Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | BT_2A_null_U01 | Wykorzystuje odpowiednie metody i techniki w celu identyfikacji mikroorganizmów. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | BT_2A_U05 | Potrafi zaprojektować oraz zrealizować proces eksperymentalny; zna i stosuje metody oraz systemy diagnostyki laboratoryjnej i molekularnej; posiada umiejętność prowadzenia prac badawczych z użyciem materiału biologicznego; potrafi przeprowadzać badania z użyciem mikroskopów; stosuje w analizie i diagnostyce narzędzia bioinformatyczne. Zna systemy i procesy wykorzystywane w ocenie stanu środowiska. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R2A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R2A_U03 | rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R2A_U04 | samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
R2A_U05 | samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia |
R2A_U06 | posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów |
R2A_U07 | ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA2_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA2_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Zaprezentowanie najnowszej wiedzy związanej z metodami i technikami stosowanymi w diagnostyce mikrobiologicznej. |
---|
C-2 | Przdedstawienie zasad organizacji i funkcjonowania mikrobiologicznego laboratorium diagnostycznego. |
Treści programowe | T-A-2 | Zasady identyfikacji i typowania drobnoustrojów. |
---|
T-A-3 | Hodowla drobnoustrojów o specjalnych wymaganiach odżywczych i wolnorosnących. |
T-W-6 | Wykorzystanie metod biologii molekularnej w diagnostyce mikrobiologicznej. |
T-W-3 | Zasady pobierania, transportu i przechowywania próbek do badań mikrobiologicznych. |
T-W-5 | Diagnostyka zakażeń bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Wykrywanie toksyn wytwarzanych przez bakterie. |
T-W-7 | Metody i zasady oznaczania lekowrażliwości poszczególnych grup bakterii. |
Metody nauczania | M-1 | Wykłady informacyjne wspomagane prezentacjami multimedialnymi |
---|
M-2 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych. |
---|
S-2 | Ocena formująca: Ocena wykonania zadań projektowych na zadany temat. |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie potrafi wykorzystać odpowiednich metod i technik w celu izolacji i identyfikacji mikroorganizmów. |
3,0 | Student potrafi w dostateczny sposób wykorzystać odpowiednich metod i technik w celu izolacji i identyfikacji mikroorganizmów. |
3,5 | Student potrafi na średnim poziomie wykorzystać odpowiednich metod i technik w celu izolacji i identyfikacji mikroorganizmów. |
4,0 | Student potrafi na dobrym poziomie wykorzystać odpowiednich metod i technik w celu izolacji i identyfikacji mikroorganizm |
4,5 | Student potrafi dobrze wykorzystać odpowiednich metod i technik w celu izolacji i identyfikacji mikroorganizm |
5,0 | Student potrafi bardzo dobrze wykorzystać odpowiednich metod i technik w celu izolacji i identyfikacji mikroorganizm |