Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Profilaktyka chorób środowiskowych i odzwierzęcych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Profilaktyka chorób środowiskowych i odzwierzęcych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>, Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 26 2,00,60zaliczenie
wykładyW2 14 1,00,40zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Brak wymagań

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z czynnikami środowiska (fiz., che., biol.) wewnętrznego i zewnętrznego wpływającymi na stan zdrowia ludzi i zwierząt.
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami ochrony przed wybranymi chorobami odzwieręcymi i uwarunkowanymi czynnikami środowiska.
C-3Wykształcenie umiejętności opracowania programów profilaktycznych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Czynniki środowiskowe oddziałujące na zdrowie człowieka. Choroby wywoływane przez niekorzystne czynniki środowiskowe.2
T-L-2Ocena zagrożenia i ograniczanie narażenia na hałas2
T-L-3Analiza warunków środowiska pracy a choroby zawodowe. Zapobieganie zaburzeniom stanu zdrowia związanym ze środowiskiem pracy.4
T-L-4Analiza czynników szkodliwych obecnych w powietrzu pomieszczeń mieszkalnych i budynków użyteczności publicznej – sposoby zapobieganie zdrowotnym skutkom ich oddziaływania4
T-L-5Analiza czynników sprzyjających wystąpieniu wybranych chorób odzwierzęcych. Opracowanie programów profilaktycznych4
T-L-6Ocena parazytologiczna środowiska.2
T-L-7Analiza przyczyn zatruć substancjami stosowanymi w rolnictwie – sposoby zapobiegania zatruciom.4
T-L-8Zanieczyszczenia środowiskowe w żywności – ocena dziennego pobrania wraz z dietą. Ocena ryzyka zdrowotnego (health risk index)4
26
wykłady
T-W-1Współzależność choroby od środowiska. Choroba a zdrowie. Pojecie choroby. Szerzenie się choroby. Podział schorzeń.2
T-W-2Źródła i drogi zakażenia oraz zarażenia zwierząt.2
T-W-3Ważniejsze choroby pasożytnicze zwierząt i ludzi.2
T-W-4Ważniejsze choroby bakteryjne ludzi i zwierząt.2
T-W-5Choroby zwierząt zwalczane z urzędu. Wykaz Biura Epizootycznego (OI) w Paryżu. Omówienie najważniejszych chorób.2
T-W-6Zaburzenia zdrowotne wywoływane przez zanieczyszczenie środowiska (choroby układu oddechowego, alergie, zaburzenia układu nerwowego krążenia, zaburzenia gospodarki hormonalnej). Środowiskowe uwarunkowania chorób nowotworowych.2
T-W-7Problemy zdrowotne na obszarach wiejskich, aglomeracji miejskich i obszarach wysoko uprzemysłowionych.2
14

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach26
A-L-2studiowanie literatury20
A-L-3przygotowanie się do zaliczenia14
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2studiowanie literatury10
A-W-3przygotowanie się do zaliczenia6
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2pokaz i metoda praktyczna
M-3pogadanka, objaśnienie
M-4ćwiczenie projektowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: zaliczenie ustne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_B14_W01
Student zna czynniki środowiska (fiz., che., biol.) wewnętrznego i zewnętrznego, wpływające na stan zdrowia ludzi i zwierząt.
Kn_1P_W21, Kn_1P_W22C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7M-1, M-3S-1
Kn_1P_B14_W02
Student zna podstawowe zasady ochrony przed wybranymi chorobami odzwierzęcymi i uwarunkowanymi czynnikami środowiska.
Kn_1P_W21C-2T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_B14_U01
Student analizuje czynniki warunkujące wystąpienie określonych chorób i opracowuje programy profilaktyczne
Kn_1P_U11C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_B14_K01
Student rozumię potrzebę poszerzania wiedzy dotyczącej wpływu różnych czynników środowiska na stan zdrowia ludzi i zwierząt.
Kn_1P_K03C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-7, T-L-1, T-L-3M-1, M-2, M-3, M-4S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_B14_W01
Student zna czynniki środowiska (fiz., che., biol.) wewnętrznego i zewnętrznego, wpływające na stan zdrowia ludzi i zwierząt.
2,0
3,0Student wymienia i omawia większość czynników środowiska wewnętrznego i zewnętrznego, wpływających na zdrowie ludzi i zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_B14_W02
Student zna podstawowe zasady ochrony przed wybranymi chorobami odzwierzęcymi i uwarunkowanymi czynnikami środowiska.
2,0
3,0Student omawia podstawowe zasady ochrony przez chorobami środowiskowymi i odzwierzęcymi.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_B14_U01
Student analizuje czynniki warunkujące wystąpienie określonych chorób i opracowuje programy profilaktyczne
2,0
3,0Student poprawnie wskazuje czynniki warunkujące wystąpienie określonych chorób i na tej podstawie opracowuje programy profilaktyczne
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_B14_K01
Student rozumię potrzebę poszerzania wiedzy dotyczącej wpływu różnych czynników środowiska na stan zdrowia ludzi i zwierząt.
2,0
3,0Student wykazuje słabą aktywnosć w zdobywaniu i poszerzaniu swojej wiedzy w zakresie studiowanego przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bieszczad S., Sobota J., Zagrożenia, ochrona i kształtowanie środowiska przyrodniczo – rolniczego, Wyd. Akademii Rolniczej, Wrocław, 1993
  2. Kolarzyk E. (red.), Wybrane problemy higieny i ekologii człowieka, Wyd. UJ, Kraków, 2008
  3. Glinski Z., Kostro K., Choroby zakaźne zwierząt z zarysem epidemiologii weterynaryjnej i zoonoz, PWRiL, Warszawa, 2003

