Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności

Sylabus przedmiotu Dietetyka bariatryczna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Dietetyka bariatryczna
Specjalność technologia rybna
Jednostka prowadząca Zakład Podstaw Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Edyta Balejko <Edyta.Balejko@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 12 1,00,50zaliczenie
wykładyW3 6 1,00,50egzamin

Wymagania wstępne

dla tego przedmiotu nie są określone wymagania wstępne

Cele przedmiotu

dla tego przedmiotu nie są określone cele przedmiotu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Diety redukujące masę ciała.2
T-A-2Modelowe postępowanie z pacjentem otyłym. Diety uwzględniające choroby towarzyszące otyłości.2
T-A-3Przygotowanie dietetyczne pacjenta przed planowanym zabiegiem bariatrycznym. Kwalifikacje potencjalnego pacjenta bariatrycznego.2
T-A-4Diety po zabiegach bariatrycznych.2
T-A-5Sposoby zapobiegania niedoborom żywieniowym.2
T-A-6Zaliczenie.2
12
wykłady
T-W-1Nadwaga i otyłość u dzieci i dorosłych: występowanie, przyczyny, następstwa zdrowotne i ekonomiczne.1
T-W-2Postępowanie dietetyczne i aktywność fizyczna w redukcji masy ciała.1
T-W-3Leczenie farmakologiczne nadwagi i otyłości. Planowanie żywienia w okresie okołooperacyjnym.1
T-W-4Operacje bariatryczne: metody, wskazania i przeciwwskazania. Analiza wytycznych.1
T-W-5Postępowanie dietetyczne u chorych po operacjach bariatrycznych.1
T-W-6Najczęstsze powikłania pooperacyjne i niedobory żywieniowe. Skuteczność stosowanych zabiegów bariatrycznych.1
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Analiza bieżącej literatury5
A-A-3Przygotowanie do okresowych zaliczeń10
A-A-4Konsultacje z prowadzącym5
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Analiza bieżącej literatury5
A-W-3Przygotowanie do okresowych zaliczeń10
A-W-4Konsultacje z prowadzącym5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

dla tego przedmiotu nie są określone metody nauczania ani narzędzia dydaktyczne

Sposoby oceny

dla tego przedmiotu nie są określone sposoby oceny

Literatura podstawowa

  1. Redakcja wyd. polskiego Danuta Gajewska, Podstawy żywienia i dietoterapia, Elsevier Urban & Partner, Wrocław, 2010
  2. Franciszek Kokot, Patrick Tounian, Otyłość u dzieci., Wydawnictwo lekarskie PZWL, 2008
  3. Jan Tatoń, Anna Czech, Małgorzata Bernas, Otyłość. Zespół metaboliczny, Wydawnictwo lekarskie PZWL, 2006
  4. Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L, Otyłość. Zapobieganie i leczenie., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2006
  5. Małecka-Tendera Ewa, Socha Piotr, Otyłość u dzieci i młodzieży., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2011
  6. Antoni Czupryna, Tomasz Gach, Antoni Gryglewski, Powikłania w chirurgii jamy brzusznej, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2011
  7. Polskie Towarzystwo Przyrodników. Redakcja Krzysztof W Nowak, Joanna Gromadzka- Ostrowska, Romuald Zabielski., Otyłość plagą cywilizacji XXI wieku, Kosmos. Problemy nauk biologicznych, Tom 59 nr 3-4 (288-289)

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Diety redukujące masę ciała.2
T-A-2Modelowe postępowanie z pacjentem otyłym. Diety uwzględniające choroby towarzyszące otyłości.2
T-A-3Przygotowanie dietetyczne pacjenta przed planowanym zabiegiem bariatrycznym. Kwalifikacje potencjalnego pacjenta bariatrycznego.2
T-A-4Diety po zabiegach bariatrycznych.2
T-A-5Sposoby zapobiegania niedoborom żywieniowym.2
T-A-6Zaliczenie.2
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Nadwaga i otyłość u dzieci i dorosłych: występowanie, przyczyny, następstwa zdrowotne i ekonomiczne.1
T-W-2Postępowanie dietetyczne i aktywność fizyczna w redukcji masy ciała.1
T-W-3Leczenie farmakologiczne nadwagi i otyłości. Planowanie żywienia w okresie okołooperacyjnym.1
T-W-4Operacje bariatryczne: metody, wskazania i przeciwwskazania. Analiza wytycznych.1
T-W-5Postępowanie dietetyczne u chorych po operacjach bariatrycznych.1
T-W-6Najczęstsze powikłania pooperacyjne i niedobory żywieniowe. Skuteczność stosowanych zabiegów bariatrycznych.1
6

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Analiza bieżącej literatury5
A-A-3Przygotowanie do okresowych zaliczeń10
A-A-4Konsultacje z prowadzącym5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Analiza bieżącej literatury5
A-W-3Przygotowanie do okresowych zaliczeń10
A-W-4Konsultacje z prowadzącym5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta