Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Architektura krajobrazu (S1)

Sylabus przedmiotu Uprawa gleby i nawożenie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Architektura krajobrazu
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier architekt krajobrazu
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, nauki techniczne, studia inżynierskie, sztuka
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Uprawa gleby i nawożenie
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Jarnuszewski <Grzegorz.Jarnuszewski@zut.edu.pl>, Anna Jaroszewska <Anna.Jaroszewska@zut.edu.pl>, Ryszard Malinowski <Ryszard.Malinowski@zut.edu.pl>, Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl>, Stanisław Pużyński <Stanislaw.Puzynski@zut.edu.pl>, Eleonora Wrzesińska <Eleonora.Wrzesinska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 30 2,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy botaniki, dendrologii, gleboznawstwa, chemii ogólnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z rozpoznawaniem warunków glebowych oraz metod jej użyźniania w celu właściwego określenia warunków wzrostu i rozwoju określonych gatunków roślin.
C-2Wyrobienie umiejętności u studenta określenia wpływ uprawy roli i nawożenia na właściwości gleb, podłoży i ziem ogrodniczych.
C-3Zapoznanie studenta z podstawami diagnostyki wymagań pokarmowych i potrzeb nawowych roślin rolniczych i ogrodniczych. Dobór nawozów organicznych, naturalnych, mineralnych i polepszaczy glebowych.
C-4Zapoznanie studenta ze środowiskowymi skutkami uprawy i nawożenia gleb, podłoży i ziem ogrodniczych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Kształtowanie właściwości fizycznych gleb narzędziami uprawowymi. Narzędzia spulchniające, odwracające i zagęszczające glebę.2
T-A-2Dobór narzędzi do uprawy gleb pochodzenia mineralnego i organogenicznego.2
T-A-3Planowanie zabiegów uprawowych w zależności od kierunku zagospodarowania terenu.2
T-A-4Charakterystyka agrotechniczna roślin użyźniających glebę i chroniących przed erozją. Kierunki rolniczego zagospodarowania gleb narażonych na erozję.2
T-A-5Zasady pobierania i konserwacji próbek gleb, podłoży i ziem ogrodniczych. Liczby graniczne do diagnozowania zasobności gleb, podłoży i ziem ogrodniczych w makro- i mikroskładniki.2
T-A-6Zasady pobierania próbek roślin w celu określenia stanu ich odżywienia. Mineralizacja gleby i roślin na mokro i sucho.1
T-A-7Demonstracja próbek nawozów naturalnych, organicznych i mineralnych. Obliczanie dawek nawozów w zależności od potrzeb wapnowania gleb i potrzeb nawozowych roślin.2
T-A-8Opracowanie zaleceń nawozowych dla wybranych roślin ogrodniczych. Obliczanie wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin uprawnych.2
15
wykłady
T-W-1Rodzaje i specyfika produkcji roślinnej, struktura użytkowania ziemi, struktura agrarna oraz ważniejszych upraw produkcji roślinnej w Polsce- tendencje zmian.2
T-W-2Siedlisko roślin uprawy polowej i jego czynniki, udział czynników siedliska w kształtowaniu wysokości i jakości plonów. Rolnicza przestrzeń produkcyjna Polski.4
T-W-3Zadania uprawy roli, systemy uprawy roli i ich wpływ na środowisko. Specyfika uprawy gleb pochodzenia mineralnego i organogenicznego, problem erozji gleb.2
T-W-4Rola systemów uprawy roli, następstwa roślin (płodozmianu) na stan i jakość krajobrazu wiejskiego.3
T-W-5Współczesne systemy rolnicze, rolnictwo Polski na tle Unii Europejskiej.3
T-W-6Teorie odżywiania roślin i prawa nawozowe. Ustawa o nawozach i nawożeniu oraz wybrane rozporządzenia do ustawy.2
T-W-7Podstawy mineralnego żywienia roślin. Skład chemiczny roślin.2
T-W-8Chemiczne podstawy żyzności gleb. Gleba jako źródło składników pokarmowych roślin.2
T-W-9Rola fizjologiczna makro- i mikroskładników w żywieniu roślin.2
T-W-10Podział i charakterystyka agrochemiczna nawozów mineralnych.2
T-W-11Podział i charakterystyka agrochemiczna nawozów naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych.2
T-W-12Wykorzystanie odpadowych materiałów organicznych oraz polepszaczy glebowych do użyźniania gleb i podłoży ogrodniczych.2
T-W-13Agroekologiczne skutki nawożenia.2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Samodzielne studiowanie zagadnień ćwiczeniowych8
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych7
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury15
A-W-3Udział w konsultacjach przedmiotowych5
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmioyu10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-3Demonstracje materiałów dydaktycznych (próbki nawozów mineralnych i organicznych , polepszaczy glebowych, materiału roślinnego)
M-4Dyskusja
M-5Praca w zespołach

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejętność organizacji pracy w zespole
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykładów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_1A_C08_W01
Zna podstawy kształtowania i oceny żyżności gleb oraz specyfikę ich uprawy
AK_1A_W05C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-8, T-A-1, T-A-5M-1, M-2, M-4S-1
AK_1A_C08_W02
Student posiada wiedzę dotyczącą specyfiki produkcji roślinnej zapobiegającej degradacji środowiska
AK_1A_W20C-4, C-2T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-10, T-A-3M-1, M-2, M-4S-1
AK_1A_C08_W03
