Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (N2)

Sylabus przedmiotu Technologie przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technika rolnicza i leśna
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Technologie przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych
Specjalność technika w rolnictwie, leśnictwie i ochronie środowiska
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Karbowy <Andrzej.Karbowy@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Rynkiewicz <Marek.Rynkiewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 8 1,00,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 8 1,00,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu pochodzenia produktów roślinnego i zwierzęcego

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przybliżyć technologię przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Ewidencja zabiegów ochrony roślin w gospodartwie rolnym1
T-A-2Identyfikacja i rejestracja zwierząt1
T-A-3Procesy mechaniczne w systemach technologicznych1
T-A-4Rozdrabnianie ciał stałych1
T-A-5Maszyny i urządzenia rozdrabniające1
T-A-6Przesiewanie i sortowanie1
T-A-7Regulacje prawne unijne i polskie1
T-A-8Bezpieczeństwo żywności1
8
wykłady
T-W-1Pojęcie i zasady opracowywania procesu technologicznego2
T-W-2Podstawowe procesy przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych1
T-W-3Zdrowotność roślin1
T-W-4Ewidencja zabiegów ochrony roślin1
T-W-5Produkcja pasz1
T-W-6Aglomeracja materiałów pochodzenia roślinnego1
T-W-7Bezpieczeństwo produkcji pasz1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-A-2Przygotowanie do zajęć audytoryjnych22
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu22
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające - wykład informacyjny
M-2Metody eksponujące - prezentacje multimedialne, film, ekspozycja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści wykładowych
S-2Ocena podsumowująca: Ocena ćwiczeń na podstawie pracy zaliczeniowej

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_2A_D02tś_W01
Ma wiedzę w zakresie technologii wstępnego przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych
TRL_2A_W18R2A_W05InzA2_W02, InzA2_W05C-1T-W-7, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-A-8, T-A-1, T-A-2, T-A-5, T-A-6, T-A-3, T-A-4, T-A-7M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_2A_D02tś_U01
Potrafi opracować technologi wstępnej obróbki surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
TRL_2A_U19R2A_U05, R2A_U06, R2A_U07InzA2_U03, InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U07, InzA2_U08C-1T-W-7, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-A-8, T-A-1, T-A-2, T-A-5, T-A-6, T-A-3, T-A-4, T-A-7M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_2A_D02tś_K01
Jest otwarty na poznawanie nowych technik i technologii
TRL_2A_K04R2A_K03, R2A_K04, R2A_K05, R2A_K06InzA2_K01C-1T-W-7, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-A-8, T-A-1, T-A-2, T-A-5, T-A-6, T-A-3, T-A-4, T-A-7M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_2A_D02tś_W01
Ma wiedzę w zakresie technologii wstępnego przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę z zakresu przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_2A_D02tś_U01
Potrafi opracować technologi wstępnej obróbki surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę z zakresu przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_2A_D02tś_K01
Jest otwarty na poznawanie nowych technik i technologii
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę z zakresu przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Waszkiewicz Cz., Maszyny rolnicze cz. 2, WSiP, Warszawa, 1996
  2. Grochowicz J., Technologie produkcji mieszanek paszowych, PWRiL, Warszawa, 1996
  3. Hejft R., Ciśnieniowa aglomeracja materiałów roślinnych, ITE, Radom, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Grochowicz J i in., Zaawansowane techniki wytwarzania przemysłowych mieszanek paszowych, Pagros, Lublin, 1998

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Ewidencja zabiegów ochrony roślin w gospodartwie rolnym1
T-A-2Identyfikacja i rejestracja zwierząt1
T-A-3Procesy mechaniczne w systemach technologicznych1
T-A-4Rozdrabnianie ciał stałych1
T-A-5Maszyny i urządzenia rozdrabniające1
T-A-6Przesiewanie i sortowanie1
T-A-7Regulacje prawne unijne i polskie1
T-A-8Bezpieczeństwo żywności1
8