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Czynniki środowiskowe oddziałujące na zdrowie człowieka. Choroby wywoływane przez niekorzystne czynniki środowiskowe.2
T-L-2Ocena zagrożenia i ograniczanie narażenia na hałas2
T-L-3Analiza warunków środowiska pracy a choroby zawodowe. Zapobieganie zaburzeniom stanu zdrowia związanym ze środowiskiem pracy.4
T-L-4Analiza czynników szkodliwych obecnych w powietrzu pomieszczeń mieszkalnych i budynków użyteczności publicznej – sposoby zapobieganie zdrowotnym skutkom ich oddziaływania4
T-L-5Analiza czynników sprzyjających wystąpieniu wybranych chorób odzwierzęcych. Opracowanie programów profilaktycznych4
T-L-6Ocena parazytologiczna środowiska.2
T-L-7Analiza przyczyn zatruć substancjami stosowanymi w rolnictwie – sposoby zapobiegania zatruciom.4
T-L-8Zanieczyszczenia środowiskowe w żywności – ocena dziennego pobrania wraz z dietą. Ocena ryzyka zdrowotnego (health risk index)4
26

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Współzależność choroby od środowiska. Choroba a zdrowie. Pojecie choroby. Szerzenie się choroby. Podział schorzeń.2
T-W-2Źródła i drogi zakażenia oraz zarażenia zwierząt.2
T-W-3Ważniejsze choroby pasożytnicze zwierząt i ludzi.2
T-W-4Ważniejsze choroby bakteryjne ludzi i zwierząt.2
T-W-5Choroby zwierząt zwalczane z urzędu. Wykaz Biura Epizootycznego (OI) w Paryżu. Omówienie najważniejszych chorób.2
T-W-6Zaburzenia zdrowotne wywoływane przez zanieczyszczenie środowiska (choroby układu oddechowego, alergie, zaburzenia układu nerwowego krążenia, zaburzenia gospodarki hormonalnej). Środowiskowe uwarunkowania chorób nowotworowych.2
T-W-7Problemy zdrowotne na obszarach wiejskich, aglomeracji miejskich i obszarach wysoko uprzemysłowionych.2
14