Student posiada podstawową wiedzę z zakresu podstaw mineralnego żywienia roślin. Zna asortyment nawozów i umie opracować zalecenia nawozowe dla wybranych roślin
AK_1A_W21C-3, C-1T-W-7, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-A-7, T-A-8M-1, M-3, M-4, M-5S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_1A_C08_U01
Student potrafi pobrać reprezetatywne próbki roślin, gleb i podłoży ogrodniczych w celu okreslenia wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych i roślin
AK_1A_U11C-1, C-2T-W-13, T-A-5, T-A-6, T-A-7M-2, M-3, M-5S-1
AK_1A_C08_U02
Student potrafi dobrać rośliny, zabiegi uprawowe i nawożenie w zależności od siedliska
AK_1A_U20C-2T-W-13, T-A-5, T-A-8, T-A-3M-1, M-3, M-5S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_1A_C08_K01
Student prowadzi systematyczne samokształcenie wynikające ze zmian w stosowaniu środków produkcji związanych z uprawą i nawożeniam gleb oraz roślin
AK_1A_K12C-1T-W-5, T-W-12M-4S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AK_1A_C08_W01
Zna podstawy kształtowania i oceny żyżności gleb oraz specyfikę ich uprawy
2,0Student nie zna teoretycznych podstaw związanych z uprawą i nawożeniem gleb i roślin
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
3,5Student posiada ponadpodstawową wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,0Student zna większość teoretycznych podstaw z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,5Student posiada pełną wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
5,0Student posiada poszerzoną wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin. Zdobyta wiedza umożliwia mu łączenie stanu gleb nie tylko ze wzrostem i rozwojem roślin, ale także z jakością środowiska
AK_1A_C08_W02
Student posiada wiedzę dotyczącą specyfiki produkcji roślinnej zapobiegającej degradacji środowiska
2,0Student nie zna teoretycznych podstaw związanych z uprawą i nawożeniem gleb i roślin.
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin.
3,5Student posiada ponadpodstawową wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,0Student zna większość teoretycznych podstaw z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,5Student posiada pełną wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
5,0Student posiada poszerzoną wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin. Zdobyta wiedza umożliwia mu łączenie stanu gleb nie tylko ze wzrostem i rozwojem roślin, ale także z jakością środowiska
AK_1A_C08_W03
Student posiada podstawową wiedzę z zakresu podstaw mineralnego żywienia roślin. Zna asortyment nawozów i umie opracować zalecenia nawozowe dla wybranych roślin
2,0Student nie zna teoretycznych podstaw związanych z uprawą i nawożeniem gleb i roślin
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
3,5Student posiada ponadpodstawową wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,0Student zna większość teoretycznych podstaw z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,5Student posiada pełną wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
5,0Student posiada poszerzoną wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin. Zdobyta wiedza umożliwia mu łączenie stanu gleb nie tylko ze wzrostem i rozwojem roślin, ale także z jakością środowiska

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AK_1A_C08_U01
Student potrafi pobrać reprezetatywne próbki roślin, gleb i podłoży ogrodniczych w celu okreslenia wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych i roślin
2,0Student nie posiada umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
3,0Student posiada niewielkie umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
3,5Student posiada zadawalające umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,0Student posiada dobre umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,5Student posiada bardzo dobre umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
5,0Student posiada bardzo dobre umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin oraz planowania nawożenia Ponadto potrafi określić jaki jest wpływ nawożenia na stan gleby, na plonowanie roślin oraz na środowisko
AK_1A_C08_U02
Student potrafi dobrać rośliny, zabiegi uprawowe i nawożenie w zależności od siedliska
2,0Student nie posiada umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
3,0Student posiada podstawowe umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
3,5Student posiada ponad podstawowe umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,0Student posiada dobre umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,5Student posiada bardzo dobre umiejętności w zakresie uprawy i nawożenia gleb i roślin
5,0Student posiada bardzo dobre umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin oraz planowania nawożenia roślin. Ponadto potrafi określić jaki jest wpływ nawożenia na stan gleby, na plonowanie roślin oraz na środowisko

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AK_1A_C08_K01
Student prowadzi systematyczne samokształcenie wynikające ze zmian w stosowaniu środków produkcji związanych z uprawą i nawożeniam gleb oraz roślin
2,0Student nie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnych inicjatyw, nie ma znikomą świadomości o wpływie stanu gleby na jakość roślin, ich wymagania pokarmowe i nawozowe.
