Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Gospodarka i Zarządzanie Środowiskiem Wodnym (S1)
Sylabus przedmiotu Chorobotwórcze czynniki w zanieczyszczeniu wód:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka i Zarządzanie Środowiskiem Wodnym | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Chorobotwórcze czynniki w zanieczyszczeniu wód | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ewa Sobecka <Ewa.Sobecka@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Jolanta Kiełpińska <Jolanta.Kielpinska@zut.edu.pl>, Kinga Mazurkiewicz-Zapałowicz <Kinga.Mazurkiewicz-Zapalowicz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student posiada postawową wiedzę z zakresu biologii, mikrobiologii, fizjologii oraz ekologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapozanie studenta z wyjątkowością środowiska wodnego jako medium dla czynników patogennych, obowiązującymi normami prawnymi dotyczącymi obecności patogenów w wodzie surowej, użytkowej i ściekach, z techniką pobierania i analizowania materiału badawczego oraz interpretacją wyników w zakresie czynników chorobotwórczych potencjalnie obecnych w wodzie. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Pobór prób ze środowiska wodnego do diagnostyki wirusologicznej. Konserwacja materiału, transport, oznaczanie, reprezentatywność. | 2 |
T-L-2 | Izolacja wirusów z wody - ćwiczenie demontracyjne | 2 |
T-L-3 | Metody identyfikacji wirusów. | 2 |
T-L-4 | Wybrane choroby wirusowe organizmów wodnych - analiza danych i ich interpretacja | 4 |
T-L-5 | Patogenność i wirulencja. Konstrukacja szczepionek. Mutacje. Demonstracja programu do analizy zmienności w genomach wirusowych. | 3 |
T-L-6 | Oczyszczanie wody przemysłowej w praktyce - ćwiczenia demonstracyjne | 1 |
T-L-7 | Sprawdzenie i utrwalenie wiadomości (cz. 1) | 1 |
T-L-8 | Parazytologiczne zanieczyszczenia wody stosowanej w przetwórstwie. Przyczyny, skutki, zapobieganie. Normy i przepisy dotyczące obecności pasożytów i ich stadiów rozwojowych w surowcach i produktach żywnościowych | 4 |
T-L-9 | Diagnostyka i izolacja pasożytów - ćwiczenia praktyczne | 4 |
T-L-10 | Pasożyty bioindykatorami czystości wód. Parazytozy zwierząt wodnych | 4 |
T-L-11 | Znaczenie czystości wód w gospodarce | 2 |
T-L-12 | Utrwalenie i podumowanie przerobionego materiału (cz. 2) | 1 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia z wiruologii. Budowa i terminologia wirusów. | 4 |
T-W-2 | Rozprzestrzenianie się wirusów w środowisku wodnym. Programy tworzenia tref wolnych. Mapy epizootyczne. Zwirzęta SPF. | 4 |
T-W-3 | Możliwości i metody uwolnienia wody od form patogennych wirusów (metody fizyczne i chemiczne). | 2 |
T-W-4 | Transfer wirusów w wodzie (wektory, nosiciele). Możliwości i zasady kontroli cieków i zlewni w apsekcie rozprzestrzeniania się wirusów. Osady, roślinność, organizmy wodne. Zasady ograniczenia rozprzestrzeniania się chorób wirusowych w hodowlach organizmów wodnych. | 3 |
T-W-5 | Pasożyty w wodach otwartych, przemysłowych, ściekach, przetwórstwie spożywczym | 4 |
T-W-6 | Mechanizmy transferu pasożytów i ich stadiów rozwojowych w środowisku wodnym | 2 |
T-W-7 | Najczęściej występujące parazytozy w Polsce i na świecie, czynniki wpływające na ich rozprzestrzenianie, sposoby zapobiegania | 5 |
T-W-8 | Metodologia poboru prób w diagnostyce parazytologicznej. Techniki, dobór, charakterystyka, interpretacja wyników | 1 |
T-W-9 | Normy i przepisy związane z obecnością pasożytów i ich form dyspersyjnych w środowisku, przetwórstwie spożywczym, surowcach i produktach żywnościowych | 1 |
T-W-10 | Grzyby w środowisku wodnym | 4 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | studiowanie literatury przedmiotu oraz przygotowanie się do zajęć | 30 |
A-L-3 | konsultacje z prowadzącym zajęcia | 15 |
A-L-4 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 15 |
90 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | samodzielne studiowanie tematyki wykładów i przygotowanie się do egzaminu | 30 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny Film Pokaz Metoda programowa z użyciem komputera Zajęcia praktyczne Dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena przygotowania i aktywności studenta na zajęciach |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie części ćwiczeniowej przedmiotu |
