Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZO_2A_P1_U01 | Student dokonuje krytycznej oceny zastosowanej technologii, procesów, technik oraz warunków zoohigienicznych w gospodarstwie, a także proponuje zmiany mające na celu polepszenie warunków prowadzenia produkcji zwierzęcej. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZOinz_2A_U01 | Wykazuje pogłębioną umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki. |
---|
ZOinz_2A_U03 | Wykazuje umiejętność analitycznego, krytycznego i właściwego opracowania materiałów oraz formułowania samodzielnych wniosków |
ZOinz_2A_U04 | Umie prowadzić rzeczową i merytoryczną dyskusję z różnymi podmiotami, prowadzącą do osiągnięcia wspólnego rozwiązania problemu |
ZOinz_2A_U06 | Wykonuje pod kierunkiem opiekuna oraz samodzielnie zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski oraz przygotowuje prace pisemne z dziedziny zootechniki |
ZOinz_2A_U08 | Dokonuje samodzielnej wielostronnej analizy problemów w celu optymalizacji zjawisk wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi |
ZOinz_2A_U11 | Wykazuje umiejętność organizacji chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt udomowionych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących |
ZOinz_2A_U15 | Umie organizować produkcję zwierzęcą i jej przetwórstwo oraz wykorzystać terapeutyczne właściwości zwierząt i produktów od nich pozyskiwanych, a także prowadzić działalność gospodarczą na obszarach wiejskich z możliwością wykorzystania zaawansowanych technologii informatycznych w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji |
Cel przedmiotu | C-2 | Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy ze specjalistami z zakresu nauk rolniczych jak też innych instytucji dziłajacych na rzecz rolnictwa, wpływajacych na rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce. |
---|
C-1 | Celem praktyki jest poznanie przez studenta zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiebiorstw działajacych w zakresie rolnictwa. Ponadto zapoznanie w terenie z możliwościami wykorzystania wiedzy z zakresu nauk rolniczych. |
Treści programowe | T-PR-1 | Blok zagadnień organizacyjno - prawych i ekonomicznych związnych z z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich. |
---|
T-PR-2 | Blok zagadnień związanych z prawidłowym prowadzeniem hodowli i chowu zwierząt gospodarskich. Pogłebianie umiejętności w zakresie hodowli zwierząt gospodarskich (prowdzenie dokumentacji hodowlanej, znakowanie zwierząt itp). |
T-PR-3 | Blok zagadnień związany z warunkami utrzymania zwierząt gospodarskich i kształtowania środowiska zoohigienicznego, mającymi wpływ na uzyskiwanie wysokiej produkcyjności zwierząt i opłacalności chowu.
Poznanie rynku pracy i możliwości samozatrudnienia po zakończeniiu studiów. |
Metody nauczania | M-1 | Metody dydaktyczne zależne są od profilu zakładu przyjmującej studenta na praktykę np: wykład informacyjny, demonstracja, obserwacja, ćwiczenia produkcyjne itp. |
---|
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Opis zadań wykonywanych podczas praktyk zawarty w dzienniczku praktyk. |
---|
S-2 | Ocena formująca: Zaliczenie ustne. |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student w podstawowym zakresie dokonuje krytycznej oceny zastosowanej technologii, procesów, technik oraz warunków zoohigienicznych w gospodarstwie. W podstawowym zakresie proponuje zmiany mające na celu polepszenie warunków prowadzenia produkcji zwierzęcej. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |