Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)
specjalność: Hodowla zwierząt gospodarskich

Sylabus przedmiotu Praktyka dyplomowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Praktyka dyplomowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR1 4 4,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu ekonomii i przedsiębiorczości powiązanej z działalnością rolniczą
W-2Podstawowa wiedza z zkresu biologii poszczególnych zwierząt gospodarskich i kierunkach użytkowania wybranych gatunków

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem praktyki jest poznanie przez studenta zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiebiorstw działajacych w zakresie rolnictwa. Ponadto zapoznanie w terenie z możliwościami wykorzystania wiedzy z zakresu nauk rolniczych.
C-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy ze specjalistami z zakresu nauk rolniczych jak też innych instytucji dziłajacych na rzecz rolnictwa, wpływajacych na rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-3Poznanie technologii utrzymania i zasady właściwego postępowania z wybranymi gatunkami zwierząt gospodarskich.
C-4Zapoznanie studenta ze specyfiką pracy zootechnika.
C-5Poznanie własnych możliwości na rynku pracy.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-1Blok zagadnień organizacyjno - prawych i ekonomicznych związnych z z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich.1
T-PR-2Blok zagadnień związanych z prawidłowym prowadzeniem hodowli i chowu zwierząt gospodarskich. Pogłebianie umiejętności w zakresie hodowli zwierząt gospodarskich (prowdzenie dokumentacji hodowlanej, znakowanie zwierząt itp).1
T-PR-3Blok zagadnień związany z warunkami utrzymania zwierząt gospodarskich i kształtowania środowiska zoohigienicznego, mającymi wpływ na uzyskiwanie wysokiej produkcyjności zwierząt i opłacalności chowu. Poznanie rynku pracy i możliwości samozatrudnienia po zakończeniiu studiów.2
4

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Wykonywanie zadań związanych z realizacją praktyki dyplomowej pod kierunkiem opiekuna naukowego.120
120

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody dydaktyczne zależne są od profilu zakładu przyjmującej studenta na praktykę np: wykład informacyjny, demonstracja, obserwacja, ćwiczenia produkcyjne itp.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Opis zadań wykonywanych podczas praktyk zawarty w dzienniczku praktyk.
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ustne.
S-3Ocena podsumowująca: Złożenie 2 konspektów dotyczących zagadnień merytorycznie związanych z realizowaną praktyką. Dzienniczek praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk przed komisją.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_P1_W01
Student omawia technologię i organizację procesów produkcyjnych w gospodarstwie, a także warunki zoohigieniczne i ich wpływ na produkcyjność i dobrostan zwierząt.
ZOinz_2A_W10C-2, C-1, C-3, C-4, C-5T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_P1_U01
Student dokonuje krytycznej oceny zastosowanej technologii, procesów, technik oraz warunków zoohigienicznych w gospodarstwie, a także proponuje zmiany mające na celu polepszenie warunków prowadzenia produkcji zwierzęcej.
ZOinz_2A_U01, ZOinz_2A_U03, ZOinz_2A_U04, ZOinz_2A_U06, ZOinz_2A_U08, ZOinz_2A_U11, ZOinz_2A_U15C-2, C-1T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_P1_K01
Student jest świadomy konieczności ustawicznego zdobywania wiedzy i rozwijania umiejętności zawodowych.
ZOinz_2A_K02, ZOinz_2A_K05C-2T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_P1_W01
Student omawia technologię i organizację procesów produkcyjnych w gospodarstwie, a także warunki zoohigieniczne i ich wpływ na produkcyjność i dobrostan zwierząt.
2,0
3,0Student w podstawowym zakresie omawia zastotowane w danym gospodarstwie technologie i organizację procesów produkcyjnych, warunki zoohigieniczne i ich potencjalny wpływ na produkcyjność i dobrostan zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_P1_U01
Student dokonuje krytycznej oceny zastosowanej technologii, procesów, technik oraz warunków zoohigienicznych w gospodarstwie, a także proponuje zmiany mające na celu polepszenie warunków prowadzenia produkcji zwierzęcej.
2,0
3,0Student w podstawowym zakresie dokonuje krytycznej oceny zastosowanej technologii, procesów, technik oraz warunków zoohigienicznych w gospodarstwie. W podstawowym zakresie proponuje zmiany mające na celu polepszenie warunków prowadzenia produkcji zwierzęcej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_P1_K01
Student jest świadomy konieczności ustawicznego zdobywania wiedzy i rozwijania umiejętności zawodowych.
2,0
3,0Student jest otwarty i świadomy konieczności zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem, ale nie przejawia aktywnej postawy wobec kształcenia ustawicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Zarządzenie nr 169 Rektora Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie z dnia 20 listopada 2009 roku

