Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (N1)
Sylabus przedmiotu Zarządzanie produkcją, usługami, jakością i bezpieczeństwem:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie i inżynieria produkcji | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki techniczne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie produkcją, usługami, jakością i bezpieczeństwem | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Instytut Technologii Mechanicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Terelak-Tymczyna <Agnieszka.Terelak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Andrzej Jardzioch <Andrzej.Jardzioch@zut.edu.pl>, Eliza Jarysz-Kamińska <Eliza.Jarysz@zut.edu.pl>, Maciej Krzemieniecki <Maciej.Krzemieniecki@zut.edu.pl>, Andrzej Kwintowski <Andrzej.Kwintowski@zut.edu.pl>, Agnieszka Terelak-Tymczyna <Agnieszka.Terelak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | student powinien posiadać podstawową wiedzę z ekonomii i zarządzania |
W-2 | Znajomość podstawowych pojęć i zagadnień dotyczących budowy, organizacji i funkcjonowania przedsiębiorstw. |
W-3 | Student powinien posiadać podstawową znajomość zarządzania jakością i personelem oraz podstaw oprogramowania |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności analizowania przedsiębiorstwa w jego otoczeniu wewnętrznym i zewnetrznym |
C-3 | Zapoznanie ze strukturą procesów produkcyjnych: typy, formy i odmiany produkcjii |
C-4 | Zapoznanie z wybranymi procesowymi koncepcjami zarządzania oraz z technologiami informatycznymi zapewniajacymi możliwość ich zastosowania |
C-5 | Zapoznanie z funkcjami odrebnchi modułów Zintegrowanych Systemów Informatycznych (TQM, JIT i inne) |
C-6 | Ukształtowanie pro-jakościowego rozumienia celu przedsiębiorstwa. |
C-7 | Poznanie koncepcji zarządzania jakością. |
C-8 | Budowa systemu zarządzania jakością według norm ISO serii 9000. |
C-9 | Zapoznanie studentów z technikiami przeprowadzanie audytów oraz analizy ryzyka różnych domen bezpieczeństwa |
C-10 | Ukształtowanie umiejętnosci identyfikowania i klasyfikacji zasobów, podatności ,zagrożeń, oszacowania ryzyka, tworzenia polityki zarządzania bezpieczeństwem w organizacji. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
T-P-1 | Projekt koncepcyjny przykładowego systemu produkcyjnego | 1 |
T-P-2 | Analiza kapitału rzeczowego | 2 |
T-P-3 | Charakterystyka zatrudnienia | 2 |
T-P-4 | Know how i innowacyjność przedsiębiorstwa | 1 |
T-P-5 | Analiza wytwarzania (badanie i rozwój, przetwarzanie, dystrybucja) | 2 |
T-P-6 | Zadania marketingu | 2 |
T-P-7 | Analiza metod zarządczych w przedsiębiortswie | 2 |
T-P-8 | Analiza funkcjonowania wybranych elementów systemu zarządzania ze szczególnym uwzględnieniem podejścia procesowego i obligatoryjnych wymagań systemu zarządzania | 12 |
T-P-9 | Przeprowadzenie analiza ryzyka przykładowego produktu ( maszyny, urzadzania ,instalacji), procesu lub stanowiska pracy. | 12 |
36 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie do przedmiotu - istota i powiązania z innymi dyscyplinami | 1 |
T-W-2 | Podejście systemowe do zarządzania produkcja i usługami | 2 |
T-W-3 | Otoczenie wewnetrzne i zewnetrzne przedsiebiorstwa | 2 |
T-W-4 | Struktura produkcyjna. Typy, formy i odmiany produkcji, typy procesów i strumieni produkcyjnych. | 3 |
T-W-5 | Formy przepływu materiałów w procesie produkcyjnym | 2 |
T-W-6 | Cykl życia produktu | 2 |
T-W-7 | Metody projektowania nowego produktu. Doskonalenie cyklu produkcyjnego | 2 |
T-W-8 | Rola zapasów w zarządzaniu produkcją | 2 |
T-W-9 | Technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej | 2 |
T-W-10 | Zintegrowany System Informatyczny klasy ERP - architektura | 2 |
T-W-11 | Rola innowacyjności w produkcji i serwisie | 2 |
T-W-12 | Fundusze czasu pracy | 2 |
T-W-13 | Normalizacja w zakresie zarządzania przedsiębiorstwem. Wybrane pojęcia w zakresie zarządzania, zarządzania jakością wg PN-EN ISO 9000. | 2 |
T-W-14 | Przedsiębiorstwo jako system otwarty | 2 |
T-W-15 | Zasady zarządzania jakością. Podejście procesowe/ cykl PDCA/ podejście oparte na ryzyku | 2 |
T-W-16 | Wymagania systemu zarządzania jakością oparte na PN-EN ISO 9001 | 5 |
T-W-17 | Zarządzanie ukierunkowane na trwały sukces organizacji wg PN-EN ISO 9004:2010 | 1 |
T-W-18 | Wprowadzenie do zarządzania bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie | 1 |
