Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)

Sylabus przedmiotu Chów i hodowla trzody chlewnej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Chów i hodowla trzody chlewnej
Specjalność Hodowla zwierząt gospodarskich z przedmiotami uzupełniącymi efekty inżynierskie
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Maria Kawęcka <Maria.Kawecka@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Maria Kawęcka <Maria.Kawecka@zut.edu.pl>, Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 8 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL1 7 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw z zakresu genetyki, fizjologii i żywienia zwierząt oraz paszoznawstwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom gruntownej wiedzy z zakresu chowu i hodowli swiń. W ramach przedmiotu studenci poznają cechy związane z użytkowaniem świń, charakterystykę ras świń hodowanych w kraju, formy organizacyjne produkcji świń, metody oceny oraz doskonalenia cech użytkowych świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego (hybrydyzacja), systemy utrzymania oraz zasady i praktyczne aspekty żywienia różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej. Rozwjanie umiejętności programowania w zakresie organizacji technologii produkcji na fermach świń.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Samodzielne obliczanie i interpretacja wyników dotyczących wskaźników intensywności produkcji, produkcji obornika oraz nawożenia gruntów ornych, pogłowia świń potrzebnego do wyżywienialudności2
T-L-2Wykonanie harmonogramu produkcji chlewni o dowolnej wielkości, prowadzonej systemem taśmowym lub cyklicznym oraz powierzchni chlewni, płyty gnojowej, zbiornika na gnojówkę, zapotrzebowania na paszę i wodę oraz niezbędną powierzchnię gruntów ornych stanowiących bazę paszową dla stada.2
T-L-3Praktyczne aspekty żywienia świń. Określanie norm żywienowych dla loch oraz układanie dawek pokarmowych dla tych zwierząt.2
T-L-4Ocena użytkowości tucznej i rzeźnej. Obliczanie dni tuczu, średniego tempa wzrostu tempa wzrostu oraz zużytej paszy w podanych stadach świń.1
7
wykłady
T-W-1Produkcja świń w Polsce na tle krajów UE. Znaczenie gospodarcze i cechy związane z użytkowaniem świń. Pochodzenie świń oraz typy użytkowe i najważniejsze rasy świń hodowane w Polsce.2
T-W-2Organizacja hodowli i chowu świń w Polsce. Cechy użytkowe świń oraz metody krzyżowania towarowego2
T-W-3Zasady żywienia i utrzymania loch luźnych, prośnych, karmiących oraz knurów.2
T-W-4Wychów prosiąt.2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Udział studenta w ćwiczeniach7
A-L-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń30
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń18
A-L-4Konsultacje4
A-L-5Pisemne zaliczenie1
60
wykłady
A-W-1Udział studentów w wykładach8
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów11
A-W-3Przygotowanie do egzaminu z wykładów8
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Pisemne zaliczenie1
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wyklad informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-3Praca w grupach
M-4Dyskusja dydaktyczna
M-5Filmy tematyczne
M-6Objaśnienia wykonania zadań na ćwiczeniach

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: egzamin w formie pisemnej z przeprowadzonych wykładów
S-2Ocena formująca: ocena po zakończeniu kolejnych ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: podsumowujące zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na ćwiczeniach

