Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N1)

Sylabus przedmiotu Technologia produkcji karm przemysłowych dla psów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Technologia produkcji karm przemysłowych dla psów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 18 Grupa obieralna 5

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 5 1,00,40zaliczenie
laboratoriaL6 5 1,00,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy żywienia psów

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z rodzajami karm gotowych, z linią produkcyjną karm przemysłowych i aspektami żywienia karmami gotowymi oraz zdobycie umiejętności właściwego czytania etykiet na karmach gotowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Rodzaje i charakterystyka współczesnych karm gotowych. Zasady produkcji karm przemysłowych. Produkty stosowane przy wytwarzaniu karm dla zwierząt2
T-L-2Produkcja karm mokrych. Produkcja karm „suchych”1
T-L-3Przewodnik po etykietach karm gotowych2
5
wykłady
T-W-1Przemysłowa żywność dla zwierząt, rozwój rynku karm gotowych1
T-W-2Aspekty żywienia karmami gotowymi, skład karm2
T-W-3Regulacje prawne dotyczące żywności z przeznaczeniem dla zwierząt. Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych. Kontrola jakości. Segmentacja karm2
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach5
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia12
A-L-3Studiowanie literatury14
31
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów14
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów11
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności studenta w grupie
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
S-5Ocena formująca: Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.4_W01
Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Kn_1P_W05C-1T-W-3, T-W-1, T-L-3M-1, M-2, M-3, M-4S-3, S-4
Kn_1P_C35.4_W02
Zna metody produkcji karm
Kn_1P_W12C-1T-W-2, T-W-3, T-L-2M-2, M-3, M-4S-2, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.4_U01
Umie przygotować karmę „gotową"
Kn_1P_U06C-1T-W-2, T-L-3, T-L-2M-3, M-4S-2, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.4_K01
Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Kn_1P_K04C-1T-L-1M-3S-2, S-5
Kn_1P_C35.4_K02
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
Kn_1P_K03C-1T-W-1, T-L-3, T-L-2M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.4_W01
Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
2,0
3,0w zakresie wiedzy student opanował podstawowy materiał przedmiotu, popełnia wiele błędów
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C35.4_W02
Zna metody produkcji karm
2,0
3,0student posiada podstawową wiedzę z zakresu produkcji karm
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.4_U01
Umie przygotować karmę „gotową"
2,0
3,0student radzi sobie z dużą pomocą prowadzącego przedmio z wybranymi trudnościami związanymi z realizacją przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.4_K01
Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
2,0
3,0Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C35.4_K02
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
2,0
3,0Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Grandjean D., Podstawowe wiadomości o składnikach odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu psów i kotów, Royal Canin, Aniv Publishing, 2006

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rodzaje i charakterystyka współczesnych karm gotowych. Zasady produkcji karm przemysłowych. Produkty stosowane przy wytwarzaniu karm dla zwierząt2
T-L-2Produkcja karm mokrych. Produkcja karm „suchych”1
T-L-3Przewodnik po etykietach karm gotowych2
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przemysłowa żywność dla zwierząt, rozwój rynku karm gotowych1
T-W-2Aspekty żywienia karmami gotowymi, skład karm2
T-W-3Regulacje prawne dotyczące żywności z przeznaczeniem dla zwierząt. Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych. Kontrola jakości. Segmentacja karm2
5

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach5
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia12
A-L-3Studiowanie literatury14
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów14
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów11
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.4_W01Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W05Zna budowę i zastosowanie podstawowych przyrządów pomiarowych, maszyn, urządzeń oraz obiektów technicznych wykorzystywanych w ramach studiowanego kierunku
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami karm gotowych, z linią produkcyjną karm przemysłowych i aspektami żywienia karmami gotowymi oraz zdobycie umiejętności właściwego czytania etykiet na karmach gotowych
Treści programoweT-W-3Regulacje prawne dotyczące żywności z przeznaczeniem dla zwierząt. Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych. Kontrola jakości. Segmentacja karm
T-W-1Przemysłowa żywność dla zwierząt, rozwój rynku karm gotowych
T-L-3Przewodnik po etykietach karm gotowych
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0w zakresie wiedzy student opanował podstawowy materiał przedmiotu, popełnia wiele błędów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.4_W02Zna metody produkcji karm
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W12Zna zasady i techniki żywienia zwierząt oraz metody produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami karm gotowych, z linią produkcyjną karm przemysłowych i aspektami żywienia karmami gotowymi oraz zdobycie umiejętności właściwego czytania etykiet na karmach gotowych
Treści programoweT-W-2Aspekty żywienia karmami gotowymi, skład karm
T-W-3Regulacje prawne dotyczące żywności z przeznaczeniem dla zwierząt. Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych. Kontrola jakości. Segmentacja karm
T-L-2Produkcja karm mokrych. Produkcja karm „suchych”
Metody nauczaniaM-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności studenta w grupie
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student posiada podstawową wiedzę z zakresu produkcji karm
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.4_U01Umie przygotować karmę „gotową"
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U06Potrafi wykonywać podstawowe analizy surowców do produkcji karm i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami karm gotowych, z linią produkcyjną karm przemysłowych i aspektami żywienia karmami gotowymi oraz zdobycie umiejętności właściwego czytania etykiet na karmach gotowych
Treści programoweT-W-2Aspekty żywienia karmami gotowymi, skład karm
T-L-3Przewodnik po etykietach karm gotowych
T-L-2Produkcja karm mokrych. Produkcja karm „suchych”
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności studenta w grupie
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student radzi sobie z dużą pomocą prowadzącego przedmio z wybranymi trudnościami związanymi z realizacją przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.4_K01Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami karm gotowych, z linią produkcyjną karm przemysłowych i aspektami żywienia karmami gotowymi oraz zdobycie umiejętności właściwego czytania etykiet na karmach gotowych
Treści programoweT-L-1Rodzaje i charakterystyka współczesnych karm gotowych. Zasady produkcji karm przemysłowych. Produkty stosowane przy wytwarzaniu karm dla zwierząt
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności studenta w grupie
S-5Ocena formująca: Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.4_K02Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami karm gotowych, z linią produkcyjną karm przemysłowych i aspektami żywienia karmami gotowymi oraz zdobycie umiejętności właściwego czytania etykiet na karmach gotowych
Treści programoweT-W-1Przemysłowa żywność dla zwierząt, rozwój rynku karm gotowych
T-L-3Przewodnik po etykietach karm gotowych
T-L-2Produkcja karm mokrych. Produkcja karm „suchych”
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności studenta w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
3,5
4,0
4,5
5,0