Wydział Informatyki - Inżynieria cyfryzacji (N1)
specjalność: Zastosowania informatyki
Sylabus przedmiotu Przedsiębiorczość i marketing:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Inżynieria cyfryzacji | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki techniczne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Przedsiębiorczość i marketing | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Inżynierii Systemów Informacyjnych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Magdalena Kieruzel <mkieruzel@wi.zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Brak wymagań wstępnych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Posiadanie wiedzy o funkcjonowaniu podmiotów gospodarczych w warunkach gospodarki rynkowej. |
C-2 | Rozumienie zasady przedsiebiorczosci oraz umiejetnosc jej zastosowania do budowy oraz działalnosci organizacji. |
C-3 | Dobór odpowiednich form działalnosci gospodarczej. |
C-4 | Umiejetnosc identyfikacji, kwantyfikacji oraz hierarchizacji przyczyn zdarzen i skutków w przedsiebiorstwie. |
C-5 | Umiejetnosc identyfikacji, doboru oraz wykorzystywania narzedzi marketingowych w celu komunikowania sie z rynkiem oraz z zespołami ludzkimi. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Istota i funkcje biznes planu. Struktura biznes planu. Miejsce biznes planu w systemie planowania. Opracowanie biznes planu wybranego przedsiewziecia. | 1 |
T-A-2 | Charakterystyka przedsiewzięcia, analiza branży. | 1 |
T-A-3 | Opis produktu, analiza rynku. Analiza portfolio z wykorzystaniem macierzy BCG. | 1 |
T-A-4 | Plan działalnosci marketingowej. Cele marketingowe, strategie marketingowe. Promocja sprzedazy. Budzet marketingowy. | 1 |
T-A-5 | Techniczny plan działania. Plan finansowy wybranego przedsiewziecia. Czynniki ryzyka, mozliwosci i zagrozenia. Harmonogramy działan. | 1 |
T-A-6 | Prezentacje biznes planów | 5 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie do przedmiotu: podstawowe pojecia i definicje. Podstawowe zasady funkcjonowania przedsiebiorstw.Formy przedsiebiorstw oraz ich przekształcenia. Wybrane kryteria klasyfikacji przedsiebiorstw,organizacyjno – prawne formy przedsiebiorstw. | 2 |
T-W-2 | Otoczenie przedsiebiorstwa, typy otoczenia. Metody i mierniki oceny działalnosci przedsiebiorstwa. | 2 |
T-W-3 | Planowanie i budowanie strategii : definicje strategii, główne elementy strategii, deklaracja misji i wizji rozwoju organizacji, etapy i procesy zarzadzania strategicznego, cel strategiczny działania w biznesie. | 1 |
T-W-4 | Geneza marketingu, współczesne aspekty marketingu. Ewolucja i orientacje marketingowe. Zasady marketingu. Marketing - mix „4P” | 2 |
T-W-5 | Pojecie i rola segmentacji rynku. Przesłanki wyboru kryteriów segmentacji. Ocena atrakcyjnosci segmentów rynku. Wybór docelowych rynków. | 1 |
T-W-6 | Pojecie i struktura produktu. Klasyfikacja produktów, cykl zycia produktu, wprowadzanie na rynek nowych produktów. Kształtowanie polityki cen w przedsiebiorstwie, wybór polityki cen, dostosowanie polityki cen do zmian na rynku. | 1 |
T-W-7 | Istota i miejsce dystrybucji w marketingu, funkcje i rodzaje kanałów dystrybucji, posrednicy w kanałach dystrybucji. Projektowanie i wybór kanałów dystrybucji. Promocja jako element marketingu – mix. Zakres i uwarunkowania decyzji promocyjnych w przedsiebiorstwie. | 1 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Przygotowanie się do ćwiczeń. Przygotowanie prezentacji multimedialnej | 5 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Studiowanie literatury zawartej w sylabusie | 5 |
15 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny w formie prezentacji. |
M-2 | Metoda projektów połączona z dyskusją, wielokrotnie wznawiana. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena formujaca prowadzona w trakcie zajeć. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca pod koniec przedmiotu na podstawie podsumowania osiagnietych przez studentów efektów. Ocena z przedmiotu = 0,5*ocena z czesci wykładowej + 0,5*ocena z części ćwiczeniowej. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IC_1A_A/07_W01 Efekty zajec powinny kształtowac rozumienie zasad przedsiebiorczosci w funkcjonowaniu podmiotów gospodarczych. Student powinien identyfikowac przyczyny zdarzen gospodarczych, objasniac ich znaczenie, rozpoznawac ich skutki oraz wskazywac metody korekcji przebiegu zdarzen. | IC_1A_W14 | — | — | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
