Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Hodowla koni i jeździectwo
Sylabus przedmiotu Molekularne podstawy żywienia:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Molekularne podstawy żywienia | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jankowiak <dorota.jankowiak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 7 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawowa wiedza z objętych podstawowym programem studiów przedmiotów: chemia, biochemia, fizjologia zwierzat oraz żywienie zwierzat i paszoznawstwo. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student pozna i opanuje kluczowe pojęcia z zakresu biochemii żywienia. Pozna zasady interpretacji danych opisujących wartość odżywczczą, zrozunie znaczenie racjonalnego zywienia. pozna zywieniowe podstawy wybranych zaburzeń i chorób metabolicznych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Normy - standardy żywienia, wyżywienia i stanu odzywienia | 1 |
T-A-2 | Biologiczna wartość odżywcza pozywienia | 1 |
T-A-3 | Pokarmy pełno- i niepełnowatrościowe. Sytość fizjologiczna i fizyczna. Głód całkowity i częściowy. | 1 |
T-A-4 | Zmiany masy i składu ciała, metabolizmu, hormonalne i czynnościowe w glodzie. | 1 |
T-A-5 | Nadmiar energetyczny i jego bieżące i odległe w czasie konsekwencje metaboliczne, hormonalne i czynnościowe | 2 |
T-A-6 | Rola żywienia i składników odzywczych w profilaktyce i leczeniu chorób - na wybranych przykładach. | 1 |
7 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Spożywanie pokarmu - mechanizmy regulacyjne - osrodki kontroli i regulacji zapotrzebowania i zaspokojenia zywieniowego, głód i sytość, apetyt. Teoria lipo- i energostatu. Rytmy zapotrzebowania i pokrycia żywieniowego. | 2 |
T-W-2 | Zarys metabolizmu białka i energii w zależności od spożycia pokarmu: metabolizm postprandialny (absorpcyjny), metabolizm postabsorpcyjny, metabolizm w okresie głodu. | 2 |
T-W-3 | Regulacyjne funkcje metaboliczneaminokwasów, glukozy i kwasów tłuszczowych oraz ich pochodnych - na wybranych przykładach. | 2 |
T-W-4 | Niedożywienie i jego uwarukowania. Ontogeneza odporności a niedożywienie. Niepożądane reakcje pokarmowe | 2 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach | 7 |
A-A-2 | Przygotowanie wraz z zespołem prezentacji i jej omówienia. | 15 |
A-A-3 | Studiowanie literatury związanej z tematyką poszczególnych ćwiczeń | 33 |
A-A-4 | Konsultacje z prowadzącym ćwiczenia | 3 |
A-A-5 | Zaliczenie pisemne ćwiczeń | 2 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 8 |
A-W-2 | Konsultacje z prowadzącym wykłady | 4 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia materiału objętego programem wykładów | 10 |
A-W-4 | Pisemne zaliczenie treści wykładów | 1 |
A-W-5 | Samodzielne opanowanie na podstawie zalecanej literatury zagadnień podanych przez prowadzacego z zakresu tematyki wykładow | 7 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z omówieniem zagadnień teoretycznych. |
M-2 | Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora. |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna i problemowa |
M-4 | Konsultacje z prowadzącymi wykłady i ćwiczenia |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena przygotowania studenta do zajęć i jego aktywności na każdych ćwiczeniach |
S-2 | Ocena formująca: Ocena przygotowanej z zespołem prezentacji oraz udziału studenta w jej omówieniu i dyskusji z całą grupą ćwiczeniową. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów. |
S-4 | Ocena podsumowująca: Sumaryczna ocena zaliczenia ćwiczeń, w skład której wchodzą ocena przgotowanej i przdstawionej prezentacji oraz ogólna ocena aktywności i przgotowania do wszystkich ćwiczeń. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O7.2_W01 Student zna i rozumie zasady racjionalnego żywienia zarówno zwierzat, jak i człowieka. Opisuje i wyjaśnia podstawowy metabolizm białkowy i energetyczny w zależności od spożycia pokarmu i jego wartości odżywczej. Zna rolę aminokwasów, glukozy, kwasów tluśzczowych oraz ich pochodnych w regulacji procesów metabolicznych. Rozumie i wyjaśnia podstawowe biochemiczne podłoże zaburzeń i chorób będacych wynikiem nieprawidłowego odżywiania się i zywienia zwierząt | ZO_1A_W13 | — | — | C-1 | T-A-5, T-A-4, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-A-3, T-A-6, T-A-2 | M-3, M-4, M-2, M-1 | S-3, S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O7.2_U01 Wiedzę z zakresu biochemii żywienia i żywności wykorzystuje w celu stosowania zasad racjonalnego odzywiania się i prawidłowego zywienia zwierząt. | ZO_1A_U09 | — | — | C-1 | T-W-2, T-A-1, T-A-2, T-W-4, T-A-5, T-A-3, T-A-4 | M-1, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O7.2_K01 Ma swiadomość roli prawidłowego odżywiania się na swój stan zdrowia oraz wydolność fizyczną i psychiczną oraz roli prawidłowego, zbilansowanego zywienia zwierzat na ich zdrowie i produkcyjność, stale więc pogłębia swą wiedzę z tego zakresu i wykorzystuje ja w praktyce. | ZO_1A_K02 | — | — | C-1 | T-A-2, T-A-5, T-A-3, T-A-1, T-A-6 | M-1, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
ZO_1A_ZO-S-O7.2_K02 Jako członek grupy rzetelnie i z zaangażowaniem uczestniczy w pracach grupy nad przygotowaniem i realizacją powierzonego jej zadania. Ma świadomość odpowiedzialności za końcowy efekt pracy całości zespołu. | ZO_1A_K01 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-5, T-A-6, T-A-3, T-A-2 | M-4, M-3 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O7.2_W01 Student zna i rozumie zasady racjionalnego żywienia zarówno zwierzat, jak i człowieka. Opisuje i wyjaśnia podstawowy metabolizm białkowy i energetyczny w zależności od spożycia pokarmu i jego wartości odżywczej. Zna rolę aminokwasów, glukozy, kwasów tluśzczowych oraz ich pochodnych w regulacji procesów metabolicznych. Rozumie i wyjaśnia podstawowe biochemiczne podłoże zaburzeń i chorób będacych wynikiem nieprawidłowego odżywiania się i zywienia zwierząt | 2,0 | |
3,0 | Student w ograniczonym ale podstawowym zakresie opisuje metabolizm ustrojowy białek, węglowodanów i lipidów i jego zmiany w zalezności od ilości oraz wartości energetycznej i odzywczej spozytego pokarmu. W ograniczonym zakresie podaje mechanizmy prowadzace do powszechnie występujących zaburzeń i chorób spowodowanych nieprawidłowym zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym żywieniem zwierząt i ludzi | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O7.2_U01 Wiedzę z zakresu biochemii żywienia i żywności wykorzystuje w celu stosowania zasad racjonalnego odzywiania się i prawidłowego zywienia zwierząt. | 2,0 | |
3,0 | Student jedynie w podstawowym stopniu umie powiazac wiedzę z zakresu metabolizmu aminokwasów, białek, węglowodanów i lipidów z zasadami prawidlowego żywienia zwierzat i ludzi | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-S-O7.2_K01 Ma swiadomość roli prawidłowego odżywiania się na swój stan zdrowia oraz wydolność fizyczną i psychiczną oraz roli prawidłowego, zbilansowanego zywienia zwierzat na ich zdrowie i produkcyjność, stale więc pogłębia swą wiedzę z tego zakresu i wykorzystuje ja w praktyce. | 2,0 | |
3,0 | Student tylko w dość ograniczonym stopniu poszukuje najnowszszych danych z zakresu tematyki objętej programem przedmiotu, w większości korzysta z danych popularnonaukowych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZO_1A_ZO-S-O7.2_K02 Jako członek grupy rzetelnie i z zaangażowaniem uczestniczy w pracach grupy nad przygotowaniem i realizacją powierzonego jej zadania. Ma świadomość odpowiedzialności za końcowy efekt pracy całości zespołu. | 2,0 | |
3,0 | Student jedynie w ograniczonym stopniu uczestniczy w przygotowaniu wraz z innymi prezntacji i nie uczestniczy aktywnie w jej prezentacji i omowieniu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jethon Z., Grzybowski A, Medycyna zapobiegawcza i srodowiskowa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2000
- Zawadzki W, Fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Wrocław, 2008
- Gawęcki J, Żywienie człowieka. podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa, 2010, 3
Literatura dodatkowa
- Ziemlański Ś, Normy żywienia człowieka - Fizjlogiczne podsyawy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2001
- Korta T., Łyszkowska M., podstawy zywienia klinicznego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007