Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (N1)

Sylabus przedmiotu Żywienie człowieka:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Turystyka i rekreacja
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauki przyrodnicze, nauki społeczne
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Żywienie człowieka
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Magda Bruszkowska <Magda.Bruszkowska@zut.edu.pl>, Izabela Dziaduch <Izabela.Daniel@zut.edu.pl>, Magdalena Kuchlewska <Magdalena.Radziszewska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 9 1,00,50egzamin
laboratoriaL6 9 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość chemii i biochemii na poziomie szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.2
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.2
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.2
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.2
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia1
9
wykłady
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia1
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych1
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie2
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie1
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie1
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności1
T-W-7Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne2
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Udział w ćwiczeniach laboratoryjnych9
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń10
A-L-3Przygotowanie do kolokwium10
A-L-4Poszukiwanie i czytanie literatury obowiązującej i uzupełniającej29
A-L-5Udział w kolokwium2
60
wykłady
A-W-1Udział w wykładach9
A-W-2Udział w egzaminie2
A-W-3Przygotowanie do wykładu5
A-W-4Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury5
A-W-5Przygotowanie do egzaminu10
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C10_W01
ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
TiR_1A_W05, TiR_1A_W10, TiR_1A_W11C-1T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-2, M-1S-1, S-5, S-2, S-4, S-3
TiR_1A_C10_W02
ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
TiR_1A_W05, TiR_1A_W06C-2T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-2, M-1S-1, S-5, S-2, S-4, S-3
TiR_1A_C10_W03
ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
TiR_1A_W05C-3T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-2, M-1S-1, S-5, S-2, S-4, S-3
TiR_1A_C10_W04
ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
TiR_1A_W07, TiR_1A_W01C-4, C-5T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-2, M-1, M-3S-1, S-5, S-2, S-4, S-3
TiR_1A_C10_W05
ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
TiR_1A_W04, TiR_1A_W01, TiR_1A_W09C-4, C-5T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-2, M-1, M-3S-1, S-5, S-2, S-4, S-3
TiR_1A_C10_W06
ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
TiR_1A_W05C-6T-W-6, T-W-3, T-L-1M-2, M-1S-1, S-5, S-2, S-4, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C10_U01
potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
TiR_1A_U03, TiR_1A_U09C-3, C-1T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-2, M-1S-1, S-5, S-2, S-4, S-3
TiR_1A_C10_U02
potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
TiR_1A_U04C-3, C-1T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-2, M-1S-1, S-5, S-2, S-4, S-3
TiR_1A_C10_U03
potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia
TiR_1A_U09C-2, C-3, C-1T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-2, M-1S-1, S-5, S-2, S-4, S-3
TiR_1A_C10_U04
potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
TiR_1A_U07, TiR_1A_U03C-4, C-5T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-2, M-1S-1, S-5, S-2, S-4, S-3
TiR_1A_C10_U05
potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia
TiR_1A_U06, TiR_1A_U05C-5, C-6T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-2, M-1, M-3S-1, S-5, S-2, S-4, S-3
TiR_1A_C10_U06
potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności
TiR_1A_U06C-6T-W-6, T-L-1M-2, M-1S-1, S-5, S-2, S-4, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C10_K01
ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
TiR_1A_K08C-2, C-3, C-1, C-4, C-5, C-6T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-2, M-1, M-3S-5
TiR_1A_C10_K02
potrafi współdziałać i pracować w grupie
TiR_1A_K02C-2, C-3, C-1, C-4, C-5, C-6T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-2, M-1, M-3S-5
TiR_1A_C10_K03
potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
TiR_1A_K06C-2, C-3, C-1, C-4, C-5, C-6T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-2, M-1, M-3S-5
TiR_1A_C10_K04
potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
TiR_1A_K04C-2, C-3, C-1, C-4, C-5, C-6T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-2, M-1, M-3S-5

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C10_W01
ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
2,0student nie posiada podstawowe wiedzy o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
3,0student ma podstawową wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_W02
ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
2,0student nie posiada wiedzy o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przeminą materii
3,0student posiada podstawową wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przeminą materii
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_W03
ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
2,0student nie posiada wiedzy o roli podstawowych składników odżywczych
3,0student posiada podstawową wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_W04
ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
2,0student nie posiada wiedzy o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
3,0student ma podstawową wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_W05
ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
2,0studen tnie posiada wiedzy o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
3,0ma podstawową wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_W06
ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
2,0student nie posiada wiedzz o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,0student ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C10_U01
potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
2,0student nie potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
3,0student potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_U02
potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
2,0student nie potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
3,0student potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_U03
potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia
2,0student nie potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia
3,0student potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_U04
potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
2,0studet potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
3,0student nie potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_U05
potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia
2,0student nie potrafi prawidłowo zinterpretować sposóbu żywienia
3,0student potrafi prawidłowo zinterpretować sposóbu żywienia
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_U06
potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności
2,0student nie potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności
3,0student potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C10_K01
ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
2,0student nie ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,0student ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_K02
potrafi współdziałać i pracować w grupie
2,0student nie potrafi współdziałać i pracować w grupie
3,0student potrafi współdziałać i pracować w grupie
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_K03
potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
2,0studetn nie potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
3,0student potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_K04
potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
2,0student nie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
3,0student potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Keller J., Podstawy fizjologii żywienia człowieka, SGGW, Warszawa, 2000
  2. Gawęcki J., Hryniewiecki L., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, WN PWN, Warszawa, 2010
  3. Skrzypczak W., Witaminy, AR Szczecin, Szczecin, 1994
  4. Friedrich M., Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt, AR Szczecin, Szczecin, 2002
  5. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., Normy żywienia człowieka, WL PZWL, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Ganong W., Fizjologia, PZWL, Warszawa, 2007
  2. Kozłowski S., Nazar K., Wprowadzenie do fizjologii klinicznej, PZWL, Warszawa, 1999

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.2
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.2
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.2
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.2
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia1
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zasady prawidłowego żywienia1
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych1
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie2
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie1
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie1
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności1
T-W-7Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne2
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Udział w ćwiczeniach laboratoryjnych9
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń10
A-L-3Przygotowanie do kolokwium10
A-L-4Poszukiwanie i czytanie literatury obowiązującej i uzupełniającej29
A-L-5Udział w kolokwium2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach9
A-W-2Udział w egzaminie2
A-W-3Przygotowanie do wykładu5
A-W-4Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury5
A-W-5Przygotowanie do egzaminu10
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W01ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W05Ma podstawową wiedzę dotyczącą formułowania celów, metod i form racjonalnego spędzania czasu wolnego i oceny skutków uczestniczenia w rekreacji.
TiR_1A_W10Ma ogólną wiedzę na temat fizjologii i funkcjonowania organizmów żywych.
TiR_1A_W11Ma wiedzę ogólną na temat odziaływania środowiska przyrodniczego na człowieka.
Cel przedmiotuC-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
Treści programoweT-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie posiada podstawowe wiedzy o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
3,0student ma podstawową wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W02ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W05Ma podstawową wiedzę dotyczącą formułowania celów, metod i form racjonalnego spędzania czasu wolnego i oceny skutków uczestniczenia w rekreacji.
TiR_1A_W06Ma podstawową wiedzę na temat: metod, technik i narzędzi pozyskiwania danych pozwalających na: rozumienie relacji między organizmami żywymi a środowiskiem, oddziaływania człowieka podróżującego na środowisko, funkcjonowania podmiotów rynkowych, oceny: środowiska i waloryzacji jego zasobów, przydatności przestrzeni geograficznej dla potrzeb turystyki, zjawisk gospodarczych i tych z obszaru zarządzania.
Cel przedmiotuC-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
Treści programoweT-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie posiada wiedzy o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przeminą materii
3,0student posiada podstawową wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przeminą materii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W03ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W05Ma podstawową wiedzę dotyczącą formułowania celów, metod i form racjonalnego spędzania czasu wolnego i oceny skutków uczestniczenia w rekreacji.
Cel przedmiotuC-3poznanie roli składników odżywczych
Treści programoweT-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie posiada wiedzy o roli podstawowych składników odżywczych
3,0student posiada podstawową wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W04ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W07Ma podstawową wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych i etycznych) w: działalności turystycznej i rekreacyjnej, przygotowywaniu produktów turystycznych.
TiR_1A_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu nauk społecznych, w szczególności w dziedzinie nauk ekonomicznych, dostosowaną do studiowanego kierunku studiów.
Cel przedmiotuC-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
Treści programoweT-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie posiada wiedzy o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
3,0student ma podstawową wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W05ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W04Ma podstawową wiedzę dotyczącą: organizowania ruchu turystycznego, imprez turystycznych, roli i oddziaływania turystyki na społeczność lokalną, gospodarkę i środowisko.
TiR_1A_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu nauk społecznych, w szczególności w dziedzinie nauk ekonomicznych, dostosowaną do studiowanego kierunku studiów.
TiR_1A_W09Ma wiedzę ogólną z zakresu nauk przyrodniczych.
Cel przedmiotuC-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
Treści programoweT-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0studen tnie posiada wiedzy o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
3,0ma podstawową wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W06ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W05Ma podstawową wiedzę dotyczącą formułowania celów, metod i form racjonalnego spędzania czasu wolnego i oceny skutków uczestniczenia w rekreacji.
Cel przedmiotuC-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie posiada wiedzz o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,0student ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U01potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U03Potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
TiR_1A_U09Potrafi charakteryzować i dostrzegać związki przyczynowo-skutkowe pomiędzy człowiekiem a przyrodą
Cel przedmiotuC-3poznanie roli składników odżywczych
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
Treści programoweT-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
3,0student potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U02potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U04Potrafi prognozować ( wykorzystując standardowe metody, techniki i narzędzia)procesy i zjawiska w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Cel przedmiotuC-3poznanie roli składników odżywczych
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
Treści programoweT-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
3,0student potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U03potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U09Potrafi charakteryzować i dostrzegać związki przyczynowo-skutkowe pomiędzy człowiekiem a przyrodą
Cel przedmiotuC-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
Treści programoweT-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia
3,0student potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U04potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U07Potrafi wskazać rozwiązania dylematów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
TiR_1A_U03Potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Cel przedmiotuC-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
Treści programoweT-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0studet potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
3,0student nie potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U05potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U06Wykorzystuje zdobytą wiedzę do analizy konkretnych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
TiR_1A_U05Rozwiązuje konkretne zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja, w oparciu o poznane normy i reguły
Cel przedmiotuC-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi prawidłowo zinterpretować sposóbu żywienia
3,0student potrafi prawidłowo zinterpretować sposóbu żywienia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U06potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U06Wykorzystuje zdobytą wiedzę do analizy konkretnych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Cel przedmiotuC-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności
3,0student potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K01ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K08Ma świadomość oddziaływania człowieka na środowisko przyrodnicze.
Cel przedmiotuC-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,0student ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K02Potrafi działać w zespole.
Cel przedmiotuC-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi współdziałać i pracować w grupie
3,0student potrafi współdziałać i pracować w grupie
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K03potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K06Jest świadomy potrzeby samodoskonalenia.
Cel przedmiotuC-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0studetn nie potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
3,0student potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K04potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K04Identyfikuje i rozstrzyga problemy związane z wykonywaniem zawodu.
Cel przedmiotuC-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-1Zasady prawidłowego żywienia
T-W-6Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności
T-W-5Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-3Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-4Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie
T-W-2Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności.
T-L-3Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności.
T-L-2Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności.
T-L-4Znakowanie produktów wartością odżywczą.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
3,0student potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
3,5
4,0
4,5
5,0