Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N1)

Sylabus przedmiotu Chów ptaków użytkowych i ozdobnych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Chów ptaków użytkowych i ozdobnych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Hodowli Ptaków Użytkowych i Ozdobnych
Nauczyciel odpowiedzialny Danuta Majewska <Danuta.Majewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 8 0,80,40zaliczenie
laboratoriaL3 10 1,20,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość systematyki oraz podstaw anatomii i fizjologii ptaków

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z gatunkami, rasami i odmianami ptaków użytkowych i ozdobnych
C-2Ukształtowanie umiejętności prowadzenia chowu ptaków uzytkowych i ozdobnych oraz zapewnienia im dobrostanu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Rozpoznawanie gatunków, typów użytkowych i ras ptaków użytkowych i ozdobnych.2
T-L-2Topografia, morfologia i anatomia ptaków. Układ powłokowy, rodzaje piór i ich budowa. Rozpoznawanie piór wybranych gatunków.3
T-L-3Rozpoznawanie jaj wybranych gatunków ptaków Ocena jakości jaj. Pomiary podstawowych cech fizycznych jaja kurzego. Ustalanie świeżości jaj na podstawie wyznaczanych indeksów i pomiaru wielkości komory powietrznej.2
T-L-4Poznanie zasad budowy aparatów wylęgowych i regulacji warunków inkubacji. Nakład jaj do aparatu wylęgowego, ważenie, dezynfekcja, świetlenia jaj za pomocą ovoskopów. Analiza czynników wpływających na zdolność wylęgową jaj.2
T-L-5Układanie dawek żywieniowych dla ptaków użytkowych i ozdobnych.3
12
wykłady
T-W-1Pochodzenie i udomowienie ptaków użytkowych i ozdobnych. Znaczenie produkcji drobiarskiej.1
T-W-2Gatunki, typy użytkowe i rasy ptaków użytkowych i ozdobnych.1
T-W-3Technika chowu ptaków w zależności od gatunku. Sposoby alternatywnego utrzymania drobiu.2
T-W-4Podstawy rozrodu i użytkowanie nieśne. Technika lęgów naturalnych i sztucznych.2
T-W-5Specyfika żywienia ptaków, zasady komponowania mieszanek i układania dawek pokarmowych.2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach16
A-L-2Samodzielne studiowanie wskazanej literatury7
A-L-3Przygotowanie sprawozdania z ćwiczeń7
A-L-4Opracowanie dawek pokarmowych5
35
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2Czytanie wskazanej literatury3
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia6
A-W-4Pisemne zaliczenie treści zawartych w wykładach1
24

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
M-2Wyklad konwersatoryjny
M-3Dyskusja
M-4Film
M-5Pokaz
M-6Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocenianie ciągłe na podstawie aktywności na zajęciach
S-2Ocena formująca: Sprawozdanie z ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C07.4_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi wymieniać gatunki, rasy i odmiany ptaków uzytkowych i ozdobnych oraz posiada specjalistyczną wiedzę dotyczącą chowu ptaków.
Kn_1P_W06C-1, C-2T-W-4, T-W-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1M-1, M-4, M-3, M-2, M-5, M-6S-3, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C07.4_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student posiada umiejętność prowadzenia chowu ptaków użytkowych i ozdobnych. Potrafi przeprowadzić ocenę jakości jaj. Posiada umiejętność komponowania dawek pokarmowych z uwzględnieniem specyfiki żywienia różnych gatunków ptaków.
Kn_1P_U18C-1, C-2T-W-5, T-W-2, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1M-1, M-4, M-3, M-2, M-6S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C07.4_K01
Student wykazuje umiejętność pracy samodzielnej i zespołowej
Kn_1P_K04C-2T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1M-3, M-2, M-6S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C07.4_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi wymieniać gatunki, rasy i odmiany ptaków uzytkowych i ozdobnych oraz posiada specjalistyczną wiedzę dotyczącą chowu ptaków.
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C07.4_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student posiada umiejętność prowadzenia chowu ptaków użytkowych i ozdobnych. Potrafi przeprowadzić ocenę jakości jaj. Posiada umiejętność komponowania dawek pokarmowych z uwzględnieniem specyfiki żywienia różnych gatunków ptaków.
2,0
3,0Student: - potrafi z wydatną pomocą nauczyciela przeprowadzić ocenę jakości jaj, oraz ułożyć dawkę pokarmową z uwzględnieniem specyfiki żywienia poszczególnych gatunków ptaków
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C07.4_K01
Student wykazuje umiejętność pracy samodzielnej i zespołowej
2,0
3,0Student wykazuje niewielką aktywność na zajęciach
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. red. Jan Jankowski, Hodowla i uzytkowanie drobiu, PWRiL, Warszawa, 2012
  2. Swierczewska E., Wężyk S., Horbańczuk J., Chów drobiu, OW "Hoża", Warszawa, 1999
  3. Kruszewicz G., Hodowla ptaków ozdobnych, MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 2002
  4. praca zbiorowa pod redakcją D. Jamroz i A. Potkańskiego, Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt, PWN, Warszawa, 2004

