Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Alternatywne metody żywienia psów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Alternatywne metody żywienia psów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 12 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 10 0,80,40zaliczenie
laboratoriaL5 20 1,20,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy żywienia zwierząt
W-2Rola składników odżywczych i antyodżywczych w żywieniu zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zasadami pokrycia zapotrzebowania zwierzęcia na energię i składniki odżywcze w zależności od metody żywienia psów, z zasadami doboru sposobu karmienia

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Pokarmy przygotowywane bezpośrednio przez właściciela. Zasady układania diet domowych6
T-L-2Zasady diety BARF5
T-L-3Dieta dostosowana do rasy9
20
wykłady
T-W-1Surowce wykorzystywane w dietach domowych, Pokarmy surowe i dieta BARF a tradycyjne żywienie psów4
T-W-2Diety wegetariańskie. Karmy holistyczne, organiczne, naturalne4
T-W-3Schematy karmienia a zachowania żywieniowe psów2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2studiowanie literatury przedmiotu8
A-L-3uczestnictwo w konsultacjach2
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń6
36
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2studiowanie literatury przedmiotu8
A-W-3przygotowanie się do zaliczenia wykładów6
24

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: kolokwium cząstkowe
S-2Ocena formująca: aktywność studenta
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
S-5Ocena formująca: Aktywna postawa w rozwiązywaniu problemu żywieniowego

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C18.5_W01
student zna zagadnienia związane z prawidłowym żywieniem w zależności od metody karmienia psów
Kn_1P_W12C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-1, M-2, M-3S-3, S-4
Kn_1P_C18.5_W02
Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w roślinach, charakteryzuje ich wykorzystanie w dietetyce psów
Kn_1P_W14C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-1, M-2, M-3S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C18.5_U01
Student potrafi opracować zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe niezależnie od metody żywienia
Kn_1P_U05C-1T-W-2, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-2, M-3S-1, S-2, S-4
Kn_1P_C18.5_U02
Student umie dobrać właściwy sposób żywienia dla danej rasy psów
Kn_1P_U05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-2, M-3S-1, S-2, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C18.5_K01
Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
Kn_1P_K03C-1T-L-1M-3S-5

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C18.5_W01
student zna zagadnienia związane z prawidłowym żywieniem w zależności od metody karmienia psów
2,0
3,0student posiada podstawową wiedzę z zakresu prawidłowego żywienia w zależności od metody karmienia psów
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C18.5_W02
Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w roślinach, charakteryzuje ich wykorzystanie w dietetyce psów
2,0
3,0student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programu przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C18.5_U01
Student potrafi opracować zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe niezależnie od metody żywienia
2,0
3,0student w dostateczny sposób potrafi opracować zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe niezależnie od metody żywienia
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C18.5_U02
Student umie dobrać właściwy sposób żywienia dla danej rasy psów
2,0
3,0student radzi sobie w stopniu podstawowym z doborem właściwego żywienia dla dalej rasy psów, popełnia wiele błędów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C18.5_K01
Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
2,0
3,0Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. M. Ceregrzyn, R. Lechowski, B. Barszczewska, Podstawy żywienia psów i kotów, Elservier Urban & Partner, Wrocław, 2013

