Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)
specjalność: Hodowla zwierząt gospodarskich

Sylabus przedmiotu Amatorski chów zwierząt futerkowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Amatorski chów zwierząt futerkowych
Specjalność Ekologiczne i amatorskie użytkowanie zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 7 1,00,41zaliczenie
wykładyW2 8 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Hodowla i utrzymanie zwierząt futerkwoych
W-2Hodowla i utrzymanie zwierząt futerkwoych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1wskazanie innych mozliwości kontaktu ze zwierzętami futerkowymi.
C-2nauka opieki nad zwierzętami futerkowymi
C-3kształcenie wrażliwości społecznej dla utrzymywanych przez czlowieka zwierząt
C-4nabycie umiejętności organizacji i opieki nad zwierzetami

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Rozród zwierząt futerkowych w warunkach amatorskich3
T-A-2Utrzymanie w warunkach domowych: rodzaje klatek, oswajanie, pielęgnacja: prawidłowe chwytanie i noszenie, przycinanie pazurków, pielęgnowanie futerka, pasze stosowane w żywieniu, postępowanie ze zwierzętami.4
7
wykłady
T-W-1Przegląd gatunków zwierząt futerkowych utrzymywanych amatorsko2
T-W-2Sposoby amatorskiego utrzymania zwierząt futerkowych mięsożernych i roślinożernych3
T-W-3Amatorska hodowla tchórzy, szynszyli, królików i szopa3
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział studenta w zajęciach7
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki zajęć9
A-A-3Przygotowanie prezentacji multimedialnej10
A-A-4Omówienie i podsumowanie prezentacji multimedialnej4
30
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach8
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów10
A-W-3konsultacje2
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu9
A-W-5Zaliczenie pisemne1
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4film

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Obserwacja aktywnosci studentów na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium sprawdzające z wykładów i prezentacja multimedialna z ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O5.1_W01
Student posiada wiedzę na temt mozliwości utrzymywania zwierząt futerkowych (np. szynszyli, królików, tchórzy) w warunkach amatorksich
ZO_2A_W09C-1, C-2, C-3, C-4T-A-1, T-A-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O5.1_U01
Student umie ocenić i odpowiednio przygotować warunki do utrzymywania amatorsko zwierząt futerkowych
ZO_2A_U01, ZO_2A_U11C-3, C-4T-A-1, T-A-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O5.1_K01
Student postępuje zgodnie z zasadami etyki utrzymując zwierzęta futerkowe amatorsko
ZO_2A_K08, ZO_2A_K09C-1, C-2, C-4T-A-1, T-A-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O5.1_W01
Student posiada wiedzę na temt mozliwości utrzymywania zwierząt futerkowych (np. szynszyli, królików, tchórzy) w warunkach amatorksich
2,0
3,0Student posiada wiedzę na temat warunków utrzymania jednego z gatunków zwierząt futerkowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O5.1_U01
Student umie ocenić i odpowiednio przygotować warunki do utrzymywania amatorsko zwierząt futerkowych
2,0
3,0Student umie ocenić i przygotować warunki do utrzymania jednego z gatunków zwierząt futerkowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O5.1_K01
Student postępuje zgodnie z zasadami etyki utrzymując zwierzęta futerkowe amatorsko
2,0
3,0Student stara si e postępować zgodnie z zasadami etyki utrzymując zwierzę futerkowe amatorsko
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bednarz M., Frindt A., Hodowla tchórzy, Warszawa, 1991
  2. Bieriestow W., Cholewa R., Fermowy chów piżmaków, Poznań, 1995
  3. Cholewa R., Chów i hodowla lisów, Warszawa, 1988
  4. Dieker A., Steinkamp J., Królik miniaturowy, Warszawa, 1997
  5. Dzięciołowski R., Bóbr, Warszawa, 1996
  6. Frindt A., Podstawy chowu królików, Warszawa, 1998
  7. Gibasiewicz W., Choroby królików, Warszawa, 1989
  8. Goszczyński J., Romanowski J., Zaleski A., Kuny . Wademekum myśliwego, Warszawa, 1994

Literatura dodatkowa

  1. Jarosz S., Hodowla zwierząt futerkowych, Warszawa – Kraków, 1993
  2. Jarosz S., Rżewska E., Szynszyle. Chów i hodowla, Warszawa, 1996
  3. Kopański R., Chów królików angorskich, Warszawa, 1989
  4. Kopański R., Chów nutrii, Warszawa, 1988
  5. Kuźniewicz J., Filistowicz A., Chów i hodowla zwierząt futerkowych, Wrocław, 1999

