Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana z uz (S2)

Sylabus przedmiotu Biotechnologiczne wykorzystanie enzymów pochodzenia mikrobiologicznego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologiczne wykorzystanie enzymów pochodzenia mikrobiologicznego
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Radosław Drozd <Radoslaw.Drozd@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW4 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa znajomośc biochemii, mikrobiologii przemysłowej, chemii organicznej, język angielski na poziomie podstawowym

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z metodami biotechnologicznymi wytwarzania enzymow o znaczeniu przemysłowym
C-2Zapoznanie z metodami analizy enzymów
C-3Wyuczenie umiejetności doboru odpowiednich metod służących do immobilizacji białek enzymowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Wyznaczanie własciwości katalitycznych enzymów - optimum pH2
T-L-2Wyznaczanie własciwości katalitycznych enzymów - optimum temperaturowe2
T-L-3Wyznaczanie własciwości katalitycznych enzymów - specyficzność substratowa2
T-L-4Wyznaczanie aktywności enzymów proteolitycznych2
T-L-5Wyznaczanie aktywności enzymów lipolitycznych2
T-L-6Wyznaczanie aktywności enzymów glikolitycznych2
T-L-7Metody izolacji i oczyszczania enzymów z hodowlii komórkowych2
T-L-8Hodowla kierunkowa grzybów strzępkowych w systemie SSF2
T-L-9Zastosowie enzymów cellulitycznych pochodzenia mikrobiologicznego w produkcji bioetanolu z odpadów produkcji rośłinnej4
T-L-10Zastosowie oksodoreduktaz pochodzenia mikrobiologicznego w procesie wybielania pulpy papierowej i modyfikacj tekstyliów4
T-L-11Produkcja syropu glukozowo fruktozowego o zwiększonej zawartości fruktozy w układzie koimmobilizowanej w matrycy alginianowej inwertazy z saccharomyces cerevisiae i izomerazy glukozowej Streptomyces sp.4
T-L-12Scukrzanie skrobi ziemniaczanej z wykorzystaniem immobiliowanjej w alginianie termostabilnej alfa-amylazy ze szczepów Bacillus sp.2
30
wykłady
T-W-1Podstawy budowy struktury enzymów2
T-W-2Podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych2
T-W-3Metody oznaczania aktywności enzymów2
T-W-4Optymalizacja procesu fermentacyjnego w kierunku uzyskiwania enzymów o określonej aktywności2
T-W-5Enzymy pochodzienia mikrobiologicznego w przemyśle spożywczym3
T-W-6Enzymy pochodznenia mikrobiologicznego w produkcji detergentów i modyfikacji materiałów tekstylnych2
T-W-7Enzymy pochodzenia mikrobiologicznego w przemyśle farmaceutycznym i kosmetologii2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie sprawozdań30
A-L-3godziny kontaktowe15
A-L-4Przeglądanie i analizowanie wkazanej literatury15
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2czytanie wskazanej literatury10
A-W-3godziny kontaktowe5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład problemowy
M-2wykład informacyjny
M-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4metoda projektów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawozadanie
S-2Ocena podsumowująca: test

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-1_W01
Student posiada wiedzę z zakresu możliwosci pozyskiwania enzymów o określonych wałsciwościach katalitycznych. Posiada wiedzę o możliwości ich zastosowania w konkretnych procesach biotechnologicznych
MS_2A_W13, MS_2A_W10R2A_W03, R2A_W04, R2A_W07InzA2_W01, InzA2_W02, InzA2_W05C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-3, T-W-6M-1, M-2, M-4S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-1_U01
Student potrafi oznaczać aktywności enzymów w zależności od analizowanego systemu katalitycznego. Potrafi dobierać enzymy o odpowiednich właściwościach katalitycznych i wykorzystywać je do konkretengo procesu technologicznego. Student potrafi dobierać odpowiednie metody hodowli mikroorganizmów do uzyskiwania enzymów o określonej aktywności.
MS_2A_U01, MS_2A_U02, MS_2A_U03R2A_U01, R2A_U03, R2A_U04, R2A_U05, R2A_U06, R2A_U07, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U07, InzA2_U08C-3, C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-1_K01
Zna i wykorzystuje metody biotechnologiczne do polepsznaia jakości życia swojego i innych
MS_2A_K01, MS_2A_K02, MS_2A_K04R2A_K01, R2A_K02, R2A_K03, R2A_K04, R2A_K05, R2A_K07, R2A_K08InzA2_K01, InzA2_K02C-3, C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-3, T-W-6, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-1_W01
Student posiada wiedzę z zakresu możliwosci pozyskiwania enzymów o określonych wałsciwościach katalitycznych. Posiada wiedzę o możliwości ich zastosowania w konkretnych procesach biotechnologicznych
2,0
3,0Zaliczenie testu końcowego przynajmniej w 60 %
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-1_U01
Student potrafi oznaczać aktywności enzymów w zależności od analizowanego systemu katalitycznego. Potrafi dobierać enzymy o odpowiednich właściwościach katalitycznych i wykorzystywać je do konkretengo procesu technologicznego. Student potrafi dobierać odpowiednie metody hodowli mikroorganizmów do uzyskiwania enzymów o określonej aktywności.
