Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agronomia (S3)

Sylabus przedmiotu Wykorzystanie mikroorganizmów w biologicznej ochronie roślin przed chorobami i szkodnikami:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Agronomia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom trzeciego stopnia
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów studia trzeciego stopnia
Profil
Moduł
Przedmiot Wykorzystanie mikroorganizmów w biologicznej ochronie roślin przed chorobami i szkodnikami
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Ochrony Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Janusz Błaszkowski <Janusz.Blaszkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
konwersatoriaK6 14 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student posiada wiadomości z zakresu botaniki ogólnej i systematycznej, fizjologii i biochemii roślin.
W-2Student posiada podstawowe wiadomości z zakresu uprawy roślin.
W-3Student posiada podstawowe wiadomości z zakresu chorób roślin uprawnych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie ze sposobami wykorzystania mikroorganizmów jako biologicznej metody ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
konwersatoria
T-K-1Naturalny opór środowiska/homeostaza w użytkowanych produkcyjnie ekosystemach.2
T-K-2Przegląd i charakterystyka biologicznych metod zwalczania wirusów, bakterii i grzybów.2
T-K-3Metodyka otrzymywania i aplikowania biopreparatów. Wpływ mutualistycznej symbiozy (bakterie, grzyby) na plonowanie i zdrowotność roślin. Interakcje miedzy mikroorganizmami i ich sposoby wykorzystania.2
T-K-4Biotechnologia w zwiększaniu oporu środowiska na czynniki chorobotwórcze i odporność roślin na choroby. Supresywność gleb, antagonizm, symbioza. Stan obecny i przyszłość biologicznych-biotechnologicznych metod ochrony roślin.2
T-K-5Wpływ zabiegów agrotechnicznych, fizycznych i chemicznych na aktywność patogenów glebowych oraz mikroorganizmów tworzących opór biologiczny. Mikoryzy i grzyby mikoryzowe w ochronie roślin przed sprawcami chorób. Metody izolowania i diagnozowania najważniejszych glebowych mikroorganizmów patogenicznych, saprotroficznych oraz symbiotycznych.2
T-K-6Własności, szczególnie unikatowe, morfologiczne i fizjologiczne organizmów antagonistycznych i patogenicznych. Grupy taksonomiczne i ekologiczne grzybów. Współwystępowanie i koewolucja grzybów i innych organizmów. Udział grzybów saprotroficznych w rozkładzie substancji organicznych i chemicznych. Grzyby pasożytnicze roślin, owadów i nicieni.2
T-K-7Rodzaje grzybów mikoryzowych i mikoryz, ich oddziaływanie na rośliny i wykorzystanie grzybów mikoryzowych w praktyce. Endofity i symbionty owadów. Zmodyfikowane organizmy antagonistyczne w walce z patogenami.2
14

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
konwersatoria
A-K-1uczestnictwo w zajęciach12
A-K-2studiowanie podanej literatury9
A-K-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu4
A-K-4konsultacje3
A-K-5udział w zaliczeniu przedmiotu2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z wykorzystaniem środków multimedialnych
M-2Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena za udział w dyskusji dydaktycznej.
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny podsumowujący zdobytą wiedzę.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AG_3-_C06-1_W01
Student posiada pogłębioną wiedzę z zakresu najnowszych technologii stosowanych w ochronie roślin przed chorobami i szkodnikami pozwalającą na organizację badań naukowych prowadzących do zrównoważonego wykorzystania potencjału środowiska
AG_3-_W07, AG_3-_W05, AG_3-_W03C-1T-K-1, T-K-3, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-7, T-K-2M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AG_3-_C06-1_U01
Student posiada umiejętność dobierania i wykorzystywania mikroorganizmów do zwalczania chorób i szkodników roślin oraz aplikowania środków biologicznych
AG_3-_U02, AG_3-_U05, AG_3-_U03C-1T-K-1, T-K-3, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-7, T-K-2M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AG_3-_C06-1_K01
Student ma świadomość konieczności ciągłego dokształcania się w zakresie ochrony roślin i odpowiedzialności za stosowane metody zwalczania chorób i szkodników roślin
AG_3-_K01, AG_3-_K04, AG_3-_K02C-1T-K-1, T-K-3, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-7, T-K-2M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AG_3-_C06-1_W01
Student posiada pogłębioną wiedzę z zakresu najnowszych technologii stosowanych w ochronie roślin przed chorobami i szkodnikami pozwalającą na organizację badań naukowych prowadzących do zrównoważonego wykorzystania potencjału środowiska
2,0
3,0Student posiada wiedzę o metodach wykorzystania mikroorganizmów w zwalczaniu chorób i szkodników roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AG_3-_C06-1_U01
Student posiada umiejętność dobierania i wykorzystywania mikroorganizmów do zwalczania chorób i szkodników roślin oraz aplikowania środków biologicznych
2,0
3,0student posiada umiejętność dobrania środków biologicznych w celu zwalczenia ważniejszych gospodarczo chorób roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AG_3-_C06-1_K01
Student ma świadomość konieczności ciągłego dokształcania się w zakresie ochrony roślin i odpowiedzialności za stosowane metody zwalczania chorób i szkodników roślin
2,0
3,0Student ma świadomość konieczności coągłego dokształcania się w zakresie biologicznych metod ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Häni F. Popow G., Reinhard H., Schwarz A., Tanner, Vorlet., Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej, PWRiL, Warszawa, 1998
  2. Kochman J., Węgorek W., Ochrona roślin, Plantpress, Kraków, 1997
  3. Kryczyński, S., Weber Z., Fitopatologia. Tom 1., PWRiL, Poznań, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia. Tom 2., PWRiL, Poznań, 2011

Treści programowe - konwersatoria

KODTreść programowaGodziny
T-K-1Naturalny opór środowiska/homeostaza w użytkowanych produkcyjnie ekosystemach.2
T-K-2Przegląd i charakterystyka biologicznych metod zwalczania wirusów, bakterii i grzybów.2
T-K-3Metodyka otrzymywania i aplikowania biopreparatów. Wpływ mutualistycznej symbiozy (bakterie, grzyby) na plonowanie i zdrowotność roślin. Interakcje miedzy mikroorganizmami i ich sposoby wykorzystania.2
T-K-4Biotechnologia w zwiększaniu oporu środowiska na czynniki chorobotwórcze i odporność roślin na choroby. Supresywność gleb, antagonizm, symbioza. Stan obecny i przyszłość biologicznych-biotechnologicznych metod ochrony roślin.2
T-K-5Wpływ zabiegów agrotechnicznych, fizycznych i chemicznych na aktywność patogenów glebowych oraz mikroorganizmów tworzących opór biologiczny. Mikoryzy i grzyby mikoryzowe w ochronie roślin przed sprawcami chorób. Metody izolowania i diagnozowania najważniejszych glebowych mikroorganizmów patogenicznych, saprotroficznych oraz symbiotycznych.2
T-K-6Własności, szczególnie unikatowe, morfologiczne i fizjologiczne organizmów antagonistycznych i patogenicznych. Grupy taksonomiczne i ekologiczne grzybów. Współwystępowanie i koewolucja grzybów i innych organizmów. Udział grzybów saprotroficznych w rozkładzie substancji organicznych i chemicznych. Grzyby pasożytnicze roślin, owadów i nicieni.2
T-K-7Rodzaje grzybów mikoryzowych i mikoryz, ich oddziaływanie na rośliny i wykorzystanie grzybów mikoryzowych w praktyce. Endofity i symbionty owadów. Zmodyfikowane organizmy antagonistyczne w walce z patogenami.2
14

Formy aktywności - konwersatoria

KODForma aktywnościGodziny
A-K-1uczestnictwo w zajęciach12
A-K-2studiowanie podanej literatury9
A-K-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu4
A-K-4konsultacje3
A-K-5udział w zaliczeniu przedmiotu2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAG_3-_C06-1_W01Student posiada pogłębioną wiedzę z zakresu najnowszych technologii stosowanych w ochronie roślin przed chorobami i szkodnikami pozwalającą na organizację badań naukowych prowadzących do zrównoważonego wykorzystania potencjału środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyAG_3-_W07Ma pogłębioną wiedzę z zakresu stosowania nowoczesnych technologii i technik w praktyce rolniczej, ogrodniczej i ochronie środowiska.
AG_3-_W05Ma zintegrowaną wiedzę pozwalającą na organizację badań naukowych, uwzględniających dobór odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów prowadzących do zrównoważonego wykorzystania potencjału przyrody oraz poprawy jakości życia człowieka.