T-W-19 | Procesy zarządzania bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie ze szczególnym uwględnieniem systemów informacyjnych | 1 |
T-W-20 | Proces analizy i oszacowania ryzyka | 1 |
T-W-21 | Przeglad znanych metodyk prowadzenia analizy ryzyka | 1 |
T-W-22 | Systemy zarządzania bezpieczeństwem ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego oraz bezpieczeństwa żywności w przemyśle spożywczym. | 4 |
44 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
A-P-1 | uczestnictwo w zajęciach | 36 |
A-P-2 | Ralizacja zadania problemowego | 34 |
A-P-3 | Przygotowanie sprawozdania | 15 |
A-P-4 | Konsultacje | 5 |
90 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 44 |
A-W-2 | Przygotowanie do egzaminu | 32 |
A-W-3 | Obecność na egzaminie | 2 |
A-W-4 | Udział w konsultacjach do wykładu | 6 |
A-W-5 | Przygotowanie do zajęć | 6 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykad informacyjny |
M-2 | Gry dydaktyczne |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna |
M-4 | Pokaz z użyciem środków multimedialnych |
M-5 | Ćwiczenia przedmiotowe w oparciu o dyskusję dydaktyczną i prezentację. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Oceny wyników z cząstkowych zadań |
S-2 | Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny |
S-3 | Ocena formująca: Ocena aktywności udziału w dyskusjach |
S-4 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZIIP_1A_C07_W01 - zna główne zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach | ZIIP_1A_W16 | — | — | C-5, C-4, C-1, C-3 | T-W-3, T-W-11, T-W-10, T-W-2, T-W-1, T-P-2, T-P-6, T-P-3, T-P-7, T-P-5, T-P-1, T-P-4 | M-4, M-1, M-3 | S-2 |
ZIIP_1A_C07_W02 - zna typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych | ZIIP_1A_W13, ZIIP_1A_W16 | — | — | C-5, C-4, C-1, C-3 | T-W-8, T-W-5, T-W-7, T-W-6, T-W-12, T-W-4 | M-4, M-1, M-3 | S-3, S-2 |
ZIIP_1A_C07_W03 Student potrafi zdefiniować pojęcia związane z zarządzaniem jakością. | ZIIP_1A_W16, ZIIP_1A_W14 | — | — | C-7, C-8 | T-P-8, T-W-13, T-W-14, T-W-17 | M-5 | S-4 |
ZIIP_1A_C07_W04 Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy zachodzące w organizacji. | ZIIP_1A_W09, ZIIP_1A_W16 | — | — | C-7, C-8 | T-W-14, T-W-15, T-W-16 | M-5 | S-4 |
ZIIP_1A_C07_W05 Student ma wiedzę z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem w przedsiebiorstwie ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego. Zna metody identyfikacji zagrożeń oraz przeprowadzania analizy ryzyka dla dowolnego przedsiębiorstwa. | ZIIP_1A_W03, ZIIP_1A_W09, ZIIP_1A_W13, ZIIP_1A_W14 | — | — | C-9 | T-W-18, T-W-19, T-W-20, T-W-21, T-W-22 | M-3 | S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZIIP_1A_C07_U01 Student umie analizować otoczenie firmy produkcyjnej i usługowej oraz wewnętrzną sytuację ekonomiczną w celu formułowania strategii rozwoju firmy jak i wykorzystywać instrumenty kontroli | ZIIP_1A_U07, ZIIP_1A_U14, ZIIP_1A_U16, ZIIP_1A_U13, ZIIP_1A_U01 | — | — | C-2, C-1, C-3 | T-W-3, T-W-11, T-W-7, T-W-10, T-W-2, T-W-9, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-P-3, T-P-6, T-P-5, T-P-4, T-P-1, T-P-2 | M-4, M-1, M-3 | S-2 |
ZIIP_1A_C07_U02 Student potrafi weryfikować działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać niezbędną dokumentację jakościową oraz dokonać analizy przedsięwzięć w kontekście zarządzania jakością | ZIIP_1A_U06, ZIIP_1A_U20, ZIIP_1A_U05, ZIIP_1A_U14 | — | — | C-8 | T-W-16, T-W-17 | M-5 | S-4 |
ZIIP_1A_C07_U03 Student potrafi przeprowadziić analizę ryzyka i/lub audyt bezpieczeństwa, interpretować wyniki analizy ryzyka i/lub adytu bezpieczeństwa, implementować zabezpieczenia. | ZIIP_1A_U22, ZIIP_1A_U01, ZIIP_1A_U02, ZIIP_1A_U14, ZIIP_1A_U13, ZIIP_1A_U05 | — | — | C-10 | T-P-9 | M-5 | S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZIIP_1A_C07_K01 Jest świadomy wymagań wobec systemów zarządzania produkcją, jakością i bezpieczeństwem oraz konieczności stałej weryfikacji posiadanej wiedzy. | ZIIP_1A_K03, ZIIP_1A_K01 | — | — | C-2, C-5, C-4, C-1, C-3 | T-P-2, T-P-6, T-P-3, T-P-7, T-P-5, T-P-1, T-P-4 | M-4, M-1, M-2, M-3 | — |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIIP_1A_C07_W01 - zna główne zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu. |
3,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Z trudem kojarzy elementy nabytej wiedzy. Czasem nie wie jak posiadaną wiedzę wykorzystać. | |