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, , ma świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagania pokarmowe i nawozowe.
3,5Student bierze dość aktywny udział w pracy grupowej, próbuje podejmować własne inicjatywy. , ma dostateczną świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagania pokarmowe i nawozowe.
4,0Student bierze aktywny udział w pracy grupowej, podejmuje własne inicjatywy, ma dobrą świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagania pokarmowe i nawozowe.
4,5Student bierze aktywny udział w pracy grupowej, potrafi zorganizować działania zespołowe, podejmuje własne inicjatywy, jest bardzo odpowiedzialny w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, cechuje go bardzo duża śwaidomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagania pokarmowe i nawozowe.
5,0Student bierze bardzo aktywny udział w pracy grupowej, potrafi bardzo dobierze zorganizować pracę w grupie i zdopingować do działania jej członków, podejmuje własne przemyślane inicjatywy i w sposób świadomy dąży do ich realizacji, jest bardzo odpowiedzialny za działania własne i zespołowe, zdobywa wiedzę i umiejętności, ma wysoką świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagania pokarmowe i nawozowe.

Literatura podstawowa

  1. Dzienia S., Teoretyczne podstawy uprawy roli., Akademia Rolnicza, Szczecin, 2000, I
  2. Grzebisz W., Nawozenie roślin uprawnych cz I i II, PWRiL, Poznań, 2009, I
  3. Gorlach E., Mazur T., Chemia rolna, PWN, Warszawa, 2001
  4. Krzywy E., Żywienie roślin, Akademia Rolnicza, Szczecin, 2007
  5. Breś W., Żywienie roślin ogrodniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, 2009
  6. Starck J. R., Uprawa roli i roślin ogrodniczych, PWRiL, Warszawa, 2006
  7. Praca zbiorowa pod red. Barana S., Łabętowicza J., Krzywego E., Przyrodnicze wykorzystanie odpaów. Podstawy teoretyczne i praktyczne, PWRiL, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Jabłoński B., Uprawa roli, PWRiL, Warszawa, 1997
  2. Dzienia S., Romek B., Wrzesińska E., Agroekologiczne podstawy produkcji roślinnej, Akademia Rolnicza, Szczecin, 1999
  3. Bugała W., Krzewy i drzewa ozdobne, Promo Kraków, Kraków, 2005

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Kształtowanie właściwości fizycznych gleb narzędziami uprawowymi. Narzędzia spulchniające, odwracające i zagęszczające glebę.2
T-A-2Dobór narzędzi do uprawy gleb pochodzenia mineralnego i organogenicznego.2
T-A-3Planowanie zabiegów uprawowych w zależności od kierunku zagospodarowania terenu.2
T-A-4Charakterystyka agrotechniczna roślin użyźniających glebę i chroniących przed erozją. Kierunki rolniczego zagospodarowania gleb narażonych na erozję.2
T-A-5Zasady pobierania i konserwacji próbek gleb, podłoży i ziem ogrodniczych. Liczby graniczne do diagnozowania zasobności gleb, podłoży i ziem ogrodniczych w makro- i mikroskładniki.2
T-A-6Zasady pobierania próbek roślin w celu określenia stanu ich odżywienia. Mineralizacja gleby i roślin na mokro i sucho.1
T-A-7Demonstracja próbek nawozów naturalnych, organicznych i mineralnych. Obliczanie dawek nawozów w zależności od potrzeb wapnowania gleb i potrzeb nawozowych roślin.2
T-A-8Opracowanie zaleceń nawozowych dla wybranych roślin ogrodniczych. Obliczanie wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin uprawnych.2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rodzaje i specyfika produkcji roślinnej, struktura użytkowania ziemi, struktura agrarna oraz ważniejszych upraw produkcji roślinnej w Polsce- tendencje zmian.2
T-W-2Siedlisko roślin uprawy polowej i jego czynniki, udział czynników siedliska w kształtowaniu wysokości i jakości plonów. Rolnicza przestrzeń produkcyjna Polski.4