AG_3-_W03Wykazuje oryginalne i twórcze podejście do rozwiązywania problemów ochrony środowiska, produkcji roślinnej, ogrodniczej i inżynierii środowiska i wdrażania osiągnięć badań naukowych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze sposobami wykorzystania mikroorganizmów jako biologicznej metody ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami
Treści programoweT-K-1Naturalny opór środowiska/homeostaza w użytkowanych produkcyjnie ekosystemach.
T-K-3Metodyka otrzymywania i aplikowania biopreparatów. Wpływ mutualistycznej symbiozy (bakterie, grzyby) na plonowanie i zdrowotność roślin. Interakcje miedzy mikroorganizmami i ich sposoby wykorzystania.
T-K-4Biotechnologia w zwiększaniu oporu środowiska na czynniki chorobotwórcze i odporność roślin na choroby. Supresywność gleb, antagonizm, symbioza. Stan obecny i przyszłość biologicznych-biotechnologicznych metod ochrony roślin.
T-K-5Wpływ zabiegów agrotechnicznych, fizycznych i chemicznych na aktywność patogenów glebowych oraz mikroorganizmów tworzących opór biologiczny. Mikoryzy i grzyby mikoryzowe w ochronie roślin przed sprawcami chorób. Metody izolowania i diagnozowania najważniejszych glebowych mikroorganizmów patogenicznych, saprotroficznych oraz symbiotycznych.
T-K-6Własności, szczególnie unikatowe, morfologiczne i fizjologiczne organizmów antagonistycznych i patogenicznych. Grupy taksonomiczne i ekologiczne grzybów. Współwystępowanie i koewolucja grzybów i innych organizmów. Udział grzybów saprotroficznych w rozkładzie substancji organicznych i chemicznych. Grzyby pasożytnicze roślin, owadów i nicieni.
T-K-7Rodzaje grzybów mikoryzowych i mikoryz, ich oddziaływanie na rośliny i wykorzystanie grzybów mikoryzowych w praktyce. Endofity i symbionty owadów. Zmodyfikowane organizmy antagonistyczne w walce z patogenami.
T-K-2Przegląd i charakterystyka biologicznych metod zwalczania wirusów, bakterii i grzybów.
Metody nauczaniaM-1Wykład z wykorzystaniem środków multimedialnych
M-2Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena za udział w dyskusji dydaktycznej.
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny podsumowujący zdobytą wiedzę.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada wiedzę o metodach wykorzystania mikroorganizmów w zwalczaniu chorób i szkodników roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAG_3-_C06-1_U01Student posiada umiejętność dobierania i wykorzystywania mikroorganizmów do zwalczania chorób i szkodników roślin oraz aplikowania środków biologicznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyAG_3-_U02Posiada umiejętność wprowadzania do praktyki rolniczej nowoczesnych technologii, z wykorzystaniem osiągnięć naukowych, z zachowaniem praw własności intelektualnej
AG_3-_U05Wykazuje się umiejętnością wykorzystania specyficz-nych technik przy opracowywaniu nowych technolo-gii prowadzących do zrównoważonego wykorzystania potencjału przyrody oraz jakości życia człowieka.
AG_3-_U03Wykazuje umiejętność właściwego porozumiewania się z różnymi podmiotami, np. z zakresu doradztwa rolniczego w formie werbalnej, pisemnej i graficznej, z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu technicznego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze sposobami wykorzystania mikroorganizmów jako biologicznej metody ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami
Treści programoweT-K-1Naturalny opór środowiska/homeostaza w użytkowanych produkcyjnie ekosystemach.
T-K-3Metodyka otrzymywania i aplikowania biopreparatów. Wpływ mutualistycznej symbiozy (bakterie, grzyby) na plonowanie i zdrowotność roślin. Interakcje miedzy mikroorganizmami i ich sposoby wykorzystania.
T-K-4Biotechnologia w zwiększaniu oporu środowiska na czynniki chorobotwórcze i odporność roślin na choroby. Supresywność gleb, antagonizm, symbioza. Stan obecny i przyszłość biologicznych-biotechnologicznych metod ochrony roślin.