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZGu-U8_W01
W zakresie wiedzy student zna i objaśnia cechy związane z użytkowaniem świń, metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, praktyczne aspekty żywienia oraz zasady programowania produkcji stada świń.
C-1T-L-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-5S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZGu-U8_U01
W zakresie umiejętości student potrafi analizować i opracować założenia organizacyjne gospodarstw drobnotowarowych oraz interpretować wyniki oceny cech użytkowych świń i ich wykorzystanie.
C-1T-L-1, T-L-2, T-L-4M-2, M-3, M-4, M-6S-2, S-3
ZO_2A_HZGu-U8_U02
Student rozwija umiejętności korzystania z norm żywienia świń i określania zapotrzebowania na składniki pokarmowe i oceny przedstawionych dawek pokarmowych dla poszczególnych grup produkcyjnych świń.
C-1T-L-3M-3, M-4S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZGu-U8_K01
Student przejawia aktywny udział w pracy grupowej jako członek i jako lider zepołu
C-1T-L-1, T-L-2, T-L-4M-3, M-4S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZGu-U8_W01
W zakresie wiedzy student zna i objaśnia cechy związane z użytkowaniem świń, metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, praktyczne aspekty żywienia oraz zasady programowania produkcji stada świń.
2,0Student nie zna i nie potrafi objaśnić cech związanych z użytkowaniem świń i metod ich oceny, nie potrafi scharakteryzować ras świń i korzyści wynikających z krzyżowania towarowego, nie zna praktycznych aspektyów żywienia oraz zasad programowania produkcji stada świń.
3,0Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń i metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, nie potrafi scharakteryzować korzyści wynikających z krzyżowania towarowego, nie zna praktycznych aspektów żywienia oraz zasad programowania produkcji
3,5Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń i metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi dostatecznie scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna dostatecznie praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń.
4,0Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń i metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi dobrze scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna dobrze praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń.
4,5Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń i metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi dobrze scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna dobrze praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń. Bierze aktywny udział w dyskusji.
5,0Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń i metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi znakomicie scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna doskonale praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń.Bierze aktywny udział w dyskusji.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZGu-U8_U01
W zakresie umiejętości student potrafi analizować i opracować założenia organizacyjne gospodarstw drobnotowarowych oraz interpretować wyniki oceny cech użytkowych świń i ich wykorzystanie.
2,0Student nie potrafi opracować założeń organizacyjnych gospodarstw drobnotowatowych świń oraz interpretować wynków oceny cech użytkowych świń
3,0Student potrafi opracować część założeń organizacyjnych gospodarstw drobnotowatowych świń oraz w dostatecznym stopniu interpretuje wynki oceny użytkowości świń
3,5Student potrafi opracować założenia organizacyjne gospodarstw drobnotowatowych świń oraz w dostatecznym stopniu interpretuje wynki oceny użytkowości świń
4,0Student potrafi opracować założenia organizacyjne gospodarstw drobnotowatowych świń oraz interpretuje wynki oceny użytkowości świń w dobrym stopniu
4,5Student potrafi opracować założenia organizacyjne gospodarstw drobnotowatowych świń oraz w dobrym stopniu interpretuje wynki oceny użytkowości świń i ich wykorzystanie
5,0Student potrafi analizować i opracować założenia organizacyjne gospodarstw drobnotowarowych świń oraz interpretuje wynki oceny użytkowości świń i ich wykorzystanie, umie korzystać z literatury
ZO_2A_HZGu-U8_U02
Student rozwija umiejętności korzystania z norm żywienia świń i określania zapotrzebowania na składniki pokarmowe i oceny przedstawionych dawek pokarmowych dla poszczególnych grup produkcyjnych świń.
2,0Student nie rozwija umiejętności korzystania z norm żywienia świń i określania zapotrzebowania pokarmowego dla świń
3,0Student rozwija umiejętności korzystania z norm żywienia świń i określania zapotrzebowania pokarmowego dla świń w stopniu dostatecznym
3,5Student rozwija umiejętności korzystania z norm żywienia świń i określania zapotrzebowania pokarmowego dla świń w stopniu dostatecznym plus
4,0Student rozwija umiejętności korzystania z norm żywienia świń i określania zapotrzebowania pokarmowego dla świń oraz oceny przedstawionych dawek pokarmowychi w stopniu dobrym
4,5Student rozwija umiejętności korzystania z norm żywienia świń i określania zapotrzebowania pokarmowego dla świń oraz oceny przedstawionych dawek pokarmowychi w stopniu dobrym oraz posługuje się w sposób umiejętny literaturą
5,0Student rozwija umiejętności korzystania z norm żywienia świń i określania zapotrzebowania pokarmowego dla świń oraz oceny przedstawionych dawek pokarmowychi w stopniu bardzo dobrym oraz posługuje się w sposób umiejętny literaturą

