Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (N2)

Sylabus przedmiotu Metody poprawy jakości gleb:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technika rolnicza i leśna
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Metody poprawy jakości gleb
Specjalność informatyka i doradztwo w technice rolniczej i leśnej
Jednostka prowadząca Zakład Rekultywacji i Chemii Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Justyna Chudecka <Justyna.Chudecka@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Podlasiński <Marek.Podlasinski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 8 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe informacje o glebie

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Uświadomienie konieczności ochrony i poprawy jakości gleb w aspekcie osiągania zadowalajacych plonów dobrej jakości oraz kształtowania dobrej jakości całego środowiska przyrodniczego
C-2Zapoznanie studenta z metodami poprawy jakości gleb użytkowanych rolniczo i leśnie w aspekcie poprawy ich właściwości fizycznych, chemicznych i aktywności biologicznej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Poprawa właściwości fizycznych gleb, w tym uprawowych i wodno-powietrznych - działania zmierzające do wytworzenia pożądanej struktury gleb i jej utrwalenia, możliwość zmiany zwięzłości gleb, zabiegi zabezpieczające glebę przed nadmiernym zagęszczeniem i doraźne zabiegi rozpulchniające2
T-W-2Regulacja odczynu gleb (pH) - procesy zakwaszania i odkwaszania gleb, gleby kwaśne i zalkalizowane, sposoby doboru formy i dawki nawozów wapniowych stosowanych w uprawie polowej i do neutralizacji zbyt kwaśnego odczynu w lasach, terminy ich stosowania, możliwości celowego zakwaszania gleb np. pod uprawy roślin wymagających niskiego pH lub na zalesianych gruntach porolnych2
T-W-3Metody zwiększania zasobności gleb w substancję organiczną (próchnicotwórczą) oraz substancje odżywcze dla roślin, w tym nawożenie nawozami mineralnymi, mineralno-organicznymi, organicznymi i naturalnymi. Sposoby określania ilości stosowanych nawozów, ich formy i terminu zastosowania2
T-W-4Rekultywacja gleb zdegradowanych w użytowaniu rolniczym i leśnym. Agrotechniczne i techniczne zabiegi przeciwerozyjne na gruntach rolnych znacznie urzeźbionych jako podstawa kształtowania ich zadowalającej żyzności2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach8
A-W-2Samodzielne studiowanie zagadnień wykładowych8
A-W-3Przygotowanie studenta do zaliczenia wykładów14
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-3Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w końcowej fazie zajęć jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_2A_D08id_W01
W zakresie wiedzy student zna metody poprawy jakości gleb
TRL_2A_W16R2A_W05InzA2_W02C-2T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_2A_D08id_U01
W zakresie umiejętności student potrafi wykorzystać nabytą wiedzę teoretyczną w celu poprawy jakości gleb
TRL_2A_U17R2A_U04, R2A_U05InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U08C-2T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_2A_D08id_K01
W zakresie kompetencji student wykazuje się postawą odpowiedzialną i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest otwarty na poznawanie technik polepszania jakości gleb, ma świadomość ważności kształtowania dobrej jakości gleb nie tylko w aspekcie uzyskiwanych plonów, ale także w aspekcie potrzeb ochrony środowiska
TRL_2A_K06, TRL_2A_K04R2A_K02, R2A_K03, R2A_K04, R2A_K05, R2A_K06InzA2_K01C-1, C-2T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_2A_D08id_W01
W zakresie wiedzy student zna metody poprawy jakości gleb
2,0
3,0Student zna niektóre metody poprawy jakości gleby, tj. posiada wiedzę teoretyczną z przedmiotu na poziomie dostatecznym (podstawowym)
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_2A_D08id_U01
W zakresie umiejętności student potrafi wykorzystać nabytą wiedzę teoretyczną w celu poprawy jakości gleb
2,0
3,0Student posiada dostateczne (podstawowe) umiejętności w zakresie polepszania jakości gleb
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_2A_D08id_K01
W zakresie kompetencji student wykazuje się postawą odpowiedzialną i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest otwarty na poznawanie technik polepszania jakości gleb, ma świadomość ważności kształtowania dobrej jakości gleb nie tylko w aspekcie uzyskiwanych plonów, ale także w aspekcie potrzeb ochrony środowiska
2,0
