Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (S1)

Sylabus przedmiotu Maszynoznawstwo przetwórstwa spożywczego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technika rolnicza i leśna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Maszynoznawstwo przetwórstwa spożywczego
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Budowy i Użytkowania Urządzeń Technicznych
Nauczyciel odpowiedzialny Marek Śnieg <Marek.Snieg@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Dariusz Błażejczak <Dariusz.Blazejczak@zut.edu.pl>, Jan Jurga <Jan.Jurga@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 16 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 20 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z maszynoznawstawa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z maszynami i urządzeniami stosowanymi w technologiach pozyskania i przetwarzania owoców i warzyw.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Znaczenie gospodarcze i zakres przetwórstwa warzyw, owoców, kukurydzy cukrowej, grzybów. Podział maszyn do przetwórstwa warzyw i owoców. Maszyny i urządzenia do selektywnego zbioru warzyw dla przetwórstwa.Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do mieszania, podających, dozujących oraz ważących stosowanych w procesach przetwórczych. Rozwiązania konstrukcyjne blanszowników oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Rozwiązania konstrukcyjne pasteryzatorów oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie termicznego zmiękczania owoców i warzyw w procesach przetwórczych. Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do przecierania oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie oddzielania soku oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie zamrażania owoców i warzyw w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie mycia opakowań oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do napełniania opakowań oraz dobór i efektywność ich stosowania w przetwórstwie.Urządzenia elektroniczne stosowane w przetwórstwie warzyw i owoców .20
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Konsultacje20
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady - przezentacje multimedialne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Pozytywna ocena z kolokwium obejmującego tematykę wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O13-2_W01
Ma wiedzę w zakresie budowy eksploatacji doboru parametrów uzytkowania maszyn i urządzeń przetwórstawa owoców i warzyw
TRL_1A_W23R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O13-2_U01
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury. Ma umiejetności dalszego zawodowego samokształcenia się. Potarfi dobierac oraz właściwie i racjonalnie użytkować maszyny do przetwórstwa owoców i warzyw
TRL_1A_U19, TRL_1A_U03, TRL_1A_U01R1A_U01, R1A_U04, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U03, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O13-2_K01
Rozumie potrzebę dalszego pogłebiania wiedzy oraz rozumie potrzebę ciagłego wyszukiwania aktualnych informacji zawodowych w literaturze fachowej
TRL_1A_K02, TRL_1A_K01R1A_K01, R1A_K07InzA_K02C-1T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O13-2_W01
Ma wiedzę w zakresie budowy eksploatacji doboru parametrów uzytkowania maszyn i urządzeń przetwórstawa owoców i warzyw
2,0Student nie zna żadnych teoretycznych p[odstaw związanych z zakresem programu przedmiotu
3,0Student posiada ograniczona podstawową wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
3,5Student posiada podstawową wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
4,0Student ma dobrą wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
4,5Student ma ponad dobrą wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
5,0Student ma bardzo dobrą wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O13-2_U01
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury. Ma umiejetności dalszego zawodowego samokształcenia się. Potarfi dobierac oraz właściwie i racjonalnie użytkować maszyny do przetwórstwa owoców i warzyw
2,0Student nie posiada wystarczających umiejętności, w odniesieniu do zakresu programu, niezbędnych do uzyskania zaliczenia przedmiotu
3,0Student posiada ograniczone, podstawowe umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
3,5Student posiada podstawowe umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
4,0Student opanował dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
4,5Student opanował ponad dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
5,0Student opanował bardzo dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O13-2_K01
Rozumie potrzebę dalszego pogłebiania wiedzy oraz rozumie potrzebę ciagłego wyszukiwania aktualnych informacji zawodowych w literaturze fachowej
2,0Student nie przejawia potrzeby i nie zna możliwości ciągłego podnoszenia kompetencji
3,0Student zna sposoby podnoszenia swoich kompetencji ale ich nie stosuje
3,5Student sporadycznie przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji
4,0Student przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji w sposób nieciągły
4,5Student przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji w sposób ciągły
5,0Student przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji w sposób ciągły, samodzielnie poszukując nowych sposobów realizacji tego zadania

