Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agronomia (S3)
Sylabus przedmiotu Nowe kierunki produkcji roślinnej wynikające z rozwoju biotechnologii:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Agronomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | studia trzeciego stopnia | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Nowe kierunki produkcji roślinnej wynikające z rozwoju biotechnologii | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Masojć <Piotr.Masojc@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawowa wiedza z genetyki, biochemii, hodowli roślin, podstaw biotechnologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | celem przedmiotu jest pogłębienie wiedzy na temat znaczenia agrobiotechnologii we współczesnej produkcji roślinnej |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Produkcja biopreparatów w kulturach in vitro roślin | 2 |
T-W-2 | Uprawy molekularne | 2 |
T-W-3 | Nowe kierunki modyfikacji genetycznej roślin | 2 |
T-W-4 | Biotechnologia w produkcji biomasy | 2 |
T-W-5 | Produkcja biopaliw | 2 |
T-W-6 | Fitoremediacja | 2 |
T-W-7 | Biobezpioeczeństwo w produkcji i obrocie GMO | 2 |
14 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 14 |
A-W-2 | Praca samodzielna z podręcznikiem | 22 |
A-W-3 | Przygotowanie do zajęć | 14 |
A-W-4 | przygotowanie do egzaminu | 8 |
A-W-5 | egzamin z przedmiotu | 2 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład konwersatoryjny z użyciem przekazu multimedialnego |
M-2 | dyskusja |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny |
S-2 | Ocena formująca: udział w dyskusji |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
AG_3-_B05_W01 znajomość zastosowań biotechnologii w produkcji roślinnej | AG_3-_W07 | — | C-1 | T-W-2, T-W-6, T-W-4, T-W-1, T-W-7, T-W-5, T-W-3 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
AG_3-_B05_U01 student potrafi opisać metodę biotechnologiczną która może być zastosowana w produkcji roślinnej dla podniesienia jej wydajności | AG_3-_U02 | — | C-1 | T-W-2, T-W-6, T-W-4, T-W-1, T-W-7, T-W-5, T-W-3 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
AG_3-_B05_K01 student jest kompetentny w zakresie nowych zdobyczy biotechnologii w produkcji rolniczej | AG_3-_K01 | — | C-1 | T-W-2, T-W-6, T-W-4, T-W-1, T-W-7, T-W-5, T-W-3 | M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AG_3-_B05_W01 znajomość zastosowań biotechnologii w produkcji roślinnej | 2,0 | |
3,0 | zna podstawowe metody biotechnologii stosowane w produkcji roslinnej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AG_3-_B05_U01 student potrafi opisać metodę biotechnologiczną która może być zastosowana w produkcji roślinnej dla podniesienia jej wydajności | 2,0 | |
3,0 | potrafi opisywać metodę biotechnologiczną stosowana w produkcji roślinnej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AG_3-_B05_K01 student jest kompetentny w zakresie nowych zdobyczy biotechnologii w produkcji rolniczej | 2,0 | |
3,0 | wyjazuje świadomość dokształcania się w zakresie metod biotechnologii stosowanych w produkcji roślinnej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- S. Malepszy (red.), Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009, nowe wydanie
Literatura dodatkowa
- A. Slater, N. Scott, M. Fowler, Plant Biotechnology, Oxford University Press, Oxford, 2003