T-W-3Zadania uprawy roli, systemy uprawy roli i ich wpływ na środowisko. Specyfika uprawy gleb pochodzenia mineralnego i organogenicznego, problem erozji gleb.2
T-W-4Rola systemów uprawy roli, następstwa roślin (płodozmianu) na stan i jakość krajobrazu wiejskiego.3
T-W-5Współczesne systemy rolnicze, rolnictwo Polski na tle Unii Europejskiej.3
T-W-6Teorie odżywiania roślin i prawa nawozowe. Ustawa o nawozach i nawożeniu oraz wybrane rozporządzenia do ustawy.2
T-W-7Podstawy mineralnego żywienia roślin. Skład chemiczny roślin.2
T-W-8Chemiczne podstawy żyzności gleb. Gleba jako źródło składników pokarmowych roślin.2
T-W-9Rola fizjologiczna makro- i mikroskładników w żywieniu roślin.2
T-W-10Podział i charakterystyka agrochemiczna nawozów mineralnych.2
T-W-11Podział i charakterystyka agrochemiczna nawozów naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych.2
T-W-12Wykorzystanie odpadowych materiałów organicznych oraz polepszaczy glebowych do użyźniania gleb i podłoży ogrodniczych.2
T-W-13Agroekologiczne skutki nawożenia.2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Samodzielne studiowanie zagadnień ćwiczeniowych8
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury15
A-W-3Udział w konsultacjach przedmiotowych5
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmioyu10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_1A_C08_W01Zna podstawy kształtowania i oceny żyżności gleb oraz specyfikę ich uprawy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_W05opisuje podstawowe sposoby badania gleb oraz ich systematykę
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rozpoznawaniem warunków glebowych oraz metod jej użyźniania w celu właściwego określenia warunków wzrostu i rozwoju określonych gatunków roślin.
C-2Wyrobienie umiejętności u studenta określenia wpływ uprawy roli i nawożenia na właściwości gleb, podłoży i ziem ogrodniczych.
Treści programoweT-W-1Rodzaje i specyfika produkcji roślinnej, struktura użytkowania ziemi, struktura agrarna oraz ważniejszych upraw produkcji roślinnej w Polsce- tendencje zmian.
T-W-2Siedlisko roślin uprawy polowej i jego czynniki, udział czynników siedliska w kształtowaniu wysokości i jakości plonów. Rolnicza przestrzeń produkcyjna Polski.
T-W-8Chemiczne podstawy żyzności gleb. Gleba jako źródło składników pokarmowych roślin.
T-A-1Kształtowanie właściwości fizycznych gleb narzędziami uprawowymi. Narzędzia spulchniające, odwracające i zagęszczające glebę.
T-A-5Zasady pobierania i konserwacji próbek gleb, podłoży i ziem ogrodniczych. Liczby graniczne do diagnozowania zasobności gleb, podłoży i ziem ogrodniczych w makro- i mikroskładniki.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-4Dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejętność organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna teoretycznych podstaw związanych z uprawą i nawożeniem gleb i roślin
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
3,5Student posiada ponadpodstawową wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,0Student zna większość teoretycznych podstaw z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,5Student posiada pełną wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
5,0Student posiada poszerzoną wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin. Zdobyta wiedza umożliwia mu łączenie stanu gleb nie tylko ze wzrostem i rozwojem roślin, ale także z jakością środowiska
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_1A_C08_W02Student posiada wiedzę dotyczącą specyfiki produkcji roślinnej zapobiegającej degradacji środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_W20zna i identyfikuje przyczyny degradacji środowiska oraz zasady i sposoby jego zapobiegania
Cel przedmiotuC-4Zapoznanie studenta ze środowiskowymi skutkami uprawy i nawożenia gleb, podłoży i ziem ogrodniczych.
