Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Konsulting ekonomiczno-środowiskowy

Sylabus przedmiotu Ekonomika działalności rolniczej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Konsulting ekonomiczno-środowiskowy
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów nauki społeczne
Profil
Moduł Zagadnienia prawno-organizacyjne i ekonomiczno-środowiskowe
Przedmiot Ekonomika działalności rolniczej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nieruchomości, Agrobiznesu i Ekonomii Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Milena Bera <Milena.Bera@zut.edu.pl>, Aneta Zaremba <Aneta.Zaremba@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zagadnień z zakresu ekonomii.
W-2Podstawowa wiedza z zakresu biologii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zaznajomienie z podstawami produkcji rolniczej.
C-2Poznanie zasad organizacji gospodarstwa rolniczego.
C-3Zapoznanie z organizacją i ekonomiką produkcji roślinnej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Ekonomiczne i przyrodnicze czynniki produkcji rolniczej.2
T-W-2Podstawy produkcji roślinnej7
T-W-3Organizacja gospodarstwa rolnego - działy, gałęzie i działalności produkcyjne.2
T-W-4Analiza zasobów gospodarstwa - racjonalizacja organizacji i metod produkcji.2
T-W-5Organizacja i ekonomika produkcji roślinnej.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów15
A-W-3Konsultacje15
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
KES_10-_C1_W01
Zna czynniki decydujące o powodzeniu produkcji rolniczej.
C-1T-W-1M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
KES_10-_C1_U01
Analizuje i organizuje produkcję w gospodarstwie rolnym.
C-2, C-1, C-3T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-3M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
KES_10-_C1_K01
Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie działalności rolniczej.
C-2, C-1, C-3T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
KES_10-_C1_W01
Zna czynniki decydujące o powodzeniu produkcji rolniczej.
2,0
3,0Student zna czynniki decydujące o powodzeniu produkcji rolniczej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
KES_10-_C1_U01
Analizuje i organizuje produkcję w gospodarstwie rolnym.
2,0
3,0Student analizuje i organizuje produkcję w gospodarstwie rolnym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
KES_10-_C1_K01
Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie działalności rolniczej.
2,0
3,0Student ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie działalności rolniczej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Filipiak T., Gębska M., Podstawy z ekonomiki i organizacji gospodarstw rolniczych, SGGW, Warszawa, 2006
  2. red. Poczta W., Czubak W., Muśnicki Cz. W., Buczyński J. T., Propedeutyka produkcji rolniczej, UP w Poznaniu, Poznań, 2013

Literatura dodatkowa

  1. red. Szempliński W., Rośliny rolnicze, UWM w Olsztynie, Olsztyn, 2012

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ekonomiczne i przyrodnicze czynniki produkcji rolniczej.2
T-W-2Podstawy produkcji roślinnej7
T-W-3Organizacja gospodarstwa rolnego - działy, gałęzie i działalności produkcyjne.2
T-W-4Analiza zasobów gospodarstwa - racjonalizacja organizacji i metod produkcji.2
T-W-5Organizacja i ekonomika produkcji roślinnej.2
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów15
A-W-3Konsultacje15
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKES_10-_C1_W01Zna czynniki decydujące o powodzeniu produkcji rolniczej.
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z podstawami produkcji rolniczej.
Treści programoweT-W-1Ekonomiczne i przyrodnicze czynniki produkcji rolniczej.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-1Metody podające (wykład informacyjny)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna czynniki decydujące o powodzeniu produkcji rolniczej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKES_10-_C1_U01Analizuje i organizuje produkcję w gospodarstwie rolnym.
Cel przedmiotuC-2Poznanie zasad organizacji gospodarstwa rolniczego.
C-1Zaznajomienie z podstawami produkcji rolniczej.
C-3Zapoznanie z organizacją i ekonomiką produkcji roślinnej.
Treści programoweT-W-5Organizacja i ekonomika produkcji roślinnej.
T-W-1Ekonomiczne i przyrodnicze czynniki produkcji rolniczej.
T-W-4Analiza zasobów gospodarstwa - racjonalizacja organizacji i metod produkcji.
T-W-2Podstawy produkcji roślinnej
T-W-3Organizacja gospodarstwa rolnego - działy, gałęzie i działalności produkcyjne.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-1Metody podające (wykład informacyjny)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student analizuje i organizuje produkcję w gospodarstwie rolnym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKES_10-_C1_K01Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie działalności rolniczej.
Cel przedmiotuC-2Poznanie zasad organizacji gospodarstwa rolniczego.
C-1Zaznajomienie z podstawami produkcji rolniczej.
C-3Zapoznanie z organizacją i ekonomiką produkcji roślinnej.
Treści programoweT-W-2Podstawy produkcji roślinnej
T-W-3Organizacja gospodarstwa rolnego - działy, gałęzie i działalności produkcyjne.
T-W-1Ekonomiczne i przyrodnicze czynniki produkcji rolniczej.
T-W-4Analiza zasobów gospodarstwa - racjonalizacja organizacji i metod produkcji.
T-W-5Organizacja i ekonomika produkcji roślinnej.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-1Metody podające (wykład informacyjny)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie działalności rolniczej.
3,5
4,0
4,5
5,0