T-K-5Wpływ zabiegów agrotechnicznych, fizycznych i chemicznych na aktywność patogenów glebowych oraz mikroorganizmów tworzących opór biologiczny. Mikoryzy i grzyby mikoryzowe w ochronie roślin przed sprawcami chorób. Metody izolowania i diagnozowania najważniejszych glebowych mikroorganizmów patogenicznych, saprotroficznych oraz symbiotycznych.
T-K-6Własności, szczególnie unikatowe, morfologiczne i fizjologiczne organizmów antagonistycznych i patogenicznych. Grupy taksonomiczne i ekologiczne grzybów. Współwystępowanie i koewolucja grzybów i innych organizmów. Udział grzybów saprotroficznych w rozkładzie substancji organicznych i chemicznych. Grzyby pasożytnicze roślin, owadów i nicieni.
T-K-7Rodzaje grzybów mikoryzowych i mikoryz, ich oddziaływanie na rośliny i wykorzystanie grzybów mikoryzowych w praktyce. Endofity i symbionty owadów. Zmodyfikowane organizmy antagonistyczne w walce z patogenami.
T-K-2Przegląd i charakterystyka biologicznych metod zwalczania wirusów, bakterii i grzybów.
Metody nauczaniaM-1Wykład z wykorzystaniem środków multimedialnych
M-2Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena za udział w dyskusji dydaktycznej.
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny podsumowujący zdobytą wiedzę.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student posiada umiejętność dobrania środków biologicznych w celu zwalczenia ważniejszych gospodarczo chorób roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAG_3-_C06-1_K01Student ma świadomość konieczności ciągłego dokształcania się w zakresie ochrony roślin i odpowiedzialności za stosowane metody zwalczania chorób i szkodników roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyAG_3-_K01Ma świadomość ważności dokształcania się i samodoskonalenia, a także potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób.
AG_3-_K04Przyczynia się do podtrzymania i doskonalenia etosu wspólnoty naukowej i zawodowej.
AG_3-_K02Ma świadomość odpowiedzialności zawodowej i etycznej za realizację przyjętej koncepcji zdrowej żywności, z zachowaniem środowiska naturalnego.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze sposobami wykorzystania mikroorganizmów jako biologicznej metody ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami
Treści programoweT-K-1Naturalny opór środowiska/homeostaza w użytkowanych produkcyjnie ekosystemach.
T-K-3Metodyka otrzymywania i aplikowania biopreparatów. Wpływ mutualistycznej symbiozy (bakterie, grzyby) na plonowanie i zdrowotność roślin. Interakcje miedzy mikroorganizmami i ich sposoby wykorzystania.
T-K-4Biotechnologia w zwiększaniu oporu środowiska na czynniki chorobotwórcze i odporność roślin na choroby. Supresywność gleb, antagonizm, symbioza. Stan obecny i przyszłość biologicznych-biotechnologicznych metod ochrony roślin.
T-K-5Wpływ zabiegów agrotechnicznych, fizycznych i chemicznych na aktywność patogenów glebowych oraz mikroorganizmów tworzących opór biologiczny. Mikoryzy i grzyby mikoryzowe w ochronie roślin przed sprawcami chorób. Metody izolowania i diagnozowania najważniejszych glebowych mikroorganizmów patogenicznych, saprotroficznych oraz symbiotycznych.
T-K-6Własności, szczególnie unikatowe, morfologiczne i fizjologiczne organizmów antagonistycznych i patogenicznych. Grupy taksonomiczne i ekologiczne grzybów. Współwystępowanie i koewolucja grzybów i innych organizmów. Udział grzybów saprotroficznych w rozkładzie substancji organicznych i chemicznych. Grzyby pasożytnicze roślin, owadów i nicieni.
T-K-7Rodzaje grzybów mikoryzowych i mikoryz, ich oddziaływanie na rośliny i wykorzystanie grzybów mikoryzowych w praktyce. Endofity i symbionty owadów. Zmodyfikowane organizmy antagonistyczne w walce z patogenami.
T-K-2Przegląd i charakterystyka biologicznych metod zwalczania wirusów, bakterii i grzybów.
Metody nauczaniaM-1Wykład z wykorzystaniem środków multimedialnych
M-2Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena za udział w dyskusji dydaktycznej.
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny podsumowujący zdobytą wiedzę.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość konieczności coągłego dokształcania się w zakresie biologicznych metod ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami
3,5
4,0
4,5
5,0