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZGu-U8_K01
Student przejawia aktywny udział w pracy grupowej jako członek i jako lider zepołu
2,0Student nie przejawia aktywności w grupie jako członek
3,0Student przejawia niepełną aktywność w grupie jako członek
3,5Student przejawia aktywność w grupie jako członek
4,0Student przejawia aktywność w grupie jako członek i podejmuje aktywność jako lider
4,5Student przejawia aktywność w grupie jako lider
5,0Student przejawia aktywność w grupie jako jako lider i jest kreatywny

Literatura podstawowa

  1. Babicz M. i in., Hodowla i użyktowanie świń, Uniw. Przyrodniczy w Lublinie, Lublin, 2014
  2. pod red. Jamroz D.i Potkański A., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt., PWN, Warszawa, 2001, tom 2, rozdz. 4. Żywienie świń
  3. pod. red. Grudniewska B., Hodowla i użytkowanie świń, ART, Olsztyn, 1998
  4. pod red. Czarnecki R., Hodowla i technologia produkcji trzody chlewnej, AR, Szczecin, 2002

Literatura dodatkowa

  1. pod red. Grodzki H, Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich, SGGW, Warszawa, 2005
  2. Ogólnopolskie czasopismo specjalistycze dla hodowców i producentów świń, Trzoda chlewna, Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze sp. z o.o., Poznań, 2011, miesięcznik - wykorzystanie w kolejnych latach