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-1Blok zagadnień organizacyjno - prawych i ekonomicznych związnych z z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich.1
T-PR-2Blok zagadnień związanych z prawidłowym prowadzeniem hodowli i chowu zwierząt gospodarskich. Pogłebianie umiejętności w zakresie hodowli zwierząt gospodarskich (prowdzenie dokumentacji hodowlanej, znakowanie zwierząt itp).1
T-PR-3Blok zagadnień związany z warunkami utrzymania zwierząt gospodarskich i kształtowania środowiska zoohigienicznego, mającymi wpływ na uzyskiwanie wysokiej produkcyjności zwierząt i opłacalności chowu. Poznanie rynku pracy i możliwości samozatrudnienia po zakończeniiu studiów.2
4

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Wykonywanie zadań związanych z realizacją praktyki dyplomowej pod kierunkiem opiekuna naukowego.120
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_P1_W01Student omawia technologię i organizację procesów produkcyjnych w gospodarstwie, a także warunki zoohigieniczne i ich wpływ na produkcyjność i dobrostan zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZOinz_2A_W10ma ogólną wiedzę z zakresu podejmowania i organizacji działań w obszarze zootechniki oraz kształtowania indywidualnej przedsiębiorczości w tej dziedzinie
Cel przedmiotuC-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy ze specjalistami z zakresu nauk rolniczych jak też innych instytucji dziłajacych na rzecz rolnictwa, wpływajacych na rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-1Celem praktyki jest poznanie przez studenta zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiebiorstw działajacych w zakresie rolnictwa. Ponadto zapoznanie w terenie z możliwościami wykorzystania wiedzy z zakresu nauk rolniczych.
C-3Poznanie technologii utrzymania i zasady właściwego postępowania z wybranymi gatunkami zwierząt gospodarskich.
C-4Zapoznanie studenta ze specyfiką pracy zootechnika.
C-5Poznanie własnych możliwości na rynku pracy.
Treści programoweT-PR-1Blok zagadnień organizacyjno - prawych i ekonomicznych związnych z z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich.
T-PR-2Blok zagadnień związanych z prawidłowym prowadzeniem hodowli i chowu zwierząt gospodarskich. Pogłebianie umiejętności w zakresie hodowli zwierząt gospodarskich (prowdzenie dokumentacji hodowlanej, znakowanie zwierząt itp).
T-PR-3Blok zagadnień związany z warunkami utrzymania zwierząt gospodarskich i kształtowania środowiska zoohigienicznego, mającymi wpływ na uzyskiwanie wysokiej produkcyjności zwierząt i opłacalności chowu. Poznanie rynku pracy i możliwości samozatrudnienia po zakończeniiu studiów.
Metody nauczaniaM-1Metody dydaktyczne zależne są od profilu zakładu przyjmującej studenta na praktykę np: wykład informacyjny, demonstracja, obserwacja, ćwiczenia produkcyjne itp.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Opis zadań wykonywanych podczas praktyk zawarty w dzienniczku praktyk.
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ustne.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w podstawowym zakresie omawia zastotowane w danym gospodarstwie technologie i organizację procesów produkcyjnych, warunki zoohigieniczne i ich potencjalny wpływ na produkcyjność i dobrostan zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_P1_U01Student dokonuje krytycznej oceny zastosowanej technologii, procesów, technik oraz warunków zoohigienicznych w gospodarstwie, a także proponuje zmiany mające na celu polepszenie warunków prowadzenia produkcji zwierzęcej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZOinz_2A_U01Wykazuje pogłębioną umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki.
ZOinz_2A_U03Wykazuje umiejętność analitycznego, krytycznego i właściwego opracowania materiałów oraz formułowania samodzielnych wniosków
ZOinz_2A_U04Umie prowadzić rzeczową i merytoryczną dyskusję z różnymi podmiotami, prowadzącą do osiągnięcia wspólnego rozwiązania problemu
ZOinz_2A_U06Wykonuje pod kierunkiem opiekuna oraz samodzielnie zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski oraz przygotowuje prace pisemne z dziedziny zootechniki
ZOinz_2A_U08Dokonuje samodzielnej wielostronnej analizy problemów w celu optymalizacji zjawisk wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
