Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agronomia (S3)

Sylabus przedmiotu Zrównoważona gospodarka nawozowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Agronomia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom trzeciego stopnia
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów studia trzeciego stopnia
Profil
Moduł
Przedmiot Zrównoważona gospodarka nawozowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Rekultywacji i Chemii Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Jarnuszewski <Grzegorz.Jarnuszewski@zut.edu.pl>, Teodor Kitczak <Teodor.Kitczak@zut.edu.pl>, Ryszard Malinowski <Ryszard.Malinowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
konwersatoriaK5 14 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw gleboznawstwa, mikrobiologii, fizjologii roślin i chemii rolnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie doktorantów z aktualnym rynkiem nawozów mineralnych jak i z zagospodarowaniem nawozów z produkcji zwierzęcej i odpadów o znaczeniu nawozowym
C-2Zapoznanie doktorantów z elementami zrównoważenia gospodarki nawozowej, w aspekcie zwiększenia efektywności nawożenia i ochrony środowiska
C-3Ukształtowanie umiejętności wykorzystania badań naukowych w celu prowadzenia zrównoważonej gospodarki nawozowej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
konwersatoria
T-K-1Proekologiczne zmiany w asortymencie nawozów mineralnych1
T-K-2Gospodarka odchodami i nawozami z produkcji zwierzęcej oraz sposoby ich przetwarzania w aspekcie ochrony środowiska3
T-K-3Kierunki zagospodarowania odpadów z różnych dziedzin działalności produkcyjnej (popioły ze spalania biomasy, podłoże popieczarkowe, masa pofermentacyjna z produkcji biogazu i in.)3
T-K-4Elementy oceny zrównoważenia gospodarki nawozowej2
T-K-5Bilansowanie makro- i mikroskładników w gospodarstwie jako element zrównoważenia gospodarki nawozowej2
T-K-6Podstawy nawożenia precyzyjnego1
T-K-7Przegląd aktualnej tematyki badań nawozowych2
14

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
konwersatoria
A-K-1Uczestnictwo w zajęciach14
A-K-2Samodzielna praca doktoranta8
A-K-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów8
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Wykład problemowy
M-4Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie doktoranta oraz za umiejętność pracy w zespole
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AG_3-_C03-1_W01
W wyniku realizowanych zajęć doktorant będzie znał zmiany w asortymencie nawozów mineralnych i naturalnych oraz możliwości zagospodarowania wybranych odpadów o znaczeniu nawozowym, w aspekcie zwiększania efektywności nawożenia i ochrony środowiska
AG_3-_W03C-1T-K-1, T-K-2, T-K-3M-1, M-4S-1
AG_3-_C03-1_W02
Zrealizowane zajęcia pozwolą na dokonanie krytycznej oceny stanu i skutków działania w ramach zrównoważonej gospodarki nawozowej na obszarach o zróżnicowanej antropopresji
AG_3-_W08C-2, C-3T-K-1, T-K-4M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AG_3-_C03-1_U01
Doktorant potrafi dobrać najnowsze środki produkcji (nawozy) i wprowadzić je do praktyki rolniczej według nowoczesnych technologii, z wykorzystaniem osiągnięć naukowych w tym zakresie
AG_3-_U02C-2, C-3T-K-5, T-K-6M-4, M-2S-2
AG_3-_C03-1_U02
Doktorant umie , uwzględniając aspekty ekonomiczne, ekologiczne i społeczne, ustalić prirytety z zakresu produkcji rolniczej i kształtowania środowiska
AG_3-_U04C-3T-K-4, T-K-7M-1, M-4S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AG_3-_C03-1_K01
Doktorant jest świadom konieczności podejmowania działań na rzecz produkcji zdrowej żywności, z wykorzystaniem nowoczesnych środkow produkcji, systematycznie sprawdzanych w badaniach naukowych
AG_3-_K02C-2, C-3T-K-7M-1, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AG_3-_C03-1_W01
W wyniku realizowanych zajęć doktorant będzie znał zmiany w asortymencie nawozów mineralnych i naturalnych oraz możliwości zagospodarowania wybranych odpadów o znaczeniu nawozowym, w aspekcie zwiększania efektywności nawożenia i ochrony środowiska
2,0
3,0Doktorant posiada podstawową wiedzę z zakresu zrównoważonej gospodarki nawozowej
3,5
4,0
4,5
5,0
AG_3-_C03-1_W02
Zrealizowane zajęcia pozwolą na dokonanie krytycznej oceny stanu i skutków działania w ramach zrównoważonej gospodarki nawozowej na obszarach o zróżnicowanej antropopresji
2,0
3,0Doktorant posiada podstawową wiedzę z zakresu teoretycznych podstaw związanych ze zrównoważoną gospodarką nawozową na obszarach o zróznicowanej atropopresji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AG_3-_C03-1_U01
Doktorant potrafi dobrać najnowsze środki produkcji (nawozy) i wprowadzić je do praktyki rolniczej według nowoczesnych technologii, z wykorzystaniem osiągnięć naukowych w tym zakresie
2,0
3,0Doktorant posiada podstawowe umiejętności w zakresie prowadzenia zrównoważonej gospodarki nawozowej z wykorzystaniem najnowszych technologii
3,5
4,0
4,5
5,0
AG_3-_C03-1_U02
Doktorant umie , uwzględniając aspekty ekonomiczne, ekologiczne i społeczne, ustalić prirytety z zakresu produkcji rolniczej i kształtowania środowiska
2,0
3,0Doktorant posiada podstawowe umiejętności w zakresie prowadzenia zrównoważonej gospodarki nawozowej, z uwzględnieniem aspektów ekonomicznych ekologicznych i społecznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AG_3-_C03-1_K01
Doktorant jest świadom konieczności podejmowania działań na rzecz produkcji zdrowej żywności, z wykorzystaniem nowoczesnych środkow produkcji, systematycznie sprawdzanych w badaniach naukowych
2,0
3,0Student uczestniczy w pracy grupowej, ale nie podejmuje własnej inicjatywy, jest świadom przydatności zrównoważonej gospodarki nawozowej i jej wpływu na wielkość i jakość plonu roślin oraz na środowisko
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Grzebisz W., Nawożenie roślin uprawnych, PWRiL, Poznań, 2008, Cz. 1, wydanie pirwsze, Cz. 2, wydanie pierwsze, rok 2009
  2. Filipek T. (red.), Podstawy i skutki chemizacji agrosystemów, AR Lublin, Lublin, 1999, I
  3. Praca zbiorowa pod redakcją S. Barana, J. Łabętowicza, E. Krzywewgo, Przyrodnnicze wykorzystanie odpadów. Podstawy teoretyczne i praktyczne, PWRiL, Warszawa, 2011
  4. Rosik-Dulewska Cz., Podstawy gospodasrki odpadami, PWN, Warszawa, 2008
  5. Ustawa o nawozach i nawożeniu, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Roszkowski A., Technologie produkcji zwierzęcej a emisje gazów cieplarnianych, Problemy Inżynierii Rolniczej, IT-P w Falentach, 2011, 2
  2. Czyż E. i in. (red.), Emisja gazów cieplarnianych i amoniaku w rolnictwie, Acta Agrophysica, Lublin, 2007, 4
  3. Marcinkowski T., Kierończyk M., Emisja amoniaku z wybranych nawozów naturalnych i mineralnych, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, PAN, Warszawa, 2006, 512 (II)
  4. Opracowania róznych autorów, Studia i Raporty, IUNG-PIB, Puławy, 2011, 3,4,5
  5. Gozdowski D., Samborski S., Sioma S., Rolnictwo precyzyjne, SGGW, Warszawa, 2007, I

Treści programowe - konwersatoria

KODTreść programowaGodziny
T-K-1Proekologiczne zmiany w asortymencie nawozów mineralnych1
T-K-2Gospodarka odchodami i nawozami z produkcji zwierzęcej oraz sposoby ich przetwarzania w aspekcie ochrony środowiska3
T-K-3Kierunki zagospodarowania odpadów z różnych dziedzin działalności produkcyjnej (popioły ze spalania biomasy, podłoże popieczarkowe, masa pofermentacyjna z produkcji biogazu i in.)3
T-K-4Elementy oceny zrównoważenia gospodarki nawozowej2
T-K-5Bilansowanie makro- i mikroskładników w gospodarstwie jako element zrównoważenia gospodarki nawozowej2
T-K-6Podstawy nawożenia precyzyjnego1
T-K-7Przegląd aktualnej tematyki badań nawozowych2
14