IC_1A_A/07_W02 Student powinien posiadac wiedze na temat mechanizmów celów oraz metod stosowania marketingu w działalnosci gospodarczej w tym zastosowania okreslonych narzedzi marketingu, warunków ich doboru, rozpoznawania skutecznosci. | IC_1A_W14 | — | — | C-5 | T-A-3, T-A-4, T-A-1, T-A-6, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IC_1A_A/07_U01 Student winien analizowac rozwiazania, dobierac na okreslonym poziomie narzedzia marketingowe, kształtowac ich wagi, opracowywac strategie marketingowa, przygotowywac i kontrolowac stopien jej realizacji. | IC_1A_U11, IC_1A_U10, IC_1A_U17 | — | — | C-1, C-5 | T-A-3, T-A-4, T-A-2, T-A-6, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
IC_1A_A/07_U02 Zdobyta wiedza poszerza oraz umozliwi studentowi rozpoznanie, nastepnie uporzadkowanie przyczyn i okreslenie skutków zjawisk oraz zdarzen gospodarczych. Przedmiot zwieksza zasób wiedzy na podstawie której student bedzie dobierał formy prowadzenia przedsiebiorstwa, inicjował rozwiazania organizacyjne, okreslał zasady działalnosci. Bedzie kształtował, dobierał, nastepnie rozwijał i koordynował komunikacje z otoczeniem w tym w szczególnosci z pracownikami. | IC_1A_U11, IC_1A_U20 | — | — | C-2, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IC_1A_A/07_K01 Przedmiot kształtuje u studentów dostrzeganie synergii układów społecznych, otwartosci i aktywnosci poszukiwania sukcesu zbiorowego, odpowiedzialnosci za pracowników, grupy zawodowe oraz organizacje. By osiagnac ten cel niezbedne jest wyzwolenie przedsiebiorczosci, dostrzeganie okazji gospodarczych, wrazliwosci na stosunki społeczne. | IC_1A_K01, IC_1A_K03 | — | — | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-A-2, T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IC_1A_A/07_W01 Efekty zajec powinny kształtowac rozumienie zasad przedsiebiorczosci w funkcjonowaniu podmiotów gospodarczych. Student powinien identyfikowac przyczyny zdarzen gospodarczych, objasniac ich znaczenie, rozpoznawac ich skutki oraz wskazywac metody korekcji przebiegu zdarzen. | 2,0 | |
3,0 | Rozpoznawanie, rozumienie treści i zagadnień przedmiotu ograniczone do podstawowych. Pozwala to na nazwanie i wyjaśnienie pojeć, zdarzeń gospodarczych, zasad bądź cech bez możliwosci znajdowania powiązań, interpretacji, odnajdywania związków przyczynowo - skutkowych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
IC_1A_A/07_W02 Student powinien posiadac wiedze na temat mechanizmów celów oraz metod stosowania marketingu w działalnosci gospodarczej w tym zastosowania okreslonych narzedzi marketingu, warunków ich doboru, rozpoznawania skutecznosci. | 2,0 | |
3,0 | Ograniczona rozpoznawalnosc i rozumienie tresci, problemów i pojec marketingu. Potrafi nazwac i wyjasnic pojecia bez ich interpretacji oraz znajdowania zwiazków przyczynowo-skutkowych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IC_1A_A/07_U01 Student winien analizowac rozwiazania, dobierac na okreslonym poziomie narzedzia marketingowe, kształtowac ich wagi, opracowywac strategie marketingowa, przygotowywac i kontrolowac stopien jej realizacji. | 2,0 | |
3,0 | Umiejetnosc wykorzystania wiedzy ograniczona do wykonania podstawowych czynnosci i rozumienia zaleznosci marketingowych (budowa marketingu mix, narzedzia wprowadzania produktu na rynek). | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
IC_1A_A/07_U02 Zdobyta wiedza poszerza oraz umozliwi studentowi rozpoznanie, nastepnie uporzadkowanie przyczyn i okreslenie skutków zjawisk oraz zdarzen gospodarczych. Przedmiot zwieksza zasób wiedzy na podstawie której student bedzie dobierał formy prowadzenia przedsiebiorstwa, inicjował rozwiazania organizacyjne, okreslał zasady działalnosci. Bedzie kształtował, dobierał, nastepnie rozwijał i koordynował komunikacje z otoczeniem w tym w szczególnosci z pracownikami. | 2,0 | |
3,0 | Umiejetnosc wykorzystania posiadanej wiedzy ograniczona do podstawowej identyfikacji problemów, zjawisk i zdarzen. Elementarne umiejetności uzasadniania rozwiazań, przewidywania skutków, wyjasniania zaleznosci. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IC_1A_A/07_K01 Przedmiot kształtuje u studentów dostrzeganie synergii układów społecznych, otwartosci i aktywnosci poszukiwania sukcesu zbiorowego, odpowiedzialnosci za pracowników, grupy zawodowe oraz organizacje. By osiagnac ten cel niezbedne jest wyzwolenie przedsiebiorczosci, dostrzeganie okazji gospodarczych, wrazliwosci na stosunki społeczne. | 2,0 | |
3,0 | Percepcja i akceptacja zagadnien z przedmiotu na poziomie podstawowym. Brak motywacji do ich zwiekszania. Postawa nie w pełni kreatywna. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- K.Koźmiński, W. Piotrowski, Zarządzanie teoria i praktyka, PWN, Warszawa, 2000
- Zb. pod red. S. Marka, Elementy nauki o przedsiębiorstwie, Economicus, Szczecin, 2008
- Zb. pod red. P. Kotlera, Marketing. Podręcznik europejski, PWE, Warszawa, 2009
Literatura dodatkowa
- M.E. Porter, Przewaga konkurencyjna, Helion, Gliwice, 2006
- Zb. pod red. J. Altkorna, Podstawy marketingu, Instytut Marketingu, Kraków, 1995