Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Gospodarka i Zarządzanie Środowiskiem Wodnym (S1)
Sylabus przedmiotu Akwaturystyka:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka i Zarządzanie Środowiskiem Wodnym | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Akwaturystyka | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Hydrochemii i Biologicznych Zasobów Wód | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Katarzyna Stepanowska <Katarzyna.Stepanowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Marcin Biernaczyk <Marcin.Biernaczyk@zut.edu.pl>, Katarzyna Stepanowska <Katarzyna.Stepanowska@zut.edu.pl>, Beata Więcaszek <Beata.Wiecaszek@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 11 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu Ekologii |
W-2 | Podstawowa wiedza z zakresu Hydrobiologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie studentom podstawowych wiadomości z zakresu wędkarstwa oraz zapoznanie z sposobami przygotowywania zanęt, przynęt i posługiwania się sprzętem wędkarskim. |
C-2 | Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami i reżimami nurkowania swobodnego |
C-3 | Zapoznanie studentów z techniką i organizacją nurkowania |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Wędkarstwo gruntowe: a/ metody klasyczne: przepływanka, gruntówka ze spławikiem, zestaw skrócony b/ metody odległościowe: metoda angielska, metoda bolońska c/ organizacja stanowiska d/ sprzęt wędkarski e/ podstawowe zestawy do poszczególnych technik f/ przynęty, zanęty | 2 |
T-L-2 | Wędkarstwo spinningowe: sprzęt, przynęty, techniki wędkowania | 1 |
T-L-3 | Wędkarstwo muchowe: sprzęt, przynęty, techniki wędkowania | 1 |
T-L-4 | Wędkarstwo morskie: sprzęt, przynęty, techniki wędkowania | 1 |
T-L-5 | Wędkarstwo podlodowe: sprzęt, przynęty, techniki wędkowania | 1 |
T-L-6 | Wykonywanie wędzisk wędkarskich i sztucznych przynęt | 2 |
T-L-7 | Zajęcia na łowisku specjalnym | 2 |
T-L-8 | Podstawowe zasady nurkowania | 2 |
T-L-9 | Elementy fizjologii człowieka | 2 |
T-L-10 | Podstawy fizyki w nurkowaniu | 2 |
T-L-11 | Podstawowy sprzęt nurkowy - ABC | 2 |
T-L-12 | Sprzęt nurkowy | 2 |
T-L-13 | Sygnalizacja nurkowa i ratownictwo podwodne | 2 |
T-L-14 | Podstawy monitoringu podwodnego | 2 |
T-L-15 | Organizacja nurkowania w wybranym rejonie nurkowym | 2 |
T-L-16 | Zajęcia praktyczne na basenie | 3 |
T-L-17 | Zaliczenie zajęć | 1 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Rys historyczny, geneza, aktualny stan oraz perspektywy rozwoju wędkarstwa | 1 |
T-W-2 | Rozwój infrastruktury wędkarskiej - charakterystyka różnych typów wód - gospodarka rybacko – wędkarska - infrastruktura do celów sportowych | 2 |
T-W-3 | Zbiór aktów prawnych i przepisów dotyczących wędkarstwa: - Ustawa o prawie wodnym, ustawa o rybactwie śródlądowym, ustawa o rybołówstwie, statut PZW, regulaminy połowu, zasady wędkowania | 2 |
T-W-4 | Cechy rozróżnialne najpopularniejszych gatunków ryb np. krąp – leszcz – rozpiór, płoć – wzdręga, kleń – jelec, brzana – brzanka, troć – łosoś, stornia – gładzica – turbot | 2 |
T-W-5 | Elementy fizjologii człowieka a środowisko wodne | 1 |
T-W-6 | Wybrane choroby i wypadki nurkowe | 1 |
T-W-7 | Sprzęt nurkowy | 2 |
T-W-8 | Środowisko wodne i technika nurkowania | 2 |
T-W-9 | Wybrane rejony nurkowe Polski i świata | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | Praca własna z piśmiennictwem dotyczącym przedmiotu | 12 |
A-L-3 | Przygotowanie prezentacji multimedialnych nt. organizacji nurkowania w wybranym rejonie świata | 6 |
A-L-4 | Przygotowanie próbnego raportu z monitoringu podwodnego | 5 |
A-L-5 | Czytanie specjalistycznego piśmiennictwa | 7 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | praca własna z piśmiennictwem dotyczącym przedmiotu | 5 |
A-W-3 | przygotowanie do egzaminu | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | wykład problemowy |
M-3 | metoda sytuacyjna |
M-4 | dyskusja dydaktyczna |
M-5 | film |
M-6 | pokaz |
M-7 | ćwiczenia przedmiotowe |
M-8 | ćwiczenia praktyczne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń. |
S-2 | Ocena formująca: W trakcie zajęć przedstawia się zasady i reżimy nurkowania swobodnego a także wpływ działąlności podwodnej człowieka na środowisko wodne. Podczas zajęć nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta ani jego predyspozycji do bycia liderem bądź członkiem zespołu. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GW_1A_PO8-2_W01 Student ma podstawową wiedzę na temat funkcjonowania organizmu ludzkiego w środowisku wodnym. Zna sprzęt nurkowy oraz podstawy zasad i reżimów nurkowania swobodnego. | GW_1A_W10 | R1A_W09 | InzA_W04 | C-2 | T-L-8, T-L-9, T-L-12, T-L-14, T-L-15, T-W-5, T-W-7, T-W-9, T-L-10, T-L-11, T-L-13, T-L-16, T-W-6, T-W-8 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5, M-6, M-7, M-8 | S-1 |