2,0
3,0Oddanie w terminie sprawozdań z części laboratoryjnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-1_K01
Zna i wykorzystuje metody biotechnologiczne do polepsznaia jakości życia swojego i innych
2,0
3,0Oddanie w terminie sprawozdań z częsci laboratoryjnej Poprawne odpowedzi na conajmniej 60 % pytań testowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jerzy Witwicki, Elementy enzymologii, PWN, Warszawa, 1984
  2. David Hawcroft, Diagnostic enzymology, ACOL, Londyn, 1986
  3. Wolfgang Aehle red., Enzymes in Industry: Production and Applications, Willey VCH, 2007, III
  4. Allan Svendsen, Enzyme Functionality: Design, Engineering and Screening, 2004
  5. Christoph Wittmann i Rainer Krull red., Biosystems Engineering I: Creating Superior Biocatalysts, Tom 1, Springer, 2010
  6. Girish Shukla i Ajit Varma, Soil Enzymology, Springer, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Athel Cornish-Bowden, Fundamentals of Enzyme Kinetics, Portland Press, Londyn, 2002, III

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wyznaczanie własciwości katalitycznych enzymów - optimum pH2
T-L-2Wyznaczanie własciwości katalitycznych enzymów - optimum temperaturowe2
T-L-3Wyznaczanie własciwości katalitycznych enzymów - specyficzność substratowa2
T-L-4Wyznaczanie aktywności enzymów proteolitycznych2
T-L-5Wyznaczanie aktywności enzymów lipolitycznych2
T-L-6Wyznaczanie aktywności enzymów glikolitycznych2
T-L-7Metody izolacji i oczyszczania enzymów z hodowlii komórkowych2
T-L-8Hodowla kierunkowa grzybów strzępkowych w systemie SSF2
T-L-9Zastosowie enzymów cellulitycznych pochodzenia mikrobiologicznego w produkcji bioetanolu z odpadów produkcji rośłinnej4
T-L-10Zastosowie oksodoreduktaz pochodzenia mikrobiologicznego w procesie wybielania pulpy papierowej i modyfikacj tekstyliów4
T-L-11Produkcja syropu glukozowo fruktozowego o zwiększonej zawartości fruktozy w układzie koimmobilizowanej w matrycy alginianowej inwertazy z saccharomyces cerevisiae i izomerazy glukozowej Streptomyces sp.4
T-L-12Scukrzanie skrobi ziemniaczanej z wykorzystaniem immobiliowanjej w alginianie termostabilnej alfa-amylazy ze szczepów Bacillus sp.2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawy budowy struktury enzymów2
T-W-2Podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych2
T-W-3Metody oznaczania aktywności enzymów2
T-W-4Optymalizacja procesu fermentacyjnego w kierunku uzyskiwania enzymów o określonej aktywności2
T-W-5Enzymy pochodzienia mikrobiologicznego w przemyśle spożywczym3
T-W-6Enzymy pochodznenia mikrobiologicznego w produkcji detergentów i modyfikacji materiałów tekstylnych2
T-W-7Enzymy pochodzenia mikrobiologicznego w przemyśle farmaceutycznym i kosmetologii2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie sprawozdań30
A-L-3godziny kontaktowe15
A-L-4Przeglądanie i analizowanie wkazanej literatury15
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2czytanie wskazanej literatury10
A-W-3godziny kontaktowe5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO9-1_W01Student posiada wiedzę z zakresu możliwosci pozyskiwania enzymów o określonych wałsciwościach katalitycznych. Posiada wiedzę o możliwości ich zastosowania w konkretnych procesach biotechnologicznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W13Ma poszerzoną wiedzę o procesach zachodzących w środowisku i zależnościach między organizmami w nim funkcjonującymi i możliwościami ich wykorzystania.
MS_2A_W10Ma pogłębioną wiedzę w zakresie metod otrzymywania i zastosowania głównych rodzajów biopolimerów, mechanizmów biodegradacji oraz biorafinacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W03ma pogłębioną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W07ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z metodami biotechnologicznymi wytwarzania enzymow o znaczeniu przemysłowym
C-2Zapoznanie z metodami analizy enzymów
Treści programoweT-W-1Podstawy budowy struktury enzymów
T-W-2Podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych
T-W-4Optymalizacja procesu fermentacyjnego w kierunku uzyskiwania enzymów o określonej aktywności
T-W-5Enzymy pochodzienia mikrobiologicznego w przemyśle spożywczym
T-W-7Enzymy pochodzenia mikrobiologicznego w przemyśle farmaceutycznym i kosmetologii
T-W-3Metody oznaczania aktywności enzymów
T-W-6Enzymy pochodznenia mikrobiologicznego w produkcji detergentów i modyfikacji materiałów tekstylnych
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy
M-2wykład informacyjny
M-4metoda projektów
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zaliczenie testu końcowego przynajmniej w 60 %
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO9-1_U01Student potrafi oznaczać aktywności enzymów w zależności od analizowanego systemu katalitycznego. Potrafi dobierać enzymy o odpowiednich właściwościach katalitycznych i wykorzystywać je do konkretengo procesu technologicznego. Student potrafi dobierać odpowiednie metody hodowli mikroorganizmów do uzyskiwania enzymów o określonej aktywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
MS_2A_U02Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) oraz opisowej w języku polskim i obcym.