Literatura podstawowa

  1. Andrzej Jarczyk, Janusz B. Berdowski, Przetwórstwo owoców i warzyw. Część 1, WSIP, Warszawa, 1999
  2. Andrzej Jarczyk, Janusz B. Berdowski, Przetwórstwo owoców i warzyw. Część 2, WSIP, Warszawa, 1999

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie gospodarcze i zakres przetwórstwa warzyw, owoców, kukurydzy cukrowej, grzybów. Podział maszyn do przetwórstwa warzyw i owoców. Maszyny i urządzenia do selektywnego zbioru warzyw dla przetwórstwa.Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do mieszania, podających, dozujących oraz ważących stosowanych w procesach przetwórczych. Rozwiązania konstrukcyjne blanszowników oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Rozwiązania konstrukcyjne pasteryzatorów oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie termicznego zmiękczania owoców i warzyw w procesach przetwórczych. Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do przecierania oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie oddzielania soku oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie zamrażania owoców i warzyw w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie mycia opakowań oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do napełniania opakowań oraz dobór i efektywność ich stosowania w przetwórstwie.Urządzenia elektroniczne stosowane w przetwórstwie warzyw i owoców .20
20

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Konsultacje20
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O13-2_W01Ma wiedzę w zakresie budowy eksploatacji doboru parametrów uzytkowania maszyn i urządzeń przetwórstawa owoców i warzyw
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_W23ma wiedzę w zakresie eksploatacji maszyn rolniczych i leśnych, obejmującą techniczne i technologiczne zasady użytkowania maszyn i urządzeń, dobór parametrów użytkowania maszyn i urządzeń, procesy technologiczne w rolnictwie i leśnictwie, planowanie procesu technologicznego z uwzględnieniem rodzaju i rozmiarów produkcji oraz kosztów, metody optymalizacji procesów technologicznych, zasady zapewnienia gotowości technicznej parku maszynowego, trwałość i niezawodność maszyn, obsługę i diagnostykę techniczną maszyn oraz ich przechowywanie, recykling, systemy informatyczne w utrzymaniu stanu technicznego maszyn;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z maszynami i urządzeniami stosowanymi w technologiach pozyskania i przetwarzania owoców i warzyw.
Treści programoweT-W-1Znaczenie gospodarcze i zakres przetwórstwa warzyw, owoców, kukurydzy cukrowej, grzybów. Podział maszyn do przetwórstwa warzyw i owoców. Maszyny i urządzenia do selektywnego zbioru warzyw dla przetwórstwa.Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do mieszania, podających, dozujących oraz ważących stosowanych w procesach przetwórczych. Rozwiązania konstrukcyjne blanszowników oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Rozwiązania konstrukcyjne pasteryzatorów oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie termicznego zmiękczania owoców i warzyw w procesach przetwórczych. Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do przecierania oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie oddzielania soku oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie zamrażania owoców i warzyw w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie mycia opakowań oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do napełniania opakowań oraz dobór i efektywność ich stosowania w przetwórstwie.Urządzenia elektroniczne stosowane w przetwórstwie warzyw i owoców .
Metody nauczaniaM-1Wykłady - przezentacje multimedialne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Pozytywna ocena z kolokwium obejmującego tematykę wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna żadnych teoretycznych p[odstaw związanych z zakresem programu przedmiotu
3,0Student posiada ograniczona podstawową wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
3,5Student posiada podstawową wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
4,0Student ma dobrą wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
4,5Student ma ponad dobrą wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
5,0Student ma bardzo dobrą wiedzę w odniesieniu do programu przedmiotu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O13-2_U01Potrafi pozyskiwać informacje z literatury. Ma umiejetności dalszego zawodowego samokształcenia się. Potarfi dobierac oraz właściwie i racjonalnie użytkować maszyny do przetwórstwa owoców i warzyw
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U19potrafi dobierać oraz właściwie i racjonalnie użytkować pojazdy, maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz gospodarce leśnej;