Literatura dodatkowa

  1. praca zbiorowa pod redakcją M. Mazurkiewicza, Choroby drobiu, Akademia Rolnicza, Wrocław, 1995
  2. D.Szczerbińska, D.Majewska, A.Dańczak, Z.Tarasewicz, Emu, Akademia Rolnicza, Szczecin, 2007
  3. praca zbiorowa pod redakcją Ewy Świerczewskiej, Hodowla i użytkowanie drobiu, SGGW, Warszawa, 1993
  4. Kruszewicz A., Tarasewicz L., Kury ozdobne, MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 2002
  5. E. Świerczewska, M. Stępińska, J. Niemiec, Chów kur, SGGW, Warszawa, 1999
  6. A. Faruga, J. Jankowski, Indyki- hodowla i Użytkowanie, PWRiL, Warszawa, 1996

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rozpoznawanie gatunków, typów użytkowych i ras ptaków użytkowych i ozdobnych.2
T-L-2Topografia, morfologia i anatomia ptaków. Układ powłokowy, rodzaje piór i ich budowa. Rozpoznawanie piór wybranych gatunków.3
T-L-3Rozpoznawanie jaj wybranych gatunków ptaków Ocena jakości jaj. Pomiary podstawowych cech fizycznych jaja kurzego. Ustalanie świeżości jaj na podstawie wyznaczanych indeksów i pomiaru wielkości komory powietrznej.2
T-L-4Poznanie zasad budowy aparatów wylęgowych i regulacji warunków inkubacji. Nakład jaj do aparatu wylęgowego, ważenie, dezynfekcja, świetlenia jaj za pomocą ovoskopów. Analiza czynników wpływających na zdolność wylęgową jaj.2
T-L-5Układanie dawek żywieniowych dla ptaków użytkowych i ozdobnych.3
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pochodzenie i udomowienie ptaków użytkowych i ozdobnych. Znaczenie produkcji drobiarskiej.1
T-W-2Gatunki, typy użytkowe i rasy ptaków użytkowych i ozdobnych.1
T-W-3Technika chowu ptaków w zależności od gatunku. Sposoby alternatywnego utrzymania drobiu.2
T-W-4Podstawy rozrodu i użytkowanie nieśne. Technika lęgów naturalnych i sztucznych.2
T-W-5Specyfika żywienia ptaków, zasady komponowania mieszanek i układania dawek pokarmowych.2
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach16
A-L-2Samodzielne studiowanie wskazanej literatury7
A-L-3Przygotowanie sprawozdania z ćwiczeń7
A-L-4Opracowanie dawek pokarmowych5
35
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2Czytanie wskazanej literatury3
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia6
A-W-4Pisemne zaliczenie treści zawartych w wykładach1
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07.4_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi wymieniać gatunki, rasy i odmiany ptaków uzytkowych i ozdobnych oraz posiada specjalistyczną wiedzę dotyczącą chowu ptaków.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W06Zna metody chowu, oceny wartości hodowlanej i użytkowej zwierząt oraz metody selekcji i rodzaje krzyżowania zwierząt
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z gatunkami, rasami i odmianami ptaków użytkowych i ozdobnych
C-2Ukształtowanie umiejętności prowadzenia chowu ptaków uzytkowych i ozdobnych oraz zapewnienia im dobrostanu
Treści programoweT-W-4Podstawy rozrodu i użytkowanie nieśne. Technika lęgów naturalnych i sztucznych.
T-W-5Specyfika żywienia ptaków, zasady komponowania mieszanek i układania dawek pokarmowych.
T-W-1Pochodzenie i udomowienie ptaków użytkowych i ozdobnych. Znaczenie produkcji drobiarskiej.
T-W-2Gatunki, typy użytkowe i rasy ptaków użytkowych i ozdobnych.
T-W-3Technika chowu ptaków w zależności od gatunku. Sposoby alternatywnego utrzymania drobiu.
T-L-2Topografia, morfologia i anatomia ptaków. Układ powłokowy, rodzaje piór i ich budowa. Rozpoznawanie piór wybranych gatunków.
T-L-3Rozpoznawanie jaj wybranych gatunków ptaków Ocena jakości jaj. Pomiary podstawowych cech fizycznych jaja kurzego. Ustalanie świeżości jaj na podstawie wyznaczanych indeksów i pomiaru wielkości komory powietrznej.
