Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia rolna:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia stosowana | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia rolna | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Mikrobiologii i Biotechnologii Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Magdalena Błaszak <Magdalena.Blaszak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Krystyna Cybulska <Krystyna.Cybulska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu biologii. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie grup mikroorganizmów odpowiedzialnych za zachodzące procesy biochemiczne w glebach. Nabycie wiedzy o roli mikrorganizmów w kształtowaniu żyzności gleb. Zapoznanie z wykorzystywaniem bakterii i grzybów (w postaci preparatów mikrobiologicznych) do polepszania właściwości gleb uprawnych i kondycji roślin. |
C-2 | Nabycie wiedzy i umiejętności dotyczących podstawowych badań mikrobiologicznych gleby, samodzielnej interpretacji wyników badań aktywności mikroorganizmów i oceny wpływu czynników antropogenicznych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zapoznanie z regulaminem pracowni i zasadami BHP. | 1 |
T-L-2 | Obieg węgla i azotu w przyrodzie. Rola mikroorganizmów w biotransformacji materii organicznej. Obserwacje aktywności hydrolitycznej poszczególnych szczepów bakterii i grzybów. | 3 |
T-L-3 | Interakcje między grzybami strzępkowymi i innymi organizmami glebowymi. Ustalenie przynależności systematycznej (rodzaju grzybów) okazów z kolekcji, na podstawie obserwacji mikroskopowej. | 2 |
T-L-4 | Diazotrofia, jako przykład przystosownia bakterii do niekorzystnych warunków środowiskowych. Obserwacje mikroskopowe bakterii z rodzajów Rhizobium i Azotobacter. | 2 |
T-L-5 | Wpływ starterów kompostowych i szczepionek mikoryzowych na wzrost roślin. Doświadczenie wazonowe. | 4 |
T-L-6 | Skrining mikroorganizmów glebowych odpornych i biodegradujących substancje ropopochodne z terenów zanieczyszczonych i wolnych od skażenia tymi substancjami. | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Powstanie, rozwój i zakres tematyczny mikrobiologii środowiskowej. Charakterystyka mikroorganizmów podstawowych grup systematycznych i fizjologicznych środowiska glebowego. Gleba jako środowisko życia mikroorgaizmów. | 4 |
T-W-2 | Równowaga biologiczna gleby. Procesy biochemiczne drobnoustrojów glebowych i ich wpływ na biotyczne i abiotyczne elementy środowiska. | 4 |
T-W-3 | Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej. | 4 |
T-W-4 | Rola mikroorganizmów w Integrowanej Ochronie Roślin wg obowiązujących uwarunkowań prawnych. Preparaty mikrobiologiczne jako środki poprawiające właściwości gleby. | 4 |
T-W-5 | Wykorzystanie mikroorganizmów glebowych do transformacji genetycznej roślin upawnych. Rola Agrobacterium tumefaciens w rozwoju biotechnologii rolnej. | 2 |
T-W-6 | Wpływ działalności człowieka na agrobiocenozę. Wpływ zabiegów agrotechnicznych na rozwój mikroorganizmów glebowych i ich bioróżnorodność. | 4 |
T-W-7 | Mikroflora płodów rolnych. Zabezpieczenie surowców przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów. | 4 |
T-W-8 | Wykorzystanie mikroorganizmów glebowych do bioremediacji matryc środowiskowych z zanieczyszczeń organicznych. | 4 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnicwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | przygotowanie do zajęć | 15 |
A-L-3 | przygotowanie do zaliczeń | 25 |
A-L-4 | Konsultacje | 5 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | studiowanie proponowanej literatury | 8 |
A-W-3 | konsultacje | 2 |
A-W-4 | przygotowanie do egzaminu | 20 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | multimedialny wykład informacyjny |
M-2 | ćwiczenie laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena pracy laboratoryjnej |
S-2 | Ocena podsumowująca: kolokwium |
S-3 | Ocena podsumowująca: egzamin |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_C12_W01 Student ma podstawowowa wiedzę na temat mikroorganizmów zwiazanych z żyznością gleb, zna odpowiednie techniki biotechnologiczne związane z wykorzystywaniem ich w rolnictwie. | MS_1A_W10 | R1A_W05 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05 | C-2, C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-1, T-W-4 | M-1 | S-3, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_C12_U01 Student potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów i dobierać odpowiednie metody oceny ich różnorodności oraz analizy liczebności i aktywności przy zastosowaniu odpowiednich metod badawczych. | MS_1A_U05, MS_1A_U06 | R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-2 | T-L-5, T-L-4, T-L-3, T-L-2, T-L-1, T-L-6, T-W-3 | M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_C12_K01 Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego, potrzeby dokształcania się w tym zakresie i przekazywania zdobytej wiedzy. | MS_1A_K01, MS_1A_K05 | R1A_K01, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K07 | InzA_K01, InzA_K02 | C-2, C-1 | T-L-2, T-L-6, T-W-7, T-W-8, T-W-2, T-W-5, T-W-3, T-W-6, T-W-1, T-W-4 | M-1, M-2 | S-3, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_C12_W01 Student ma podstawowowa wiedzę na temat mikroorganizmów zwiazanych z żyznością gleb, zna odpowiednie techniki biotechnologiczne związane z wykorzystywaniem ich w rolnictwie. | 2,0 | |
3,0 | student ma podstawową wiedzę o grupach mikroorganizmów glebowych i ich roli w kształtowaniu żyzości gleb. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_C12_U01 Student potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów i dobierać odpowiednie metody oceny ich różnorodności oraz analizy liczebności i aktywności przy zastosowaniu odpowiednich metod badawczych. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wymienić podstawowe metody oceniające aktywność mikroorganizmów glebowych. W niewielkim zakresie samodzielnie interpretuje wyniki badań. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_C12_K01 Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego, potrzeby dokształcania się w tym zakresie i przekazywania zdobytej wiedzy. | 2,0 | |
3,0 | student w niewielkim stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Paul E.,A. Clark F.,E., Mikrobiologia i biochemia gleb, UMCS, Lublin, 2000
- Szember A., Zarys mikrobiologii rolniczej, Wyd. UP w Lublinie, Lublin, 2001
- Kunicki-Goldfinger W., Życie bakterii, PWN, Warszawa, 2007
- Nowak A., Mikrobiologia, Akademia Rolnicza w Szczecinie, Szczecin, 2000
- A. Nowak, B. Marska, H. Wronkowska, W. Michalcewicz, Błaszak M., Przybulewska K., Hawrot-Paw M., Ćwiczenia z mikrobiologii dla kierunków:biologia, biotechnologia, ochrona środowiska, ogrodnictwo, rolnictwo, towaroznawstwo. Szczecin., Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, Szczecin, 2010
Literatura dodatkowa
- Fassatiova O., Grzyby mikroskopowe w mikrobiologii technicznej, WNT, Warszawa, 1983
- Gołębiowska J., Mikrobiologia rolnicza, PWRiL, Warszawa, 1985