C-2Wyrobienie umiejętności u studenta określenia wpływ uprawy roli i nawożenia na właściwości gleb, podłoży i ziem ogrodniczych.
Treści programoweT-W-4Rola systemów uprawy roli, następstwa roślin (płodozmianu) na stan i jakość krajobrazu wiejskiego.
T-W-5Współczesne systemy rolnicze, rolnictwo Polski na tle Unii Europejskiej.
T-W-6Teorie odżywiania roślin i prawa nawozowe. Ustawa o nawozach i nawożeniu oraz wybrane rozporządzenia do ustawy.
T-W-10Podział i charakterystyka agrochemiczna nawozów mineralnych.
T-A-3Planowanie zabiegów uprawowych w zależności od kierunku zagospodarowania terenu.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-4Dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejętność organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna teoretycznych podstaw związanych z uprawą i nawożeniem gleb i roślin.
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin.
3,5Student posiada ponadpodstawową wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,0Student zna większość teoretycznych podstaw z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,5Student posiada pełną wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
5,0Student posiada poszerzoną wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin. Zdobyta wiedza umożliwia mu łączenie stanu gleb nie tylko ze wzrostem i rozwojem roślin, ale także z jakością środowiska
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_1A_C08_W03Student posiada podstawową wiedzę z zakresu podstaw mineralnego żywienia roślin. Zna asortyment nawozów i umie opracować zalecenia nawozowe dla wybranych roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_W21ma elementarną wiedzę w zakresie uprawy i ochrony roślin
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studenta z podstawami diagnostyki wymagań pokarmowych i potrzeb nawowych roślin rolniczych i ogrodniczych. Dobór nawozów organicznych, naturalnych, mineralnych i polepszaczy glebowych.
C-1Zapoznanie studenta z rozpoznawaniem warunków glebowych oraz metod jej użyźniania w celu właściwego określenia warunków wzrostu i rozwoju określonych gatunków roślin.
Treści programoweT-W-7Podstawy mineralnego żywienia roślin. Skład chemiczny roślin.
T-W-9Rola fizjologiczna makro- i mikroskładników w żywieniu roślin.
T-W-10Podział i charakterystyka agrochemiczna nawozów mineralnych.
T-W-11Podział i charakterystyka agrochemiczna nawozów naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych.
T-W-12Wykorzystanie odpadowych materiałów organicznych oraz polepszaczy glebowych do użyźniania gleb i podłoży ogrodniczych.
T-W-13Agroekologiczne skutki nawożenia.
T-A-7Demonstracja próbek nawozów naturalnych, organicznych i mineralnych. Obliczanie dawek nawozów w zależności od potrzeb wapnowania gleb i potrzeb nawozowych roślin.
T-A-8Opracowanie zaleceń nawozowych dla wybranych roślin ogrodniczych. Obliczanie wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin uprawnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-3Demonstracje materiałów dydaktycznych (próbki nawozów mineralnych i organicznych , polepszaczy glebowych, materiału roślinnego)
M-4Dyskusja
M-5Praca w zespołach
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykładów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejętność organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna teoretycznych podstaw związanych z uprawą i nawożeniem gleb i roślin
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
3,5Student posiada ponadpodstawową wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,0Student zna większość teoretycznych podstaw z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,5Student posiada pełną wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin
5,0Student posiada poszerzoną wiedzę z zakresu uprawy i nawożenia gleb i roślin. Zdobyta wiedza umożliwia mu łączenie stanu gleb nie tylko ze wzrostem i rozwojem roślin, ale także z jakością środowiska
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_1A_C08_U01Student potrafi pobrać reprezetatywne próbki roślin, gleb i podłoży ogrodniczych w celu okreslenia wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych i roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_U11potrafi przy użyciu podstawowych metod badawczych uzyskać różnorodne dane o terenie
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rozpoznawaniem warunków glebowych oraz metod jej użyźniania w celu właściwego określenia warunków wzrostu i rozwoju określonych gatunków roślin.
C-2Wyrobienie umiejętności u studenta określenia wpływ uprawy roli i nawożenia na właściwości gleb, podłoży i ziem ogrodniczych.
Treści programoweT-W-13Agroekologiczne skutki nawożenia.
T-A-5Zasady pobierania i konserwacji próbek gleb, podłoży i ziem ogrodniczych. Liczby graniczne do diagnozowania zasobności gleb, podłoży i ziem ogrodniczych w makro- i mikroskładniki.
