroby i szkodniki grzybów
T-W-4Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: F - Sprawozdanie z uprawy grzybów
S-2Ocena podsumowująca: F - Przygotowanie i przedstawienie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe (pisemne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Nazywa tylko wybrane gatunki grzybów jadalnych i potrafi omówić tylko niektóre metody ich uprawy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-E1_U01OG_1A_O09-E2_U01 Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów, uwzględniając proekologiczny aspekt uprawy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
Cel przedmiotuC-1Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie
C-2Poznanie biologii grzybów uprawnych
C-3Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych
C-4Prowadzenie uprawy grzybów w systemie ekologicznym
Treści programoweT-A-1Ekologiczna uprawa wybranych gatunków grzybów jadalnych. Założenie uprawy, pielęgnacja i zbiór owocników.
T-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów. Właściwości lecznicze grzybów.
T-W-2Opis, biologia i uprawa pieczarki, boczniaka, twardziaka, polówki wiązkowej, pierścieniaka uprawnego i zimówki aksamitnotrzonowej
T-W-3Choroby i szkodniki grzybów
T-W-4Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: F - Sprawozdanie z uprawy grzybów
S-2Ocena podsumowująca: F - Przygotowanie i przedstawienie prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest w stanie wyprodukować tylko niektóre gatunki grzybów jadalnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-E1_K01OG_1A_O09-E2_K01 Świadomy potrzeby ochrony środowiska oraz uzupełniania i aktualizacji wiedzy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K07student ma świadomość znaczenia znajomości aktualnych technologii i stanu produkcji roślin ogrodniczych
OG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Cel przedmiotuC-1Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie
C-2Poznanie biologii grzybów uprawnych
C-3Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych
C-4Prowadzenie uprawy grzybów w systemie ekologicznym
Treści programoweT-A-1Ekologiczna uprawa wybranych gatunków grzybów jadalnych. Założenie uprawy, pielęgnacja i zbiór owocników.
T-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów. Właściwości lecznicze grzybów.
T-W-2Opis, biologia i uprawa pieczarki, boczniaka, twardziaka, polówki wiązkowej, pierścieniaka uprawnego i zimówki aksamitnotrzonowej
T-W-3Choroby i szkodniki grzybów
T-W-4Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: F - Sprawozdanie z uprawy grzybów
S-2Ocena podsumowująca: F - Przygotowanie i przedstawienie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe (pisemne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Rozumie skutki szkodliwych działań producenta grzybów jadalnych, w odniesieniu do środowiska naturalnego.
3,5
4,0
4,5
5,0