3,5 | Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 3,0 i 4,0. | |
4,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Zna ograniczenia i obszary i jej stosowania. | |
4,5 | Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 4,0 i 5,0. | |
5,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Rozumie ograniczenia i zna obszary i jej stosowania. | |
ZIIP_1A_C07_W02 - zna typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu. |
3,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Z trudem kojarzy elementy nabytej wiedzy. Czasem nie wie jak posiadaną wiedzę wykorzystać. | |
3,5 | Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 3,0 i 4,0. | |
4,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Zna ograniczenia i obszary i jej stosowania. | |
4,5 | Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 4,0 i 5,0. | |
5,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Rozumie ograniczenia i zna obszary i jej stosowania. | |
ZIIP_1A_C07_W03 Student potrafi zdefiniować pojęcia związane z zarządzaniem jakością. | 2,0 | Student nie opanował podstawowej terminologii z zakresu przedmiotu. |
3,0 | Student opanował wybrane pojęcia w zakresie zarządzania. | |
3,5 | Student opanował podstawową terminologię związaną z zarządzaniem, zarządzaniem jakością. | |
4,0 | Student opanował terminologię związaną z tematyką przedmiotu w stopniu dobrym. | |
4,5 | Student opanował terminologię związaną z tematyką przedmiotu w stopniu pośrednim między oceną 4,0 i 5,0. | |
5,0 | Student opanował terminologię związaną z zakresem zajęć w sposób bardzo dobry i wykazuje szersze zainteresowanie przedmiotem. | |
ZIIP_1A_C07_W04 Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy zachodzące w organizacji. | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu. |
3,0 | Student identyfikuje elementy systemu zarządzania jakością. | |
3,5 | Student potrafi zidentyfikować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy podstawowe zachodzące w organizacji. | |
4,0 | Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy zachodzące w organizacji. | |
4,5 | Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy zachodzące w organizacji w stopniu pośrednim pomiędzy 4.0 a 5.0 | |
5,0 | Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz identyfikować poszczególne grupy procesów zachodzących w organizacji, ponadto wykazyje szersze zainteresowanie tematyką przedmiotu | |
ZIIP_1A_C07_W05 Student ma wiedzę z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem w przedsiebiorstwie ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego. Zna metody identyfikacji zagrożeń oraz przeprowadzania analizy ryzyka dla dowolnego przedsiębiorstwa. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem w przedsiebiorstwie ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego oraz bezpieczeństwa żywności w przemyśle spożywczym. Zna metody identyfikacji zagrożeń oraz przeprowadzania analizy ryzyka dla dowolnego przedsiębiorstwa. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIIP_1A_C07_U01 Student umie analizować otoczenie firmy produkcyjnej i usługowej oraz wewnętrzną sytuację ekonomiczną w celu formułowania strategii rozwoju firmy jak i wykorzystywać instrumenty kontroli | 2,0 | Brak umiejętności przeprowadzenia analizy otoczenia i wewnetrznej sytuacji ekonomicznej |
3,0 | umie korzystac z wybranych metod analizy, słabo formułuje wnioski z analizy i słabo je wykorzystuje w dalsze pracy nad planami | |
3,5 | umie korzystac z wybranych metod analizy, większość wniosków z analizy formułuje słabo i słabo wykorzystuje je w dalsze pracy nad planami | |
4,0 | umie korzystac z większości omówionych na wykładach metod analizy, większość wniosków z analizy formułuje dobrze i większość z nich wykorzystuje je w dalsze pracy nad planami | |
4,5 | umie korzystac ze wszystkich omówionych na wykładach metod analizy, większość wniosków z analizy formułuje dobrze i większość z nich wykorzystuje je w dalsze pracy nad planami | |
5,0 | umie korzystac ze wszystkich omówionych na wykładach metod analizy, wszystkie wnioski z analizy formułuje bardzo dobrze i wykorzystuje je w dalsze pracy nad planami | |
ZIIP_1A_C07_U02 Student potrafi weryfikować działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać niezbędną dokumentację jakościową oraz dokonać analizy przedsięwzięć w kontekście zarządzania jakością | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu wybranych elementów systemów zarządzania jakością. |