T-A-6Zasady pobierania próbek roślin w celu określenia stanu ich odżywienia. Mineralizacja gleby i roślin na mokro i sucho.
T-A-7Demonstracja próbek nawozów naturalnych, organicznych i mineralnych. Obliczanie dawek nawozów w zależności od potrzeb wapnowania gleb i potrzeb nawozowych roślin.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-3Demonstracje materiałów dydaktycznych (próbki nawozów mineralnych i organicznych , polepszaczy glebowych, materiału roślinnego)
M-5Praca w zespołach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejętność organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
3,0Student posiada niewielkie umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
3,5Student posiada zadawalające umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,0Student posiada dobre umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,5Student posiada bardzo dobre umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
5,0Student posiada bardzo dobre umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin oraz planowania nawożenia Ponadto potrafi określić jaki jest wpływ nawożenia na stan gleby, na plonowanie roślin oraz na środowisko
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_1A_C08_U02Student potrafi dobrać rośliny, zabiegi uprawowe i nawożenie w zależności od siedliska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_U20praktycznie stosuje zasady uprawy oraz ochrony roślin
Cel przedmiotuC-2Wyrobienie umiejętności u studenta określenia wpływ uprawy roli i nawożenia na właściwości gleb, podłoży i ziem ogrodniczych.
Treści programoweT-W-13Agroekologiczne skutki nawożenia.
T-A-5Zasady pobierania i konserwacji próbek gleb, podłoży i ziem ogrodniczych. Liczby graniczne do diagnozowania zasobności gleb, podłoży i ziem ogrodniczych w makro- i mikroskładniki.
T-A-8Opracowanie zaleceń nawozowych dla wybranych roślin ogrodniczych. Obliczanie wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin uprawnych.
T-A-3Planowanie zabiegów uprawowych w zależności od kierunku zagospodarowania terenu.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-3Demonstracje materiałów dydaktycznych (próbki nawozów mineralnych i organicznych , polepszaczy glebowych, materiału roślinnego)
M-5Praca w zespołach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejętność organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
3,0Student posiada podstawowe umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
3,5Student posiada ponad podstawowe umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,0Student posiada dobre umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin
4,5Student posiada bardzo dobre umiejętności w zakresie uprawy i nawożenia gleb i roślin
5,0Student posiada bardzo dobre umiejętności w zakresie oceny uprawy i nawożenia gleb i roślin oraz planowania nawożenia roślin. Ponadto potrafi określić jaki jest wpływ nawożenia na stan gleby, na plonowanie roślin oraz na środowisko
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_1A_C08_K01Student prowadzi systematyczne samokształcenie wynikające ze zmian w stosowaniu środków produkcji związanych z uprawą i nawożeniam gleb oraz roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_K12ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rozpoznawaniem warunków glebowych oraz metod jej użyźniania w celu właściwego określenia warunków wzrostu i rozwoju określonych gatunków roślin.
Treści programoweT-W-5Współczesne systemy rolnicze, rolnictwo Polski na tle Unii Europejskiej.
T-W-12Wykorzystanie odpadowych materiałów organicznych oraz polepszaczy glebowych do użyźniania gleb i podłoży ogrodniczych.
Metody nauczaniaM-4Dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykładów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnych inicjatyw, nie ma znikomą świadomości o wpływie stanu gleby na jakość roślin, ich wymagania pokarmowe i nawozowe.
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, , ma świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagania pokarmowe i nawozowe.
3,5Student bierze dość aktywny udział w pracy grupowej, próbuje podejmować własne inicjatywy. , ma dostateczną świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagania pokarmowe i nawozowe.
4,0Student bierze aktywny udział w pracy grupowej, podejmuje własne inicjatywy, ma dobrą świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagania pokarmowe i nawozowe.
4,5Student bierze aktywny udział w pracy grupowej, potrafi zorganizować działania zespołowe, podejmuje własne inicjatywy, jest bardzo odpowiedzialny w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, cechuje go bardzo duża śwaidomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagania pokarmowe i nawozowe.
5,0Student bierze bardzo aktywny udział w pracy grupowej, potrafi bardzo dobierze zorganizować pracę w grupie i zdopingować do działania jej członków, podejmuje własne przemyślane inicjatywy i w sposób świadomy dąży do ich realizacji, jest bardzo odpowiedzialny za działania własne i zespołowe, zdobywa wiedzę i umiejętności, ma wysoką świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagania pokarmowe i nawozowe.