Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S1)
specjalność: Logistyka w przedsiębiorstwie produkcyjnym
Sylabus przedmiotu Podstawy marketingu:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauki społeczne | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy marketingu | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Hernik <joanna.hernik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | brak |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zdobycie wiedzy na temat zasad i narzędzi marketingowych |
C-2 | Zdobycie wiedzy na temat sposobów efektywnego wykorzystywania narzędzi marketingowych w działalności gospodarczej przedsiębiorstw |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Wady i zalety marketingu | 2 |
T-A-2 | Otoczenie marketingowe | 3 |
T-A-3 | Segmentacja rynku | 2 |
T-A-4 | Badania marketingowe – zarys | 2 |
T-A-5 | Produkt – fortyfikacja | 3 |
T-A-6 | Cena jako narzędzie marketingu | 2 |
T-A-7 | Ogólna charakterystyka dystrybucji | 2 |
T-A-8 | Wybrane narzędzia promocji - reklama i public relations | 4 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Istota i znaczenie marketingu | 1 |
T-W-2 | Zasady i rodzaje marketingu | 1 |
T-W-3 | Segmentacja rynku | 1 |
T-W-4 | Produkt – pojęcie, rodzaje, cykl życia | 1 |
T-W-5 | Ogólna charakterystyka promocji | 1 |
5 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-A-2 | Przygotowanie do kolokwium | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-W-2 | przygotowanie do kolokwium | 10 |
A-W-3 | Przygotowanie pracy indywdualnej - analiza SWOT | 10 |
A-W-4 | Przygotowanie pracy grupowej - produkt. | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy |
M-2 | Studia przypadków |
M-3 | Praca w grupach |
M-4 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Przygotowanie pracy indywidualnej na zajęcia |
S-2 | Ocena formująca: Praca pisemna - grupowa i prezentacja podczas zajęć |
S-3 | Ocena podsumowująca: Kolokwium |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_E5_W01 powinien definiować marketing | E_1A_W15 | — | C-1 | T-W-2, T-W-1 | M-4, M-1 | S-1, S-3 |
E_1A_E5_W02 powinien wymieniać elementy marketingu mix, jak i otoczenia marketingowego podmiotu | E_1A_W15 | — | C-1 | T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8 | M-1, M-2 | S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_E5_U01 powinien przygotowywać plan segmentacji rynku | E_1A_U18 | — | C-2 | T-W-2, T-A-3 | M-3, M-1 | S-2 |
E_1A_E5_U02 powinein postrzegać narzędzia marketingu jako źródło potencjalnych sukcesów firmy | E_1A_U04, E_1A_U08 | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-7 | M-3, M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_E5_K01 powinni mieć świadomość konieczności obserwacji otoczenia i wyciągania wniosków ze zmian | E_1A_K03, E_1A_K06 | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-A-1, T-A-2 | M-4, M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
E_1A_E5_K02 winien rozumieć rolę dobrze zorganizowanego marketingu w działaności gospodarczej podmiotów | E_1A_K03, E_1A_K05 | — | C-1, C-2 | T-A-2, T-A-3 | M-3, M-1, M-2 | S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_E5_W01 powinien definiować marketing | 2,0 | |
3,0 | powinien definiować marketing podając podstawowe elementy definicji | |
3,5 | powinien definiować marketing omawiając szerzej jej elementy | |
4,0 | studenci powinni samodzielnie interpretować definicję marketingu | |
4,5 | samodzielnie potrafią stworzyć specyficzną definicję w odniesieniu do wybranego rynku | |
5,0 | samodzielnie potrafią stworzyć specyficzną definicję pokazując przykłady z polskiego i międzynarodowego rynku | |
E_1A_E5_W02 powinien wymieniać elementy marketingu mix, jak i otoczenia marketingowego podmiotu | 2,0 | |
3,0 | student powinien wymieniać elementy w układzie klasycznym 4P | |
3,5 | powinien wymieniać elemety wychodzące poza 4P | |
4,0 | student powinien podawać inne rozwiązania dla elementów marketingu mix, w zależności od otoczenia podmiotu | |
4,5 | student powinien rozpoznawać elementy otoczenia istotne z punktu idzenia marketingu mix | |
5,0 | student powinien zaproponować rozwiązania w zakresie marketingu dla podmiotu działającego w konkretnym otoczeniu |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_E5_U01 powinien przygotowywać plan segmentacji rynku | 2,0 | |
3,0 | student potrafi okreslic potencjalne grupy docelowe działań | |
3,5 | student potrafi wybrać grupy docelowe najlepsze dla danej firmy | |
4,0 | student powinien określić dostępność rynku/segmentu | |
4,5 | student poinien planować kompleksowe działania ziązane z ofertą dla danego segmentu | |
5,0 | student powinien określić/oszacować skuteczność i efektywność działań w każdym segmencie | |
E_1A_E5_U02 powinein postrzegać narzędzia marketingu jako źródło potencjalnych sukcesów firmy | 2,0 | |
3,0 | strudnet powinien wytłumaczyć istotę innowacji we wdrażaniu noych produktów | |
3,5 | strudent powinien zaproponować strategię cenową dla danego rynku | |
4,0 | student powinien zaproponować strategie dystrybucji | |
4,5 | studnet powinien formułowac pełny zestaw działań marketingowych | |
5,0 | student powinien formułować zasady pozwalające na skuteczne wdrażanie marketingu |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_E5_K01 powinni mieć świadomość konieczności obserwacji otoczenia i wyciągania wniosków ze zmian | 2,0 | |
3,0 | powinni mieć świadomość konieczności obserwacji otoczenia i wyciągania wniosków ze zmian | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
E_1A_E5_K02 winien rozumieć rolę dobrze zorganizowanego marketingu w działaności gospodarczej podmiotów | 2,0 | |
3,0 | winien rozumieć rolę dobrze zorganizowanego marketingu w działaności gospodarczej podmiotów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kotler Philip, Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Gebethner i Spółka, Warszawa, 1994
- Zajączkowski M., Produkt i cena w marketingu współczesnym, AR, Szczecin, 2005
- Zajączkowski M, Dystrybucja i promocja w marketingu współczesnym, AR, Szczecin, 2005
Literatura dodatkowa
- Kotler Ph., Armstrong G., Saunders J., Wong V, Marketing. Podręcznik europejski, PWE, Warszawa, 2002
- Sztucki T, Promocja, sztuka pozyskiwania nabywców, Agencja Wydawnicza Placet, Warszawa, 1995