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Pokarmy przygotowywane bezpośrednio przez właściciela. Zasady układania diet domowych6
T-L-2Zasady diety BARF5
T-L-3Dieta dostosowana do rasy9
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Surowce wykorzystywane w dietach domowych, Pokarmy surowe i dieta BARF a tradycyjne żywienie psów4
T-W-2Diety wegetariańskie. Karmy holistyczne, organiczne, naturalne4
T-W-3Schematy karmienia a zachowania żywieniowe psów2
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2studiowanie literatury przedmiotu8
A-L-3uczestnictwo w konsultacjach2
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń6
36
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2studiowanie literatury przedmiotu8
A-W-3przygotowanie się do zaliczenia wykładów6
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C18.5_W01student zna zagadnienia związane z prawidłowym żywieniem w zależności od metody karmienia psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W12Zna zasady i techniki żywienia zwierząt oraz metody produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zasadami pokrycia zapotrzebowania zwierzęcia na energię i składniki odżywcze w zależności od metody żywienia psów, z zasadami doboru sposobu karmienia
Treści programoweT-W-1Surowce wykorzystywane w dietach domowych, Pokarmy surowe i dieta BARF a tradycyjne żywienie psów
T-W-2Diety wegetariańskie. Karmy holistyczne, organiczne, naturalne
T-W-3Schematy karmienia a zachowania żywieniowe psów
T-L-1Pokarmy przygotowywane bezpośrednio przez właściciela. Zasady układania diet domowych
T-L-2Zasady diety BARF
T-L-3Dieta dostosowana do rasy
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student posiada podstawową wiedzę z zakresu prawidłowego żywienia w zależności od metody karmienia psów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C18.5_W02Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w roślinach, charakteryzuje ich wykorzystanie w dietetyce psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W14Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w surowcach do produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zasadami pokrycia zapotrzebowania zwierzęcia na energię i składniki odżywcze w zależności od metody żywienia psów, z zasadami doboru sposobu karmienia
Treści programoweT-W-1Surowce wykorzystywane w dietach domowych, Pokarmy surowe i dieta BARF a tradycyjne żywienie psów
T-W-2Diety wegetariańskie. Karmy holistyczne, organiczne, naturalne
T-W-3Schematy karmienia a zachowania żywieniowe psów
T-L-1Pokarmy przygotowywane bezpośrednio przez właściciela. Zasady układania diet domowych
T-L-2Zasady diety BARF
T-L-3Dieta dostosowana do rasy
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programu przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C18.5_U01Student potrafi opracować zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe niezależnie od metody żywienia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U05Ocenia potrzeby pokarmowe psów i innych zwierząt udomowionych; bilansuje energię całkowitą i metaboliczną oraz ocenia poszczególne substancje odżywcze komponentów diet, określa idealną masę ciała, wykonuje punktową ocenę kondycji psa, potrafi wytwarzać karmy oraz szacuje ich jakość i wartość pokarmową
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zasadami pokrycia zapotrzebowania zwierzęcia na energię i składniki odżywcze w zależności od metody żywienia psów, z zasadami doboru sposobu karmienia
Treści programoweT-W-2Diety wegetariańskie. Karmy holistyczne, organiczne, naturalne
T-L-1Pokarmy przygotowywane bezpośrednio przez właściciela. Zasady układania diet domowych
T-L-2Zasady diety BARF
T-L-3Dieta dostosowana do rasy
Metody nauczaniaM-2Prezentacja multimedialna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium cząstkowe
S-2Ocena formująca: aktywność studenta
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w dostateczny sposób potrafi opracować zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe niezależnie od metody żywienia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C18.5_U02Student umie dobrać właściwy sposób żywienia dla danej rasy psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U05Ocenia potrzeby pokarmowe psów i innych zwierząt udomowionych; bilansuje energię całkowitą i metaboliczną oraz ocenia poszczególne substancje odżywcze komponentów diet, określa idealną masę ciała, wykonuje punktową ocenę kondycji psa, potrafi wytwarzać karmy oraz szacuje ich jakość i wartość pokarmową
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zasadami pokrycia zapotrzebowania zwierzęcia na energię i składniki odżywcze w zależności od metody żywienia psów, z zasadami doboru sposobu karmienia
Treści programoweT-W-1Surowce wykorzystywane w dietach domowych, Pokarmy surowe i dieta BARF a tradycyjne żywienie psów
T-W-2Diety wegetariańskie. Karmy holistyczne, organiczne, naturalne
T-W-3Schematy karmienia a zachowania żywieniowe psów
T-L-1Pokarmy przygotowywane bezpośrednio przez właściciela. Zasady układania diet domowych
T-L-2Zasady diety BARF
T-L-3Dieta dostosowana do rasy
Metody nauczaniaM-2Prezentacja multimedialna
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium cząstkowe
S-2Ocena formująca: aktywność studenta
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student radzi sobie w stopniu podstawowym z doborem właściwego żywienia dla dalej rasy psów, popełnia wiele błędów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C18.5_K01Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zasadami pokrycia zapotrzebowania zwierzęcia na energię i składniki odżywcze w zależności od metody żywienia psów, z zasadami doboru sposobu karmienia
Treści programoweT-L-1Pokarmy przygotowywane bezpośrednio przez właściciela. Zasady układania diet domowych
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-5Ocena formująca: Aktywna postawa w rozwiązywaniu problemu żywieniowego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
3,5
4,0
4,5
5,0