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach26
A-L-2studiowanie literatury20
A-L-3przygotowanie się do zaliczenia14
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2studiowanie literatury10
A-W-3przygotowanie się do zaliczenia6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_B14_W01Student zna czynniki środowiska (fiz., che., biol.) wewnętrznego i zewnętrznego, wpływające na stan zdrowia ludzi i zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W21Posiada wiedzę na temat wybranych jednostek chorobowych psów, ich etiologii, objawach oraz sposobach zapobiegania
Kn_1P_W22Posiada podstawową wiedzę z zakresu kształtowania środowiska zoohigienicznego oraz jego wpływu na dobrostan zwierząt
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z czynnikami środowiska (fiz., che., biol.) wewnętrznego i zewnętrznego wpływającymi na stan zdrowia ludzi i zwierząt.
Treści programoweT-W-1Współzależność choroby od środowiska. Choroba a zdrowie. Pojecie choroby. Szerzenie się choroby. Podział schorzeń.
T-W-2Źródła i drogi zakażenia oraz zarażenia zwierząt.
T-W-3Ważniejsze choroby pasożytnicze zwierząt i ludzi.
T-W-4Ważniejsze choroby bakteryjne ludzi i zwierząt.
T-W-6Zaburzenia zdrowotne wywoływane przez zanieczyszczenie środowiska (choroby układu oddechowego, alergie, zaburzenia układu nerwowego krążenia, zaburzenia gospodarki hormonalnej). Środowiskowe uwarunkowania chorób nowotworowych.
T-W-7Problemy zdrowotne na obszarach wiejskich, aglomeracji miejskich i obszarach wysoko uprzemysłowionych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wymienia i omawia większość czynników środowiska wewnętrznego i zewnętrznego, wpływających na zdrowie ludzi i zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_B14_W02Student zna podstawowe zasady ochrony przed wybranymi chorobami odzwierzęcymi i uwarunkowanymi czynnikami środowiska.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W21Posiada wiedzę na temat wybranych jednostek chorobowych psów, ich etiologii, objawach oraz sposobach zapobiegania
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami ochrony przed wybranymi chorobami odzwieręcymi i uwarunkowanymi czynnikami środowiska.
Treści programoweT-W-2Źródła i drogi zakażenia oraz zarażenia zwierząt.
T-W-3Ważniejsze choroby pasożytnicze zwierząt i ludzi.
T-W-4Ważniejsze choroby bakteryjne ludzi i zwierząt.
T-W-5Choroby zwierząt zwalczane z urzędu. Wykaz Biura Epizootycznego (OI) w Paryżu. Omówienie najważniejszych chorób.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student omawia podstawowe zasady ochrony przez chorobami środowiskowymi i odzwierzęcymi.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_B14_U01Student analizuje czynniki warunkujące wystąpienie określonych chorób i opracowuje programy profilaktyczne
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U11Potrafi rozpoznać objawy najczęściej występujących jednostek chorobowych zwierząt domowych stosując w tym celu odpowiednie metody diagnostyczne; w zależności od wieku i stanu fizjologicznego zwierzęcia potrafi zastosować odpowiednie programy profilaktyki zdrowotnej
Cel przedmiotuC-3Wykształcenie umiejętności opracowania programów profilaktycznych.
Treści programoweT-W-1Współzależność choroby od środowiska. Choroba a zdrowie. Pojecie choroby. Szerzenie się choroby. Podział schorzeń.
T-W-2Źródła i drogi zakażenia oraz zarażenia zwierząt.
T-W-3Ważniejsze choroby pasożytnicze zwierząt i ludzi.
T-W-4Ważniejsze choroby bakteryjne ludzi i zwierząt.
T-W-6Zaburzenia zdrowotne wywoływane przez zanieczyszczenie środowiska (choroby układu oddechowego, alergie, zaburzenia układu nerwowego krążenia, zaburzenia gospodarki hormonalnej). Środowiskowe uwarunkowania chorób nowotworowych.
T-W-7Problemy zdrowotne na obszarach wiejskich, aglomeracji miejskich i obszarach wysoko uprzemysłowionych.
T-W-5Choroby zwierząt zwalczane z urzędu. Wykaz Biura Epizootycznego (OI) w Paryżu. Omówienie najważniejszych chorób.
T-L-1Czynniki środowiskowe oddziałujące na zdrowie człowieka. Choroby wywoływane przez niekorzystne czynniki środowiskowe.
T-L-2Ocena zagrożenia i ograniczanie narażenia na hałas
T-L-3Analiza warunków środowiska pracy a choroby zawodowe. Zapobieganie zaburzeniom stanu zdrowia związanym ze środowiskiem pracy.
T-L-4Analiza czynników szkodliwych obecnych w powietrzu pomieszczeń mieszkalnych i budynków użyteczności publicznej – sposoby zapobieganie zdrowotnym skutkom ich oddziaływania
T-L-5Analiza czynników sprzyjających wystąpieniu wybranych chorób odzwierzęcych. Opracowanie programów profilaktycznych
T-L-6Ocena parazytologiczna środowiska.
T-L-7Analiza przyczyn zatruć substancjami stosowanymi w rolnictwie – sposoby zapobiegania zatruciom.
T-L-8Zanieczyszczenia środowiskowe w żywności – ocena dziennego pobrania wraz z dietą. Ocena ryzyka zdrowotnego (health risk index)
Metody nauczaniaM-4ćwiczenie projektowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student poprawnie wskazuje czynniki warunkujące wystąpienie określonych chorób i na tej podstawie opracowuje programy profilaktyczne
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_B14_K01Student rozumię potrzebę poszerzania wiedzy dotyczącej wpływu różnych czynników środowiska na stan zdrowia ludzi i zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z czynnikami środowiska (fiz., che., biol.) wewnętrznego i zewnętrznego wpływającymi na stan zdrowia ludzi i zwierząt.
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami ochrony przed wybranymi chorobami odzwieręcymi i uwarunkowanymi czynnikami środowiska.
C-3Wykształcenie umiejętności opracowania programów profilaktycznych.
Treści programoweT-W-1Współzależność choroby od środowiska. Choroba a zdrowie. Pojecie choroby. Szerzenie się choroby. Podział schorzeń.
T-W-7Problemy zdrowotne na obszarach wiejskich, aglomeracji miejskich i obszarach wysoko uprzemysłowionych.
T-L-1Czynniki środowiskowe oddziałujące na zdrowie człowieka. Choroby wywoływane przez niekorzystne czynniki środowiskowe.
T-L-3Analiza warunków środowiska pracy a choroby zawodowe. Zapobieganie zaburzeniom stanu zdrowia związanym ze środowiskiem pracy.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2pokaz i metoda praktyczna
M-3pogadanka, objaśnienie
M-4ćwiczenie projektowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje słabą aktywnosć w zdobywaniu i poszerzaniu swojej wiedzy w zakresie studiowanego przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0