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pojęcie i zasady opracowywania procesu technologicznego2
T-W-2Podstawowe procesy przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych1
T-W-3Zdrowotność roślin1
T-W-4Ewidencja zabiegów ochrony roślin1
T-W-5Produkcja pasz1
T-W-6Aglomeracja materiałów pochodzenia roślinnego1
T-W-7Bezpieczeństwo produkcji pasz1
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-A-2Przygotowanie do zajęć audytoryjnych22
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu22
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_2A_D02tś_W01Ma wiedzę w zakresie technologii wstępnego przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_2A_W18ma wiedzę w zakresie technologii wstępnego przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych, obejmującą obróbkę surowców roślinnych przeznaczonych na produkty żywnościowe dla ludzi i zwierząt oraz wstępną obróbkę surowca mięsnego i mleka, a także sposoby oceny jakości wybranych surowców i kontroli jakości produktów;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przybliżyć technologię przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Treści programoweT-W-7Bezpieczeństwo produkcji pasz
T-W-4Ewidencja zabiegów ochrony roślin
T-W-6Aglomeracja materiałów pochodzenia roślinnego
T-W-5Produkcja pasz
T-W-3Zdrowotność roślin
T-W-2Podstawowe procesy przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych
T-W-1Pojęcie i zasady opracowywania procesu technologicznego
T-A-8Bezpieczeństwo żywności
T-A-1Ewidencja zabiegów ochrony roślin w gospodartwie rolnym
T-A-2Identyfikacja i rejestracja zwierząt
T-A-5Maszyny i urządzenia rozdrabniające
T-A-6Przesiewanie i sortowanie
T-A-3Procesy mechaniczne w systemach technologicznych
T-A-4Rozdrabnianie ciał stałych
T-A-7Regulacje prawne unijne i polskie
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny
M-2Metody eksponujące - prezentacje multimedialne, film, ekspozycja
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści wykładowych
S-2Ocena podsumowująca: Ocena ćwiczeń na podstawie pracy zaliczeniowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę z zakresu przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_2A_D02tś_U01Potrafi opracować technologi wstępnej obróbki surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_2A_U19potrafi opracować technologie wstępnej obróbki surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego przeznaczonych na produkty żywnościowe dla ludzi i zwierząt;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA2_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Przybliżyć technologię przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Treści programoweT-W-7Bezpieczeństwo produkcji pasz
T-W-4Ewidencja zabiegów ochrony roślin
T-W-6Aglomeracja materiałów pochodzenia roślinnego
T-W-5Produkcja pasz
T-W-3Zdrowotność roślin
T-W-2Podstawowe procesy przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych
T-W-1Pojęcie i zasady opracowywania procesu technologicznego
T-A-8Bezpieczeństwo żywności
T-A-1Ewidencja zabiegów ochrony roślin w gospodartwie rolnym
T-A-2Identyfikacja i rejestracja zwierząt
T-A-5Maszyny i urządzenia rozdrabniające
T-A-6Przesiewanie i sortowanie
T-A-3Procesy mechaniczne w systemach technologicznych
T-A-4Rozdrabnianie ciał stałych
T-A-7Regulacje prawne unijne i polskie
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny
M-2Metody eksponujące - prezentacje multimedialne, film, ekspozycja
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści wykładowych
S-2Ocena podsumowująca: Ocena ćwiczeń na podstawie pracy zaliczeniowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę z zakresu przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_2A_D02tś_K01Jest otwarty na poznawanie nowych technik i technologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_2A_K04jest otwarty na poznawanie nowych technik i technologii przeznaczonych do stosowania w gospodarce żywnościowej i leśnej, jest wyczulony na techniki i technologie przyczyniające się do mniejszego obciążenia środowiska;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R2A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Przybliżyć technologię przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Treści programoweT-W-7Bezpieczeństwo produkcji pasz
T-W-4Ewidencja zabiegów ochrony roślin
T-W-6Aglomeracja materiałów pochodzenia roślinnego
T-W-5Produkcja pasz
T-W-3Zdrowotność roślin
T-W-2Podstawowe procesy przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych
T-W-1Pojęcie i zasady opracowywania procesu technologicznego
T-A-8Bezpieczeństwo żywności
T-A-1Ewidencja zabiegów ochrony roślin w gospodartwie rolnym
T-A-2Identyfikacja i rejestracja zwierząt
T-A-5Maszyny i urządzenia rozdrabniające
T-A-6Przesiewanie i sortowanie
T-A-3Procesy mechaniczne w systemach technologicznych
T-A-4Rozdrabnianie ciał stałych
T-A-7Regulacje prawne unijne i polskie
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny
M-2Metody eksponujące - prezentacje multimedialne, film, ekspozycja
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści wykładowych
S-2Ocena podsumowująca: Ocena ćwiczeń na podstawie pracy zaliczeniowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę z zakresu przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych
3,5
4,0
4,5
5,0