GW_1A_PO8-2_W06 Student ma podstawową wiedzę na temat funkcjonowania rynku wędkarskiego w Polsce, zna zasady i obiekty połowów sportowych morskich, słodkowodnych i w agroturystyce. | GW_1A_W06, GW_1A_W10 | R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09 | InzA_W04 | C-1 | T-L-1, T-L-3 | M-2, M-3, M-5 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GW_1A_PO8-2_U01 Student potrafi zaplanować organizację nurkowania w wybranym rejonie nurkowym. | GW_1A_U18 | R1A_U05, R1A_U06 | InzA_U05, InzA_U08 | C-2, C-3 | T-L-8, T-L-9, T-L-12, T-L-14, T-L-15, T-W-5, T-W-7, T-W-9, T-L-10, T-L-11, T-L-13, T-L-16, T-W-6, T-W-8 | M-3, M-4, M-7, M-8 | S-1 |
GW_1A_PO8-2_U09 Student potrafi właściwie eksploatować i chronić ryby sportowe w wędkarstwie morskim, słodkowodnym oraz w gospodarstwie agroturystycznym | GW_1A_U09 | R1A_U02, R1A_U06 | InzA_U05 | C-1 | T-L-3, T-L-2 | M-2, M-3, M-4 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GW_1A_PO8-2_K01 Student posiada zdolność do planowania racjonalnej i etycznej działalności podwodnej. Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki działalności podwodnej człowieka zarówno dla jego organizmu jak i dla środowiska wodnego. | GW_1A_K04 | R1A_K05, R1A_K06 | InzA_K01, InzA_K02 | C-2, C-3 | T-W-5, T-W-9, T-W-6, T-W-8 | M-2, M-4 | S-2 |
GW_1A_PO8-2_K04 Student ma kompetencje w dziedzinie uprawiania zrównoważonego wędkarstwa i ochrony eksploatowanych zasobów. | GW_1A_K04 | R1A_K05, R1A_K06 | InzA_K01, InzA_K02 | C-1 | T-L-1, T-L-3 | M-1, M-2, M-5 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GW_1A_PO8-2_W01 Student ma podstawową wiedzę na temat funkcjonowania organizmu ludzkiego w środowisku wodnym. Zna sprzęt nurkowy oraz podstawy zasad i reżimów nurkowania swobodnego. | 2,0 | |
3,0 | Student ma wiedze na temat sprzętu nurkowego oraz zna podstawowe zasady nurkowania swobodnego. Ma podstawową wiedzę na temat wykorzystania nurkowania turystyce. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
GW_1A_PO8-2_W06 Student ma podstawową wiedzę na temat funkcjonowania rynku wędkarskiego w Polsce, zna zasady i obiekty połowów sportowych morskich, słodkowodnych i w agroturystyce. | 2,0 | |
3,0 | Stuent ma podstawową wiedzę na temat funkcjonowania rynku wędkarskiego w Polsce oraz zasad i obiektów połowów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GW_1A_PO8-2_U01 Student potrafi zaplanować organizację nurkowania w wybranym rejonie nurkowym. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi zaplanować organizację nurkowania w wybranym rejonie nurkowym. Student przestrzegając zasad bezpieczeństwa i trzymając się ściiśle reżimów nurkowych potrafi pracować w zespole. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
GW_1A_PO8-2_U09 Student potrafi właściwie eksploatować i chronić ryby sportowe w wędkarstwie morskim, słodkowodnym oraz w gospodarstwie agroturystycznym | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi eksploatować i chronić ryby sportowe w wędkarstwie morskim, słodkowodnym oraz w gospodarstwie agroturystycznym w podstawowym zakresie. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GW_1A_PO8-2_K01 Student posiada zdolność do planowania racjonalnej i etycznej działalności podwodnej. Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki działalności podwodnej człowieka zarówno dla jego organizmu jak i dla środowiska wodnego. | 2,0 | |
3,0 | W trakcie zajęć przedstawia się zasady i reżimy nurkowania swobodnego a także wpływ działąlności podwodnej człowieka na środowisko wodne. Podczas zajęć nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta ani jego predyspozycji do bycia liderem bądź członkiem zespołu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
GW_1A_PO8-2_K04 Student ma kompetencje w dziedzinie uprawiania zrównoważonego wędkarstwa i ochrony eksploatowanych zasobów. | 2,0 | |
3,0 | Student ma kompetencje w zakresie uprawiania wędkarstwa w podstawowym zakresie, nie wykazuje kompetencji w dziedzinie zrównoważonego wędkarstwa w zakresie ochrony eksploatowanych zasobów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Anonymous, O wędkarstwie, ekologii i etyce., Poradnik szkoleniowy Polskiego Związku Wędkarskiego., 1999
- Beata Więcaszek, Stanisław Krzykawski, Sławomir Keszka, Artur Antoszek, Ryby w akwakulturze i akwaturystyce, AR w Szczecinie, Szczecin, 2006
- J. Macke, K. Kuszewski, G. Zieleniec, Nurkowanie, Oficyna Wydawnicza "Alma - Press", Warszawa, 2003
- Płetwonurek KDP/CMAS*, Ogólnopolskie Centrum Szkolenia Podwodnego KDP PTTK, Warszawa, 1999
- Damian Knecht, Agroturystyka w agrobiznesie, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa, 2009
- Cederberg G., Wędkarstwo, Muza SA, 1995
Literatura dodatkowa
- Magazyn Nurkowanie, www.nurkowanie.v.pl
- M. Tomaszewski, Nurkowy atlas Polski, Altea Sp. z o.o., Warszawa, 2004