Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)

Sylabus przedmiotu Praktyka dyplomowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Praktyka dyplomowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR2 4 4,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu ekonomii i przedsiębiorczości powiązanej z działalnością rolniczą
W-2Podstawowa wiedza z zkresu biologii poszczególnych zwierząt gospodarskich i kierunkach użytkowania wybranych gatunków

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem praktyki jest poznanie przez studenta zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiebiorstw działajacych w zakresie rolnictwa. Ponadto zapoznanie w terenie z możliwościami wykorzystania wiedzy z zakresu nauk rolniczych.
C-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy ze specjalistami z zakresu nauk rolniczych jak też innych instytucji dziłajacych na rzecz rolnictwa, wpływajacych na rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-3Poznanie technologii utrzymania i zasady właściwego postępowania z wybranymi gatunkami zwierząt gospodarskich.
C-4Zapoznanie studenta ze specyfiką pracy zootechnika.
C-5Poznanie własnych możliwości na rynku pracy.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-1Blok zagadnień organizacyjno - prawych i ekonomicznych związnych z z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich.1
T-PR-2Blok zagadnień związanych z prawidłowym prowadzeniem hodowli i chowu zwierząt gospodarskich. Pogłebianie umiejętności w zakresie hodowli zwierząt gospodarskich (prowdzenie dokumentacji hodowlanej, znakowanie zwierząt itp).1
T-PR-3Blok zagadnień związany z warunkami utrzymania zwierząt gospodarskich i kształtowania środowiska zoohigienicznego, mającymi wpływ na uzyskiwanie wysokiej produkcyjności zwierząt i opłacalności chowu. Poznanie rynku pracy i możliwości samozatrudnienia po zakończeniiu studiów.2
4

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Wykonywanie zadań związanych z realizacją praktyki dyplomowej pod kierunkiem opiekuna naukowego.120
120

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody dydaktyczne zależne są od profilu zakładu przyjmującej studenta na praktykę np: wykład informacyjny, demonstracja, obserwacja, ćwiczenia produkcyjne itp.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Opis zadań wykonywanych podczas praktyk zawarty w dzienniczku praktyk.
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ustne.
S-3Ocena podsumowująca: Złożenie 2 konspektów dotyczących zagadnień merytorycznie związanych z realizowaną praktyką. Dzienniczek praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk przed komisją.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_P1_W01
Student omawia technologię i organizację procesów produkcyjnych w gospodarstwie, a także warunki zoohigieniczne i ich wpływ na produkcyjność i dobrostan zwierząt.
ZO_2A_W10C-2, C-3, C-1, C-4, C-5T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_P1_U01
Student dokonuje krytycznej oceny zastosowanej technologii, procesów, technik oraz warunków zoohigienicznych w gospodarstwie, a także proponuje zmiany mające na celu polepszenie warunków prowadzenia produkcji zwierzęcej.
ZO_2A_U06, ZO_2A_U04, ZO_2A_U01, ZO_2A_U11, ZO_2A_U03, ZO_2A_U08, ZO_2A_U15C-2, C-1T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_P1_K01
Student jest świadomy konieczności ustawicznego zdobywania wiedzy i rozwijania umiejętności zawodowych.
ZO_2A_K02, ZO_2A_K05C-2T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_P1_W01
Student omawia technologię i organizację procesów produkcyjnych w gospodarstwie, a także warunki zoohigieniczne i ich wpływ na produkcyjność i dobrostan zwierząt.
2,0
3,0Student w podstawowym zakresie omawia zastotowane w danym gospodarstwie technologie i organizację procesów produkcyjnych, warunki zoohigieniczne i ich potencjalny wpływ na produkcyjność i dobrostan zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_P1_U01
Student dokonuje krytycznej oceny zastosowanej technologii, procesów, technik oraz warunków zoohigienicznych w gospodarstwie, a także proponuje zmiany mające na celu polepszenie warunków prowadzenia produkcji zwierzęcej.
2,0
3,0Student w podstawowym zakresie dokonuje krytycznej oceny zastosowanej technologii, procesów, technik oraz warunków zoohigienicznych w gospodarstwie. W podstawowym zakresie proponuje zmiany mające na celu polepszenie warunków prowadzenia produkcji zwierzęcej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_P1_K01
Student jest świadomy konieczności ustawicznego zdobywania wiedzy i rozwijania umiejętności zawodowych.
2,0
3,0Student jest otwarty i świadomy konieczności zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem, ale nie przejawia aktywnej postawy wobec kształcenia ustawicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Zarządzenie nr 169 Rektora Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie z dnia 20 listopada 2009 roku

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-1Blok zagadnień organizacyjno - prawych i ekonomicznych związnych z z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich.1
T-PR-2Blok zagadnień związanych z prawidłowym prowadzeniem hodowli i chowu zwierząt gospodarskich. Pogłebianie umiejętności w zakresie hodowli zwierząt gospodarskich (prowdzenie dokumentacji hodowlanej, znakowanie zwierząt itp).1
T-PR-3Blok zagadnień związany z warunkami utrzymania zwierząt gospodarskich i kształtowania środowiska zoohigienicznego, mającymi wpływ na uzyskiwanie wysokiej produkcyjności zwierząt i opłacalności chowu. Poznanie rynku pracy i możliwości samozatrudnienia po zakończeniiu studiów.2
4

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Wykonywanie zadań związanych z realizacją praktyki dyplomowej pod kierunkiem opiekuna naukowego.120
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_P1_W01Student omawia technologię i organizację procesów produkcyjnych w gospodarstwie, a także warunki zoohigieniczne i ich wpływ na produkcyjność i dobrostan zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W10ma ogólną wiedzę z zakresu podejmowania i organizacji działań w obszarze zootechniki oraz kształtowania indywidualnej przedsiębiorczości w tej dziedzinie
Cel przedmiotuC-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy ze specjalistami z zakresu nauk rolniczych jak też innych instytucji dziłajacych na rzecz rolnictwa, wpływajacych na rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-3Poznanie technologii utrzymania i zasady właściwego postępowania z wybranymi gatunkami zwierząt gospodarskich.
C-1Celem praktyki jest poznanie przez studenta zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiebiorstw działajacych w zakresie rolnictwa. Ponadto zapoznanie w terenie z możliwościami wykorzystania wiedzy z zakresu nauk rolniczych.
C-4Zapoznanie studenta ze specyfiką pracy zootechnika.
C-5Poznanie własnych możliwości na rynku pracy.
Treści programoweT-PR-1Blok zagadnień organizacyjno - prawych i ekonomicznych związnych z z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich.
T-PR-2Blok zagadnień związanych z prawidłowym prowadzeniem hodowli i chowu zwierząt gospodarskich. Pogłebianie umiejętności w zakresie hodowli zwierząt gospodarskich (prowdzenie dokumentacji hodowlanej, znakowanie zwierząt itp).
T-PR-3Blok zagadnień związany z warunkami utrzymania zwierząt gospodarskich i kształtowania środowiska zoohigienicznego, mającymi wpływ na uzyskiwanie wysokiej produkcyjności zwierząt i opłacalności chowu. Poznanie rynku pracy i możliwości samozatrudnienia po zakończeniiu studiów.
Metody nauczaniaM-1Metody dydaktyczne zależne są od profilu zakładu przyjmującej studenta na praktykę np: wykład informacyjny, demonstracja, obserwacja, ćwiczenia produkcyjne itp.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Opis zadań wykonywanych podczas praktyk zawarty w dzienniczku praktyk.
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ustne.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w podstawowym zakresie omawia zastotowane w danym gospodarstwie technologie i organizację procesów produkcyjnych, warunki zoohigieniczne i ich potencjalny wpływ na produkcyjność i dobrostan zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_P1_U01Student dokonuje krytycznej oceny zastosowanej technologii, procesów, technik oraz warunków zoohigienicznych w gospodarstwie, a także proponuje zmiany mające na celu polepszenie warunków prowadzenia produkcji zwierzęcej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U06Wykonuje pod kierunkiem opiekuna oraz samodzielnie zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski oraz przygotowuje prace pisemne z dziedziny zootechniki
ZO_2A_U04Umie prowadzić rzeczową i merytoryczną dyskusję z różnymi podmiotami, prowadzącą do osiągnięcia wspólnego rozwiązania problemu
ZO_2A_U01Wykazuje pogłębioną umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki.
ZO_2A_U11Wykazuje umiejętność organizacji chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt udomowionych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących
ZO_2A_U03Wykazuje umiejętność analitycznego, krytycznego i właściwego opracowania materiałów oraz formułowania samodzielnych wniosków