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Rozród zwierząt futerkowych w warunkach amatorskich3
T-A-2Utrzymanie w warunkach domowych: rodzaje klatek, oswajanie, pielęgnacja: prawidłowe chwytanie i noszenie, przycinanie pazurków, pielęgnowanie futerka, pasze stosowane w żywieniu, postępowanie ze zwierzętami.4
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przegląd gatunków zwierząt futerkowych utrzymywanych amatorsko2
T-W-2Sposoby amatorskiego utrzymania zwierząt futerkowych mięsożernych i roślinożernych3
T-W-3Amatorska hodowla tchórzy, szynszyli, królików i szopa3
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział studenta w zajęciach7
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki zajęć9
A-A-3Przygotowanie prezentacji multimedialnej10
A-A-4Omówienie i podsumowanie prezentacji multimedialnej4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach8
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów10
A-W-3konsultacje2
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu9
A-W-5Zaliczenie pisemne1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_EAUZ-O5.1_W01Student posiada wiedzę na temt mozliwości utrzymywania zwierząt futerkowych (np. szynszyli, królików, tchórzy) w warunkach amatorksich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W09ma pogłębioną wiedzę z zakresu zasad racjonalnego żywienia, chorób i utrzymania zwierząt gospodarskich, amatorskich, laboratoryjnych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących, a także ich wykorzystania dla poprawy jakości życia człowieka
Cel przedmiotuC-1wskazanie innych mozliwości kontaktu ze zwierzętami futerkowymi.
C-2nauka opieki nad zwierzętami futerkowymi
C-3kształcenie wrażliwości społecznej dla utrzymywanych przez czlowieka zwierząt
C-4nabycie umiejętności organizacji i opieki nad zwierzetami
Treści programoweT-A-1Rozród zwierząt futerkowych w warunkach amatorskich
T-A-2Utrzymanie w warunkach domowych: rodzaje klatek, oswajanie, pielęgnacja: prawidłowe chwytanie i noszenie, przycinanie pazurków, pielęgnowanie futerka, pasze stosowane w żywieniu, postępowanie ze zwierzętami.
T-W-1Przegląd gatunków zwierząt futerkowych utrzymywanych amatorsko
T-W-2Sposoby amatorskiego utrzymania zwierząt futerkowych mięsożernych i roślinożernych
T-W-3Amatorska hodowla tchórzy, szynszyli, królików i szopa
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4film
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja aktywnosci studentów na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium sprawdzające z wykładów i prezentacja multimedialna z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada wiedzę na temat warunków utrzymania jednego z gatunków zwierząt futerkowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_EAUZ-O5.1_U01Student umie ocenić i odpowiednio przygotować warunki do utrzymywania amatorsko zwierząt futerkowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U01Wykazuje pogłębioną umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki.
ZO_2A_U11Wykazuje umiejętność organizacji chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt udomowionych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących
Cel przedmiotuC-3kształcenie wrażliwości społecznej dla utrzymywanych przez czlowieka zwierząt
C-4nabycie umiejętności organizacji i opieki nad zwierzetami
Treści programoweT-A-1Rozród zwierząt futerkowych w warunkach amatorskich
T-A-2Utrzymanie w warunkach domowych: rodzaje klatek, oswajanie, pielęgnacja: prawidłowe chwytanie i noszenie, przycinanie pazurków, pielęgnowanie futerka, pasze stosowane w żywieniu, postępowanie ze zwierzętami.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja aktywnosci studentów na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium sprawdzające z wykładów i prezentacja multimedialna z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie ocenić i przygotować warunki do utrzymania jednego z gatunków zwierząt futerkowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_EAUZ-O5.1_K01Student postępuje zgodnie z zasadami etyki utrzymując zwierzęta futerkowe amatorsko
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K08Potrafi świadomie ocenić czynniki środowiska stanowiące zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt
ZO_2A_K09Przejawia wysoką wrażliwość na potrzeby ludzi i zwierząt oraz otaczającego środowiska
Cel przedmiotuC-1wskazanie innych mozliwości kontaktu ze zwierzętami futerkowymi.
C-2nauka opieki nad zwierzętami futerkowymi
C-4nabycie umiejętności organizacji i opieki nad zwierzetami
Treści programoweT-A-1Rozród zwierząt futerkowych w warunkach amatorskich
T-A-2Utrzymanie w warunkach domowych: rodzaje klatek, oswajanie, pielęgnacja: prawidłowe chwytanie i noszenie, przycinanie pazurków, pielęgnowanie futerka, pasze stosowane w żywieniu, postępowanie ze zwierzętami.
T-W-1Przegląd gatunków zwierząt futerkowych utrzymywanych amatorsko
T-W-2Sposoby amatorskiego utrzymania zwierząt futerkowych mięsożernych i roślinożernych
T-W-3Amatorska hodowla tchórzy, szynszyli, królików i szopa
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja aktywnosci studentów na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium sprawdzające z wykładów i prezentacja multimedialna z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student stara si e postępować zgodnie z zasadami etyki utrzymując zwierzę futerkowe amatorsko
3,5
4,0
4,5
5,0