S-3 | Ocena podsumowująca: Egzamin z tematyki przedstawionej na wykładach |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GW_1A_C21_W01 Student ma wiedzę na temat dróg przenoszenia i zapobiegania chorobom wirusowym, bakteryjnym, pasożytniczym i spowodowanym innymi czynnikami biologicznymi, zwiazanymi z wodą. Potrafi zdefiniować czynniki warunkujące rozwój i rozmnażanie patogenów w środowisku wodnym, rozpoznać i zdefiniować ich źródła zarażenia i drogi rozprzestrzeniania się. | GW_1A_W08 | R1A_W04, R1A_W05, R1A_W07 | InzA_W03 | C-1 | T-W-1, T-L-8 | M-1 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GW_1A_C21_U01 Student posiada umiejętności korzystania ze zdobytej wiedzy oraz z literatury fachowej, co pozwoli mu na eliminację lub zapobieganie skażeniom przez patogeny wód w przemyśle spożywczym i gospodarce. Potrafi także ocenić niebezpieczeństwo korzystania z zanieczyszczonych biologicznie wód otwartych. | GW_1A_U05 | R1A_U04, R1A_U07 | InzA_U03 | C-1 | T-W-7, T-L-2, T-L-9 | M-1 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GW_1A_C21_K01 Student ma świadomość zagrożeń, niesionych wraz z z wodą zanieczyszczoną organizmami patogenicznymi oraz ich wpływu na człowieka. Ma również świadomość znaczenia zawodowej odpowiedzialności oraz wagi rzetelnego prowadzenia badań, związanych z określaniem stanu sanitarnego wód. Wykazuje dbałość o stałe uzupełnianie wiedzy, a także wykazuje aktywną postawę w jej propagowaniu. | GW_1A_K01 | R1A_K01, R1A_K07 | InzA_K01, InzA_K02 | C-1 | T-W-7, T-L-4, T-L-7, T-L-10, T-L-11, T-L-12 | M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GW_1A_C21_W01 Student ma wiedzę na temat dróg przenoszenia i zapobiegania chorobom wirusowym, bakteryjnym, pasożytniczym i spowodowanym innymi czynnikami biologicznymi, zwiazanymi z wodą. Potrafi zdefiniować czynniki warunkujące rozwój i rozmnażanie patogenów w środowisku wodnym, rozpoznać i zdefiniować ich źródła zarażenia i drogi rozprzestrzeniania się. | 2,0 | |
3,0 | Student ma ograniczoną wiedzę dotycząca źródeł i dróg przenoszenia wybranych patogenów, a tym samym zapobiegania chorobom przez nie wywołanym; potrafi zdefiniować czynniki sprzyjające rozprzestrzenianiu się patogenów w różnych rodzajach wód | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GW_1A_C21_U01 Student posiada umiejętności korzystania ze zdobytej wiedzy oraz z literatury fachowej, co pozwoli mu na eliminację lub zapobieganie skażeniom przez patogeny wód w przemyśle spożywczym i gospodarce. Potrafi także ocenić niebezpieczeństwo korzystania z zanieczyszczonych biologicznie wód otwartych. | 2,0 | |
3,0 | Student zna poprawne nazewnictwo i metody oznaczania wybranych patogenów, jednak ma trudności z samodzielnym zastosowaniem odpowiedniej metody ich identyfikacji | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GW_1A_C21_K01 Student ma świadomość zagrożeń, niesionych wraz z z wodą zanieczyszczoną organizmami patogenicznymi oraz ich wpływu na człowieka. Ma również świadomość znaczenia zawodowej odpowiedzialności oraz wagi rzetelnego prowadzenia badań, związanych z określaniem stanu sanitarnego wód. Wykazuje dbałość o stałe uzupełnianie wiedzy, a także wykazuje aktywną postawę w jej propagowaniu. | 2,0 | |
3,0 | Student nie zna wszystkich zagrożeń, wynikających z obecności w wodach określonych patogenów, jednocześnie zdaje sobie sprawę z odpowiedzialności zawodowej związanej z określeniem stanu sanitarnego wód | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- B.Dobrzańska, G. Dobrzański, D.Kiełczewski, Ochrona środowiska przyrodniczego, PWN, 2008
- T.W,Kowalski, Wykorzystanie i oczyszczanie wód zanieczyszczonych, 2007
- J. Nawrocki, Uzdatnianie wody. Procesy chemiczne, fizyczne i biologiczne. Cz. 2, PWN, 2010
Literatura dodatkowa
- J. Wójcicki, B. Słomczyńska, Ostra toksyczność niektórych zanieczyszczeń występujących w ściekach przemysłowych, Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej, Warszawa, 1996
- Artykułu naukowe i publikacje, akty prawne, ustawy i rozporządzenia, 2011
- Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 1600 Clifton Rd. Atlanta, GA 30333, 2014, aktualizowana strona internetowa http://www.cdc.gov/parasites/water.html
- Aquatic animals diseases and resources, The Center for Food Security & Public Health, 2015, strona internetowa http://www.cfsph.iastate.edu/Species/aquatic-animals.php