ZO_2A_U08Dokonuje samodzielnej wielostronnej analizy problemów w celu optymalizacji zjawisk wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
ZO_2A_U15Umie organizować produkcję zwierzęcą i jej przetwórstwo oraz wykorzystać terapeutyczne właściwości zwierząt i produktów od nich pozyskiwanych, a także prowadzić działalność gospodarczą na obszarach wiejskich z możliwością wykorzystania zaawansowanych technologii informatycznych w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji
Cel przedmiotuC-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy ze specjalistami z zakresu nauk rolniczych jak też innych instytucji dziłajacych na rzecz rolnictwa, wpływajacych na rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-1Celem praktyki jest poznanie przez studenta zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiebiorstw działajacych w zakresie rolnictwa. Ponadto zapoznanie w terenie z możliwościami wykorzystania wiedzy z zakresu nauk rolniczych.
Treści programoweT-PR-1Blok zagadnień organizacyjno - prawych i ekonomicznych związnych z z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich.
T-PR-2Blok zagadnień związanych z prawidłowym prowadzeniem hodowli i chowu zwierząt gospodarskich. Pogłebianie umiejętności w zakresie hodowli zwierząt gospodarskich (prowdzenie dokumentacji hodowlanej, znakowanie zwierząt itp).
T-PR-3Blok zagadnień związany z warunkami utrzymania zwierząt gospodarskich i kształtowania środowiska zoohigienicznego, mającymi wpływ na uzyskiwanie wysokiej produkcyjności zwierząt i opłacalności chowu. Poznanie rynku pracy i możliwości samozatrudnienia po zakończeniiu studiów.
Metody nauczaniaM-1Metody dydaktyczne zależne są od profilu zakładu przyjmującej studenta na praktykę np: wykład informacyjny, demonstracja, obserwacja, ćwiczenia produkcyjne itp.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Opis zadań wykonywanych podczas praktyk zawarty w dzienniczku praktyk.
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ustne.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w podstawowym zakresie dokonuje krytycznej oceny zastosowanej technologii, procesów, technik oraz warunków zoohigienicznych w gospodarstwie. W podstawowym zakresie proponuje zmiany mające na celu polepszenie warunków prowadzenia produkcji zwierzęcej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_P1_K01Student jest świadomy konieczności ustawicznego zdobywania wiedzy i rozwijania umiejętności zawodowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K02Wykazuje świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie zootechniki
ZO_2A_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy oraz organizować proces produkcji
Cel przedmiotuC-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy ze specjalistami z zakresu nauk rolniczych jak też innych instytucji dziłajacych na rzecz rolnictwa, wpływajacych na rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
Treści programoweT-PR-1Blok zagadnień organizacyjno - prawych i ekonomicznych związnych z z funkcjonowaniem ferm zwierząt gospodarskich.
T-PR-2Blok zagadnień związanych z prawidłowym prowadzeniem hodowli i chowu zwierząt gospodarskich. Pogłebianie umiejętności w zakresie hodowli zwierząt gospodarskich (prowdzenie dokumentacji hodowlanej, znakowanie zwierząt itp).
T-PR-3Blok zagadnień związany z warunkami utrzymania zwierząt gospodarskich i kształtowania środowiska zoohigienicznego, mającymi wpływ na uzyskiwanie wysokiej produkcyjności zwierząt i opłacalności chowu. Poznanie rynku pracy i możliwości samozatrudnienia po zakończeniiu studiów.
Metody nauczaniaM-1Metody dydaktyczne zależne są od profilu zakładu przyjmującej studenta na praktykę np: wykład informacyjny, demonstracja, obserwacja, ćwiczenia produkcyjne itp.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Opis zadań wykonywanych podczas praktyk zawarty w dzienniczku praktyk.
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ustne.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest otwarty i świadomy konieczności zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem, ale nie przejawia aktywnej postawy wobec kształcenia ustawicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0