T-L-4Poznanie zasad budowy aparatów wylęgowych i regulacji warunków inkubacji. Nakład jaj do aparatu wylęgowego, ważenie, dezynfekcja, świetlenia jaj za pomocą ovoskopów. Analiza czynników wpływających na zdolność wylęgową jaj.
T-L-5Układanie dawek żywieniowych dla ptaków użytkowych i ozdobnych.
T-L-1Rozpoznawanie gatunków, typów użytkowych i ras ptaków użytkowych i ozdobnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
M-4Film
M-3Dyskusja
M-2Wyklad konwersatoryjny
M-5Pokaz
M-6Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne
S-1Ocena formująca: Ocenianie ciągłe na podstawie aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07.4_U01W wyniku przeprowadzonych zajęć student posiada umiejętność prowadzenia chowu ptaków użytkowych i ozdobnych. Potrafi przeprowadzić ocenę jakości jaj. Posiada umiejętność komponowania dawek pokarmowych z uwzględnieniem specyfiki żywienia różnych gatunków ptaków.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U18Wykazuje umiejętność organizacji chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt udomowionych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z gatunkami, rasami i odmianami ptaków użytkowych i ozdobnych
C-2Ukształtowanie umiejętności prowadzenia chowu ptaków uzytkowych i ozdobnych oraz zapewnienia im dobrostanu
Treści programoweT-W-5Specyfika żywienia ptaków, zasady komponowania mieszanek i układania dawek pokarmowych.
T-W-2Gatunki, typy użytkowe i rasy ptaków użytkowych i ozdobnych.
T-L-2Topografia, morfologia i anatomia ptaków. Układ powłokowy, rodzaje piór i ich budowa. Rozpoznawanie piór wybranych gatunków.
T-L-3Rozpoznawanie jaj wybranych gatunków ptaków Ocena jakości jaj. Pomiary podstawowych cech fizycznych jaja kurzego. Ustalanie świeżości jaj na podstawie wyznaczanych indeksów i pomiaru wielkości komory powietrznej.
T-L-4Poznanie zasad budowy aparatów wylęgowych i regulacji warunków inkubacji. Nakład jaj do aparatu wylęgowego, ważenie, dezynfekcja, świetlenia jaj za pomocą ovoskopów. Analiza czynników wpływających na zdolność wylęgową jaj.
T-L-5Układanie dawek żywieniowych dla ptaków użytkowych i ozdobnych.
T-L-1Rozpoznawanie gatunków, typów użytkowych i ras ptaków użytkowych i ozdobnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
M-4Film
M-3Dyskusja
M-2Wyklad konwersatoryjny
M-6Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocenianie ciągłe na podstawie aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: - potrafi z wydatną pomocą nauczyciela przeprowadzić ocenę jakości jaj, oraz ułożyć dawkę pokarmową z uwzględnieniem specyfiki żywienia poszczególnych gatunków ptaków
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07.4_K01Student wykazuje umiejętność pracy samodzielnej i zespołowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności prowadzenia chowu ptaków uzytkowych i ozdobnych oraz zapewnienia im dobrostanu
Treści programoweT-L-2Topografia, morfologia i anatomia ptaków. Układ powłokowy, rodzaje piór i ich budowa. Rozpoznawanie piór wybranych gatunków.
T-L-3Rozpoznawanie jaj wybranych gatunków ptaków Ocena jakości jaj. Pomiary podstawowych cech fizycznych jaja kurzego. Ustalanie świeżości jaj na podstawie wyznaczanych indeksów i pomiaru wielkości komory powietrznej.
T-L-4Poznanie zasad budowy aparatów wylęgowych i regulacji warunków inkubacji. Nakład jaj do aparatu wylęgowego, ważenie, dezynfekcja, świetlenia jaj za pomocą ovoskopów. Analiza czynników wpływających na zdolność wylęgową jaj.
T-L-5Układanie dawek żywieniowych dla ptaków użytkowych i ozdobnych.
T-L-1Rozpoznawanie gatunków, typów użytkowych i ras ptaków użytkowych i ozdobnych.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja
M-2Wyklad konwersatoryjny
M-6Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocenianie ciągłe na podstawie aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje niewielką aktywność na zajęciach
3,5
4,0
4,5
5,0