3,0 | Student potrafi identyfikować działania prowadzone w organizacji. | |
3,5 | Student potrafi charakteryzować działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać wybrane arkusze dokumentacji systemowej | |
4,0 | Student potrafi charakteryzować działania zapobiegawcze i korygujące oraz strukturyzować dokumentację systemową | |
4,5 | Student potrafi charakteryzować działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać niezbędną dokumentację jakościową. | |
5,0 | Student potrafi zidentyfikować, dobrać odpowiednie i oceniać realizowane działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać niezbędną dokumentację jakościową. | |
ZIIP_1A_C07_U03 Student potrafi przeprowadziić analizę ryzyka i/lub audyt bezpieczeństwa, interpretować wyniki analizy ryzyka i/lub adytu bezpieczeństwa, implementować zabezpieczenia. | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje podstawowe umiejętności przeprowadzania analizy ryzyka i/lub audytu bezpieczeństwa za pomocą wybranych metod przedstawionych na laboratoriach, interpretacji wyników analizy ryzyka i/lub audytu bezpieczeństwa, implementacji zabezpieczeń i wdrażania polityki bezpieczeństwa dla systemu informacyjnego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIIP_1A_C07_K01 Jest świadomy wymagań wobec systemów zarządzania produkcją, jakością i bezpieczeństwem oraz konieczności stałej weryfikacji posiadanej wiedzy. | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu. |
3,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Z trudem kojarzy elementy nabytej wiedzy. Czasem nie wie jak posiadaną wiedzę wykorzystać. | |
3,5 | Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 3,0 i 4,0. | |
4,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Zna ograniczenia i obszary i jej stosowania. | |
4,5 | Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 4,0 i 5,0. | |
5,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Rozumie ograniczenia i zna obszary i jej stosowania. |
Literatura podstawowa
- Muhleman A.P., Oakland J.S., Lockyer K.G., Zarzdządzanie. Produkcja i Usługi., PWN, Warszawa, 1997
- Andrzej Białas, , Bezpieczenstwo informacji i usług w nowoczesnej instytucji i firmie, WNT, Warszawa, 2007, Wydanie drugie
- J. Łunarski, Zarządzanie jakością. Standardy i zasady, WNT, Warszawa, 2008
- Tomasz Polaczek, Audyt bezpieczenstwa informacji w praktyce, Helion, Gliwice, 2006
- Chase R.B., Aquilano N.J., Jakobs F.R., Production and Operations. Manufacturing and Services, Irvin Mc Graw-Hill, Boston...Toronto, 1998
- J. Kowalczyk, Doskonalenie zarządzania organizacją w praktyce, CeDeWu. Wydawnictwa Fachowe, Warszawa, 2011
- Matczewski A., Zarządzanie produkcją przemysłową, PWE, Warszawa, 1990
- S. Wawak, Zarządzanie jakością. Podstawy, systemy i narzędzia, Helion, Gliwice, 2011
- Łańcucki J., Podstawy kompleksowego zarządzania jakością TQM, Wydawnictwo AE, Poznań, 2006
- Szczepańska K., Zarządzanie jakością w dążeniu do doskonałości., C.H.Beck, Warszawa, 2011
Literatura dodatkowa
- Kieżun W., Sprawne zarządzanie organizacjami, Szkoła Główna Handlowa, Warszawa, 1997
- Kszysztof Liderman, Analiza ryzyka i ochrona informacji w systemach komputerowych, PWN, Warszawa, 2008
- A. Hamrol, Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, Warszawa, 2005
- Zawieska Wiktor, Ocena ryzyka zawodowego Tom 1 - Podstawy metodyczne, Centralny Instytut Ochrony Pracy - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, 2004, III zaktualizowane
- Sikora T., Koncepcja zarządzania jakością. Doświadczenia i perspektywy., Wydawnictwo UE, Kraków, 2008
- Norma PN-ISO/IEC 27001:2007, Technika informatyczna -- Techniki bezpieczeństwa -Systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji -Wymagania, PKN, 2007
- Norma PN-ISO/IEC 27001:2007/Ap1:2010, Technika informatyczna -- Techniki bezpieczeństwa - Systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji - Wymagania, PKN, 2010
- Norma PN-ISO/IEC 27005:2010, Technika informatyczna - Techniki bezpieczeństwa - Zarządzanie ryzykiem w bezpieczeństwie informacji, PKN, 2010
- Norma PN-N-18001:2004, Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy - Wymagania, PKN, 2004
- Norma PN-N-18002:2011, Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy - Ogólne wytyczne do oceny ryzyka zawodowego, PKN, 2011