Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (N1)
Sylabus przedmiotu Żywienie człowieka:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Turystyka i rekreacja | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauki przyrodnicze, nauki społeczne | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Żywienie człowieka | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Magda Bruszkowska <Magda.Bruszkowska@zut.edu.pl>, Izabela Dziaduch <Izabela.Daniel@zut.edu.pl>, Magdalena Kuchlewska <Magdalena.Radziszewska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | znajomość chemii i biochemii na poziomie szkoły średniej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego |
C-2 | poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii |
C-3 | poznanie roli składników odżywczych |
C-4 | poznanie norm żywienia |
C-5 | poznanie zasad żywienia zbiorowego |
C-6 | poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności. | 2 |
T-L-2 | Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności. | 2 |
T-L-3 | Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności. | 2 |
T-L-4 | Znakowanie produktów wartością odżywczą. | 2 |
T-L-5 | Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia | 1 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zasady prawidłowego żywienia | 1 |
T-W-2 | Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych | 1 |
T-W-3 | Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie | 2 |
T-W-4 | Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie | 1 |
T-W-5 | Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie | 1 |
T-W-6 | Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności | 1 |
T-W-7 | Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne | 2 |
9 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Udział w ćwiczeniach laboratoryjnych | 9 |
A-L-2 | Przygotowanie do ćwiczeń | 10 |
A-L-3 | Przygotowanie do kolokwium | 10 |
A-L-4 | Poszukiwanie i czytanie literatury obowiązującej i uzupełniającej | 29 |
A-L-5 | Udział w kolokwium | 2 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykładach | 9 |
A-W-2 | Udział w egzaminie | 2 |
A-W-3 | Przygotowanie do wykładu | 5 |
A-W-4 | Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury | 5 |
A-W-5 | Przygotowanie do egzaminu | 10 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład z prezentacją multimedialną |
M-2 | ćwiczenia laboratoryjne |
M-3 | rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego |
S-2 | Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji |
S-3 | Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów |
S-4 | Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących) |
S-5 | Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe) |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_C10_W01 ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego | TiR_1A_W05, TiR_1A_W10, TiR_1A_W11 | — | C-1 | T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-2, M-1 | S-1, S-5, S-2, S-4, S-3 |
TiR_1A_C10_W02 ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii | TiR_1A_W05, TiR_1A_W06 | — | C-2 | T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-2, M-1 | S-1, S-5, S-2, S-4, S-3 |
TiR_1A_C10_W03 ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych | TiR_1A_W05 | — | C-3 | T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-2, M-1 | S-1, S-5, S-2, S-4, S-3 |
TiR_1A_C10_W04 ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia | TiR_1A_W07, TiR_1A_W01 | — | C-4, C-5 | T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-2, M-1, M-3 | S-1, S-5, S-2, S-4, S-3 |
TiR_1A_C10_W05 ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego | TiR_1A_W04, TiR_1A_W01, TiR_1A_W09 | — | C-4, C-5 | T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-2, M-1, M-3 | S-1, S-5, S-2, S-4, S-3 |
TiR_1A_C10_W06 ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania | TiR_1A_W05 | — | C-6 | T-W-6, T-W-3, T-L-1 | M-2, M-1 | S-1, S-5, S-2, S-4, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_C10_U01 potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym | TiR_1A_U03, TiR_1A_U09 | — | C-3, C-1 | T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-2, M-1 | S-1, S-5, S-2, S-4, S-3 |
TiR_1A_C10_U02 potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety | TiR_1A_U04 | — | C-3, C-1 | T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-2, M-1 | S-1, S-5, S-2, S-4, S-3 |
TiR_1A_C10_U03 potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia | TiR_1A_U09 | — | C-2, C-3, C-1 | T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-2, M-1 | S-1, S-5, S-2, S-4, S-3 |
TiR_1A_C10_U04 potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym | TiR_1A_U07, TiR_1A_U03 | — | C-4, C-5 | T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-2, M-1 | S-1, S-5, S-2, S-4, S-3 |
TiR_1A_C10_U05 potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia | TiR_1A_U06, TiR_1A_U05 | — | C-5, C-6 | T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-2, M-1, M-3 | S-1, S-5, S-2, S-4, S-3 |
TiR_1A_C10_U06 potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności | TiR_1A_U06 | — | C-6 | T-W-6, T-L-1 | M-2, M-1 | S-1, S-5, S-2, S-4, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_C10_K01 ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem | TiR_1A_K08 | — | C-2, C-3, C-1, C-4, C-5, C-6 | T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-2, M-1, M-3 | S-5 |
TiR_1A_C10_K02 potrafi współdziałać i pracować w grupie | TiR_1A_K02 | — | C-2, C-3, C-1, C-4, C-5, C-6 | T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-2, M-1, M-3 | S-5 |
TiR_1A_C10_K03 potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności | TiR_1A_K06 | — | C-2, C-3, C-1, C-4, C-5, C-6 | T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-2, M-1, M-3 | S-5 |
TiR_1A_C10_K04 potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy | TiR_1A_K04 | — | C-2, C-3, C-1, C-4, C-5, C-6 | T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-2, M-1, M-3 | S-5 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_C10_W01 ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego | 2,0 | student nie posiada podstawowe wiedzy o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego |
3,0 | student ma podstawową wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_C10_W02 ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii | 2,0 | student nie posiada wiedzy o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przeminą materii |
3,0 | student posiada podstawową wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przeminą materii | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_C10_W03 ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych | 2,0 | student nie posiada wiedzy o roli podstawowych składników odżywczych |
3,0 | student posiada podstawową wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_C10_W04 ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia | 2,0 | student nie posiada wiedzy o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia |
3,0 | student ma podstawową wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_C10_W05 ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego | 2,0 | studen tnie posiada wiedzy o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego |
3,0 | ma podstawową wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_C10_W06 ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania | 2,0 | student nie posiada wiedzz o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania |
3,0 | student ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_C10_U01 potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym | 2,0 | student nie potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym |
3,0 | student potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_C10_U02 potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety | 2,0 | student nie potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety |
3,0 | student potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_C10_U03 potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia | 2,0 | student nie potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia |
3,0 | student potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_C10_U04 potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym | 2,0 | studet potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym |
3,0 | student nie potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_C10_U05 potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia | 2,0 | student nie potrafi prawidłowo zinterpretować sposóbu żywienia |
3,0 | student potrafi prawidłowo zinterpretować sposóbu żywienia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_C10_U06 potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności | 2,0 | student nie potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności |
3,0 | student potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_C10_K01 ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem | 2,0 | student nie ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem |
3,0 | student ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_C10_K02 potrafi współdziałać i pracować w grupie | 2,0 | student nie potrafi współdziałać i pracować w grupie |
3,0 | student potrafi współdziałać i pracować w grupie | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_C10_K03 potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności | 2,0 | studetn nie potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności |
3,0 | student potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_C10_K04 potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy | 2,0 | student nie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy |
3,0 | student potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Keller J., Podstawy fizjologii żywienia człowieka, SGGW, Warszawa, 2000
- Gawęcki J., Hryniewiecki L., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, WN PWN, Warszawa, 2010
- Skrzypczak W., Witaminy, AR Szczecin, Szczecin, 1994
- Friedrich M., Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt, AR Szczecin, Szczecin, 2002
- Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., Normy żywienia człowieka, WL PZWL, Warszawa, 2011
Literatura dodatkowa
- Ganong W., Fizjologia, PZWL, Warszawa, 2007
- Kozłowski S., Nazar K., Wprowadzenie do fizjologii klinicznej, PZWL, Warszawa, 1999