TRL_1A_U03ma umiejętność dalszego zawodowego samokształcenia się;
TRL_1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł (również w języku obcym) oraz informacje te integrować, interpretować i krytycznie oceniać, a także wyciągać z nich wnioski;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z maszynami i urządzeniami stosowanymi w technologiach pozyskania i przetwarzania owoców i warzyw.
Treści programoweT-W-1Znaczenie gospodarcze i zakres przetwórstwa warzyw, owoców, kukurydzy cukrowej, grzybów. Podział maszyn do przetwórstwa warzyw i owoców. Maszyny i urządzenia do selektywnego zbioru warzyw dla przetwórstwa.Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do mieszania, podających, dozujących oraz ważących stosowanych w procesach przetwórczych. Rozwiązania konstrukcyjne blanszowników oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Rozwiązania konstrukcyjne pasteryzatorów oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie termicznego zmiękczania owoców i warzyw w procesach przetwórczych. Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do przecierania oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie oddzielania soku oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie zamrażania owoców i warzyw w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie mycia opakowań oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do napełniania opakowań oraz dobór i efektywność ich stosowania w przetwórstwie.Urządzenia elektroniczne stosowane w przetwórstwie warzyw i owoców .
Metody nauczaniaM-1Wykłady - przezentacje multimedialne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Pozytywna ocena z kolokwium obejmującego tematykę wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wystarczających umiejętności, w odniesieniu do zakresu programu, niezbędnych do uzyskania zaliczenia przedmiotu
3,0Student posiada ograniczone, podstawowe umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
3,5Student posiada podstawowe umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
4,0Student opanował dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
4,5Student opanował ponad dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
5,0Student opanował bardzo dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O13-2_K01Rozumie potrzebę dalszego pogłebiania wiedzy oraz rozumie potrzebę ciagłego wyszukiwania aktualnych informacji zawodowych w literaturze fachowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K02rozumie potrzebę ciągłego wyszukiwania aktualnych informacji zawodowych w literaturze i innych źródłach, również w języku obcym;
TRL_1A_K01jest świadomy ograniczenia posiadanych umiejętności i wiedzy, stąd rozumie potrzebę dalszego ich pogłębiania;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z maszynami i urządzeniami stosowanymi w technologiach pozyskania i przetwarzania owoców i warzyw.
Treści programoweT-W-1Znaczenie gospodarcze i zakres przetwórstwa warzyw, owoców, kukurydzy cukrowej, grzybów. Podział maszyn do przetwórstwa warzyw i owoców. Maszyny i urządzenia do selektywnego zbioru warzyw dla przetwórstwa.Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do mieszania, podających, dozujących oraz ważących stosowanych w procesach przetwórczych. Rozwiązania konstrukcyjne blanszowników oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Rozwiązania konstrukcyjne pasteryzatorów oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie termicznego zmiękczania owoców i warzyw w procesach przetwórczych. Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do przecierania oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie oddzielania soku oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie zamrażania owoców i warzyw w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie mycia opakowań oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do napełniania opakowań oraz dobór i efektywność ich stosowania w przetwórstwie.Urządzenia elektroniczne stosowane w przetwórstwie warzyw i owoców .
Metody nauczaniaM-1Wykłady - przezentacje multimedialne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Pozytywna ocena z kolokwium obejmującego tematykę wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie przejawia potrzeby i nie zna możliwości ciągłego podnoszenia kompetencji
3,0Student zna sposoby podnoszenia swoich kompetencji ale ich nie stosuje
3,5Student sporadycznie przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji
4,0Student przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji w sposób nieciągły
4,5Student przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji w sposób ciągły
5,0Student przejawia potrzebę podnoszenia kwalifikacji w sposób ciągły, samodzielnie poszukując nowych sposobów realizacji tego zadania