3,0Student wykazuje się dostateczną odpowiedzialnością i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest w podstawowym stopniu otwarty na poznawanie technik związanych z celem przedmiotu, ma dostateczną świadomość wpływu jakości gleb na ilość i jakość plonów oraz środowisko przyrodnicze
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Zawadzki S., Podstawy gleboznawstwa, PWRiL, Warszawa, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Zawadzki S., Gleboznawstwo, PWRiL, Warszawa, 2006

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Poprawa właściwości fizycznych gleb, w tym uprawowych i wodno-powietrznych - działania zmierzające do wytworzenia pożądanej struktury gleb i jej utrwalenia, możliwość zmiany zwięzłości gleb, zabiegi zabezpieczające glebę przed nadmiernym zagęszczeniem i doraźne zabiegi rozpulchniające2
T-W-2Regulacja odczynu gleb (pH) - procesy zakwaszania i odkwaszania gleb, gleby kwaśne i zalkalizowane, sposoby doboru formy i dawki nawozów wapniowych stosowanych w uprawie polowej i do neutralizacji zbyt kwaśnego odczynu w lasach, terminy ich stosowania, możliwości celowego zakwaszania gleb np. pod uprawy roślin wymagających niskiego pH lub na zalesianych gruntach porolnych2
T-W-3Metody zwiększania zasobności gleb w substancję organiczną (próchnicotwórczą) oraz substancje odżywcze dla roślin, w tym nawożenie nawozami mineralnymi, mineralno-organicznymi, organicznymi i naturalnymi. Sposoby określania ilości stosowanych nawozów, ich formy i terminu zastosowania2
T-W-4Rekultywacja gleb zdegradowanych w użytowaniu rolniczym i leśnym. Agrotechniczne i techniczne zabiegi przeciwerozyjne na gruntach rolnych znacznie urzeźbionych jako podstawa kształtowania ich zadowalającej żyzności2
8

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach8
A-W-2Samodzielne studiowanie zagadnień wykładowych8
A-W-3Przygotowanie studenta do zaliczenia wykładów14
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_2A_D08id_W01W zakresie wiedzy student zna metody poprawy jakości gleb
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_2A_W16ma wiedzę w zakresie nowoczesnych technologii w produkcji polowej, obejmującą najnowsze narzędzia i techniki uprawy oraz doprawiania i poprawy jakości gleby, siewu, sadzenia, ochrony i zbioru roślin, przydatną m.in. do stosowania nowoczesnych narzędzi i technik oraz umożliwiającą krytyczną analizę informacji na ten temat zamieszczanych w różnorodnych materiałach reklamowych;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z metodami poprawy jakości gleb użytkowanych rolniczo i leśnie w aspekcie poprawy ich właściwości fizycznych, chemicznych i aktywności biologicznej
Treści programoweT-W-1Poprawa właściwości fizycznych gleb, w tym uprawowych i wodno-powietrznych - działania zmierzające do wytworzenia pożądanej struktury gleb i jej utrwalenia, możliwość zmiany zwięzłości gleb, zabiegi zabezpieczające glebę przed nadmiernym zagęszczeniem i doraźne zabiegi rozpulchniające
T-W-3Metody zwiększania zasobności gleb w substancję organiczną (próchnicotwórczą) oraz substancje odżywcze dla roślin, w tym nawożenie nawozami mineralnymi, mineralno-organicznymi, organicznymi i naturalnymi. Sposoby określania ilości stosowanych nawozów, ich formy i terminu zastosowania
T-W-4Rekultywacja gleb zdegradowanych w użytowaniu rolniczym i leśnym. Agrotechniczne i techniczne zabiegi przeciwerozyjne na gruntach rolnych znacznie urzeźbionych jako podstawa kształtowania ich zadowalającej żyzności
T-W-2Regulacja odczynu gleb (pH) - procesy zakwaszania i odkwaszania gleb, gleby kwaśne i zalkalizowane, sposoby doboru formy i dawki nawozów wapniowych stosowanych w uprawie polowej i do neutralizacji zbyt kwaśnego odczynu w lasach, terminy ich stosowania, możliwości celowego zakwaszania gleb np. pod uprawy roślin wymagających niskiego pH lub na zalesianych gruntach porolnych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w końcowej fazie zajęć jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna niektóre metody poprawy jakości gleby, tj. posiada wiedzę teoretyczną z przedmiotu na poziomie dostatecznym (podstawowym)
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_2A_D08id_U01W zakresie umiejętności student potrafi wykorzystać nabytą wiedzę teoretyczną w celu poprawy jakości gleb
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_2A_U17potrafi dobrać i zastosować najnowsze narzędzia i techniki wykorzystywane oraz wprowadzane do produkcji polowej oraz krytycznie ocenić informacje podawane w różnorodnych źródłach na ten temat, właściwie ocenia możliwości zastosowania metod poprawy właściwości gleb oraz ochrony przed erozją;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z metodami poprawy jakości gleb użytkowanych rolniczo i leśnie w aspekcie poprawy ich właściwości fizycznych, chemicznych i aktywności biologicznej
Treści programoweT-W-1Poprawa właściwości fizycznych gleb, w tym uprawowych i wodno-powietrznych - działania zmierzające do wytworzenia pożądanej struktury gleb i jej utrwalenia, możliwość zmiany zwięzłości gleb, zabiegi zabezpieczające glebę przed nadmiernym zagęszczeniem i doraźne zabiegi rozpulchniające
T-W-3Metody zwiększania zasobności gleb w substancję organiczną (próchnicotwórczą) oraz substancje odżywcze dla roślin, w tym nawożenie nawozami mineralnymi, mineralno-organicznymi, organicznymi i naturalnymi. Sposoby określania ilości stosowanych nawozów, ich formy i terminu zastosowania
T-W-4Rekultywacja gleb zdegradowanych w użytowaniu rolniczym i leśnym. Agrotechniczne i techniczne zabiegi przeciwerozyjne na gruntach rolnych znacznie urzeźbionych jako podstawa kształtowania ich zadowalającej żyzności
T-W-2Regulacja odczynu gleb (pH) - procesy zakwaszania i odkwaszania gleb, gleby kwaśne i zalkalizowane, sposoby doboru formy i dawki nawozów wapniowych stosowanych w uprawie polowej i do neutralizacji zbyt kwaśnego odczynu w lasach, terminy ich stosowania, możliwości celowego zakwaszania gleb np. pod uprawy roślin wymagających niskiego pH lub na zalesianych gruntach porolnych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w końcowej fazie zajęć jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada dostateczne (podstawowe) umiejętności w zakresie polepszania jakości gleb
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_2A_D08id_K01W zakresie kompetencji student wykazuje się postawą odpowiedzialną i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest otwarty na poznawanie technik polepszania jakości gleb, ma świadomość ważności kształtowania dobrej jakości gleb nie tylko w aspekcie uzyskiwanych plonów, ale także w aspekcie potrzeb ochrony środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_2A_K06rozumie ważność i potrzebę ochrony środowiska naturalnego i zachowania bioróżnorodności, ma świadomość pozatechnicznych aspektów i skutków działalności w zakresie inżynierii rolniczej i leśnej, a w szczególności jej wpływu na środowisko i ma świadomość konieczności eliminowania lub ograniczania tego wpływu.
TRL_2A_K04jest otwarty na poznawanie nowych technik i technologii przeznaczonych do stosowania w gospodarce żywnościowej i leśnej, jest wyczulony na techniki i technologie przyczyniające się do mniejszego obciążenia środowiska;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R2A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Uświadomienie konieczności ochrony i poprawy jakości gleb w aspekcie osiągania zadowalajacych plonów dobrej jakości oraz kształtowania dobrej jakości całego środowiska przyrodniczego
C-2Zapoznanie studenta z metodami poprawy jakości gleb użytkowanych rolniczo i leśnie w aspekcie poprawy ich właściwości fizycznych, chemicznych i aktywności biologicznej
Treści programoweT-W-1Poprawa właściwości fizycznych gleb, w tym uprawowych i wodno-powietrznych - działania zmierzające do wytworzenia pożądanej struktury gleb i jej utrwalenia, możliwość zmiany zwięzłości gleb, zabiegi zabezpieczające glebę przed nadmiernym zagęszczeniem i doraźne zabiegi rozpulchniające
T-W-3Metody zwiększania zasobności gleb w substancję organiczną (próchnicotwórczą) oraz substancje odżywcze dla roślin, w tym nawożenie nawozami mineralnymi, mineralno-organicznymi, organicznymi i naturalnymi. Sposoby określania ilości stosowanych nawozów, ich formy i terminu zastosowania
T-W-4Rekultywacja gleb zdegradowanych w użytowaniu rolniczym i leśnym. Agrotechniczne i techniczne zabiegi przeciwerozyjne na gruntach rolnych znacznie urzeźbionych jako podstawa kształtowania ich zadowalającej żyzności
T-W-2Regulacja odczynu gleb (pH) - procesy zakwaszania i odkwaszania gleb, gleby kwaśne i zalkalizowane, sposoby doboru formy i dawki nawozów wapniowych stosowanych w uprawie polowej i do neutralizacji zbyt kwaśnego odczynu w lasach, terminy ich stosowania, możliwości celowego zakwaszania gleb np. pod uprawy roślin wymagających niskiego pH lub na zalesianych gruntach porolnych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w końcowej fazie zajęć jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje się dostateczną odpowiedzialnością i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest w podstawowym stopniu otwarty na poznawanie technik związanych z celem przedmiotu, ma dostateczną świadomość wpływu jakości gleb na ilość i jakość plonów oraz środowisko przyrodnicze
3,5
4,0
4,5
5,0