ZOinz_2A_U11Wykazuje umiejętność organizacji chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt udomowionych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących
ZOinz_2A_U15Umie organizować produkcję zwierzęcą i jej przetwórstwo oraz wykorzystać terapeutyczne właściwości zwierząt i produktów od nich pozyskiwanych, a także prowadzić działalność gospodarczą na obszarach wiejskich z możliwością wykorzystania zaawansowanych technologii informatycznych w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji
Cel przedmiotuC-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy ze specjalistami z zakresu nauk rolniczych jak też innych instytucji dziłajacych na rzecz rolnictwa, wpływajacych na rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-1Celem praktyki jest poznanie przez studenta zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiebiorstw działajacych w zakresie rolnictwa. Ponadto zapoznanie w terenie z możliwościami wykorzystania wiedzy z zakresu nauk rolniczych.
Treści programoweT-PR-1Blok zagadnień organizacyjno - prawych i ekonomicznych związnych z z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich.
T-PR-2Blok zagadnień związanych z prawidłowym prowadzeniem hodowli i chowu zwierząt gospodarskich. Pogłebianie umiejętności w zakresie hodowli zwierząt gospodarskich (prowdzenie dokumentacji hodowlanej, znakowanie zwierząt itp).
T-PR-3Blok zagadnień związany z warunkami utrzymania zwierząt gospodarskich i kształtowania środowiska zoohigienicznego, mającymi wpływ na uzyskiwanie wysokiej produkcyjności zwierząt i opłacalności chowu. Poznanie rynku pracy i możliwości samozatrudnienia po zakończeniiu studiów.
Metody nauczaniaM-1Metody dydaktyczne zależne są od profilu zakładu przyjmującej studenta na praktykę np: wykład informacyjny, demonstracja, obserwacja, ćwiczenia produkcyjne itp.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Opis zadań wykonywanych podczas praktyk zawarty w dzienniczku praktyk.
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ustne.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w podstawowym zakresie dokonuje krytycznej oceny zastosowanej technologii, procesów, technik oraz warunków zoohigienicznych w gospodarstwie. W podstawowym zakresie proponuje zmiany mające na celu polepszenie warunków prowadzenia produkcji zwierzęcej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_P1_K01Student jest świadomy konieczności ustawicznego zdobywania wiedzy i rozwijania umiejętności zawodowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZOinz_2A_K02Wykazuje świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie zootechniki
ZOinz_2A_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy oraz organizować proces produkcji
Cel przedmiotuC-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy ze specjalistami z zakresu nauk rolniczych jak też innych instytucji dziłajacych na rzecz rolnictwa, wpływajacych na rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
Treści programoweT-PR-1Blok zagadnień organizacyjno - prawych i ekonomicznych związnych z z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich.
T-PR-2Blok zagadnień związanych z prawidłowym prowadzeniem hodowli i chowu zwierząt gospodarskich. Pogłebianie umiejętności w zakresie hodowli zwierząt gospodarskich (prowdzenie dokumentacji hodowlanej, znakowanie zwierząt itp).
T-PR-3Blok zagadnień związany z warunkami utrzymania zwierząt gospodarskich i kształtowania środowiska zoohigienicznego, mającymi wpływ na uzyskiwanie wysokiej produkcyjności zwierząt i opłacalności chowu. Poznanie rynku pracy i możliwości samozatrudnienia po zakończeniiu studiów.
Metody nauczaniaM-1Metody dydaktyczne zależne są od profilu zakładu przyjmującej studenta na praktykę np: wykład informacyjny, demonstracja, obserwacja, ćwiczenia produkcyjne itp.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Opis zadań wykonywanych podczas praktyk zawarty w dzienniczku praktyk.
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ustne.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest otwarty i świadomy konieczności zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem, ale nie przejawia aktywnej postawy wobec kształcenia ustawicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0
zamknij

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej.