Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)
specjalność: Hodowla zwierząt gospodarskich z przedmiotami wyrównującymi efekty inżynierskie
Sylabus przedmiotu Marketing produktów pochodzenia zwierzęcego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Marketing produktów pochodzenia zwierzęcego | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Bożena Chuda-Mickiewicz <Bozena.Chuda-Mickiewicz@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>, Ryszard Pikuła <Ryszard.Pikula@zut.edu.pl>, Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu organizacji i zarządzania w produkcji rolniczej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przyswojenie podstawowej wiedzy z zakresu marketingu, w szczególności zaś zasad i narzędzi promocji marketingowej i ich możliwości wykorzystanie w gospodarce rolnej |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Definicja i podstawowe pojęcia marketingu, specyfika marketingu w rolnictwie | 2 |
T-W-2 | Rola marketingu we współczesnej organizacji i działania marketingowe w nowej gospodarce rolnej | 2 |
T-W-3 | Analiza otoczenia marketingowego w rolnictwie | 2 |
T-W-4 | Marketing dóbr produkcyjnych, konsumpcyjnych, oraz usług. | 2 |
T-W-5 | System informacji marketingowej w gospodarstwie i przedsiębiorstwie rolnym | 2 |
T-W-6 | Analiza zachowań konsumentów produktów rolnych | 2 |
T-W-7 | Definiowanie rynku rolnego, identyfikacja segmentów rynkowych, wybór rynku docelowego i pozycjonowanie | 2 |
T-W-8 | Marketing-mix jako narządzie oddziaływania na rynek rolny | 2 |
T-W-9 | Strategie produktu, ceny i dystrybucji | 2 |
T-W-10 | Narzędzia promocji - mix | 2 |
T-W-11 | Skuteczne strategie reklamowe w rolnictwie | 2 |
T-W-12 | Organizowanie działań marketingu bezpośredniego w rolnictwie | 2 |
T-W-13 | Znaczenie działań Public Relations | 2 |
T-W-14 | Komunikacja marketingowa w internecie | 2 |
T-W-15 | Zasady opracowania i wdrażanie Systemu Organizacji Wizualnej w organizacji | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie tematyki wykładów | 13 |
A-W-3 | Konsultacje z zakresu tematyki wykładów | 5 |
A-W-4 | Przygotowanie do zaliczenia z wykładów | 10 |
A-W-5 | Pisemne zaliczenie wykładów | 2 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_B2_W01 Zna podstawową terminologię z zakresu marketingu oraz rozumie miejsce i znaczenie marketingu we współczesnym rolnictwie | ZOinz_2A_W02 | — | — | C-1 | — | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_B2_U01 Umie opracować strategie produktu, zna zasady zarządzania cenami, oraz podstawowe sposoby dystrybucji | ZOinz_2A_U01 | — | — | C-1 | — | M-1 | S-1 |
Literatura podstawowa
- Harackiewicz T., Rydel M., Podstawy marketingu, Polski Uniwersytet Wirtualny, 2014
- Kotler P., Armstrong G., Saunders J., Wong V., MARKETING PODRĘCZNIK EUROPEJSKI, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2002