Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ochrona środowiska (N2)
specjalność: Rekultywacja i zagospodarowanie gruntów

Sylabus przedmiotu Zagrożenia biologiczne w środowisku żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ochrona środowiska
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zagrożenia biologiczne w środowisku żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 6 0,50,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 6 0,50,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student ma podstawową wiedzę o skutkach zanieczyszczenia środowiska naturalnego

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie przez studenta wiedzy o podstawowych zagrożeniach biologicznych żywności, ich skutkach i sposobach zapobiegania
C-2Poznanie przez studenta podstawowych wskaźników zanieczyszczenia mikrobiologicznego żywności, metod ich oceny i standardowych wymagań

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Podstawowe metody stosowane w ocenie zanieczyszczenia mikrobiologicznego środowiska produkcyjnego i żywności.1
T-A-2Ocena zanieczyszczenia wybranych produktow żywnościowych przez bakterie i grzyby strzępkowe, na tle wymagań3
T-A-3Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów oraz jej skutki dla składników i bezpieczeństwa żywności1
T-A-4Higiena w produkcji żywności - znaczenie mycia i dezynfekcji.1
6
wykłady
T-W-1Drobnoustroje jako podstawowe zagrożenie biologiczne żywności - źródła i przyczyny skażeń mikrobiologiczych żywności1
T-W-2Bakterie saprofityczne i chorobotwórcze w żywności oraz zagrożenia przez nie powodowane1
T-W-3Zagrożenia powodowane przez grzyby. Mikotoksyny w żywności i paszach - skutki i możliwości zapobiegania.1
T-W-4Żywność jako środowisko dla drobnoustrojów - metody zabezpieczania żywności przed rozwojem mikroflory2
T-W-5Szkodniki i pasożyty w śodowisku żywności - powodowane zagrożenia oraz podstawowe sposoby zapobiegania i zawalczania1
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w ćwiczeniach6
A-A-2przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń4
A-A-3opracowanie sprawozdania z ćwiczeń5
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach6
A-W-2przygotowanie się do zaliczenia wykładów5
A-W-3studiowanie zadanej literatury4
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład
M-2Metody praktyczne
M-3Dyskusja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: ocena wykonania poleconych zadań

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_2A_O06-2_W01
Student posiada wiedzę o źródłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia żywności, zagrożeniach przez nie powodowanych oraz sposobach zapobiegania
OS_2A_W06C-1T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-A-3M-3, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_2A_O06-2_U01
Zna wskaźniki określające stopień mikrobiologicznego zanieczyszczenia żywności oraz metody ich oceny
OS_2A_U05C-2T-W-2, T-W-3, T-A-1, T-A-2M-3, M-1, M-2S-2, S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_2A_O06-2_K01
Ma świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na na biologiczne bezpieczeństwo żywności
OS_2A_K04C-1T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5M-3, M-1S-1
OS_2A_O06-2_K02
Zna działania i środki ograniczające ryzyko zagrożeń biologicznych w środowisku żywności
OS_2A_K05C-1T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-A-4M-3, M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_2A_O06-2_W01
Student posiada wiedzę o źródłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia żywności, zagrożeniach przez nie powodowanych oraz sposobach zapobiegania
2,0
3,0student posiada dostateczną wiedzę o źródłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia w środowisku żywności, powodowanych przez nie zagrożeniach oraz sposobach zapobiegania
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_2A_O06-2_U01
Zna wskaźniki określające stopień mikrobiologicznego zanieczyszczenia żywności oraz metody ich oceny
2,0
3,0student dostatecznie zna wskaźniki określające stopień i rodzaj biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz sposoby ich oceny
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_2A_O06-2_K01
Ma świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na na biologiczne bezpieczeństwo żywności
2,0
3,0student wykazuje dostateczna świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na biologiczne bezpieczeństwo żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
OS_2A_O06-2_K02
Zna działania i środki ograniczające ryzyko zagrożeń biologicznych w środowisku żywności
2,0
3,0student dostatecznie zna działania i środki ograniczające zagrożenia biologiczne w środowisku żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Żakowska Z., Stobińska H. (red.), Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Wyd. Politechniki Łodzkiej, Łódź, 2000
  2. Libudzisz Z., Kowal K. (red.)k, Mikrobiologia techniczna, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódż, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Steinka I., Przybyłowski P., Podstawy mikrobiologicznej analizy żywności, Gdynia, 2001

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Podstawowe metody stosowane w ocenie zanieczyszczenia mikrobiologicznego środowiska produkcyjnego i żywności.1
T-A-2Ocena zanieczyszczenia wybranych produktow żywnościowych przez bakterie i grzyby strzępkowe, na tle wymagań3
T-A-3Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów oraz jej skutki dla składników i bezpieczeństwa żywności1
T-A-4Higiena w produkcji żywności - znaczenie mycia i dezynfekcji.1
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Drobnoustroje jako podstawowe zagrożenie biologiczne żywności - źródła i przyczyny skażeń mikrobiologiczych żywności1
T-W-2Bakterie saprofityczne i chorobotwórcze w żywności oraz zagrożenia przez nie powodowane1
T-W-3Zagrożenia powodowane przez grzyby. Mikotoksyny w żywności i paszach - skutki i możliwości zapobiegania.1
T-W-4Żywność jako środowisko dla drobnoustrojów - metody zabezpieczania żywności przed rozwojem mikroflory2
T-W-5Szkodniki i pasożyty w śodowisku żywności - powodowane zagrożenia oraz podstawowe sposoby zapobiegania i zawalczania1
6