MS_2A_U03Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i nauk pokrewnych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA2_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-3Wyuczenie umiejetności doboru odpowiednich metod służących do immobilizacji białek enzymowych
C-2Zapoznanie z metodami analizy enzymów
Treści programoweT-L-1Wyznaczanie własciwości katalitycznych enzymów - optimum pH
T-L-2Wyznaczanie własciwości katalitycznych enzymów - optimum temperaturowe
T-L-3Wyznaczanie własciwości katalitycznych enzymów - specyficzność substratowa
T-L-4Wyznaczanie aktywności enzymów proteolitycznych
T-L-5Wyznaczanie aktywności enzymów lipolitycznych
T-L-6Wyznaczanie aktywności enzymów glikolitycznych
T-L-7Metody izolacji i oczyszczania enzymów z hodowlii komórkowych
T-L-8Hodowla kierunkowa grzybów strzępkowych w systemie SSF
T-L-9Zastosowie enzymów cellulitycznych pochodzenia mikrobiologicznego w produkcji bioetanolu z odpadów produkcji rośłinnej
T-L-10Zastosowie oksodoreduktaz pochodzenia mikrobiologicznego w procesie wybielania pulpy papierowej i modyfikacj tekstyliów
T-L-11Produkcja syropu glukozowo fruktozowego o zwiększonej zawartości fruktozy w układzie koimmobilizowanej w matrycy alginianowej inwertazy z saccharomyces cerevisiae i izomerazy glukozowej Streptomyces sp.
T-L-12Scukrzanie skrobi ziemniaczanej z wykorzystaniem immobiliowanjej w alginianie termostabilnej alfa-amylazy ze szczepów Bacillus sp.
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawozadanie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Oddanie w terminie sprawozdań z części laboratoryjnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO9-1_K01Zna i wykorzystuje metody biotechnologiczne do polepsznaia jakości życia swojego i innych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
MS_2A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
MS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R2A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R2A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-3Wyuczenie umiejetności doboru odpowiednich metod służących do immobilizacji białek enzymowych
C-1Zapoznanie studenta z metodami biotechnologicznymi wytwarzania enzymow o znaczeniu przemysłowym
C-2Zapoznanie z metodami analizy enzymów
Treści programoweT-W-1Podstawy budowy struktury enzymów
T-W-2Podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych
T-W-4Optymalizacja procesu fermentacyjnego w kierunku uzyskiwania enzymów o określonej aktywności
T-W-5Enzymy pochodzienia mikrobiologicznego w przemyśle spożywczym
T-W-7Enzymy pochodzenia mikrobiologicznego w przemyśle farmaceutycznym i kosmetologii
T-W-3Metody oznaczania aktywności enzymów
T-W-6Enzymy pochodznenia mikrobiologicznego w produkcji detergentów i modyfikacji materiałów tekstylnych
T-L-1Wyznaczanie własciwości katalitycznych enzymów - optimum pH
T-L-2Wyznaczanie własciwości katalitycznych enzymów - optimum temperaturowe
T-L-3Wyznaczanie własciwości katalitycznych enzymów - specyficzność substratowa
T-L-4Wyznaczanie aktywności enzymów proteolitycznych
T-L-5Wyznaczanie aktywności enzymów lipolitycznych
T-L-6Wyznaczanie aktywności enzymów glikolitycznych
T-L-7Metody izolacji i oczyszczania enzymów z hodowlii komórkowych
T-L-8Hodowla kierunkowa grzybów strzępkowych w systemie SSF
T-L-9Zastosowie enzymów cellulitycznych pochodzenia mikrobiologicznego w produkcji bioetanolu z odpadów produkcji rośłinnej
T-L-10Zastosowie oksodoreduktaz pochodzenia mikrobiologicznego w procesie wybielania pulpy papierowej i modyfikacj tekstyliów
T-L-11Produkcja syropu glukozowo fruktozowego o zwiększonej zawartości fruktozy w układzie koimmobilizowanej w matrycy alginianowej inwertazy z saccharomyces cerevisiae i izomerazy glukozowej Streptomyces sp.
T-L-12Scukrzanie skrobi ziemniaczanej z wykorzystaniem immobiliowanjej w alginianie termostabilnej alfa-amylazy ze szczepów Bacillus sp.
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy
M-2wykład informacyjny
M-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawozadanie
S-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Oddanie w terminie sprawozdań z częsci laboratoryjnej Poprawne odpowedzi na conajmniej 60 % pytań testowych
3,5
4,0
4,5
5,0