Formy aktywności - konwersatoria

KODForma aktywnościGodziny
A-K-1Uczestnictwo w zajęciach14
A-K-2Samodzielna praca doktoranta8
A-K-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAG_3-_C03-1_W01W wyniku realizowanych zajęć doktorant będzie znał zmiany w asortymencie nawozów mineralnych i naturalnych oraz możliwości zagospodarowania wybranych odpadów o znaczeniu nawozowym, w aspekcie zwiększania efektywności nawożenia i ochrony środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyAG_3-_W03Wykazuje oryginalne i twórcze podejście do rozwiązywania problemów ochrony środowiska, produkcji roślinnej, ogrodniczej i inżynierii środowiska i wdrażania osiągnięć badań naukowych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie doktorantów z aktualnym rynkiem nawozów mineralnych jak i z zagospodarowaniem nawozów z produkcji zwierzęcej i odpadów o znaczeniu nawozowym
Treści programoweT-K-1Proekologiczne zmiany w asortymencie nawozów mineralnych
T-K-2Gospodarka odchodami i nawozami z produkcji zwierzęcej oraz sposoby ich przetwarzania w aspekcie ochrony środowiska
T-K-3Kierunki zagospodarowania odpadów z różnych dziedzin działalności produkcyjnej (popioły ze spalania biomasy, podłoże popieczarkowe, masa pofermentacyjna z produkcji biogazu i in.)
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-4Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie doktoranta oraz za umiejętność pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Doktorant posiada podstawową wiedzę z zakresu zrównoważonej gospodarki nawozowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAG_3-_C03-1_W02Zrealizowane zajęcia pozwolą na dokonanie krytycznej oceny stanu i skutków działania w ramach zrównoważonej gospodarki nawozowej na obszarach o zróżnicowanej antropopresji
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyAG_3-_W08Potrafi dokonać krytycznej oceny stanu i skutków działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów o zróżnicowanej antropopresji.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie doktorantów z elementami zrównoważenia gospodarki nawozowej, w aspekcie zwiększenia efektywności nawożenia i ochrony środowiska
C-3Ukształtowanie umiejętności wykorzystania badań naukowych w celu prowadzenia zrównoważonej gospodarki nawozowej
Treści programoweT-K-1Proekologiczne zmiany w asortymencie nawozów mineralnych
T-K-4Elementy oceny zrównoważenia gospodarki nawozowej
Metody nauczaniaM-3Wykład problemowy
M-2Wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie doktoranta oraz za umiejętność pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Doktorant posiada podstawową wiedzę z zakresu teoretycznych podstaw związanych ze zrównoważoną gospodarką nawozową na obszarach o zróznicowanej atropopresji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAG_3-_C03-1_U01Doktorant potrafi dobrać najnowsze środki produkcji (nawozy) i wprowadzić je do praktyki rolniczej według nowoczesnych technologii, z wykorzystaniem osiągnięć naukowych w tym zakresie
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyAG_3-_U02Posiada umiejętność wprowadzania do praktyki rolniczej nowoczesnych technologii, z wykorzystaniem osiągnięć naukowych, z zachowaniem praw własności intelektualnej
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie doktorantów z elementami zrównoważenia gospodarki nawozowej, w aspekcie zwiększenia efektywności nawożenia i ochrony środowiska
C-3Ukształtowanie umiejętności wykorzystania badań naukowych w celu prowadzenia zrównoważonej gospodarki nawozowej
Treści programoweT-K-5Bilansowanie makro- i mikroskładników w gospodarstwie jako element zrównoważenia gospodarki nawozowej
T-K-6Podstawy nawożenia precyzyjnego
Metody nauczaniaM-4Dyskusja dydaktyczna
M-2Wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Doktorant posiada podstawowe umiejętności w zakresie prowadzenia zrównoważonej gospodarki nawozowej z wykorzystaniem najnowszych technologii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAG_3-_C03-1_U02Doktorant umie , uwzględniając aspekty ekonomiczne, ekologiczne i społeczne, ustalić prirytety z zakresu produkcji rolniczej i kształtowania środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyAG_3-_U04Samodzielnie dokonuje krytycznej i oryginalnej analizy problemów z zakresu produkcji rolniczej i ogrodniczej oraz kształtowania i ochrony środowiska, uwzględniając aspekty ekonomiczne, ekologiczne i społeczne.
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności wykorzystania badań naukowych w celu prowadzenia zrównoważonej gospodarki nawozowej
Treści programoweT-K-4Elementy oceny zrównoważenia gospodarki nawozowej
T-K-7Przegląd aktualnej tematyki badań nawozowych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-4Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Doktorant posiada podstawowe umiejętności w zakresie prowadzenia zrównoważonej gospodarki nawozowej, z uwzględnieniem aspektów ekonomicznych ekologicznych i społecznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAG_3-_C03-1_K01Doktorant jest świadom konieczności podejmowania działań na rzecz produkcji zdrowej żywności, z wykorzystaniem nowoczesnych środkow produkcji, systematycznie sprawdzanych w badaniach naukowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyAG_3-_K02Ma świadomość odpowiedzialności zawodowej i etycznej za realizację przyjętej koncepcji zdrowej żywności, z zachowaniem środowiska naturalnego.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie doktorantów z elementami zrównoważenia gospodarki nawozowej, w aspekcie zwiększenia efektywności nawożenia i ochrony środowiska
C-3Ukształtowanie umiejętności wykorzystania badań naukowych w celu prowadzenia zrównoważonej gospodarki nawozowej
Treści programoweT-K-7Przegląd aktualnej tematyki badań nawozowych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-3Wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student uczestniczy w pracy grupowej, ale nie podejmuje własnej inicjatywy, jest świadom przydatności zrównoważonej gospodarki nawozowej i jej wpływu na wielkość i jakość plonu roślin oraz na środowisko
3,5
4,0
4,5
5,0