Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (N2)
Sylabus przedmiotu Enzymologia praktyczna:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauki przyrodnicze | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Enzymologia praktyczna | ||
Specjalność | Biologia molekularna i podstawy analityki | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Radosław Drozd <Radoslaw.Drozd@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 10 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw chemii nieorganiczej i organicznej, biochemii, znajomośc języka angielskiego w stopniu średnio zaawansowanym |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przedmiot ma na celu wyuczenie umiejetności własciwego doboru i organizacji pracy z enzymami. Student zdobywa wiedzę niezbędną do oznaczania i identyfikacji enzymów. Poznaje podstawowe zagadnienia zwiazne z enzymologią jak również praktyczne aspekty pracy z enzymami w laboratorium badawczym i diagnostycznym |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Przygotowanie stanowiska pracy z enzymami | 1 |
T-A-2 | Metody utrzymawnia optymalnych warunków do oznaczania enzymów | 1 |
T-A-3 | Metody numeryczne do standaryzacji oznaczeń enzymatycznych | 1 |
T-A-4 | Podstawy enzymologii diagnostycznej | 1 |
T-A-5 | Walidacja wyników oznaczania enzymów | 1 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Uwarunkowania strukturalne funkcji katalitycznych enzymów | 1 |
T-W-2 | Warunki środowiskowe wspływające na aktywnośc enzymów | 1 |
T-W-3 | Kinetyczne aspekty aktywności enzymów | 1 |
T-W-4 | Standaryzacja warunków oznaczania enzymów i miary aktywności enzymów | 1 |
T-W-5 | Metody identyfikacji, izolacji i oczyszczania enzymów | 1 |
5 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | napisanie raportu z zadania problemowego | 5 |
A-A-2 | przygotowanie prezentacji | 5 |
A-A-3 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-W-2 | przygotowanie do zajęc adytoryjnych | 7 |
A-W-3 | przygotowanie się do kolokwium | 3 |
15 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | wykład problemowy |
M-3 | metoda przypdków, metoda sytuacyjna |
M-4 | film |
M-5 | metoda projektów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena stopnia opanowania materiału na podstawie wykonanej przez studenta prezentacji multimedialnej |
S-2 | Ocena podsumowująca: Kolokwium sprawdzające i oceniające stopień przyswojenia i zrozumienia wykładanego materiału |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_2A_BLM-S-O7.3_W01 Student posiada wiedze w z zakresu poprawnej pracy z enzymami. | BL_2A_W05, BL_2A_W03 | — | C-1 | T-A-1, T-A-5, T-A-4, T-A-3, T-A-2, T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-5 | — | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_2A_BLM-S-O7.3_U01 Student potrafi zorganizować poprawnie stanowisko pracy z enzymami, analizowac wyniki oznaczania enzymów, optymalizować proces ich oznaczania. | BL_2A_U06, BL_2A_U16 | — | C-1 | T-A-1, T-A-5, T-A-4, T-A-3, T-A-2 | M-3, M-5 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_2A_BLM-S-O7.3_K01 posiada kompetencje pozwalające na samodzielną pracę z enzymami | BL_2A_K01, BL_2A_K05, BL_2A_K02 | — | — | — | — | — |
Literatura podstawowa
- Lubert Stryer, Biochemia, PWN, Warszawa, 2010
- W. Minakowski S. Weidner, Biochemia kręgowców, PWN, Warszawa, 2011
- Jerzy Witwicki, Elementy enzymologii, PWN, Warszawa, 1984
- David Hawcroft, Diagnostic enzymology, ACOL, Londyn, 1986
Literatura dodatkowa
- Athel Cornish-Bowden, Fundamentals of Enzyme Kinetics, Portland Press, Londyn, 2002, III