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Samodzielne obliczanie i interpretacja wyników dotyczących wskaźników intensywności produkcji, produkcji obornika oraz nawożenia gruntów ornych, pogłowia świń potrzebnego do wyżywienialudności2
T-L-2Wykonanie harmonogramu produkcji chlewni o dowolnej wielkości, prowadzonej systemem taśmowym lub cyklicznym oraz powierzchni chlewni, płyty gnojowej, zbiornika na gnojówkę, zapotrzebowania na paszę i wodę oraz niezbędną powierzchnię gruntów ornych stanowiących bazę paszową dla stada.2
T-L-3Praktyczne aspekty żywienia świń. Określanie norm żywienowych dla loch oraz układanie dawek pokarmowych dla tych zwierząt.2
T-L-4Ocena użytkowości tucznej i rzeźnej. Obliczanie dni tuczu, średniego tempa wzrostu tempa wzrostu oraz zużytej paszy w podanych stadach świń.1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Produkcja świń w Polsce na tle krajów UE. Znaczenie gospodarcze i cechy związane z użytkowaniem świń. Pochodzenie świń oraz typy użytkowe i najważniejsze rasy świń hodowane w Polsce.2
T-W-2Organizacja hodowli i chowu świń w Polsce. Cechy użytkowe świń oraz metody krzyżowania towarowego2
T-W-3Zasady żywienia i utrzymania loch luźnych, prośnych, karmiących oraz knurów.2
T-W-4Wychów prosiąt.2
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Udział studenta w ćwiczeniach7
A-L-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń30
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń18
A-L-4Konsultacje4
A-L-5Pisemne zaliczenie1
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studentów w wykładach8
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów11
A-W-3Przygotowanie do egzaminu z wykładów8
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Pisemne zaliczenie1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZGu-U8_W01W zakresie wiedzy student zna i objaśnia cechy związane z użytkowaniem świń, metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, praktyczne aspekty żywienia oraz zasady programowania produkcji stada świń.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom gruntownej wiedzy z zakresu chowu i hodowli swiń. W ramach przedmiotu studenci poznają cechy związane z użytkowaniem świń, charakterystykę ras świń hodowanych w kraju, formy organizacyjne produkcji świń, metody oceny oraz doskonalenia cech użytkowych świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego (hybrydyzacja), systemy utrzymania oraz zasady i praktyczne aspekty żywienia różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej. Rozwjanie umiejętności programowania w zakresie organizacji technologii produkcji na fermach świń.
Treści programoweT-L-4Ocena użytkowości tucznej i rzeźnej. Obliczanie dni tuczu, średniego tempa wzrostu tempa wzrostu oraz zużytej paszy w podanych stadach świń.
T-W-1Produkcja świń w Polsce na tle krajów UE. Znaczenie gospodarcze i cechy związane z użytkowaniem świń. Pochodzenie świń oraz typy użytkowe i najważniejsze rasy świń hodowane w Polsce.
T-W-2Organizacja hodowli i chowu świń w Polsce. Cechy użytkowe świń oraz metody krzyżowania towarowego
T-W-3Zasady żywienia i utrzymania loch luźnych, prośnych, karmiących oraz knurów.
T-W-4Wychów prosiąt.
Metody nauczaniaM-1Wyklad informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-5Filmy tematyczne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: egzamin w formie pisemnej z przeprowadzonych wykładów
S-2Ocena formująca: ocena po zakończeniu kolejnych ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: podsumowujące zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie potrafi objaśnić cech związanych z użytkowaniem świń i metod ich oceny, nie potrafi scharakteryzować ras świń i korzyści wynikających z krzyżowania towarowego, nie zna praktycznych aspektyów żywienia oraz zasad programowania produkcji stada świń.
3,0Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń i metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, nie potrafi scharakteryzować korzyści wynikających z krzyżowania towarowego, nie zna praktycznych aspektów żywienia oraz zasad programowania produkcji
3,5Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń i metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi dostatecznie scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna dostatecznie praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń.
4,0Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń i metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi dobrze scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna dobrze praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń.
4,5Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń i metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi dobrze scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna dobrze praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń. Bierze aktywny udział w dyskusji.
5,0Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń i metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi znakomicie scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna doskonale praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń.Bierze aktywny udział w dyskusji.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZGu-U8_U01W zakresie umiejętości student potrafi analizować i opracować założenia organizacyjne gospodarstw drobnotowarowych oraz interpretować wyniki oceny cech użytkowych świń i ich wykorzystanie.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom gruntownej wiedzy z zakresu chowu i hodowli swiń. W ramach przedmiotu studenci poznają cechy związane z użytkowaniem świń, charakterystykę ras świń hodowanych w kraju, formy organizacyjne produkcji świń, metody oceny oraz doskonalenia cech użytkowych świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego (hybrydyzacja), systemy utrzymania oraz zasady i praktyczne aspekty żywienia różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej. Rozwjanie umiejętności programowania w zakresie organizacji technologii produkcji na fermach świń.
Treści programoweT-L-1Samodzielne obliczanie i interpretacja wyników dotyczących wskaźników intensywności produkcji, produkcji obornika oraz nawożenia gruntów ornych, pogłowia świń potrzebnego do wyżywienialudności
T-L-2Wykonanie harmonogramu produkcji chlewni o dowolnej wielkości, prowadzonej systemem taśmowym lub cyklicznym oraz powierzchni chlewni, płyty gnojowej, zbiornika na gnojówkę, zapotrzebowania na paszę i wodę oraz niezbędną powierzchnię gruntów ornych stanowiących bazę paszową dla stada.
T-L-4Ocena użytkowości tucznej i rzeźnej. Obliczanie dni tuczu, średniego tempa wzrostu tempa wzrostu oraz zużytej paszy w podanych stadach świń.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-3Praca w grupach
M-4Dyskusja dydaktyczna
M-6Objaśnienia wykonania zadań na ćwiczeniach
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena po zakończeniu kolejnych ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: podsumowujące zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi opracować założeń organizacyjnych gospodarstw drobnotowatowych świń oraz interpretować wynków oceny cech użytkowych świń
3,0Student potrafi opracować część założeń organizacyjnych gospodarstw drobnotowatowych świń oraz w dostatecznym stopniu interpretuje wynki oceny użytkowości świń
3,5Student potrafi opracować założenia organizacyjne gospodarstw drobnotowatowych świń oraz w dostatecznym stopniu interpretuje wynki oceny użytkowości świń
4,0Student potrafi opracować założenia organizacyjne gospodarstw drobnotowatowych świń oraz interpretuje wynki oceny użytkowości świń w dobrym stopniu
4,5Student potrafi opracować założenia organizacyjne gospodarstw drobnotowatowych świń oraz w dobrym stopniu interpretuje wynki oceny użytkowości świń i ich wykorzystanie
5,0Student potrafi analizować i opracować założenia organizacyjne gospodarstw drobnotowarowych świń oraz interpretuje wynki oceny użytkowości świń i ich wykorzystanie, umie korzystać z literatury
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZGu-U8_U02Student rozwija umiejętności korzystania z norm żywienia świń i określania zapotrzebowania na składniki pokarmowe i oceny przedstawionych dawek pokarmowych dla poszczególnych grup produkcyjnych świń.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom gruntownej wiedzy z zakresu chowu i hodowli swiń. W ramach przedmiotu studenci poznają cechy związane z użytkowaniem świń, charakterystykę ras świń hodowanych w kraju, formy organizacyjne produkcji świń, metody oceny oraz doskonalenia cech użytkowych świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego (hybrydyzacja), systemy utrzymania oraz zasady i praktyczne aspekty żywienia różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej. Rozwjanie umiejętności programowania w zakresie organizacji technologii produkcji na fermach świń.
Treści programoweT-L-3Praktyczne aspekty żywienia świń. Określanie norm żywienowych dla loch oraz układanie dawek pokarmowych dla tych zwierząt.
Metody nauczaniaM-3Praca w grupach
M-4Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena po zakończeniu kolejnych ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: podsumowujące zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozwija umiejętności korzystania z norm żywienia świń i określania zapotrzebowania pokarmowego dla świń
3,0Student rozwija umiejętności korzystania z norm żywienia świń i określania zapotrzebowania pokarmowego dla świń w stopniu dostatecznym
3,5Student rozwija umiejętności korzystania z norm żywienia świń i określania zapotrzebowania pokarmowego dla świń w stopniu dostatecznym plus
4,0Student rozwija umiejętności korzystania z norm żywienia świń i określania zapotrzebowania pokarmowego dla świń oraz oceny przedstawionych dawek pokarmowychi w stopniu dobrym
4,5Student rozwija umiejętności korzystania z norm żywienia świń i określania zapotrzebowania pokarmowego dla świń oraz oceny przedstawionych dawek pokarmowychi w stopniu dobrym oraz posługuje się w sposób umiejętny literaturą
5,0Student rozwija umiejętności korzystania z norm żywienia świń i określania zapotrzebowania pokarmowego dla świń oraz oceny przedstawionych dawek pokarmowychi w stopniu bardzo dobrym oraz posługuje się w sposób umiejętny literaturą
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZGu-U8_K01Student przejawia aktywny udział w pracy grupowej jako członek i jako lider zepołu
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom gruntownej wiedzy z zakresu chowu i hodowli swiń. W ramach przedmiotu studenci poznają cechy związane z użytkowaniem świń, charakterystykę ras świń hodowanych w kraju, formy organizacyjne produkcji świń, metody oceny oraz doskonalenia cech użytkowych świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego (hybrydyzacja), systemy utrzymania oraz zasady i praktyczne aspekty żywienia różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej. Rozwjanie umiejętności programowania w zakresie organizacji technologii produkcji na fermach świń.
Treści programoweT-L-1Samodzielne obliczanie i interpretacja wyników dotyczących wskaźników intensywności produkcji, produkcji obornika oraz nawożenia gruntów ornych, pogłowia świń potrzebnego do wyżywienialudności
T-L-2Wykonanie harmonogramu produkcji chlewni o dowolnej wielkości, prowadzonej systemem taśmowym lub cyklicznym oraz powierzchni chlewni, płyty gnojowej, zbiornika na gnojówkę, zapotrzebowania na paszę i wodę oraz niezbędną powierzchnię gruntów ornych stanowiących bazę paszową dla stada.
T-L-4Ocena użytkowości tucznej i rzeźnej. Obliczanie dni tuczu, średniego tempa wzrostu tempa wzrostu oraz zużytej paszy w podanych stadach świń.
Metody nauczaniaM-3Praca w grupach
M-4Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: podsumowujące zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie przejawia aktywności w grupie jako członek
3,0Student przejawia niepełną aktywność w grupie jako członek
3,5Student przejawia aktywność w grupie jako członek
4,0Student przejawia aktywność w grupie jako członek i podejmuje aktywność jako lider
4,5Student przejawia aktywność w grupie jako lider
5,0Student przejawia aktywność w grupie jako jako lider i jest kreatywny