Wydział Ekonomiczny - Konsulting ekonomiczno-środowiskowy
Sylabus przedmiotu Ekonomika działalności rolniczej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Konsulting ekonomiczno-środowiskowy | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | nauki społeczne | ||
Profil | |||
Moduł | Zagadnienia prawno-organizacyjne i ekonomiczno-środowiskowe | ||
Przedmiot | Ekonomika działalności rolniczej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nieruchomości, Agrobiznesu i Ekonomii Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Milena Bera <Milena.Bera@zut.edu.pl>, Aneta Zaremba <Aneta.Zaremba@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zagadnień z zakresu ekonomii. |
W-2 | Podstawowa wiedza z zakresu biologii. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zaznajomienie z podstawami produkcji rolniczej. |
C-2 | Poznanie zasad organizacji gospodarstwa rolniczego. |
C-3 | Zapoznanie z organizacją i ekonomiką produkcji roślinnej. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Ekonomiczne i przyrodnicze czynniki produkcji rolniczej. | 2 |
T-W-2 | Podstawy produkcji roślinnej | 7 |
T-W-3 | Organizacja gospodarstwa rolnego - działy, gałęzie i działalności produkcyjne. | 2 |
T-W-4 | Analiza zasobów gospodarstwa - racjonalizacja organizacji i metod produkcji. | 2 |
T-W-5 | Organizacja i ekonomika produkcji roślinnej. | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie tematyki wykładów | 15 |
A-W-3 | Konsultacje | 15 |
A-W-4 | Przygotowanie do zaliczenia | 15 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
KES_10-_C1_W01 Zna czynniki decydujące o powodzeniu produkcji rolniczej. | — | — | C-1 | T-W-1 | M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
KES_10-_C1_U01 Analizuje i organizuje produkcję w gospodarstwie rolnym. | — | — | C-2, C-1, C-3 | T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-3 | M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
KES_10-_C1_K01 Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie działalności rolniczej. | — | — | C-2, C-1, C-3 | T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5 | M-2, M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
KES_10-_C1_W01 Zna czynniki decydujące o powodzeniu produkcji rolniczej. | 2,0 | |
3,0 | Student zna czynniki decydujące o powodzeniu produkcji rolniczej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
KES_10-_C1_U01 Analizuje i organizuje produkcję w gospodarstwie rolnym. | 2,0 | |
3,0 | Student analizuje i organizuje produkcję w gospodarstwie rolnym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
KES_10-_C1_K01 Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie działalności rolniczej. | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie działalności rolniczej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Filipiak T., Gębska M., Podstawy z ekonomiki i organizacji gospodarstw rolniczych, SGGW, Warszawa, 2006
- red. Poczta W., Czubak W., Muśnicki Cz. W., Buczyński J. T., Propedeutyka produkcji rolniczej, UP w Poznaniu, Poznań, 2013
Literatura dodatkowa
- red. Szempliński W., Rośliny rolnicze, UWM w Olsztynie, Olsztyn, 2012