Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)
Sylabus przedmiotu Wybrane choroby wirusowe i bakteryjne psów:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | praktyczny | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Wybrane choroby wirusowe i bakteryjne psów | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Paweł Nawrotek <Pawel.Nawrotek@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 14 | Grupa obieralna | 4 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu wirusologii i bakteriologii, ze szczególnym uwzględnieniem chorób zakaźnych psów. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze zjawiskami epizootycznymi zachodzącymi w populacjach zwierząt, zwłaszcza psów, a także przedstawienie wybranych chorób zakaźnych o dużym znaczeniu klinicznym i epizootycznym oraz sposobów monitorowania, zwalczania i przeciwdziałania ich rozprzestrzenianiu się. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Techniki laboratoryjne w chorobach zakaźnych. Pobieranie i transport prób materiałów do badań. | 2 |
T-L-2 | Prowadzenie hodowli wybranych patogenów bakteryjnych na różnych podłożach. | 2 |
T-L-3 | Metody hodowli wirusów. | 2 |
T-L-4 | Prowadzenie obserwacji mikroskopowych: przygotowywanie preparatów barwionych metodami prostymi i złożonymi, obserwacje przyżyciowe. | 2 |
T-L-5 | Identyfikacja i analiza wybranych patogenów bakteryjnych – przykładowe procedury. | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Czynniki warunkujące rozwój chorób zakaźnych. | 2 |
T-W-2 | Lista i uwarunkowania prawne dotyczące patogenów o dużym znaczeniu klinicznym i epizootycznym. | 2 |
T-W-3 | Profilaktyka chorób zakaźnych zwierząt, ze szczególnym uwzględnieniem psów. | 2 |
T-W-4 | Charakterystyka wybranych chorób wirusowych i bakteryjnych psów o dużym znaczeniu klinicznym i epizootycznym. | 4 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach. | 10 |
A-L-2 | Przygotowanie się do zajęć laboratoryjnych. | 5 |
A-L-3 | Przygotowanie się do zaliczenia zajęć. | 3 |
18 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 10 |
A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu. | 1 |
A-W-3 | Pisemne zaliczenie wykładów. | 1 |
12 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Dyskusja dydaktyczna |
M-2 | Opis i wyjaśnienie |
M-3 | Wykłady informacyjne wspomagane prezentacjami multimedialnymi |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Bieżąca kontrola przyswajania treści wykładowych. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń laboratoryjnych w formie pisemnej i ustnej. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C19.3_W01 Student potrafi charakteryzować aktualne zagrożenia epizootyczne oraz opisywać czynniki warunkujące występowanie chorób zakaźnych u psów. | Kn_1P_W03, Kn_1P_W07, Kn_1P_W08, Kn_1P_W10, Kn_1P_W21 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C19.3_U02 Student potrafi dobrać i zastosować metody analityczne wykorzystywane w badaniach mikrobiologicznych oraz weryfikować wyniki tych badań. | Kn_1P_U02, Kn_1P_U04, Kn_1P_U06, Kn_1P_U11 | — | — | C-1 | T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-L-5, T-L-4, T-W-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C19.3_K01 W zakresie kompetencji student jest zdolny do organizacji badań mikrobiologicznych, wykazuje zdolność współpracy z innymi osobami. | Kn_1P_K03, Kn_1P_K04 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-L-5, T-L-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C19.3_W01 Student potrafi charakteryzować aktualne zagrożenia epizootyczne oraz opisywać czynniki warunkujące występowanie chorób zakaźnych u psów. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada wiedzę z zakresu aktualnych zagrożeń epizootycznych i opisywania czynników warunkujących występowanie chorób zakaźnych u psów; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C19.3_U02 Student potrafi dobrać i zastosować metody analityczne wykorzystywane w badaniach mikrobiologicznych oraz weryfikować wyniki tych badań. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w dostateczny sposób dobrać i zastosować metody analityczne wykorzystywane w badaniach mikrobiologicznych oraz weryfikować wyniki tych badań. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C19.3_K01 W zakresie kompetencji student jest zdolny do organizacji badań mikrobiologicznych, wykazuje zdolność współpracy z innymi osobami. | 2,0 | |
3,0 | Student jest zdolny do organizacji badań mikrobiologicznych, wykazuje zdolność współpracy z innymi osobami. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Brzeziński Z., Epidemiologia kliniczna, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 1997
- Jabłoński L., Epidemiologia. Podręcznik dla lekarzy i studentów., Wyd. Folium, Lublin, 1999
- Kayser F. H., Bienz K. A., Eckert J., Zinkernagel R. M., Mikrobiologia lekarska, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007
- Januszkiewicz J., Zarys kliniki chorób zakaźnych, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa, 1994
- Tomaszewski J. J., Diagnostyka laboratoryjna, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa, 1993
- Gabiniewicz J., Zarys mikrobiologii z epizootiologią, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 1971
Literatura dodatkowa
- Boroń-Kaczmarska A., Furowicz A. J., Choroby odzwierzęce przenoszone drogą pokarmową, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa, 1999
- Zaremba M. L., Borowski J., Mikrobiologia lekarska, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa, 1997
- Larski Z., Truszczyński M., Zarys mikrobiologii weterynaryjnej, Wydaw. ART, Olsztyn, 1992
- Markiewicz Z., Kwiatkowski Z. A., Bakterie, antybiotyki, lekooporność, Wydaw. Naukowe PWN, Warszawa, 2001
- Collier L., Oxford J., Wirusologia, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa, 2001