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w ćwiczeniach6
A-A-2przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń4
A-A-3opracowanie sprawozdania z ćwiczeń5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach6
A-W-2przygotowanie się do zaliczenia wykładów5
A-W-3studiowanie zadanej literatury4
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_2A_O06-2_W01Student posiada wiedzę o źródłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia żywności, zagrożeniach przez nie powodowanych oraz sposobach zapobiegania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_2A_W06Ma pogłębioną wiedze na temat struktury, mechanizmów i funkcji procesów życiowych organizmów na różnych poziomach złożoności ich organizacji. Posiada rozszerzoną wiedzę na temat metod, technik, narzędzi stosowanych przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu ochrony i kształtowania środowiska. Potrafi kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka.
Cel przedmiotuC-1Nabycie przez studenta wiedzy o podstawowych zagrożeniach biologicznych żywności, ich skutkach i sposobach zapobiegania
Treści programoweT-W-2Bakterie saprofityczne i chorobotwórcze w żywności oraz zagrożenia przez nie powodowane
T-W-3Zagrożenia powodowane przez grzyby. Mikotoksyny w żywności i paszach - skutki i możliwości zapobiegania.
T-W-1Drobnoustroje jako podstawowe zagrożenie biologiczne żywności - źródła i przyczyny skażeń mikrobiologiczych żywności
T-W-4Żywność jako środowisko dla drobnoustrojów - metody zabezpieczania żywności przed rozwojem mikroflory
T-W-5Szkodniki i pasożyty w śodowisku żywności - powodowane zagrożenia oraz podstawowe sposoby zapobiegania i zawalczania
T-A-3Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów oraz jej skutki dla składników i bezpieczeństwa żywności
Metody nauczaniaM-3Dyskusja
M-1Wykład
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student posiada dostateczną wiedzę o źródłach i rodzajach biologicznego zanieczyszczenia w środowisku żywności, powodowanych przez nie zagrożeniach oraz sposobach zapobiegania
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_2A_O06-2_U01Zna wskaźniki określające stopień mikrobiologicznego zanieczyszczenia żywności oraz metody ich oceny
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_2A_U05Samodzielnie i wszechstronnie identyfikuje i analizuje zjawiska wpływające na jakość środowiska. Ocenia dobrostan zwierząt oraz zagrożenia dla środowiska i człowieka wynikające z koncentracji produkcji rolnej i przemysłowej. Wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji do ochrony i kształtowania środowiska.
Cel przedmiotuC-2Poznanie przez studenta podstawowych wskaźników zanieczyszczenia mikrobiologicznego żywności, metod ich oceny i standardowych wymagań
Treści programoweT-W-2Bakterie saprofityczne i chorobotwórcze w żywności oraz zagrożenia przez nie powodowane
T-W-3Zagrożenia powodowane przez grzyby. Mikotoksyny w żywności i paszach - skutki i możliwości zapobiegania.
T-A-1Podstawowe metody stosowane w ocenie zanieczyszczenia mikrobiologicznego środowiska produkcyjnego i żywności.
T-A-2Ocena zanieczyszczenia wybranych produktow żywnościowych przez bakterie i grzyby strzępkowe, na tle wymagań
Metody nauczaniaM-3Dyskusja
M-1Wykład
M-2Metody praktyczne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z wykładów
S-3Ocena podsumowująca: ocena wykonania poleconych zadań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student dostatecznie zna wskaźniki określające stopień i rodzaj biologicznego zanieczyszczenia żywności oraz sposoby ich oceny
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_2A_O06-2_K01Ma świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na na biologiczne bezpieczeństwo żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_2A_K04W sposób odpowiedzialny i kompetentny potrafi podjąć decyzję o sposobach oceny stanu i ochrony środowiska. Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za kształtowanie i stan środowiska naturalnego.
Cel przedmiotuC-1Nabycie przez studenta wiedzy o podstawowych zagrożeniach biologicznych żywności, ich skutkach i sposobach zapobiegania
Treści programoweT-W-2Bakterie saprofityczne i chorobotwórcze w żywności oraz zagrożenia przez nie powodowane
T-W-3Zagrożenia powodowane przez grzyby. Mikotoksyny w żywności i paszach - skutki i możliwości zapobiegania.
T-W-1Drobnoustroje jako podstawowe zagrożenie biologiczne żywności - źródła i przyczyny skażeń mikrobiologiczych żywności
T-W-4Żywność jako środowisko dla drobnoustrojów - metody zabezpieczania żywności przed rozwojem mikroflory
T-W-5Szkodniki i pasożyty w śodowisku żywności - powodowane zagrożenia oraz podstawowe sposoby zapobiegania i zawalczania
Metody nauczaniaM-3Dyskusja
M-1Wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student wykazuje dostateczna świadomość odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jego wpływu na biologiczne bezpieczeństwo żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_2A_O06-2_K02Zna działania i środki ograniczające ryzyko zagrożeń biologicznych w środowisku żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_2A_K05Dostrzega ryzyko i potrafi ocenić skutki zaplanowanych działań w zakresie ochrony środowiska. Zna metody i działania zmierzające do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie ochrony środowiska.
Cel przedmiotuC-1Nabycie przez studenta wiedzy o podstawowych zagrożeniach biologicznych żywności, ich skutkach i sposobach zapobiegania
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje jako podstawowe zagrożenie biologiczne żywności - źródła i przyczyny skażeń mikrobiologiczych żywności
T-W-4Żywność jako środowisko dla drobnoustrojów - metody zabezpieczania żywności przed rozwojem mikroflory
T-W-5Szkodniki i pasożyty w śodowisku żywności - powodowane zagrożenia oraz podstawowe sposoby zapobiegania i zawalczania
T-A-4Higiena w produkcji żywności - znaczenie mycia i dezynfekcji.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja
M-1Wykład
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student dostatecznie zna działania i środki ograniczające zagrożenia biologiczne w środowisku żywności
3,5
4,0
4,5
5,0